miś - 500 przepisów (strona:18/34)

Koszałkowo- plenerowe gotowanie z Radiem Plus i Wojciechem Harapkiewiczem 158

klawiaturę :) Michale, dziękujemy za pomoc! Jeśli brakuje ci śniegu a co za tym idzie sportów typowo zimowych powinieneś odwiedzić kompleks Koszałkowo- Wieżyca. Informacje na temat obiektu znajdziecie tu . Biały miś zaprasza :) Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Waniliowa babka majonezowa 104

łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis tu ) laska wanilii opcjonalnie cukier waniliowy 1 łyżka kakao 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% jajka cukrowe Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Dodajemy środek z laski wanilii (tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt ). Ciasto miksujcie przez 2 minuty

Wielki apetyt
Zdrowe ciasteczka 143

szklanki cukru (ja dałam domowy waniliowy) 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 tabliczki czekolady posiekanej w drobną kostkę 1 łyżeczka sody 200g stopionego masła Sposób przygotowania: Składniki umieszczamy w misie miksera, mieszamy i dodajemy stopniowo rozpuszczone, przestudzone masło. Na koniec dodajemy kawałki czekolady. Z powstałej masy formujemy kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem lub folią

Wielki apetyt
Muffiny z mozzarellą i suszonymi pomidorami 131

szklanki oleju rzepakowego kilka suszonych pomidorów 2 łyżki tartej mozzarelli szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza serem, pomidorami i papryką) umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj ser i suszone pomidory- wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do papilotek umieszczonych w foremce.Z wierzchu posyp każdą muffinkę słodką papryką. Piecz ok. 15-20 minut. Smacznego

Wielki apetyt
Gofry orzechowe 126

wytrawne Sposób przygotowania:  Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij i połącz z resztą płynnych składników. Jeśli posiadasz robot planetarny umieść wszystkie składniki w jego misie i dokładnie wymieszaj (ok. 20-30 sekund). Ciasto odstaw na 10 minut. Rozgrzej gofrownice najmocniej jak się da. Następnie za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka silikonowego namoczonego w oleju natłuść

Wielki apetyt
Kurczak w cieście kokosowym 106

mnie Winiary) 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki doli olej rzepakowy do smażenia (ok. 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój w centymetrową kosteczkę. Składniki na ciasto umieść w misie miksera i miksuj przez minutę. Następnie odstaw ciasto na 5 minut. W tym czasie wlej olej do małego garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Kawałki kurczaka dodaj do ciasta

Wielki apetyt
Tarta z figami, kozim serem, kaszą i szynką Serrano 128

wiejska 5 plastrów szynki Serrano czosnek cebulka rukola 20 g koziego sera sałatkowego 200 ml kwaśnej śmietany 2 jajka sól  pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki umieść w zimnej misie miksera i mieszaj aż do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta- włóż do lodówki na ok. 10 minut. Jeśli chcesz zagnieść ciasto ręcznie schłodź dłonie i energicznie zagnieć ciasto (nie wyrabiaj

Wielki apetyt
Tort z musem czekoladowym 132

pieczenia   1 łyżka mleka Dodatkowo: 400 g śmietany 30% 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej masa cukrowa krem maślany Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto

Wielki apetyt
Zimowy tort grylażowy 99

jadalny brokat ozdoby z masy cukrowej ( wycięłam za pomocą wykrawaczek  z białej i barwionej na błękit masy cukrowej) błękitny cukier ozdobny Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto

Wielki apetyt
Obłędny deser czekoladowy 120

dodatkowo  100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe )  Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Składniki (poza wodą umieść w misie miksera i miksuj przez 2-3 minuty aż do połączenia składników). Dodaj wodę i miksuj przez kolejną minutę.  Masę przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (tortownica

Wielki apetyt
Najlepsze ciasto czekoladowe 123

łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza wodą umieść w misie miksera i na najniższych obrotach wymieszaj składniki). Dodaj wodę i kontynuuj mieszanie. Ciasto przelej do natłuszczonej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Jeśli masz formę o średnicy 32 cm użyj

Wielki apetyt
Sernik czekoladowy z malinami 1052

Masa serowa:  Połamaną czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko oprócz czekolady miksujemy lub ucieramy ręcznie w misie miksera tylko do połączenia się składników. Nie  miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dzięki temu sernik nie wyrośnie i nie opadnie po upieczeniu. Kiedy składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowy orzechowiec ze śliwkami 194

pszenną z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy partami mąkę do masy jajecznej, miksujemy na niskich obrotach. Masę dzielimy na dwie części w stosunku 3/4 - 1/3. Orzechy laskowe umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Dodajemy je do 3/4 masy, miksujemy na wolnych obrotach tylko do czasu połączenia składników. W rondelku rozpuszczamy 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech

Słodkie okruszki
BABKA MAKOWA, PIEGUSEK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 215

łyżeczki proszku do pieczenia Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia. W misie miksera utrzeć (ubić ) jajka z dodatkiem ksylitolu (lub cukru) na puszystą, jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy

Smaczne Zdrowe
Smoothie banaowo truskawkowe z jogurtem naturalnym. 118

podawać je swoim najbliższym. Składniki: duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 zamrożone pokrojone banany  200 g truskawek miód do smaku 2 łyżki masła orzechowego Wykonanie: Wszystkie składanki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę. Dosładzamy do smaku miodem i podajemy schłodzone w wysokich szklankach lub buteleczkach

Malinowe Pocałunki