pracy. Taki mój trick na przedłużenie przyjemności niedzielnych! Bezglutenowe gofry gryczane Składniki /proporcje na 7 gofrów/ 2 jajka 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowego) 60ml oleju – 40ml oleju kokosowego i 20ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru kokosowego 1/2 łyżeczki soli Świeże listki bazylii (ok. 7-8g) – ok. 2 listki(...)ogórki) ser kozi Sposób przygotowania Pierwsza miska: Jajka wbijamy do miski i za pomocą trzepaczki łączymy z 1 łyżeczką cukru. Dodajemy mleko roślinne i olej. Druga miska: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Rozgrzewamy gofrownicę. Ciągle mieszając, powoli przesypujemy składniki suche do pierwszej miski. Dokładnie łączymy ze sobą, tak by nie było grudek
Fill The Bowlłyżeczki sody 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki majonezu 1 budyń malinowy 70 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 1 łyżka mleka lukier plastyczny cukrowe perełki PRZYGOTOWANIE: Jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i budyniem w proszku. Do jajek dodajemy majonez i miksujemy całość, a następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle miksując. Przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKARMELOWĄ. Te babeczki to pyszne połączenie ciasta kakaowego i sera . składniki suche : 2 filiżanki mąki 1/3 filiżanki kakao 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 filiżanka cukru 1 cukier waniliowy składniki mokre : 4 łyżki masła 2 jajka 1/2 filiżanki mleka wykonanie: Masa serkowa ; 225 g serka waniliowego z czekoladą 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko Białko ubić , serek wymieszać z mąką(...)dodać pianę i delikatnie wymieszać. W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę , proszek , cukier waniliowy. W drugiej misce mikserem na niskich obrotach wymieszaj , jajka, masło i cukier ,na biały krem .dodaj mleko. Następnie małymi partiami dodawaj składniki suche nadal mieszając. Do malutkich papilotek nakładaj po łyżce ciasta na wierzch po łyżeczce serka. Piec w temp 180 st do suchego patyczka
Sama słodycz i szczypta chilicukru+ 2 łyżki do przesypania owoców+ 2 łyżki do budyniu 1 łyżka cukru brązowego do posypania migdały w płatkach KRESTO 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy(...)studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto- 3/4 do formy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, rabarbar myjemy, ściągamy skórę, kroimy, na 1,5 cm kawałki, mieszamy z jabłkami, posypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki(...)jeśli ktoś zapytałby mnie za co lubię szkockie scones, to bez wahania odpowiedziałbym "za chrupiącą skórkę!" :) Składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml mleka 1 jajko 40 g cukru pudru 50 g masła (schłodzone) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli garść rodzynków (pominęłam) Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier przesiać przez sito. Dodać pokrojone w kostkę
zadanie-gotowanieWspiera przemianę materii SPOSÓB UŻYCIA Aby uzyskać korzystnie działanie kolagenu niezbędne jest spożywanie go 1 raz dziennie po dwie łyżeczki. Kolagen występuje w postaci białego proszku, który należy rozpuścić w szklance wody, soku lub mleka. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Jedno opakowanie - 200 g wystarcza na 2 tygodniową kurację. MOJA OPINIA Jest to już
Zdrowie na języku :PBogucice- seria Jesień Składniki: 4 jajka 8 łyżek wody 26 dkg mąki 26 dkg cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 0,5 l mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka kostka masła 82% Polewa: 2 czekolady gorzkie każda(...)Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo na zmianę dodawać wodę i olej. Do masy żółtkowej dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej- uważać aby piana nie padła. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej
Krakowskie smaki Aniwtedy 20 sztuk) 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 120 g cukru (troszeczkę więcej niż pół szklanki) jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki możemy dodać jeszcze pełną łyżkę cukru 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka(...)szklanki oleju Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie
Rozpustne gotowaniepieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mleka Dodatkowo: 4 jabłka, cukier puder, 2 łyżki kaszy manny WYKONANIE Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą większą, drugą mniejszą(...)Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy pergaminem. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem
słodki bratekMichaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany(...)oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem czekoladowy: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy
słodki bratekszklanki* mąki tortowej - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy) - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki soli - 3 duże jajka - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego) - 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) 1,5-2 szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać) Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej (lub tortowej(...)zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) * szklanka o pojemności 250ml Suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia oraz ksylitol wymieszać w jednej misce. Mokre składniki: roztrzepane jajka, jogurt, mleko oraz olej wymieszać w drugiej misce. Przygotować sobie kruszonkę: w tym celu do miski odważamy mąkę, dodajemy ksylitol, ksylitol z wanilią oraz zimne masło
Smaczne Zdrowedelikatną i smaczną owsiankę z budyniem :) Składniki na 1 małą porcję: (Inspiracja:" Wino i oliwki ") ok. 170-200 ml mleka lub wody (u mnie mleko) 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka budyniu (w proszku) o smaku śmietankowym bez cukru moje dodatki: kostka czekolady mlecznej i płatki migdałowe, ale można użyć bakalii, świeżych lub kandyzowanych owoców, co tylko przyjdzie
Simply Foodciasto: 5 dag otrąb pszennych 5 dag orzechów włoskich 5 jajek 2 łyżki mąki tortowej 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia wiórki kokosowe do formy Składniki na polewę: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao 10 dag masła Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka. Gdy masa zgęstnieje, dodać(...)otręby, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać, przełożyć do przygotowanej małej formy. Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Wykonanie polewy: Zagotować mleko z cukrem i kakao. Następnie odstawić, utrzeć z masłem i polać w całości ostudzone ciasto
Tradycyjna KuchniaSkładniki na okrągłą formę o średnicy 23cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 170g wegańskiej margaryny 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie) 1 kg jabłek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżeczki cukru (lub według uznania) 1 łyżeczka cynamonu Formę natłuść i wyłóż(...)dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą kciuka i palca wskazującego wetrzyj ją w suche składniki do momentu aż uzyskasz gładkie ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj łyżkę mleka kokosowego). Odmierz 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki. Pozostałą
Roślinna - blog wegańskiFotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa : 1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku
Przepisy i porady kulinarne