miś - 500 przepisów (strona:29/34)

Sałatka ziemniaczana. 326

miękkie, oczyszczamy.   Jajka gotujemy przez ok. 14 min, potem zanurzamy w lodowej wodzie i oczyszczamy.  Ziemniaki, jaja, cebulę kroimy w kostkę, a dymkę siekamy. W dużej misie łączymy majonez, śmietanę, sól, pieprz, dodajemy pokrojone produkty i dokładnie mieszamy. Serwujemy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ruskie na oleju rzepakowym 162

pewnym sekrecie, który wygrzebalam dawno temu gdzieś w internecie. A mianowicie … Naszą mąkę oraz olej rzepakowy, powiem Wam , że trzeba go dość sporo, sól, mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.  Dolewamy wrzątek i robimy "cieplą kluchę " :-) właśnie sekret tkwi w tym wrzątku i dokładnym bilansie między ciepłą a chłodną wodą. Gwarantuję Wam, że ciasto wyjdzie idealne, będzie odskakiwac

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK REWELACJA 29677

misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać.W międzyczasie ubić na sztywno białka jaj, gdy zaczyna powstawać piana po trochu zacząć

Smaczne Zdrowe
Cienkie naleśniki 172

pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).  2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem

Proste Potrawy
Pychota Inaczej 8171

wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce zgęstnienia.   Krem:   500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru   Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem. Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia.   Wykonanie:   Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu

Made By Mom And Son
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 131

piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół.     Krem:   400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru   Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania pustego gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, gdyż krem mógłby nam się zważyć.   Wykonanie:   Na pierwszy blat ciasta nakładamy więcej niż połowę kremu. Przykrywamy

Made By Mom And Son
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 140

masła 250 g mąki pszennej 30 g cukru + 100 g szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego konfitura ulubiona                 Żółtka, mąkę, masło, 30 g cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również ugnieść ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około

Made By Mom And Son
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 408

łyżkami wody.     Krem:   600 g serka kremowego (soft cheese typu Philadelphia) 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 50 g cukru pudru   Serek i masło umieszczamy w misie miksera. Ucieramy, stopniowo dodając cukier.   Dodatkowo:   150 g ciemnej czekolady (gorzka 50% kakao lub więcej, jak lubicie) 200 g orzeszków w czekoladzie   Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków.   Wykonanie:   Na pierwszy

Made By Mom And Son
Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 277

chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smakowita pajda – rustykalne bagietki 168

ciepłego mleka -100 ml  wody -2 czubate łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru – oliwa do posmarowania miski W misie robota mieszamy mąkę z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy mleko, wodę, smalczyk, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników. Zaczyn wlewamy do misy robota z mąką i drożdżami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
No i co, że barszcz z papierka 156

dekoracjiziarna kminkuWyrośnięte ciasto wyjęłam je na stół oprószony mąką i chwilę ugniatałam. Następnie rozwałkowałam na (prawie) prostokąt, na który wyłożyłam przestudzony farsz. Całość zwinęłam w roladę i (przy pomocy Misia) przeniosłam do tortownicy. Wierzch posmarowałam roztrzepanym żółtkiem, posypałam ziarnami kminku (zrobiłam to celowo, bo wspaniale poprawia perystaltykę jelit ;)) i grubą solą morską. Włączyłam piekarnik na 150st. Ciasto odstawiłam

bastalena
Sezon na... #1 Botwinka. Ni w pięć, ni w dziewięć 170

ciąży zje wszystko. Nawet śledzia z nutellą! Mnie daleko do takich smaków, bo śledziowa nie jestem. Nie powiem, bo i mi zdarzyło się zboczyć ze standardowego, kulinarnego szlaku (Miś świadkiem i królikiem doświadczalnym był). Podobnie było tym razem. Nie wiem czy ktoś wcześniej próbował już takiego zestawu, ale skoro jestem w ciąży, to chyba mogę fantazjować do woli. pęczek

bastalena
Back to Monday! 148

szklanka mleka 0,5 szklanki przegotowanej wody 0,5 szklanki oliwy 2 jajka szczypta soli 300g truskawek1 łyżka wody2 łyżki masła2 łyżki cukru1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyłam w misie i zmiksowałam na gładką masę. Naleśniki smażyłam bez tłuszczu, z obu stron. Truskawki posypałam cukrem i lekko karmelizowałam.Cukier rozpuściłam w łyżce wody. Dodałam masło, wymieszałam. Na końcu wsypałam

bastalena
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 141

orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Do orzechów, śliwek, mieszanki keksowej i żurawiny dodajemy pół łyżki mąki, mieszamy tak aby bakalie dokładnie obtoczyły się w mące. Masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do gładkości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko

Mania Gotowania
Styropian (ciasto) 1934

jogurtową pianką Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki krupcztki 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników zagniatamy ciasto hakiem robota., można to robić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków i zamrażamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię