miś - 500 przepisów (strona:15/34)

Ciasto truskawkowe z galaretką. 177

usuwamy papier do pieczenia i studzimy.  Dopóki biszkopt się studzi robimy krem z bitej śmietany. Żelatynę zalewamy sześcioma łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż żelatyna spęcznieje.  W misie ubijamy śmietankę prawie na sztywno, dodajemy cukier, kwaśną śmietanę, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek i także dodajemy do śmietanki. Wszystko dokładnie ubijamy

Kuchnia Łukasza
Czekoladowe babeczki Guinness 188

małym garnuszku. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia masła, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy cukier i kakao, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 2. W misie miksera umieszczamy jajko, aromat waniliowy i kwaśną śmietanę. Miksujemy kilka minut. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy piwną miksturę. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i dodajemy w dwóch partiach

My Culinary Art
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 124

lnianego 1 łyżka soli (ja użyłam różowej himalajskiej) 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam glazury balsamicznej) 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki czarnuszki Chleb gryczany - jak robić? W dużej misie umieść mąkę gryczaną i żytnią, odsyp kilka łyżek. W wysokim naczyniu umieść ciepłą, przegotowaną wodę, dodaj drożdże oraz kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw

Moje Qulinaria
Letnie orzeźwienie 136

truskawek bez szypułek 150 g ciemnych winogron 50 g borówek amerykańskich 2 kostki lodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką w miarę jednolitą masę. Dodajemy 2 kostki lodu i miksujemy jeszcze przez chwilę. Na zdrowie! :) DLACZEGO WARTO PIĆ? Ciemnofioletowe winogrona zawierają ogromną ilość flawonoidów - naturalnych

My Culinary Art
Placuszki marchewkowe na Walentynki 108

Nazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :) Składniki na placki: 20 dag marchewki 5 dag orzechów włoskich 5 dag maki 3 jajka 5 dag miodu ½ szklanki mleka masło klarowane do smażenia sok z cytryny z ½ Składniki polewy: ½ szklanki miodu ½ szklanki potłuczonych orzechów Wykonanie: Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Marchew obrać

Tradycyjna Kuchnia
WEDEL - wyniki konkursu z psiukusem w roli głównej :) 109

dwie sama musialam sie soba zajac bo wszyscy pomagali.I tak było także tego dnia..och jak ja czekalam az oniwszyscy pojda w pole..;),Zapakowałam do plecaka kawałek pasztetowej,ulubionego misia,kawalek chleba i nalam kompotu do butelki a do najwiekszej kieszeni wlozylam recznik.Poszłam nad staw ktory byl okolo kilometra od domu dziadkow z zamiarem nauczenia sie plywac!.Staw

bistro mama
Truskawkowa rozpusta 643

kremówki 36% 800 g serka homogenizowanego waniliowego  opakowanie galaretki cytrynowej  3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody Wykonanie: Kremówkę wraz z  serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić

Krakowskie smaki Ani
Krem angielski 146

dnie wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier, przekrojoną na pół laskę wanilii i wyskrobane ze środka nasionka. Płyn doprowadzamy do wrzenia, następnie zestawiamy z ognia, aby się lekko schłodził. W misie miksera ubijamy żółtka, aż staną się jasne. Do ubitych żółtek wlewamy po odrobinie mleka ze śmietaną, cały czas ubijamy. Następnie całość ponownie przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym

Smakowity Blog Kulinarny
Shrek shake, czyli zielone lodowe orzeźwienie 129

kiwi 3-4 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych (domowe lub kupne) 1/2 szklanki mleka zwykłego lub sojowego Przygotowanie: Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie umieszczamy w misie blendera. Dolewamy mleko i lody, miksujemy. W zależności jakiej konsystencji shake lubimy miksujemy dłużej lub krócej. Osobiście lubię wyczuwalne małe "drobiny" lodów. Szybka, smaczna ochłoda na ciepłe dni. Smacznego

Słodkie okruszki
Łatwy, szybki i bez pieczenia sernik z truskawkami 3664

Truskawki dokładnie myjemy, obcinamy szypułki. Żelatynę zalewamy szklanką ciepłej (NIE wrzącej!) wody, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Blachę wykładamy folią spożywczą, spód wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach układamy truskawki. 2. W misie miksera umieszczamy twaróg, aromat waniliowy i cukier puder. Miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy jeszcze przez 5 minut, a następnie delikatnie przelewamy

My Culinary Art
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 175

trzcinowego) - 8 kopiastych łyżek pestek dyni - 8 kopiastych łyżek ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać

Smaczne Zdrowe
Pieczony boczek. 149

łyżeczki słodkiej papryki w proszku Łyżeczka granulowanego czosnku Łyżka majeranku 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie:  Boczek wieprzowy dokładnie myjemy i osuszamy. Po tym w dużej misie łączymy wszystkie przyprawy, oliwę, sos sojowy, mieszamy i następnie do misy wkładamy boczek. Obtaczamy boczek bardzo dokładnie w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3-4 godziny

Kuchnia Łukasza
Czekoladowo-truskawkowy deser z nasionami chia 177

kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka. Studzimy i po przestudzeniu dodajemy nasiona chia. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Część truskawkowa Mleko, cukier i truskawki umieszczamy w misie blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Dodajemy nasion chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Po wyjęciu z lodówki do szklanek dodajemy część czekoladową

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki z czekoladową czapeczką 162

wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady ;) Masa: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w misie miksera na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy do niego cukier puder. Ucieramy, aż masa będzie biała i puszysta.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy ją do utartego masła. Wszystko mieszamy

Lawendowe Niebo
Pizza ze szparagami 158

wody, 1, 5 łyżki oleju i dużą szczyptę soli. Ciasto zagniat amy i wyrabiamy na elastyczne ciasto (ja zrobiłam to mechanicznie hakiem robota). Po wyrobieniu ciasto zostawiamy e jw misie robota, przykrywamy i zostawiamy na 1 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, lekko zawijamy brzegi ciasta. Ciasto obsypujemy pokruszonym serem lazur, obkładamy zielonymi szparagami i słupkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię