miś - 500 przepisów (strona:9/34)

Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 620

wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli

Karo in the Kitchen
Seromak - sernik z makiem 175

Twaróg, cukier, jaja, roztopione i przestudzone masło umieszczamy w malakserze i mielimy na jednolitą masę. Jeżeli używamy już zmielonego twarogu z wiaderka, to po prostu łączymy składniki trzepaczką w misie, ja używam niemielonego twarogu, dlatego robię masę serową z malakserze. Po połączeniu się składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i aromat waniliowy, wszystko dokładnie łączymy na jednolitą masę

Kuchnia Łukasza
Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami 198

kaszy gryczanej (1 woreczek) - 100ml mleka kokosowego - 1 banan - 1 łyżka kakao bez cukru Kaszę gotujemy na bardzo miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją i umieszczamy w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Na dnie każdego ze słoiczków umieszczamy kakaowy krem gryczany, następnie pudding chia, a na sam koniec całość przykrywamy

Be Fit Be Strong
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 113

rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker radełko wykrawacz do pierogów i ciastek Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy

Podróż w kulinaria
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 187

POMOCĄ ! ;-) KOCHAJ ZWIERZĘTA ! ;-) JESTEŚ SUPER PRZYJACIELEM! ;-) UCZ SIĘ PILNIE ! ;-) OMNOMNOM ! ;-) PYCHOTKA ! ;-) JESTEŚ SUPER ! ;-) NIE ZAMARTWIAJ SIĘ ! ;-) SUPER PRZYJACIEL ! ;-) BĄDŹ ZAWSZE RADOSNY ! ;-) BĄDŹ KOLEŻEŃSKI ! ;-) SŁODKIEGO DNIA ! ;-) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość zbite, ale elastyczne, nie powinno się mocno kleić. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy na cieniutki placek i wycinamy szklanką lub metalową

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 210

pokojowej. Wszystko mieszamy razem i zagniatamy około 8 minut, żeby utworzyły się mocne wiązania glutenu. Ciasto podczas ugniatania robi się mniej lepkie i bardziej plastyczne. Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida, hakiem do ciast drożdżowych i na koniec jeszcze zagniotłam ciasto ręcznie, podsypując je odrobiną mąki. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. W przypadku tego chleba moje

Karo in the Kitchen
Warzywny pasztet z selera, pietruszki i marchewki 176

niego starte lub rozdrobnione warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i dusimy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy obie kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera umieszczamy duszone warzywa, ugotowane kasze, orzechy (możemy użyć mielonych), sos sojowy, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy masę do keksówki - u mnie

Be Fit Be Strong
Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie 144

cukru do wypieków 2 łyżki skrobi ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej) 1 łyżka soku z pomarańczy Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na surowy spód brownie przelać delikatnie masę serową, wyrównać. Piec

Czerwień i błękit
Pyszne, ekologiczne pesto z pieczonych buraków 137

odchodzić). Orzeszki podprażamy na suchej patelni, aż zacznie uwalniać się z nich aromat (czuć mocno orzechowy zapach w powietrzu), lecz uważamy by ich nie przypalić! Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu nie przelewamy go zimną wodą i podajemy z pesto. Smacznego

Be Fit Be Strong
Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi 126

zagnieć ciasto. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dolej więcej wody lub podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj ją oliwą i umieść w dużej misie, którą przykryj następnie ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny . Dodatki Ser pokrusz i wymieszaj w salaterce z oliwą. Dynię obierz i umyj, a następnie pokrój na cieniutkie plasterki

Food Square
SŁODKA KAMPANIA DR GERARD 125

dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci,ale i na naszych.Fajny wygląd i wyśmienity smak.Idealnie kruchy herbatnik i czekoladowe misie wypełnione puszystym śmietankowym kremem.Osobiście te ciasteczka mnie urzekły. RURKI: duży wybór sprawia,ze rurki nigdy się nie znudzą i każdy coś dla siebie znajdzie.Kruchy wafelek i aksamitna słodycz nadzienia

Niespełnione zdolności kulinarne
Rogale marcińskie 157

lodówki. Masa makowa: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu z cukrem pudrem i śmietaną. Następnie stopniowo dodawać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową i całość dokładnie wymieszać. Dwa białka ubić na sztywną pianę

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto MEGAczekoladowe! 109

margaryny/masła 1 olejek waniliowy pół łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki jogurtu naturalnego 125 ml gorącej wody 1 czekolada mleczna  Wszystkie składniki (poza wodą i czekoladą) umieszczamy w misie i blendujemy/miskujemy do połączenia składników (mniej więcej). Następnie dolewamy gorącej wody - rozpuści ona niektóre składniki i ułatwi ich połączenie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dorzucamy pokrojoną w kosteczkę czekoladę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym 142

oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu Składniki suche - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon mieszamy ze sobą. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na gładką masę, po czym dodajemy olej, a następnie suche składniki. Mieszamy wszystko na małych obrotach do połączenia składników. Dynię trzemy na tarce, na średnich

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 120

wypadku masła znaczy plastyczne, a nie mażące się czy rozpuszczone. To takie masło, które łatwo się smaruje. Piekarnik od razu rozgrzewamy na 180⁰C, góra dół. Wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale wychodzi też w dłoniach, najpierw w głębokiej misce, potem na stolnicy. Masło ucieramy z cukrem, tylko do połączenia żeby go nie napowietrzać. Do masła z cukrem

Karo in the Kitchen