miś - 500 przepisów (strona:28/34)

Świąteczny zielony sernik korzenny 186

proszku40 g masła100 ml śmietanki 36%2 łyżeczki aromatu waniliowego2 czubate łyżki cukru pudrusrebrne kuleczki cukrowePRZYGOTOWANIE: 60 MINCHŁODZENIE: 10 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy serową masę. 2. Piekarnik

My Culinary Art
Sałatka z roszponki, fenkułu, pomarańczy i jabłka 167

wykroić głąb. Pokroić na cieniutkie plasterki. Jabłko (ze skórką) pokroić na ćwiartki, a następnie na małe kawałki. Jedną pomarańczę obrać i pokroić na kawałki. Wszystko umieścić w jednej misie. Dodać rodzynki i posiekane orzechy (można je również wcześniej podpiec). Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wlać go do miski. Doprawić pieprzem i odrobiną octu. Odstawić na 30 minut

Food Square
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 118

Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia.W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche.Piec 30-40 minut w 180°C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać

Food Square
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 209

mnie niebieski i biały)- oliwa z oliwek lub olej do posmarowania chlebaDrożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dokładnie wymieszać (gdy ich nie dodajemy tę czynność pomijamy).W misie miksera umieszczamy mąki, sól, zakwas, dodajemy rozmieszane drożdże (gdy dodajemy) oraz resztę wody i mieszamy całość do połączenia składników.Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja używam silikonowych, wystarczy

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 161

waniliowegoszczypta soli1 łyżka mleka250 g mąkiłyżeczka ciemnego kakao50 g płatków migdałów (możecie dodać więcej)100 g białej czekolady posiekanejrodzynkiWykonanie:Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 222

gotujemy budyń/- kostka masła- 30 dkg cukru pudru- kawa rozpuszczalna Marcepanowa- Dodatkowo:- dżem kwaśny - rabarbar lub agrest- Marcepanowa kawa do posypania i do nasączenia placka.WYKONANIE:/CIASTO:Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiemGdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Marcepanowej

Wypisz Wymaluj
POPAPRANIEC 1106

tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier i cały czas ubijać (piana ma być sztywna), następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Wsypać partiami mąkę wymieszaną

Smaczne Zdrowe
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 217

100g syropu z buraka cukrowego lub dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego- 80g skrobi kukurydzianej-120g wiórków kokosowych- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą)W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche

Smaczne Zdrowe
Miodownik z kremem budyniowym. 288

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część wałkujemy na blat o grubości

Kuchnia Łukasza
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 427

ksylitolu , dałam 140g                (lub 7 łyżek cukru)- 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam 165g    (lub 7 łyżek mąki tortowej)W misie miksera ubijamy na sztywno białka jaj, dodając stopniowo ksylitol (lub cukier). Gdy masa jest już sztywna dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem ubijamy. Na końcu dodajemy partiami

Smaczne Zdrowe
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 179

miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki. Gotową śmietanką kokosową 22% wystarczy otworzyć, przełożyć do misy miksera. Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników. Nasączenie: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia

Malinowe Pocałunki
drożdżowe z truskawkami i kruszonką... 161

misy robota wsypać mąkę, roztrzepane widelcem jajka, stopione letnie masło, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny, suche drożdże i hakiem wszystko wyrabiać z 10 minut ciasto zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę ciasto wyrośnięte ponownie hakiem wyrobić ale tylko chwilę ok. pół minuty 22 cm dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i po równo

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na idealne pierogi..... 427

całości. Wymieszaj, skontroluj i ustaw swój smak. Odstaw farsz. Ja użyłam brytfanny Toscana.  O NIEJ TUTAJ Teraz robimy idelane ciasto! Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.  Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 214

daję źrodlaną)Dodatkowo:- ziarna do posypania: u mnie płatki gryczane, dynia, siemię lniane i czarnuszka. Można użyć dowolnych, ulubionych.Zakwas wyjmujemy z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed zarabianiem chleba.W misie miksera umieszczamy mąkę orkiszową, żytnią i gryczaną, dodajemy otręby, płatki, ziarna amarantusa, kaszę gryczaną, sól i zakwasy. Dolewamy ok.700ml wody i mieszamy dokładnie (nie trzeba długo wyrabiać, tylko

Smaczne Zdrowe
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 206

pszennej typ650- 300g zakwasu żytniego- 2 g suchych drożdży (nie trzeba)- 20g soli- 400ml wodyDodatkowo:- mak lub mąka żytnia do posypania chleba- oliwa do posmarowania ciastaWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie mieszamy do połączenia składników.Gdy dodajemy do ciasta drożdże to wówczas miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.50-60 minut, do podwojenia objętości

Smaczne Zdrowe