mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:302/622)

Uśmiech teściowej 174

pieczenia 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jabłka bułka tarta lub zblenderowane płatki kukurydziane Budyń: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i  siekam z margaryną. Żółtka ucieram z  cukrem i  łyżką śmietany. Dodaję do  ciasta maślanego i zagniatam(...)kukurydzianymi ( wolę płatki ).  Jabłka obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Ósemki jabłek układam na cieście, robiąc odstępy pomiędzy poszczególnymi cząstkami. Na mleku gotuję budyń z dodatkiem cukru i gorącym zalewam cząstki jabłek. Z pozostałego ciasta wycinam paski i układam na wierzchu tworząc kratkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Muffinki z powidłami śliwkowymi 175

sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka powideł śliwkowych Polewa: 100g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka Łyżka masła Cukier puder W  misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, ściągamy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy(...)łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę, masło oraz mleko topimy w kąpieli wodnej. Nakładamy na muffinki i odstawiamy do zastygnięcia. Z papieru wycinamy śnieżynkę. Układamy na zastygniętej czekoladzie i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
muffiny z jabłkami i krówkami 170

dwoje! Do babeczek dołożyłam jabłko, dzięki temu są wilgotne. No i kruszonka, obłędna! SKŁADNIKI Babeczki 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szkl. cukru 15 dag krówek 1 duże jabłko 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko cukier waniliowy 1 plaster cytryny Kruszonka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki(...)łyżce mąki. Jabłko obrać i pokroić w małą kosteczkę, skropić sokiem z cytryny. Przygotować dwie miski, do jednej wrzucić suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę, cukier, krówki i jabłko. Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę

zabawa smakiem
Czekoladowiec 792

proszku do pieczenia Składniki masy: 5 jaj 1 margaryna 5 łyżek cukru 2 cukry wanilinowe 1 łyżka mąki  1 szkl mleka Dodatkowo: polewa czekoladowa (nie użyłam) Sposób przygotowania 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, na koniec ubitą pianę z białek. Podzielić na 4 równe części i upiec. Piec 10-15 minut

Cukiernia Pychotki
Babka kawowa 145

masła1 i 1/2 szklanki cukru1 szklanka mleka6 jajek1/2 szklanki kwaśnej śmietanyolejek waniliowy do smakuLukier:1 szklanka cukru pudru2-3 łyżki mleka Sposób wykonania:1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.2. Kawę wymieszać z wodą.3. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę razem wymieszać.4. Masło zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku i mieszać, aż masa będzie jednolita

Kuchnia domowa Ani
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 257

mąki pszennej 100 g cukru 55 g kakao 2 jajka 90 g miękkiego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 12 kostek mlecznej czekolady krem: 4 łyżki mąki 250 ml mleka 200 g miękkiego masła 170 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao(...)każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym ciastem. Piec 20-25 minut w 180 st. C. Wystudzić na kratce. Krem: Mąkę przesiać do mleka, wymieszać, żeby nie było grudek, zagotować. Gotować aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany, całkowicie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po łyżce dodawać mąkę z mlekiem, cały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka piaskowa, cytrynowa 345

stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru 4 duże jaja sok z 1/2 cytryny 20 g skórki pomarańczowej 20 g rodzynków (pominęłam) 1/2 paczki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki) 3-4 łyżki śmietany lub zsiadłego mleka (użyłam śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów lub orzechów (opcjonalnie, ja pominęłam) 1/4 łyżeczki sody kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam(...)wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny    Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło. Dodawać kolejno żółtka, cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko). Wszystkie składniki starannie utrzeć.  Ubić i dodać pianę z białek, przesypać mieszankę mąk

coolinarnastrefa.blogspot.com
Krem z pieczonej pietruszki 122

chodzi o zupy których nie zna Miśka była zachwycona. Składniki na 4 porcje: około 1 kg korzenia pietruszki 1 por lub 2 cebule pół litra mleka (użyłam ryżowe) łyżeczka soli łyżeczka kozieradki w proszku szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku Przygotowanie: Pietruszkę umyć, obrać, pokroić w równiej wielkości kawałki, wrzucić do dużej miski, polać(...)wraz z przyprawami (sól dodać na samym końcu gotowania zupy) dodać upieczoną pietruszkę i zalać 1 litrem wody (używam wrzątku co znacznie przyśpiesza gotowanie), gotować około 10 minut. Dolać mleko i sól. Zagotować ponownie i zupa jest gotowa. Blendowanie nie jest konieczne bo zupa sama w sobie jest naprawdę smaczna, ja zrobiłam krem żeby Miśka nie wiedziała, że to pietruszka

