miś - 500 przepisów (strona:8/34)

Ciasto z sercem 253

serduszkami w środku. Tak naprawdę można w środku umieścić dowolny kształt, dopasowując go do wybranej okazji - choinkę czy gwiazdkę na Boże Narodzenie, zajączka lub kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone serca. Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki na ciasto ucierane, barwnik spożywczy oraz foremka

Smakołyki Bereniki
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 101

kluchy należało gotować partiami. Z widelcem w dłoni wypatrywałem jak ziemniaczane pyszności, wynurzały się z sita zanurzanego w wodzie przypominającej krochmal, by następnie jeszcze ciepłe mogły wylądować w misie razem ze skwarkami i pokruszonym twarogiem. Co było zaskakujące, to zawsze niewystarczająca ich ilość, mimo że babcia gotowała ich cały gar. Sama potrawa jest bardzo prosta i może mało wyszukana

Food Square
Hummus. Tradycyjny libański przepis. 179

zmniejsz ogień do średniego i gotuj aż ciecierzyca będzie miękka, tzn. będzie się ją dało rozgnieść w palcach. Zachowaj pół szklanki wody z gotowania do miksowania hummusu. Przygotowanie: W misie robota kuchennego umieść ugotowaną ciecierzycą, obrany i rozgnieciony czosnek i pastę tahini. Zmiksuj, aż składniki się rozdrobnią.  Teraz dodaj sok z cytryny, płyn z puszki po ciecierzycy

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 279

łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W misie miksera umieszczamy żółtka i cukier. Ubijamy do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Nie przestając ubijać wlewamy powoli czekoladę, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy 3 łyżki ubitych białek

Mania Gotowania
Gołąbki z pęczakiem 134

zgrubienia.Pęczak  ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko, pęczak , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera,  dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut..Na koniec dodać śmietanę i koperek

Moje domowe kucharzenie
Faworki (chrust) 174

cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.) Cukier puder do posypania Przygotowanie:  Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt lepkie, to dodajemy trochę mąki, a jeżeli nie wchłania całej mąki

Kuchnia Łukasza
Domowe masło orzechowe z fistaszków - crunchy i smooth 276

się nie przypaliły, bądź pieczemy je (równomiernie wyłożone na blasze) w piekarniku w 170 stopniach przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając i studzimy. Orzechy umieszczamy w misie blendera i miksujemy na masło, jeśli wolimy masło typu "crunchy" (chrupki) kończymy miksować odpowiednio wcześniej (w zależności jak bardzo chrupkie chcemy), jeśli jednak wolimy wersję "smooth" (gładki) - miksujemy do czasu

Be Fit Be Strong
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 201

również użyć dowolne inne mięso) umieścić w misce, wbić jajko, dodać majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać. W misie miksera wymieszać mąkę z solą. Do kubeczka odważyć masło klarowane, zalać 315g gorącej wody, po rozpuszczeniu masła, wlać do misy z mąką. Po 2-3 minutach wymieszać hakiem miksera

Smaczne Zdrowe
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 154

garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem do białości i puszystości. Wmiksować ekstrakt z wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu. Do osobnego

FitKot
Piernik Karmi 129

rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę. W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość

Wanilia i Kardamon
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 194

składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się chwilę ogrzać i wałkujemy

Karo in the Kitchen
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 133

agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta soli + mąka gryczana do podsypywania Masło stopić w rondelku dodając do niego ksylitol i przyprawę piernikową. W misie miksera umieścić mąki i skrobię, wymieszane z sodą i solą, dodać płynne masło, karob, jajko  i dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą

Smaczne Zdrowe
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 254

większość płynu zostanie przez nie wchłonięta. Moczymy je przez co najmniej 6-8 godzin , mają być naprawdę mięciutkie, nie mogą być suche. CIASTO PANETTONE dzień 1, 20.00 W misie stojącego miksera łączymy najpierw suche składniki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą, drożdżami, ziarnami wyłuskanymi nożem z laski wanilii i skórką startą z cytryny. W osobnej miseczce, ubijaczką balonową, łączymy

Karo in the Kitchen
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 148

kropli olejku rumowego Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich otartą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Czekoladę pokroić w drobne kawałki. Mąkę wymieszać z sodą i przesiać. W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto

kolorowotorcikowo
Szybka pasta kanapkowa z wędzonego tofu 134

worku strunowym lub siatce przeznaczonej do żywności, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 20-30 minut. Następnie obieramy je ze skórki (powinna ładnie odchodzić sama). Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką pastę. Smacznego

Be Fit Be Strong