brudzi, szybko robi i świetnie się sprawdza z owocami. szklanka mąki szklanka manny 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy żółtko 120 g masła szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 0,5 l mleka budyń śmietankowy lub waniliowy na 0,75 l Oraz: kg śliwek węgierek łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę i inne składniki wrzucamy do malaksera
Dieta moja pasjajakoś tak wszystko inaczej wygląda... Składniki: 55g mąki jajko małe jabłko starte na grubych oczkach (lekko odciśnięte, ok.50g?) 40g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, aromat coś do posłodzenia kapka mleka + orzeszki ziemne, płatki owsiane Mokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników, ciasto przelewamy do papilotki, posypujemy orzeszkami
More food, love and dreamsciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy. ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 250 g masła 30 dag chałwy waniliowej starta czekolada do posypania Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal ubijać(...)samym końcu dodać mąkę, proszek i budynie. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę i piec 25 minut w 170 stopniach. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa blaty. Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć
Jadło i czytadłowypróbować przepis. Do przygotowania naleśników będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 12 naleśników na ciasto: 1 szklanka letniego mleka (250 ml) ½ szklanki letniej wody (125 ml) 150 g mąki pszennej (niepełna szklanka 250 ml) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki drożdży suchych na farsz: 3 jabłka (około 600 g) około 2 łyżek masła cukier do smaku(...)cynamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Naleśniki z jabłkami Przygotowania: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wlewam letnie mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę odstawiam na około 10 minut. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam rózgą (można użyć miksera), tak żeby nie było grudek mąki. Następnie nakrywam ściereczką i odstawiam
Uwaga Babcia Gotujedobrze 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym
BullioCiekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym
BullioCiekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym
BullioSkładniki: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy sól Sos Beszamelowy (Beszamel) - Sposób przygotowania: Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową, białym
Słodka Stronabiałko – 8 szt – cukier – 200 g – kokos – 200 g – mak – 200 g – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: – ananasy – 1 puszka – galaretka pomarańczowa – 3 op – mleko – 400 ml – budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt – żółtko – 5 szt – masło(...)cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C. MASA : Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka. Dodajemy budyń i cukier. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę
Ostra na Słodkocukru (jeśli używamy musu z dyni, można dodać więcej cukru) 2 łyżki miodu 2 jajka 360 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody 100 g deserowej czekolady dodatkowo: 100 g deserowej czekolady 2 łyżki mleka wiórki białej czekolady Dżem (lub mus) umieścić w misce, dodać masło, cukier, miód i jajka. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać(...)sodą i proszkiem do pieczenia, wmiksować do masy. Czekoladę posiekać i łyżką wmieszać do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i mieszając rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i posypać wiórkami białej czekolady. inspiracja
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawarto manipulować jest 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Na początku mieszam dokładnie mąkę (całe 300 gram) z proszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję
Kuchnia po mojemumałymi modyfikacjami znaleziony tutaj . Z przepisu wychodzi około 15 muffinek. Składniki: - 3 szkl mąki orkiszowej 700 - łyżeczka sody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 3/4 szkl ksylitolu - 1/2 szkl oleju - 2 jajka - 1 szkl jogurtu naturalnego - 1/2 szkl mleka - 1,5 szkl malin świeżych lub mrożonych ( nie rozmrażać)-> ja dałam 250g malin Piekarnik nagrzać(...)jednej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć do innego naczynia ok.2 łyżek tej mieszanki( przyda się do obtoczenia owoców). W trzeciej większej misce wymieszać ksylitol, jajka, olej, jogurt i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i zamieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Wymieszać maliny w mieszance z mąki i dodać delikatnie do ciasta. Papilotki
Smaczne Zdrowebudyniem Ciasto kruche 150 g mąki pszennej ((1 szklanka)) 150 g mąki owsianej ((1 szklanka)) 200 g masła 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g erytrytolu ((1/3 szklanki)) Masa budyniowa 900 ml mleka 1,5 % ((3,5 szklanki) ) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka cynamonu Jabłka prażone – 1 słoik (810 g) Ciasto(...)kruche Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i jajka włóż do miski, masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Wszystkie składniki ugniataj do powstania jednolitej masy. Ciasto podziel na 2 części, jedną włóż do lodówki na 30min, a drugą do zamrażalnika. W tym czasie wykonaj masę budyniową (instrukcja w osobnym punkcie). Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj
Przepisy na widelcubiałej czekolady Składniki: (na 14 babeczek) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 2 pomarańczy igiełki z 2 gałązek rozmarynu 2 jajka 250 ml mleka krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki (38%) 100 g miękkiego masła 10 g cukru dodatkowo: igiełki rozmarynu(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeukrojeniu.. Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiate łyżki mąki(...)szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe
Moje domowe kucharzenie