Zebra budyniowo - krówkowa Składniki : Ciasto jajka - 5 szt olej - 1 szkl woda gazowana - 1 szkl kakao - 2 łyżki mąka 2,5 szkl proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki Masa budyniowa : 4- szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo(...)krówkowa - 1 puszka polewa czekoladowa Przygotowanie : Ciasto : Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką. Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian
Kuchnia Danusipowinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest po prostu pyszna :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 2 jajka 150 gr cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 gr masła 500 gr mąki 2 budynie waniliowe lud śmietankowe 3 szkl mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 800 gr jabłek- kwśnych Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia
Smaki Edytyszklanki rodzynek i skórki pomarańczowej ok 50 g płatków migdałów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 350 ml mleka 0,5 kostki masła opcjonalnie odrobina olejku migdałowego Dodatkowo: kokos do posypania Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć(...)jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki
Ze smakiem i z pasjąmarchewkowego. SKŁADNIKI : upiekłam z tej porcji 15 babeczek 300 g mąki 150 g cukru (użyłam brązowego) 1,5 łyżeczki sody 1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 3 jajka 80 ml mleka (można użyć śmietany) 100 g roztopionego masła 300 g startej marchewki (starłam na drobnych oczkach) 1 łyżeczkę cynamonu 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej
Basia w kuchniMoje Gotowanie'. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka wody szczypta soli 160 g mąki pszennej 7 jajek 1/2 torebki proszku do pieczenia (ok. 9g) Składniki na krem: 1 l mleka 2 jajka 4 żółtka 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania budyniu 600 g masła (3 kostki) 400 g cukru pudru Opcjonalnie: cukier puder do posypania(...)dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy na blaszkę 20x30 cm, wyrównujemy, pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 18 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy
My Culinary Artpieczenia, szczypta soli, 62 g miękkiego masła, 125 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 jajka rozm. M, w temp. pokojowej, 90 ml mleka w temp. pokojowej, 6 kostek czekolady W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksować ze sobą masło, cukier i ekstrakt z wanilii przy pomocy miksera, na średniej prędkości(...)pojedynczo jajka cały czas miksując, kiedy jedno dobrze połączy z masą, dodajemy następne. Przy pomocy szpatuły zbieramy całą masę z boków i dodajemy do masy mąkę na przemian z mlekiem - w trzech partiach składniki suche, w dwóch mleko, ostatnią partią będzie mąka, miksujemy do połączenia składników. Czekoladę posiekać nożem i dodać do ciasta, wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami
Plate of Joykakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 3 dag kawy cappuccino Przygotowanie: Ciasto I : Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ucieramy. Kiedy nie będzie czuć grudek cukru, wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor w 160-180 stopniach, około 20 minut. Masa : Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było
Lawendowe Nieboniejedno podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 2 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Poncz: 100 ml mocnej kawy parzonej, Masa: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 300g masła, 3 łyżki mocnej kawy parzonej, 1 kieliszek spirytusu(...)Dodatkowo : 25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: (na około 12-15 sztuk) Ciasto: 200 g mąki pszennej 25 g kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 110 g cukru 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 225 ml mleka Nadzienie: po 2-3 łyżeczki kajmaku/masy krówkowej z puszki na poszczególne Mini Brownie Dekoracja: kakao do oprószenia Dodatkowo potrzebne będą: miska o wysokich ściankach mikser miska łyżka(...)ciasta 12-15 sztuk papilotek foremki do babeczek ubijaczka Przygotowanie: 1. Do misy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 2. W drugiej misy o wysokich ściankach zmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa. 3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem 4. Dodać wymieszane sypkie składniki z pierwszej misy i dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach 5.Wypełnić
KreatywnePinySkładniki: około 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki maki ziemniaczanej, około 2 szklanki cukru, 250 g margaryny, 250 g masła, 8 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3-4 łyżki śmietany 18%, 2 1/2 szklanki mleka, opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki rodzynek, 1 szklanka płatków migdałowych. 3/4 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: 3 szklanki(...)mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia, Dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę, 6 żółtek, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nie rozwałkowane ciasto
paapilotkaabudynie waniliowe bez cukru 5 twardych jabłek sok z 1/2 cytryny 800 ml mleka 4-6 łyżek cukru brązowego cukier puder do posypania Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki
peggiwkuchniposiekanych drobno orzechów – 1/4 szklanki cukru – 2 łyżki miodu – 60 g masła Ciasto zaczynamy od przyszykowania ciasta kruchego. Cukier łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy po raz kolejny, tym razem całymi dłońmi, aż ciasto uzyska(...)stopni na 25 minut. W połowie pieczenia przykrywamy ciasto folią aluminiową, żeby orzechy się nie spaliły. Studzimy. Masa cappuccino: – 500 ml mleka – 4 łyżki cukru – 4 żółtka – 120 g cappuccino w proszku orzechowego (wymieszałam orzechowe z czekoladowym) – 1,5 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około
Relaxtimełyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kaszy mannej 1 kg śliwek 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy całe jajka, żółtka i szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część schładzamy w lodówce. Blaszkę posmarowaną margaryną wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy
Salonik smakówrozpuszczalnej, 1 łyżeczka kawy sypanej, 2 łyżeczki cukru waniliowego z kardamonem Kamis, 1/2 szklanki cukru, 1 żółtko, 2 łyżki mleka, 100 g masła, szczypta soli. Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy cukier waniliowy i biały, kawę sypaną, proszek do pieczenie i szczyptę soli. Następnie wlewamy napar z herbaty i rozpuszczoną kawę rozpuszczalną w 1 łyżce wrzątku, Dodajemy żółtko
Aga w kuchniłyżka cukru 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mleka 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki puree z dyni bita śmietana do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie
karmelowy