pieczenia (płaska) 1 szczypta soli 1 jajko 110 ml soku z pomarańczy 100 ml oleju Polewa: 40g białej czekolady 1 łyżka mleka lub masła W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości(...)Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Przygotować polewę. Rozpuścić masło lub podgrzać mleko (*). Dodać czekoladę i całość rozpuszczać w kąpieli wodnej (**). (W razie potrzeby konsystencję polewy można uregulować dodatkową ilością czekolady, mlekiem lub masłem.) Muffiny posmarować (***) polewą i udekorować wg uznania. (*) Jeśli dodamy
Di gotujepiknik i inne okazje "pod chmurką". Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub 200 g sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki ziół do pizzy 3 łyżki tartego parmezanu(...)każdą muffinkę) pestki dyni Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C. Pomidorki umyć i osuszyć. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami, parmezanem, solą, pieprzem, natką i ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto do połowy. W każdą muffinkę wcisnąć pomidor i przykryć
Czerwień i błękitskórka z pomarańczy etc. + 1 łyżka mąki Masa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa (nitk i czekoladowe): 40g czekolady gorzkiej lub deserowej 40ml mleka lub wody Margarynę rozpuszczamy (by była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy(...)przygotowujemy masę kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy około 3 minut, by się lekko rozpuścił, ale nie do końca. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy łyżką, po czym dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na jego wierzchu równomiernie masę kokosową, po czym wkładamy
Smakowy Rajdodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm). Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężania.3. Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy tężącą galaretkę i miksujemy
Kuchnia domowa Anichcących wypróbować masę serową do babeczek Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru cukierki krówki (tyle sztuk ile babeczek) jajko szklanka mleka pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego) Składniki na dekorację: 300g twarogu śmietankowego pół szklanki cukru pudru pół szklanki śmietany kremówki(...)pół krówki na każdą babeczkę posypka o smaku karmelu Decorada od Delacty Wykonanie babeczek: Mąkę przesiewamy wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier waniliowy i cukier biały. Mieszamy. Dodajemy jajko, olej i mleko. Miksujemy. Nakładamy masę do papilotek (zostawiając na górze ok. 2 cm wolnej przestrzeni). W każde zagłębienie wpychamy cukierek krówka przecięty na pół (należy dość głęboko
Mania Wypiekaniabiałek budyń waniliowy 3 x 40 g mleko 1 szklanka olej pół szklanki cukier 1 szklanka Dodatkowo: czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę i wsypujemy cukier. Zagniatamy ciasto, formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto kruche na dno formy
Różowa kuchniamasą serową i brzoskwiniami :) Składniki na ciasto kakaowe; 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy Skworcu 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 500 g sera białego śmietankowego 1/2 szklanki mleka 5 jogurcików Danone fantasia stu gramowe 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 galaretki czerwone 4 łyżeczki żelatyny 1 puszka(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel . Dodać : kakao, mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia . przelać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka . Masa serowa: Do malaksera przełożyć : ser, cukier , cukier waniliowy, jogurty i mleko , chwilę mieszać . Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej wody i odstawić
Sama słodycz i szczypta chilinajważniejsze smakowe :) Składniki: Ciasto marchewkowe: 2/3 szkl. cukru 300 g marchwi 200 g zmielonych migdałów 4 jajka 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka 1 op. budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki masła Ponadto : 500 g truskawek Sposób przygotowania: Marchew obrac , zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Białka(...)utrzec z resztą cukru. Dodac marchew i pianę. Migdały wymieszac z mąką , proszkiem do pieczenia. Dodac do ciasta. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem. Ciasto wlac do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C . Masa budyniowa: Budyń ugotowac na mleku , po ugotowaniu dodac cukier i masło. Utrzec. Ciasto marchewkowo - truskawkowe: Ciasto posmarowac
Słodkości i nie tylkotortownica SKŁADNIKI: - 200 ml oleju rzepakowego - 130 g cukru pudru - 4 duże jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej -100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej tortowej - 4 duże łyżki jogurtu greckiego - łyżka mleka - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kardamonu(...)szklanki posiekanych migdałów - 1/4 szklanki chipsów kokosowych lub wiórków kokosowych - 2 łyżki startej czekolady gorzkiej - 5 dużych śliwek Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddziel białka od żółtek. W wysokim naczyniu umieść olej, żółtka, jogurt, mleko, przyprawy i połowę cukru pudru, zmiksuj blenderem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli dodaj resztę cukru. Do miski z mąką dodaj
SMYKWKUCHNIgalaretki, najlepiej pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa *Masa orzechowa:\ 250 g orzechów włoskich, trochę posiekanych 120 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80 g masła Wykonanie: Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, miękką margarynę i jajka. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Dno małej blaszki (25x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia(...)oczkach. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy pod przykrywką około 10 minut, następnie dodajemy galaretki, mieszamy dokładnie. Studzimy masę . Do garnka wkładamy pokrojone orzechy, masło, cukier, miód i mleko, mieszamy i zagotowujemy. Wystudzamy. Składamy ciasto, kładziemy pierwszy placek w blaszce, potem wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, następnie wykładamy resztę masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem
Piekę, bo lubięformy): 1 litr gęstej, tłustej śmietany nieprzetworzonej (ostatecznie 750 g masła) 1 kg mąki pszennej typu 450 8 jajek 500 g mleka prosto od krowy (ostatecznie pełne pasteryzowane) 3 szklanki cukru (660 g), najlepiej trzcinowego 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia tarta skórka z 3 pomarańczy, lub z 3 cytryn, lub wanilia, lub rodzynki, lub pokrojone orzechy(...)miękkie masło) z cukrem. Nie przestając miksować dodawaj po kolei jajka. Każde kolejne jajko dodaj po całkowitym wymieszaniu jajka poprzedniego. Dodaj mleko. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę, cały czas miksując. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane dodaj proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową (lub dodatek smakowy, który najbardziej lubisz) i dokładnie wymieszaj . Wysmaruj foremki tłuszczem i obsyp je tą samą mąką
Grahamka, weka i kajzerkazmielony z wiaderka)3 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju słonecznikowego1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)1 opakowanie cukru waniliowego2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego)sok z połowy cytrynyPianka:3 białka1/2 szklanki cukru1 łyżka proszku budyniowego 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia(...)zmiksować a na koniec dodać zimne mleko. Wylać na ciasto (masa będzie dość płynna, ale tak ma być) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45 minut. 3. Po 45 minutach pieczenia wykładamy na ciasto pianę ubitą z 3 białek i dadawanego wolno cukru a na końcu 1 łyżki proszku bydyniowego. Pieczemy następne 15 minut. Po upieczeniu
UgotujmyTo.plłyżeczki soli szklanka cukru (niepełna) 3/4 szklanki oleju 1 duże jajko 1 szklanka startej na oczkach cukinii 50 g posiekanej gorzkiej czekolady mleko* Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, cynamon, sodę, proszek i sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajko i olej. Następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek i dodajemy czekoladę i cukinię
My simple kitchenprzyprawy do pierników 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka soli POLEWA 50g czekolady gorzkiej 25g masła 1 łyżka mleka dodatkowo: cukierki, posypki do dekoracji Wykonanie Wszystkie składniki na mąkę orzechową zmiksować na proszek. Masło utrzeć z miodem i cukrem, dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami wsypywać mąkę orzechową. Morele posiekać bardzo drobno, dodać do ciasta. Gotowe(...)Ostudzone pierniczki oblać fantazyjnie polewą i ozdobić posypkami. Polewa: Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczam w kąpieli wodnej ( w miseczce nad wrzącą woda) ciągle mieszając, powoli dodając masło i mleko. Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Tajemnice SmakuMufinki robi się bardzo szybko...a jakie pachnące cynamonem...z dodatkiem jabłek i orzechów. Jesienne wypieki można zobaczyć u ..cdn. 1/2 szkl. mleka 2 łyżki oleju 1 jajo 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl.mielonych migdałów/orzechów kilka całych orzechów 3 łyżki kakao
Moje domowe kucharzenie