alternatywa, dlaczego jej nie wykorzystać.Składniki na formę 24cm:- 4 jajka (osobno białka i żółtka)- 3 żółtka- 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)- 1/3 szklanki kakao- 1/2 szklanki mąki ryżowejW misie miksera ubić na sztywno białka. Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy ksylitol, cały czas miksując. Po dobrym ubiciu białek (mają być bardzo sztywne) do masy dodajemy po jednym żółtku
Smaczne Zdroweskórka pomarańczowa esencja pomarańczowa 2 opakowania herbatników Wykonanie: Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem w misie robota, dodać twaróg, ucierać dalej dodając po jednym żółtku. Do masy serowej dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, esencję i mąkę. Gdy masa będzie jednolita, dodać ubite na sztywno białka
Pasja Smakukokosowego(lub masła) Drożdże rozkruszyć i zrobić zaczyn z małą ilością wody i mąki. Wszystkie składniki razem z zaczynem i roztopionym olejem kokosowym(lub masłem) umieścić w misie miksera i dokładnie wyrobić. Odstawić na 10 minut(żeby odpoczęło) i wyrobić jeszcze raz. Ja dodałam jeszcze łyżkę mąki, ponieważ wydawało mi się za luźne. Nie wyrabiałam długo
Smaczne Zdrowepszennej) -3/4 szklanki suszonej żurawiny -0.5 szklanki orzechów grubo posiekanych pecan (ja dałam włoskie) -wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach
Smaczne Zdrowepudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło.W misie malaksera ubić jajka z ksylitolem na puch. Dodać do nich jeszcze ciepłe masło, zmiksować. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały
Smaczne Zdrowe1000g mąki pszennej tortowej typ 450- 2 paczki suchych drożdży- 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia- 600ml ciepłej wody ( nie gorącej)W misie malaksera umieścić wszystkie składniki oprócz wody. Dolewając powoli wodę cały czas mieszać aż do połączenia składników. Kilka minut wyrabiamy, można także wyrabiać ręcznie. Następnie z ciasta formujemy kulę , przekładamy
Smaczne Zdrowemozarella do posypania- ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp.Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę
Smaczne Zdrowesmarowania oraz ulubione ziarnaDrożdże rozkruszyć do kubeczka , zalać 50ml wody , dokładnie zamieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie uszykować sobie pozostałe produkty i umieścić je w misie miksera.Masło można dodać rozpuszczone ale można również w całości- musi być wówczas b.miękkie.Do misy dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne.Z
Smaczne ZdroweDrożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę mąki i dolać letniego mleka. Dokładnie rozprowadzić łyżką i odstawić na ok.10 minut aż się mocno spieni. W misie miksera umieścić mąkę, sól, ksylitol, resztę mleka. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn i zamieszać mikserem lub drewnianą łyżką. Następnie dodajemy żółtko oraz po jednym jajku i cały czas wyrabiamy
Smaczne Zdrowemnie typ 750)- 120g mąki ziemniaczanej- 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)- 200g zimnego masła- 3/4 szkl ksylitolu- 1 jajko- 1 łyżka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)W misie miksera umieścić mąki, dodać jajko, esencję waniliową, ksylitol oraz pokrojone na małe kawałki masło i zagnieść kruche ciasto.Można również zagnieść ciasto ręcznie, wówczas musimy to robić dość szybko
Smaczne Zdrowespirytusu- 250ml ciepłego mleka- szczypta soli+ olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz).Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i trochę mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania.W misie miksera ubić jajko i żółtka z ksylitolem i szczyptą soli.Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, roztopiony olej bezzapachowy lub oliwę, mąkę i 1 łyżkę spirytusu. Wszystko razem dokładnie wyrobić
Smaczne Zdrowekilka minut. W tym czasie umyć i oskrobać marchewki, zetrzeć na tarce , najlepiej na grubych oczkach (na drobnych ginie w cieście, jest niewidoczna, szczególnie w tym pełnoziarnistym).W misie miksera ubić jajka. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami i marchewkę, a także sparzone, odsączone rodzynki (ja moje zmiksowałam dodatkowo blenderem, by były niewidoczne
Smaczne Zdrowekokosowego nierafinowanego (zapachowy)- 3 łyżki ksylitolu- 1 nieduże jajko- 1 żółtko- 3 łyżki zimnej wody- szczypta soliDodatkowo:- 4 średnie jabłka- 3 łyżki cukru trzcinowego- cynamonWszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka lub szybko zagnieść ręcznie (by ciasto zbytnio się nie ogrzało). Uformować kulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut
Smaczne Zdrowetrochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania.W tym czasie stopić masło, dolać do niego resztę mleka i odstawić do przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła.W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto
Smaczne Zdrowekażde białko przypada ok.50g cukru. No i trochę octu jako stabilizator.Składniki:- 6 białek- 300g drobnego cukru trzcinowego- 1 łyżeczka octu winnego (u mnie jabłkowy)Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać ocet i następnie po 1 łyżce dodajemy cukier, po każdym dodaniu cukru intensywnie ubijamy. Masa musi być bardzo gęsta i błyszcząca
Smaczne Zdrowe