soli łyżeczka cukru Z 1/3 szklanki wody, łyżki mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. Resztę składników umieścić w misie, w której będzie wyrabiane ciasto. Dolać wyrośnięty rozczyn drożdży i wyrabiać min. 15 minut końcówką typu "hak". Ciasto powinno odchodzić od ścianek i dna misy. Odstawić do wyrośnięcia
Maślane ciasteczkomasłem. Miksujemy składniki na spód, powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkową mieszanką wykładamy dno i boki formy, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 5 minut, wyciągamy i studzimy. W misie miksera łączymy twaróg, mascarpone, cukier, ekstrakt waniliowy, ziarenka wyskrobane z wanilii i śmietanę. Miksujemy, wbijamy po jednym jajku, ale uwaga! miksujemy tylko do momentu połączenia się składników, żeby niepotrzebnie
Smakowity Blog Kulinarnypracy/szkoły. Dietetyczne placuszki bananowe (dwuskładnikowe) - składniki: 2 średnie dojrzałe banany (ok. 250 g) 1 jajko rozmiaru xl lub 2 rozmiaru l Dietetyczne placuszki bananowe (dwuskładnikowe) - przepis: W misie banany ucieramy na gładki krem za pomocą widelca lub blendera. Używam najczęściej widelca, ale zauważyłem, że kiedy uciera się banany blenderem, placuszki są bardziej zbite i łatwiejsze do obrócenia
Kuchnia Łukaszamigdałów) - 100 rodzynek - 50g suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (ja swoje wkładam do worka i rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie na miazgę, mają być małe kawałki). W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki (mąki, orzechy, żurawinę, rodzynki, ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników
Smaczne Zdrowezimno łyżka soli morskiej łyżka miodu wielokwiatowego Przygotowanie: Zakwas nocny będzie gotowy jeśli po dotknięciu go wyczujemy wyraźną gąbczastą strukturę oraz wyraźny kwaśny zapach, zapach żurku. W misie pozostawiamy 175 g gotowego nocnego zakwasu, natomiast pozostałą ilość przekładamy do słoiczka i pozostawiamy jako starter do następnego wypieku. Wstawiamy słoiczek do lodówki. Do odważonego zakwasu dodajemy pozostałe składniki
Naturalna Kuchniatrzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia
Miód i pieprzjest konieczne. Umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy listki bazylii, czosnek, sól i cukier do smaku, parmezan, parę łyżek oliwy. Miksujemy składniki ze sobą. Gorący makaron umieszczamy w głębokiej misie, polewamy sosem, posypujemy pieprzem, dekorujemy bazylią i od razu podajemy. To jeden z tych arcyprostych przepisów, gdzięki którym kuchnia włoska jest taka genialna :) Koniecznie dajcie znać jak wrażenia. Smacznego! Paulina
Patchworkpudełko) - 1,5 szklanki mleka sojowego (krowie, inne roślinne) - 1 banan *opcjonalnie: nasiona chia do posypania Jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera lub miksera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Podajemy w szklaneczkach np. dodatkowo posypując nasionami chia. Smacznego
Be Fit Be Strongpolać miodem i poukładać maliny. Banana położyć obok. 6. Kakaowy budyń jaglany Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie : Kaszę umieścić w misie blendera, zmielić na gładką masę - u mnie zostały ziarenka kaszy. Dodać miód i kakao, dokładnie wymieszać. 7. Deserowe śniadanie jogurtowo - mangowe Składniki: 200ml jogurtu greckiego lekkiego 1 dojrzałe
Cakes By Kejtłyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ. Odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem. W misie utrzeć jajka z mlekiem i szczyptą soli, stopniowo dodając kaszę oraz mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać olej. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki
Kuchnia EllieMascarpone przełożyć do misy miksera. Zacząć miksowanie przechodząc stopniowo od minimalnych do maksymalnych obrotów. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlewać mleko. Ubijać aż krem stanie się gęsty. W osobnej misie ubić na sztywno śmietanę. Obie masy połączyć. Przełożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Posypać jagodami. Bezy 2 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli
Pełny talerzkokosowe: 3 szklanki wiorków kokosowych 3-4 łyżki oleju kokosowego syrop z agawy (ok 2-3 łyżki) 2 szczypty soli Masło kokosowe przygotowujemy analogicznie do orzechowego . Wiórki umieszczamy w misie blendera (najlepiej porcjami po 1 szklance), dodajemy olej kokosowy, syrop z agawy i sól. Blendujemy robiąc co jakiś czas przerwy, aby nie przegrzać sprzętu, podczas których mieszamy zawartość misy
Zawsze głodna!nią filety, które przykrywamy łyżką lub więcej pesto alla genovese - pesto z bazylii. Całość, łososia i ziemniaczki zapiekamy 20minut. W tym czasie rzodkiewkę bardzo drobno kroimy lub umieszczamy w misie blendera. Pokrojoną rzodkiewkę odsączamy przez sitko (możemy również pominąć ten krok, ja pominęłam) i łączymy z jogurtem naturalnym. Solimy, pieprzymy. Możemy udekorować listkami bazylii, rzodkiewkami i jogurtem z koperkiem
Be Fit Be Strongmąki 20 dkg drożdży piekarskich opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli mąka do posypywania Zagnieć cisto w misie, przykryj folią, niech urośnie. Wyłóż ciasto na stolnicę, uformuj koło. Otwórz: puszka fig mała puszka ananasa i układaj na spodzie. Piecz 220 stopni przez 20 minut Przygotuj
AZgotuj!godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką gdyż jest dosyć delikatne i ciężko się wałkuje. Wykrawać okręgi o średnicy 6 i 3 cm. Na jednego misia potrzeba 1 duży okrąg i 2 małe: jeden na nosek, drugi przekrojony na pół na uszy. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec z funkcją termoobiegu 8 min, jeżeli nie mamy funkcji
Moja Galeria Smaku