miś - 500 przepisów (strona:26/34)

domowy makaron z jajkami 158

szklanki mąki ( użyłam Lubelli - Poznańska puszysta typ 500)szczypta  soli morskiej2 jajka3 żółtka1 łyżka oliwy z oliwekprzygotowanieUmieścić mąkę , sól , jajka , żółtka i oliwę z oliwek w misie robota i mieszać aż do utworzenia  grubych okruchów .Przełożyć  tę mieszaninę do miski i zebrać w kulę. Wyłożyć  ciasto  na blat lekko posypany mąką i dobrze

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 173

włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie  mieszać na drugim stopniu prędkości przez 3 - 4 minuty. Zostawić w misie miksera, lub przełożyć do innej miski, przykryć i zostawić na godzinę. Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować

Stare Gary
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 183

cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków  (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić na program

Stare Gary
Pieczeń wołowa w wolnowarze 200

świeżego1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki1 łyżeczka musztardykieliszek czerwonego wina przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń.  Wolnowar ustawić na program

Stare Gary
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 310

typ750     (pszennej ok.180g)- 100g mielonych migdałów- 60g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 125g zimnego masła- 4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub zimnej wody- kilka kropli aromatu migdałowegoW misie miksera umieścić mąkę, dodać, mielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, mielony ksylitol, zimne mleko (lub wodę), aromat migdałowy i zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka). Można również

Smaczne Zdrowe
Rogaliki budyniowe 59419

cukru waniliowego domowej roboty klik40 g budyniu waniliowego bez cukru2 żółtka2 łyżki mlekaDo obtoczenia2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klikPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki

Ala piecze i gotuje
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 247

Makaron po ugotowaniu można przechowywać w lodówce.Składniki:- 330g mąki orkiszowej, u mnie typ750        (lub 300g mąki pszennej)- 3 żółtka- 1 łyżka oliwy z oliwekW misie miksera umieścić mąkę, dodać jajka i oliwę. Mieszać pomału przy użyciu zwykłego mieszadła aż składniki zaczną się sklejać.Następnie zamienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto aż będzie zwarte.Otrzymane

Smaczne Zdrowe
Chalka waniliowa 90

wsypac pokruszone drozdze i wymieszac do ropuszczenia. Dodac cukier i 2 lyzki maki.Zaczyn zostawic na 15 min do napuszenia.Rozpuscic maslo.Gdy uzywamy suchych drozdzy nie robimy zaczynu.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drozdzowego na predkosci 2 zagniatac  okolo 10 minut,do uzyskania gladkiego ,rozciagliwego ciasta.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia w cieplym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 184

tatrejPRZYGOTOWANIE :Suche skladniki na spod ciasta wsypac do miski .Dodac pokrojone w male kawalki zimne maslo.Rozdrobnic miedzy palcami,az do uzykania konsystencji"mokrego piasku".Mozna to samo zrobic w misie robota.Dodac potem 3 zoltka i zagniesc jednolite ciasto formujac kule.Owinac folia i wstawic do lodowki przynajmniej na pol godziny.Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki wrzucic do szerokiego,plaskiego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 114

lyzeczka miodu4 lyzki oleju ryzowego1 opakowanie suchych drozdzyWykonczenie:2 lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mlekaWykonanie:Mleko podgrzac razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza i umiescic na noc w lodowce.Rano wyjac przygotowane ciasto z lodowki i pozostawiamy do ocieplenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik jogurtowo-kokosowy na zimno z jagodami 149

tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Wyrownac,docisnac do dna i wstawic do lodowki, zeby lekko stwardniala.Rozpuscic zelatyne wg zalecen na opakowaniu.Zrobilam to doslownie w trzech lyzkach wody.Smietanke kokosowa ubic w misie miksera.Nie ubije sie na sztywno jak kremowka,ale lekko sie napowietrzy i wzburzy.Caly czas ubijajac dodajemy porcjami jogurt grecki i cukier.Ubicie smietanki kokosowej w duzej mierze zalezy od producenta.Takze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 243

drozdzy2 lyzki platkow gorskich do posypania Wykonanie:Platki owsiane zalac goraca woda i odstawic do wystudzenia.Powinny miec konsystencje gestej pasty.Odmierzyc pozostale skladniki i z przestudzonymi platkami owsianymi umiesic w misie robota i wyrobic na gladkie,spojne ciasto.Wyrabiac okolo 10 minut,az pojawi sie gluten.Konsystencja ciasta nie pozwala na uformowanie bochenka,dlatego calosc umiescic w foremce wysmarownej olejem i wysypanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z dynia ,mlekiem kokosowym i amarettini 165

nasiennych.Pokroic w 2-cm szpalty i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C.Piec 20-30 minut.Miekka dynie zblendowyc,a potem calosc przetrzec przez sito.Skladniki na mase serowa umiescic w misie miksera i dodajac po jednym jajku zmiksowac na jednolita mase.Mase serowa wylac na wczesniej przygotowany spod.Piekarnik rozgrzac do 175°C.W tej temperaturz piec sernik 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Swiatowy Dzień Chleba - Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami 157

orkiszowej180 g wody1,5 lyzeczki soli30 g oliwy z pomidorow70 g pomidorow suszonych w oliwie1 plaska lyzeczka suszonych drozdzy caly zaczyn z poprzedniego dniaWykonanie:Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie,rozciagliwe ,nie klejace sie ciasto.Uformowac w kule,posypac maka,przykryc  mise folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Nie powinno przerosnac.Wyrosniete ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi orkiszowe z kasza gryczana i quinoa 162

ugotowalam wieksza porcje na sniadanie)1 duza cebula1 jajko1 lyzeczka majeranku,sol,pieprz1 lyzka smalcu+smalec ze skwarkami jako omastaWykonanie:  Ugotowac obydwie kasze.Przestudzic.Skladniki na ciasto pierogowe wyrobic w misie robota lub recznie.Ciasto musi byc miekkie,elastyczne i ciagliwe,by dalo sie latwo formowac i sklejac.Doskonale wyrobione ciasto przykryc sciereczka i pozostawic,by odpoczelo.Cebule pokrojona w dorbniutka kostke zezlocic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!