usuwamy papier do pieczenia i studzimy. Dopóki biszkopt się studzi robimy krem z bitej śmietany. Żelatynę zalewamy sześcioma łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż żelatyna spęcznieje. W misie ubijamy śmietankę prawie na sztywno, dodajemy cukier, kwaśną śmietanę, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek i także dodajemy do śmietanki. Wszystko dokładnie ubijamy
Kuchnia Łukaszamałym garnuszku. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia masła, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy cukier i kakao, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 2. W misie miksera umieszczamy jajko, aromat waniliowy i kwaśną śmietanę. Miksujemy kilka minut. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy piwną miksturę. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i dodajemy w dwóch partiach
My Culinary Artlnianego 1 łyżka soli (ja użyłam różowej himalajskiej) 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam glazury balsamicznej) 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki czarnuszki Chleb gryczany - jak robić? W dużej misie umieść mąkę gryczaną i żytnią, odsyp kilka łyżek. W wysokim naczyniu umieść ciepłą, przegotowaną wodę, dodaj drożdże oraz kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw
Moje Qulinariatruskawek bez szypułek 150 g ciemnych winogron 50 g borówek amerykańskich 2 kostki lodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką w miarę jednolitą masę. Dodajemy 2 kostki lodu i miksujemy jeszcze przez chwilę. Na zdrowie! :) DLACZEGO WARTO PIĆ? Ciemnofioletowe winogrona zawierają ogromną ilość flawonoidów - naturalnych
My Culinary ArtNazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :) Składniki na placki: 20 dag marchewki 5 dag orzechów włoskich 5 dag maki 3 jajka 5 dag miodu ½ szklanki mleka masło klarowane do smażenia sok z cytryny z ½ Składniki polewy: ½ szklanki miodu ½ szklanki potłuczonych orzechów Wykonanie: Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Marchew obrać
Tradycyjna Kuchniadwie sama musialam sie soba zajac bo wszyscy pomagali.I tak było także tego dnia..och jak ja czekalam az oniwszyscy pojda w pole..;),Zapakowałam do plecaka kawałek pasztetowej,ulubionego misia,kawalek chleba i nalam kompotu do butelki a do najwiekszej kieszeni wlozylam recznik.Poszłam nad staw ktory byl okolo kilometra od domu dziadkow z zamiarem nauczenia sie plywac!.Staw
bistro mamakremówki 36% 800 g serka homogenizowanego waniliowego opakowanie galaretki cytrynowej 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody Wykonanie: Kremówkę wraz z serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić
Krakowskie smaki Anidnie wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier, przekrojoną na pół laskę wanilii i wyskrobane ze środka nasionka. Płyn doprowadzamy do wrzenia, następnie zestawiamy z ognia, aby się lekko schłodził. W misie miksera ubijamy żółtka, aż staną się jasne. Do ubitych żółtek wlewamy po odrobinie mleka ze śmietaną, cały czas ubijamy. Następnie całość ponownie przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym
Smakowity Blog Kulinarnykiwi 3-4 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych (domowe lub kupne) 1/2 szklanki mleka zwykłego lub sojowego Przygotowanie: Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie umieszczamy w misie blendera. Dolewamy mleko i lody, miksujemy. W zależności jakiej konsystencji shake lubimy miksujemy dłużej lub krócej. Osobiście lubię wyczuwalne małe "drobiny" lodów. Szybka, smaczna ochłoda na ciepłe dni. Smacznego
Słodkie okruszkiTruskawki dokładnie myjemy, obcinamy szypułki. Żelatynę zalewamy szklanką ciepłej (NIE wrzącej!) wody, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Blachę wykładamy folią spożywczą, spód wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach układamy truskawki. 2. W misie miksera umieszczamy twaróg, aromat waniliowy i cukier puder. Miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy jeszcze przez 5 minut, a następnie delikatnie przelewamy
My Culinary Arttrzcinowego) - 8 kopiastych łyżek pestek dyni - 8 kopiastych łyżek ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać
Smaczne Zdrowełyżeczki słodkiej papryki w proszku Łyżeczka granulowanego czosnku Łyżka majeranku 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Boczek wieprzowy dokładnie myjemy i osuszamy. Po tym w dużej misie łączymy wszystkie przyprawy, oliwę, sos sojowy, mieszamy i następnie do misy wkładamy boczek. Obtaczamy boczek bardzo dokładnie w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3-4 godziny
Kuchnia Łukaszakąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka. Studzimy i po przestudzeniu dodajemy nasiona chia. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Część truskawkowa Mleko, cukier i truskawki umieszczamy w misie blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Dodajemy nasion chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Po wyjęciu z lodówki do szklanek dodajemy część czekoladową
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady ;) Masa: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w misie miksera na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy do niego cukier puder. Ucieramy, aż masa będzie biała i puszysta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy ją do utartego masła. Wszystko mieszamy
Lawendowe Niebowody, 1, 5 łyżki oleju i dużą szczyptę soli. Ciasto zagniat amy i wyrabiamy na elastyczne ciasto (ja zrobiłam to mechanicznie hakiem robota). Po wyrobieniu ciasto zostawiamy e jw misie robota, przykrywamy i zostawiamy na 1 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, lekko zawijamy brzegi ciasta. Ciasto obsypujemy pokruszonym serem lazur, obkładamy zielonymi szparagami i słupkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię