miś - 500 przepisów (strona:16/34)

Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 173

cukru Truskawki i śliwki wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy ok 30 minut tak by się lekko rozpadły a woda odparowała. Słodzimy i studzimy. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji kruszonki. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (z termoobiegiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z kaczki 238

upieczonej kaczki usuwamy skórę, mięso kroimy na mniejsze kawałki, po czym blendujemy – dość starannie, ale niekoniecznie tak gładko jak boczek i wątróbkę. Zblendowane składniki umieszczamy w jednej dużej misie. Urabiamy starannie i powoli na jednolitą masę, dodając w międzyczasie: roztrzepane 1 duże jajko, resztę soli, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek, a także 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego podczas pieczenia

Kulinarna Pokusa
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 200

kawałki i mielimy lub tniemy w blenderze na dość gładką masę. Z jajka odlewamy samo żółtko. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Szynkę, boczek, żółtko oraz szalotkę umieszczamy w dużej misie. Najpierw widelcem lub łyżką, a potem rękoma urabiamy składniki na jednolitą mięsną masę, w międzyczasie dodając również sól i pieprz. Z masy formujemy kotlety, 6-8 sztuk. Powinny być

Kulinarna Pokusa
Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi 191

wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 50 g orzechów włoskich 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnego sezamu Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka ziemniaczana z zielonymi warzywami alla lasagne 126

Żółtko ubić na puszystą pianę razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Dodawać bardzo gorące masło bardzo powoli ciągle ubijając. Masa zgęstnieje podczas ubijania. 4. W drugiej misie ubić na sztywno białka 5. Dodać masę żółtkową oraz śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się mas. Farsz: 1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości po około

KreatywnePiny
Drożdżówki z brzoskwiniami 167

metoda tzw. window pane test) i jezeli sie nie rozerwie, jezeli jest elastyczne, to znaczy ze ciasto mozna odstawic do wyrastania. Ciasto skladamy w kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do wyrosniecia na okolo 60 minut. Po czym wykladamy ciasto na stolnice, rece zwilzamy olejem albo ew. oproszamy maka, odrywamy po kawalku ciasta wielkosci orzecha

dom-agi.pl
Ciasteczka z sezamem i kardamonem 232

łyżki mleka orzechy nerkowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól i sezam. Odstawiamy na bok. 2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ubijamy na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko oraz mleko, a następnie partiami wsypujemy mąkę. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza

Tajskie smaki
Eliksir młodości 164

łodyga selera naciowego sok z 1 limonki 180 jogurtu naturalnego kilka kostek lodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki, poza kostkami lodu, umieszczamy w misie blendera. Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy kilka kostek lodu i blendujemy jeszcze przez chwilę. Na zdrowie

My Culinary Art
drożdżówka z wiśniami odmrożonymi... 157

ciepłym mlekiem, wsypac cukier i zostawić na 20 minut wsypać mąkę, sól, wlać olej, aromat pomarańczowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6-8 minut zostawić przykryte ciasto w misie do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić aby się odgazowało blacha 24x29 wyłożona papierem do piecznia - ciasto rozciągnąć w blaszce i powciskać rozmrożone na sitku wiśnie /bez soku/, zostawic

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe Ciasto z Avocado 140

oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 150 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Obrane i pokrojone avocado umieszczamy z cukrem w misie miksera i miksujemy na gładki krem. Dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z kakao, z proszkiem i sodą. Ucieramy. Kolejno delikatnie wlewamy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Ucieramy

Made By Mom And Son
Ciasto z rabarbare, i kruszonką 117

Przygotowanie: Rabarbar myjemy i obieramy z cienkiej skóreczki. Kroimy go na kawałki i mieszamy z 2 łyżkami cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasta trzeba dać więcej cukru ;) Odstawiamy. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy ;)  Masło rozpuszczamy w rondelku i dolewamy do niego troszkę wody, odstawiamy do wystudzenia

Lawendowe Niebo
PYSZNE CIASTECZKA ŻYTNIE, PEŁNOZIARNISTE Z DODATKIEM PESTEK DYNI 166

łyżek syropu z agawy (lub płynnego miodu) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy ) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki

Smaczne Zdrowe
Pyszna pomidorówka 186

zupa przygotowana jest na soku z 100% pomidorów. Składniki -Ryż z Pomidorami i Papryką od SYS    – danie gotowe, które wykorzystałam do zupy.Córka "zasugerowala mi" by zrobić misiowi zdjęcie z kartonem!  Oto on!  W skład mieszanki wchodzi- ryż, soczewica, suszony pomidor,papryka oraz cebula. -bazylia -koperek -pieprz ziołowy  Skworcu -estragon  Skworcu -zioła Małgorzaty Skworcu

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 133

dokładnie masą dno tortownicy, przycisnąć mocno do dna. 6. Poczekać aż masa się ostudzi 7. Wstawić na 20-30 minut do schodzenia do lodówki Masa serowa: 1. W wysokiej misie połączyć wszystkie składniki oprócz żelatyny i wymieszać przy pomocy miksera aż całkowicie się połączą. 2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i jeszcze ciepłą dodaj do masy serowej, bardzo dokładnie

KreatywnePiny
Ciasto z rabarbarem i kruszonką. 156

Następnie rabarbar przekładamy do misy, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na 30 min.   W między czasie, robimy kruszonkę i ciasto. Rozpoczynamy od kruszonki. W dużej misie łączymy zimne masło, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie rozcieramy rękoma, aż powstanie nam kruszonka. Odstawiamy, aż przygotowujemy ciasto.  Do misy wbijamy jaja w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier

Kuchnia Łukasza