miś - 500 przepisów (strona:30/34)

SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 332

ewentualnie aromat) - u mnie drobniutko starta skórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op.Dodatkowo:- trochę masła do wysmarowania formy- trochę bułki tartej do formy- konfitura (u mnie morelowa)* szklanka - 250mlW misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki

Smaczne Zdrowe
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 226

Dzisiaj oglądając "Misia" na słowo TRADYCJA zachciało mi się wołowych bitek (za którymi nigdy nie przepadałam) z kopytkami.  Jak się chce trzeba działać, więc przegląd internetu, telefon do Mamy i lecimy. Pojechałam do marketu (budżet 38zł) aby kupić zrazy wołowe i parę innych rzeczy. Pierwszy problem pojawił się bardzo szybko - nie ma zrazów! Konsultacja ze sprzedawczynią z Mamą

Brzuszki Łakomczuszki
KAJZERKI ORKISZOWE Z MAKIEM I SEZAMEM- NAJLEPSZE ! 254

mnie mak i sezam:biały i czarny)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę letniej wody, dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić makę (z 620g), dodać wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę, wodę oraz mleko (gdy dajemy) i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne ale nie klejące, gdy przygotowywałam z samą

Smaczne Zdrowe
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 429

alternatywa, dlaczego jej nie wykorzystać.Składniki na formę 24cm:- 4 jajka (osobno białka i żółtka)- 3 żółtka- 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)- 1/3 szklanki kakao- 1/2 szklanki mąki ryżowejW misie miksera ubić na sztywno białka. Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy ksylitol, cały czas miksując. Po dobrym ubiciu białek (mają być bardzo sztywne) do masy dodajemy po jednym żółtku

Smaczne Zdrowe
Sernik wiedeński 358

skórka pomarańczowa  esencja pomarańczowa  2 opakowania herbatników  Wykonanie: Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek.  Margarynę utrzeć z cukrem pudrem w misie robota, dodać twaróg, ucierać dalej dodając po jednym żółtku.  Do masy serowej dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, esencję i mąkę. Gdy masa będzie jednolita, dodać ubite na sztywno białka

Pasja Smaku
KAJZERKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 146

kokosowego(lub masła) Drożdże rozkruszyć i zrobić zaczyn z małą ilością wody i mąki.  Wszystkie składniki razem z zaczynem i roztopionym olejem kokosowym(lub masłem) umieścić w misie miksera i dokładnie wyrobić. Odstawić na 10 minut(żeby odpoczęło) i wyrobić jeszcze raz. Ja dodałam jeszcze łyżkę mąki, ponieważ wydawało mi się za luźne. Nie wyrabiałam długo

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTKECZKA CRANBERRY NOEL, NA MĄCE ORKISZOWEJ 152

pszennej) -3/4 szklanki suszonej żurawiny -0.5 szklanki orzechów grubo posiekanych pecan (ja dałam włoskie) -wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 581

pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło.W misie malaksera ubić jajka z ksylitolem na puch. Dodać do nich jeszcze ciepłe masło, zmiksować. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 147

1000g mąki pszennej tortowej typ 450- 2 paczki suchych drożdży- 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia- 600ml ciepłej wody ( nie gorącej)W misie malaksera umieścić wszystkie składniki oprócz wody. Dolewając powoli wodę cały czas mieszać aż do połączenia składników. Kilka minut wyrabiamy, można także wyrabiać ręcznie. Następnie z ciasta formujemy kulę , przekładamy

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA ! 140

mozarella do posypania- ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp.Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę

Smaczne Zdrowe
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 236

smarowania oraz ulubione ziarnaDrożdże rozkruszyć do kubeczka , zalać 50ml wody , dokładnie zamieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie uszykować sobie pozostałe produkty i umieścić je w misie miksera.Masło można dodać rozpuszczone ale można również w całości- musi być wówczas b.miękkie.Do misy dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne.Z

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 502

Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę mąki i dolać letniego mleka. Dokładnie rozprowadzić łyżką i odstawić na ok.10 minut aż się mocno spieni. W misie miksera umieścić mąkę, sól, ksylitol, resztę mleka. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn i zamieszać mikserem lub drewnianą łyżką. Następnie dodajemy żółtko oraz po jednym jajku i cały czas wyrabiamy

Smaczne Zdrowe
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 178

mnie typ 750)- 120g mąki ziemniaczanej- 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)- 200g zimnego masła- 3/4 szkl ksylitolu- 1 jajko- 1 łyżka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)W misie miksera umieścić mąki, dodać jajko, esencję waniliową, ksylitol oraz pokrojone na małe kawałki masło i zagnieść kruche ciasto.Można również zagnieść ciasto ręcznie, wówczas musimy to robić dość szybko

Smaczne Zdrowe
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 334

spirytusu- 250ml ciepłego mleka- szczypta soli+ olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz).Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i trochę mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania.W misie miksera ubić jajko i żółtka z ksylitolem i szczyptą soli.Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, roztopiony olej bezzapachowy lub oliwę, mąkę i 1 łyżkę spirytusu. Wszystko razem dokładnie wyrobić

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 483

kilka minut. W tym czasie umyć i oskrobać marchewki, zetrzeć na tarce , najlepiej na grubych oczkach (na drobnych ginie w cieście, jest niewidoczna, szczególnie w tym pełnoziarnistym).W misie miksera ubić jajka. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami i marchewkę, a także sparzone, odsączone rodzynki (ja moje zmiksowałam dodatkowo blenderem, by były niewidoczne

Smaczne Zdrowe