greenscarf
KLASYCZNY MURZYNEK 190

mleka 250 g masła 4 jaja w temperaturze pokojowej szczypta soli Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia (prostokątna lub tortownica), wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Zagotujcie mleko razem z kakao i cukrem, dobrze wymieszajcie. Do gorącej masy dołóżcie masło i poczekajcie aż się rozpuści. Jeszcze raz dobrze wymieszajcie. Odstawcie do przestudzenia. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem

OliveandThyme
Wielkanocne babeczki do koszyczka 118

sody 60 g miękkiego masła 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 1 duże jajko 1/2 szkl jogurtu naturalnego (lub kefiru albo zsiadłego mleka) Piekarnik nagrzać do 180°C . Przesiać do miski mąkę, proszek, sodę i sól. Odstawić. W drugiej misce utrzeć do białości masło z cukrem, a następnie dodać jajko i dobrze zmiksować. Wsypać mąkę w trzech częściach

Posadzone i zjedzone
Wegański pudding z jabłkami i cynamonem 205

mleka sojowego 80 ml oleju roślinnego 50 g daktyli 1 mały banan 2 małe jabłka (w sumie około 300 g) łyżka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Jeżeli masz czas i ochotę to podgrzej mleko i mocz w nim daktyle, ja się nie patyczkowałam i od razu wrzuciłam je z mlekiem do blendera, dodaj tez banana Zblenduj wszystko razem

greenscarf
Babeczki Kopiec Kreta 12043

kawki. Z podanych składników wychodzi około 7-8 sztuk. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Składniki na krem: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodajemy cukier i sól. Delikatnie mieszamy razem wszystkie nasze suche składniki.  W oddzielnej misce mieszamy jajko razem z mlekiem oraz maślanką.  Następnie mokre składniki dodać do suchych i chwilę mieszać razem, do momentu uzyskana jednolitej masy

Świat Ciasta
wyjątkowy tort inny niż wszystkie, prążkowany poprzecznie, zwijany. 320

szklanki mąki -1/3 szklanki cukru -1 łyzka kakao JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki) -6 jajek -6 łyżek cukru -1 szklanka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -2 żółtka -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -2 płaskie łyżki mąki -250g margaryny lub masła PONCZ  -0,5 szklanki wody -trochę(...)kwaśny dżem bez kawałków owoców, ja użyłam domowych powideł, można też użyć dżemu jagodowego lub porzeczkowego. I coś do dekoracji :-) ja użyłam truskawek oraz czekoladowych kuleczek. KREM Z litra mleka odlewamy 0,5 szklanki, i dodajemy do niej resztę składników oprócz margaryny. Miksujemy. Wylewamy na gotujące się mleko.Mieszamy aż zgęstnieje, studzimy. Masło lub margarynę miksujemy na puch i dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 135

wiele sposobów i podać za każdym razem nieco inaczej. Zobaczcie sami!     Składniki: 50 g płatków owsianych górskich 100 ml mleka 40-50 g mąki pszennej lub orkiszowej 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale wówczas warto ubić na pianę białko jaja i dodać je jako ostatni składnik) szczypta soli(...)Przygotowanie: Płatki owsiane zalać zimnym mlekiem i odstawić najlepiej na noc. Taką "owsiankę" mieszamy rano z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką, aby powstała masa bardziej gęsta niż na naleśniki. Jeśli unikacie proszku do pieczenia, możecie oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy od razu, a ubite na sztywno białko na sam koniec delikatnie wmieszać w ciasto. Dzięki

Kulinarne Inspiracje
Waniliowe ciasto z żurwinami 148

laska wanilii 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła 2 duże jajka pół szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać(...)miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników

Czerwień i błękit