białej czekolady Składniki: (na 14 babeczek) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 2 pomarańczy igiełki z 2 gałązek rozmarynu 2 jajka 250 ml mleka krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki (38%) 100 g miękkiego masła 10 g cukru dodatkowo: igiełki rozmarynu(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeukrojeniu.. Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiate łyżki mąki(...)szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe
Moje domowe kucharzeniekremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 300g suchego maku - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt waniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki żelatyny - ½ szklanki wody (do żelatyny) Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady(...)polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak – mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy porcjami (cały czas ubijając) cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku (po kolei wrabiamy) i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy partiami mąkę z makiem i delikatnie mieszamy łyżką. Dużą, prostokątną formę
mojewypiekiinietylkomąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ½ szklanki cukru 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej(...)Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz.. Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać
Cukiernia Pychotkisprawdźcie. Składniki: 12 - 14 szt. 100 g czekolady gorzkiej, 4 łyżki kakao, 200 g masła, 15 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 150 g cukru pudru, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, ponadto: cukier puder do posypania, ziarna granatu, maliny świeże, albo mrożone. Przygotowanie: Czekoladę dzielimy na kawałki(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Mleko podgrzewamy i powoli dolewamy do rozpuszczonej czekolady z masłem, energicznie mieszając, nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Kakao łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Całe jajka ubijamy, dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilii i nadal ubijamy. Jajka łączymy z przestudzoną czekoladą, powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto
Moniki SmakołykiJajka sadzone na s ł odko na ciasto: 230 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka i białka osobno) 200 g cukru 2/3 szklanki oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 ml letniego mleka 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych na vanilia pudding: 1 lt mleka(...)ulubionego) 16 g żelatyny Do przybrania: brzoskwinie z kompotu Polewa żelująca do tortów Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy
Mia Cucina Sofietachudego twarogu 150g cukru sok z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 ml mleka dodatkowo: dwie garście płatków migdałowych cukier puder Przygotowanie: Mąkę z proszkiem, cukier, masło i jajko w misce wymieszać dokładnie. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. Prażymy płatki migdałowe na patelni. Piekarnik rozgrzać
Tagebuch po polskuniekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka ody oczyszczonej - rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście - ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni(...)niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka ody oczyszczonej - rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście - ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni
W kuchni Karmel-itkiPrzesiać mąkę do miski, następnie dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i 4 łyżki cukru waniliowego. Suche składniki przemieszać, następnie dodać jajko i olej
Kredowe Menumąki + szczypta soli 1/3 szkl. startych orzechów włoskich + 2 łyżki do obsypania tortownicy 5 łyżek cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki skórek pomarańczowej 1/3 szklanki kwaśnego mleka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody gazowanej 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach jarzynowych orzechy do posypania polewa czekoladowa wg tego przepisu Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleje jadalne, nasiona, pestki, susze- czy też kosmetyki naturalne. Serdecznie polecam ;) Składniki: 2 jajka 120 g cukru 120 g masła 300 ml mleka kokosowego 120 g mąki kokosowej 240 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: puszka brzoskwiń kostka masła cukier puder do oprószenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek(...)sztywno białka i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. Piec 35 minut w 160 stopniach. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i zalać sokiem z puszki, zagotować. Następnie w garnuszku zagotować szklankę mleka i gdy zacznie wrzeć dodać rozpuszczoną w soku z owoców mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie
Krakowskie smaki AniSkładniki: marchew 5 sztuk, jabłka 2 sztuki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1,5 szklanki, mąka żytnia 2000 z Kopytowa 1 szklanka, 1 łyżeczka cynamon, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana kremówka 200 ml, cukier(...)puder 1 łyżka, kakao 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba obraną marchewkę i obrane jabłka rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno jajka, mleko, olej, cukier w robocie zmiksować z 3 minuty na większych obrotach wsypać mąkę żytnią, pszenną, proszek z sodą, cynamon i wymieszać w robocie z 2 minuty na większych obrotach dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięmleku kokosowym. Zapraszam do gotowania! :) Składniki (2-3 porcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 limonki(...)łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) 4 liście curry (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut. 2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki
Tajskie smakiKurczaka - Składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 2 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku) słodka papryka w proszku sól pieprz (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do kurczaka) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Kotlet y z Kurczaka - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy(...)plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), słodką papryką, niewielką ilością soli i pieprzu. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty
Słodka Stronakolekcji Gloria od Porcelana Bogucice Biszkopt z pianką truskawkową Składniki : Biszkopt : jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-1- 2 łyżki Pianka : śnieżka - 2 szt mleko - 400 ml galaretka truskawkowa - 2 opak woda gotowana - 400 ml PRZYGOTOWANIE Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać(...)trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części, jedną mniejszą , do mniejszej części ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto wylewać do wysmarowanej tłuszczem blachy łyżką , raz ciemne , póżniej jasne i na to jasne na wierzch , polewać w odstępach ciemne ciasto. Tak aby na spodzie i na wierzchu było ciasto ciemne. Piec
Kuchnia Danusi