miś - 500 przepisów (strona:17/34)

Sałatka z kurczakiem i mango. 227

szczypiorek siekamy.   Paski z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 4 min. Ostudzamy i w razie potrzeby kroimy na drobniejsze kawałeczki.  Wszystkie składniki łączymy w misie, dodajemy łyżeczkę oliwy. Solimy i pieprzymy wedle uznania (ja dodatkowo nie doprawiałem). Smacznego

Kuchnia Łukasza
Klopsiki w sosie pieczarkowym bez laktozy 188

przygotowania sosu potrzebujemy: - mleko kokosowe, około 200ml (u mnie Alpro) - łyżeczkę przyprawy "Eko Smaczek" (do kupienia tutaj ). - 5-6 pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki - łyżeczkę sosu sojowego W misie robota lub w innym raczyniu umieścić pokrojone mięso oraz pozostałe składniki i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji.  Z powstałej papki formować pulpety i obsmażyć je z wszystkich stron

Szybko Tanio Smacznie
Paszteciki z pieczarkami 160

smarowania + tymianek lub czarnuszka do posypania pasztecików Farsz: min. 500 g drobno pokrojonych pieczarek, 1 cebula, olej/ masło klarowane, sól, pieprz tymianek Wszystkie składniki ciasta, prócz masła umieścić w misie miksera i wyrabiać z 5 minut, następnie dodać masło - ja dodaje na dwa razy - po połowie. Wyrabiać do chwili, aż ciasto ładnie wchłonie całe masło. Przykryć ściereczką i odstawić

Plate of Joy
Bułki pszenne razowe 157

pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i dobrze wyrobić przez ok. 7 minut.  Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na mniej więcej 50 - 60 minut. Po tym czasie

Plate of Joy
Pavlova z truskawkami 333

się z owocami. Składniki: 6 białek rozm. L, szczypta soli, 330 g drobnego cukru, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu balsamicznego (lub ocet winny) Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier cały czas miksując, po ostatniej dodanej łyżce cukru miksuję jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy skrobię

Plate of Joy
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 254

Ubitą zawartość przełożyć do miseczki i do czystej misy włożyć białka, które należy ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przekładamy do miseczki, a w czystej misie umieszczamy śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy likier Baileys i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak przygotowanej śmietanki dodajemy

Plate of Joy
Tort czekoladowy z cytrusami 170

roztopionego masło, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka starta z 2 pomarańczy, szczypta soli Jajka z cukrem umieścić w misie miksera i ubić na puszystą, jasną masę, która znacznie zwiększy swoją objętość. W osobne misce przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Masło rozpuścić i wystudzić, a następnie dodać

Plate of Joy
Sałatka warstwowa 190

Brokuły gotujemy  z dodatkiem cukru( zyskają intensywny zielony kolor). Pamiętajcie,że nie gotujemy ich zbyt długo dosłownie 3-5 minut, inaczej będą papkowate.Warzywa układamy na przemian w przezroczystej misie. Na górę wylewamy sos czosnkowy. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasteczka misie 116

Jakiś czas temu rzuciły mi się w internecie ciasteczka w kształcie głowy misiów, bardzo mi się spodobały. Długo zbierałam się, żeby przygotować taką niespodziankę dla moich szkrabów i w końcu się udało. Ciasto robi się bardzo łatwo (przepis wzięłam od zaprzyjaźnionej blogerki- Anyzkowo , która to przygotowała z niego świetne prezenciki) Zapraszam do wypieku:  Składniki: 200g masła (masło musi być

Wielki apetyt
Tęczowe babeczki 137

masła 90 g cukru pudru barwniki spożywcze (u mnie żółty i czerwony Dr Oetker) posypki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (muszą być w temperaturze pokojowej) na ciasto umieszczamy w  misie i miksujemy przez minutę na niskich obrotach a następnie przez kolejną minutę na najwyższych. Ciasto przekładamy do papilotek  i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy

Wielki apetyt
Koszałkowo- plenerowe gotowanie z Radiem Plus i Wojciechem Harapkiewiczem 201

klawiaturę :) Michale, dziękujemy za pomoc! Jeśli brakuje ci śniegu a co za tym idzie sportów typowo zimowych powinieneś odwiedzić kompleks Koszałkowo- Wieżyca. Informacje na temat obiektu znajdziecie tu . Biały miś zaprasza :) Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Waniliowa babka majonezowa 136

łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis tu ) laska wanilii opcjonalnie cukier waniliowy 1 łyżka kakao 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% jajka cukrowe Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Dodajemy środek z laski wanilii (tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt ). Ciasto miksujcie przez 2 minuty

Wielki apetyt
Zdrowe ciasteczka 175

szklanki cukru (ja dałam domowy waniliowy) 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 tabliczki czekolady posiekanej w drobną kostkę 1 łyżeczka sody 200g stopionego masła Sposób przygotowania: Składniki umieszczamy w misie miksera, mieszamy i dodajemy stopniowo rozpuszczone, przestudzone masło. Na koniec dodajemy kawałki czekolady. Z powstałej masy formujemy kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem lub folią

Wielki apetyt
Muffiny z mozzarellą i suszonymi pomidorami 162

szklanki oleju rzepakowego kilka suszonych pomidorów 2 łyżki tartej mozzarelli szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza serem, pomidorami i papryką) umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj ser i suszone pomidory- wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do papilotek umieszczonych w foremce.Z wierzchu posyp każdą muffinkę słodką papryką. Piecz ok. 15-20 minut. Smacznego

Wielki apetyt
Gofry orzechowe 162

wytrawne Sposób przygotowania:  Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij i połącz z resztą płynnych składników. Jeśli posiadasz robot planetarny umieść wszystkie składniki w jego misie i dokładnie wymieszaj (ok. 20-30 sekund). Ciasto odstaw na 10 minut. Rozgrzej gofrownice najmocniej jak się da. Następnie za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka silikonowego namoczonego w oleju natłuść

Wielki apetyt