mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:305/622)

Pani Walewska 176

Składniki: około 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki maki ziemniaczanej, około 2 szklanki cukru, 250 g margaryny, 250 g masła, 8 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3-4 łyżki śmietany 18%, 2 1/2 szklanki mleka, opakowanie cukru waniliowego,  1/2 szklanki rodzynek, 1 szklanka płatków migdałowych. 3/4 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: 3 szklanki(...)mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia, Dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę, 6 żółtek, śmietanę i zagniatamy ciasto.                                      Ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nie rozwałkowane ciasto

paapilotkaa
Amarantusowa szarlotka z budyniem 156

budynie waniliowe bez cukru    5 twardych jabłek    sok z 1/2 cytryny    800 ml mleka    4-6 łyżek cukru brązowego cukier puder do posypania Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki

peggiwkuchni
Kostka orzechowa 154

posiekanych drobno orzechów – 1/4 szklanki cukru – 2 łyżki miodu – 60 g masła Ciasto zaczynamy od przyszykowania ciasta kruchego. Cukier łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy po raz kolejny, tym razem całymi dłońmi, aż ciasto uzyska(...)stopni na 25 minut. W połowie pieczenia przykrywamy ciasto folią aluminiową, żeby orzechy się nie spaliły. Studzimy. Masa cappuccino: – 500 ml mleka – 4 łyżki cukru – 4 żółtka – 120 g cappuccino w proszku orzechowego (wymieszałam orzechowe z czekoladowym) – 1,5 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około

Relaxtime
Ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką 171

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kaszy mannej 1 kg śliwek 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy całe jajka, żółtka i szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część schładzamy w lodówce. Blaszkę posmarowaną margaryną wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy

Salonik smaków
Ciastka kawowe 121

rozpuszczalnej, 1 łyżeczka kawy sypanej, 2 łyżeczki cukru waniliowego z kardamonem Kamis, 1/2 szklanki cukru, 1 żółtko, 2 łyżki mleka, 100 g masła, szczypta soli. Przygotowanie:      Do przesianej mąki dodajemy cukier waniliowy i biały, kawę sypaną, proszek do pieczenie i szczyptę soli. Następnie wlewamy napar z herbaty i rozpuszczoną kawę rozpuszczalną w 1 łyżce wrzątku, Dodajemy żółtko

Aga w kuchni
Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake 243

łyżka cukru 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mleka 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki puree z dyni bita śmietana do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie

karmelowy
Pancakes z kaszą manną i orzechami 127

cukrem pudrem i przegryzamy jakimś cytrusem, bo wiadomo witamina C potrzebna :) Składniki 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g szklanki cukru 2 jajka szczypta soli 4 płaskie łyżki kaszy manny 250 ml mleka garść pokruszonych orzechów włoskich masło do smażenia Sposób przygotowania Mleko zagotować w rondelku, dodać powoli do niego kaszę i mieszać cały czas(...)momentu aż zgęstnieje. Odstawić by lekko ostygła. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, sól, jajka i kaszę. Zmiksować na gładką masę. Pod koniec dodać garść pokruszonych orzechów włoskich. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka. Rozpuścić niewielką ilość masła na patelni i smażyć placuszki ok.2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę

pink envelope
Zwykła budyniowa owsianka :) 127

wkrótce wypróbuję także inne kompozycje z wykorzystaniem płatków owsianych. PRZEPIS: - 4 łyżki płatków owsianych ( w miarę dużych :D) - 1,5 szklanki wody - troszkę mleka (ok. 1/5 szklanki) - 1 łyżka budyniu (u mnie śmietankowy) - saszetka stewii w proszku Wodę zagotowujemy, wsypujemy płatki i czekamy aż zmiękną. Następnie dodajemy słodzik i czekamy aż się rozpuści. W mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy

Zdrowie na języku :P
Chlebek kukurydziany na śmietanie 156

Składniki: SKŁADNIKI SUCHE: 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej ; 1/4 szklanki białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1 łyżeczka soli. SKŁADNIKI MOKRE: 1 duże jajo, klasy L; 1/3 szklanki mleka; 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 4 łyżki roztopionego, wystudzonego masła. DODATKOWO: Kwadratowa forma do pieczenia/blacha o wymiarach(...)łyżeczka = 5 ml   Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki tj. obie mąki (pszenną i kukurydzianą), cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszać. Do osobnej miski wlać mokre składniki tj. mleko, śmietanę, roztopione masło oraz wbić jajo. Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i wymieszać, aż do połączenia się

Gospodyni Miejska
Jabłecznik pod pierzynką serową 136

całej cytryny        500g mąki        2,5 łyżeczki proszku do pieczenia        szczypta soli        600g serka homogenizowanego        1,5kg jabłek        6 łyżek mleka        2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)cytryny, sól i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano -jajecznej.  Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego. Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę

Amatorka kuchenna
Cynamonowe muffiny z gruszką 124

cynamonu połączony z gruszką.. Składniki na 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki drobnego cukru ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 125 g ( ½ kostki) masła lub margaryny ½ szklanki kefiru lub maślanki ¼ szklanki mleka 2 jajka 3 gruszki(...)Sposób wykonania: Rozpuścić masło lub margarynę, gruszki obrać i pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki suche: Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kakao. W oddzielnym naczyniu połączyć wszystkie składniki mokre: rozpuszczone, schłodzone masło lub margarynę, kefir lub jogurt, jajka, mleko i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone gruszki. Następnie wymieszane mokre składniki wlać do składników suchych i wymieszać. Napełniać foremki

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka z sezamem i kardamonem 230

białego sezamu + do posypania 250 g masła o temp. pokojowej 280 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 2 łyżki mleka orzechy nerkowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól i sezam. Odstawiamy na bok. 2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ubijamy na gładką, puszystą masę

Tajskie smaki
Ciasto z owocami i budyniem 202

najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 l mleka 5 łyżek cukru dodatkowo: około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem

na moim stole...
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 152

jednak bez widocznych surowych części mąki. SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady/ drobno pokrojonej 150 g masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) ³⁄₄ szklanki mleka  ³⁄₄ szklanki cukru  3 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich * szczypta soli * wcześniej uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra(...)termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier i posiekane orzechy oraz czekoladę. Mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Stopniowo, cały czas mieszając rózgą lub miksując dolewamy mleko i dodajemy jajka. Mieszamy, aż wszystkie składniki połaczą się jednolitą masę. Do sypkich składników dodajemy

cool and minty