miś - 500 przepisów (strona:5/34)

Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy 162

temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką  (fot.2) . Na koniec udekorować babeczki za pomocą draży i wiśni

Świat Ciasta
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 181

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy suche składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy

DefinicjaSmaku
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ 211

gotować razem kapustę z grzybami, wówczas uzyskamy kapustę bardziej aromatyczną i ciemniejszą. Po ugotowaniu odlewam nadmiar wody, dodaję olej kokosowy i świeżo mielony pieprz. Przygotowanie ciasta na pierogi: W misie miksera wymieszać mąkę z solą. Do kubeczka odważyć masło klarowane, zalać 315g gorącej wody, po rozpuszczeniu masła wlać do misy z mąką. Po ok.2-3 minutach wymieszać hakiem miksera

Smaczne Zdrowe
Świąteczne ciasto czekoladowo - cytrynowe 435

się połączą a cukry rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia.  Oddziel żółtka od białek, mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej proszek do pieczenia oraz suszony imbir.  W misie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem i imbirem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa

Garniec Magalie
Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 195

żytniej razowej 150 g mąki gryczanej 0,5 łyżki soli 2-3 łyżki pestek dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka oliwy 300 g ciepłej wody Zakwas umieścić w misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć

FitKot
Piernikowa Inka z kawowym sernikiem 189

przesyp do miski, dodaj miękkie masło i zmiksuj do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy i schowaj do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa:  W misie miksera umieść ser, żółtka, miód, rozpuszczoną kawę Inkę Klasyczną oraz likier kawowy i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj

Kulinarna (nie)codzienność
Domowe uszka z grzybami 217

rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dusimy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto: Ja wyrabiam swoje w misie do ciast drożdżowych, ale można zrobić to również na stolnicy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy łyżkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy gorącą (!) przegotowaną wodę. Ciasto zaczynamy mieszać

Słodkie okruszki
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 181

około 35 minut-do zrumienienia bezy.  Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Krem kakaowy: Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać chwilę tylko do połączenia.  Krem rozprowadzić na zimnym cieście, posypać

Wanilia i Kardamon
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 152

łyżeczki przyprawy mahlep* 3-4 łyżki wody różanej 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu+ do posypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masy daktylowej Wykonanie: suche składniki umieścić w misie robota, dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Makowa Panienka 1025

powstanie syrop. Do syropu dodajemy brandy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Budyniowy krem kokosowy: Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż ładnie zbrązowieją. W misie łączymy ze sobą żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko, wraz z cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Połowę gorącego mleka wlewamy do żółtek, energicznie mieszamy i wracamy do rondelka

Kuchnia Łukasza
Najlepsze pierniczki świąteczne! 876

opcjonalnie, jeżeli chcemy bardziej ciemne pierniczki)  Jak zrobić pierniczki? W rondelku topimy masło, dodajemy cukier puder, miód, dokładnie mieszamy do połączenia się składników i zdejmujemy z ognia. W misie łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól. Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem, lekko mieszamy i wbijamy jajko. Zagniatamy za pomocą drewnianej łyżki

Kuchnia Łukasza
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8642

śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam jej) w temp. pokojowej, łyżkę mąki i dokładnie mieszam, odstawiam na kilka minut. W misie miksera umieszczam pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, zimne, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko oraz zaczyn z drożdży i jogurtu, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego (ja nie dodaję

Smaczne Zdrowe
Islandzkie bułki z marcepanem i wisniami 192

sól oraz letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych miksować ciasto około 10-12 minut aż składniki się połączą i będzie gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawić w misie z wierzchu oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 1/2 - 2 godziny w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.  W międzyczasie przygotować nadzienie umieszczając w malakserze marcepan

Ala piecze i gotuje
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, BEZ DODATKU MLEKA I CUKRU, ORKISZOWE 190

mąka do podsypania blatu - olej do przesmarowania sitka do pyz zaczyn: Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i trochę letniej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z solą i ksylitolem. Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, ciepłą wodę oraz stopiony, letni tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Ja swego ciasta nie wyrabiam długo, tylko

Smaczne Zdrowe
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 210

chlebowej  400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego 34 g prażonego sezamu Przygotowanie chleba: Wszystkie składniki umieść w misie robota lub miksera, mieszaj 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Kolejne 3 minuty mieszaj na drugiej prędkości. Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat roboczy, z grubsza uformuj z niego kulę

Grahamka, weka i kajzerka