Jedyna rzecz do poprawy: sprawienie, zeby nie wszystkie ziarna wanilii opadły na dno ;) Składniki (na 4-6 porcji): 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 3,2% 80 g cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszki 1 laska wanilii 2 łyżki likieru kokosowego Dodatki: wedle gustu Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i ostawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nutką cynamonu :) Całość smakuje wybornie! :) Składniki (na ok. 6 muffinek): - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g) - 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g puree z dyni - 100 ml mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 łyżki ksylitolu bądź inny dowolny słodzik naturalny Na krem: - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
Zdrowie na języku :Pskładników robię 8 pancakesów, dlatego proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji. Składniki: 2 jajka 2 łyżki masła klarowanego roztopionego ½ szklanki mleka ¼ szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz do smażenia Wykonanie: Jajka wybiłam do miski i spieniłam je. Wlałam mleko, jogurt i masło. Zmiksowałam. Wszystkie
Kuchnia u KrysiSkładniki na ciasto : mąka pszenna 5 czubatych łyżek 7 jaj cukier 1 szklanka kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka składniki na krem : PALMA- bo z takim tłuszczem najlepiej się udaje mąka ziemniaczana 1 łyżka mleko 1 i 1/2 szklanki 1 łyżka mąki pszennej rodzynki 20 dag dżem z czarnej porzeczki słoiczek 4 00g, koniecznie własnego(...)czekolady 3 żółtka Przygotowanie ciasta: Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i po 1 żółtku Dodać kakao, mąkę i proszek -wymieszać ostrożnie Upiec ciasto w temp.180-190 stopni C przez około 35-40 min. Przygotowanie kremu: W połowie mleka rozmieszać żółtka, mąki , cukier Resztę mleka zagotować i wlać na wrzątek to w którym rozmieszano żółtka, cukier i mąki
Proste Potrawysoku z cytryny 3 jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 420 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić muffiny z gruszkami? Gruszki dokładnie myjemy i obieramy. Przekrawamy na połowę, wydrążamy nasionka(...)mieszamy z sokiem z cytryny, aby gruszki nie utraciły koloru. W dużej misie łączymy wszystkie składniki suche: cukier biały i brązowy, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Mieszamy. W innej misie łączymy jaja, olej, mleko i mieszamy do połączenia się składników. Do składników suchych dodajemy składniki płynne, gruszki i mieszamy łyżką do momentu, aż nie będzie widać surowej mąki. Mieszamy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 g śliwek 45 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na połowy i pozbawić pestek. Mąkę przesiać(...)wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Na zmianę dodawać do masy mąkę i mleko, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki drobno posiekanej skórki pomarańczowej.Masło razem z mlekiem rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia, następnie dolewamy do masy jajecznej i mieszamy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dosypujmy mieszankę do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy za pomocą łopatki.Gotową masę przelewamy do formy
Słodkie Przyjemnościmasła 3 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej (ok. 320 g) 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 2 małych pomarańczy 3/4 szkl cukru 2 jajka 1/2 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/3 szkl mleka Dodatkowo: 12 łyżeczek dżemu pomarańczowego 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka mleka 1-2 łyżeczki naturalnego kakao(...)roztopić w garnuszku dodając pod koniec kakao. Odstawić do wystudzenia na kuchennym blacie. Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika) wymieszać w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajka, mleko, sok z pomarańczy i ostudzone masło z kakao). Zawartość obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta. Piekarnik
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: (na 10 sztuk) 1 soczysta gruszka (!nie może być zbyt miękka) 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 50 g roztopionej margaryny 1 jajko klasy L 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej BIO z Bazarka Smakoszy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy całe jajko, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą
Słodkie okruszkidrobnej soli 100 g dużych rodzynek 100 g daktyli 100 g orzechów laskowych skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina mleka lub 1 białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy(...)ciasta i dzielimy je na trzy części. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem lub ewentualnie mlekiem i pieczemy 20 min. Po tym czasie wałeczki wyjmujemy i zostawiamy do delikatnego ostygnięcia. Kiedy już da się wziąć je do ręki, kroimy na ukos na dość grube plastry. Powinny
Ratunku obiadczekoladowe z musem kawowym Składniki: ciasto czekoladowe 50g mąki pszennej 50g masła 100g cukru 30g czekolady mlecznej 1 jajko 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej przegotowanej wody 1 czubata łyżka kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia mus kawowy 220g mascarpone 180ml śmietanki 30% 100g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki(...)dekoracji Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić - masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem - do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika - dodać kawałki czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao - jajko ubić z pozostałym cukrem, wlać ostudzoną mieszankę, krótko zmiksować - dodać składniki suche, wymieszać łyżką
Smakołyki Berenikiposmakiem:) SKŁADNIKI: (na 36 kuleczek) 100 g cukru (ok. 1/2 szkl) 100 g mąki (ok. 2/3 szkl) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ewentualnie cukier waniliowy 40 g bardzo miękkiego masła 1 jajko 100 ml mleka 1 łyżka śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny Dekoracja: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady troszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady(...)zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy 1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli) wsypać do miski, dodać miękkie masło i utrzeć mikserem „na piasek”. 2. Mokre składniki (mleko, śmietanę i jajko) ubić osobno w miseczce, wlać do reszty i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać skórkę
Kto ugości moich gości?szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 4 jabłka - 5 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - cynamon Na wierzch brownie: -migdały, płatki kokosa, wiórki kokosowe Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie
SMYKWKUCHNIsztuk) suche: 225 g mąki pszennej 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonych goździków mokre: 1 jajko 125 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy 70 ml oleju 125 ml mleka dodatkowo(...)curdu dyniowo-pomarańczowego beza włoska: 2 białka 80 ml wody 220 g cukru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem, solą i goździkami. Jajko lekko ubić, wymieszać z creme fraiche, skórką i sokiem z pomarańczy, olejem i mlekiem. Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki mąki ziemniaczanej 1 i ¼ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: 250 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietana fix 2 łyżeczki cukru pudru skórka otarta z 1 limonki Wykonanie: Miętę dodać do mleka(...)doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie mleko wystudzić i odcedzić od mięty. Cukier utrzeć ze skórką z limonki, dodać mleko, sok z limonki, olej i rum. Wszystko zmiksować. Wymieszać ze sobą obie mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki partiami dodawać do mokrych cały czas miksując. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze
Mama Gotuje