miś - 500 przepisów (strona:7/34)

Wiosenny koktajl witaminowy z brokułem, truskawkami, żurawiną i bananami 188

brokuła (u mnie 70 g) 800 ml zimnego kefiru WYKONANIE Żurawinę wcześniej odmrozić. Banany obrać ze skórki, truskawki umyć, obrać z szypułek. Wszystkie składniki koktajlu umieścić w misie blendera i włączyć urządzenie. Miksować do momentu, aż powstanie jednolita masa. Podawać od razu. Szklanki można udekorować połówkami truskawek (ja korzystałam z mrożonych, więc nie miałam takiej możliwości

Passions hobbies life
Naleśniki szpinakowe 161

szklanka mrożonego szpinaku 2 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru szczypta soli  CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera, miksujemy kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.  Na porządnie rozgrzaną patelnię partiami wlewamy przygotowane ciasto i smażymy

My Culinary Art
Tiramisu 161

małą ilością) 60ml syropu amaretto (w oryginale alkohol) 70g cukru (w oryginale 90g)   Przygotowanie: Kawę rozpuścić z cukrem i po zagotowaniu pozostawić do przestygnięcią.  Żółtka umieścić w misie miksera i ubić na puszysta gładką masę. W międzyczasie do małego garnuszka wlać wodę i zagotować ją wraz z cukrem, tak aby powstał syrop ( należy go pozostawić na ogniu

ChilliJemy
Idealny koktajl na przeziębienie, wspomagający odchudzanie 167

skóry, kroimy na ósemki i usuwamy ewentualne pestki, pozostawiając białe, wewn ę trzne błonki. Wyciskamy sok z cytryn. Natkę pietruszki myjemy (do soku używamy również łodyg!). Wszystko umieszczamy w misie blendera (prócz wody) i miksujemy. Następnie dodajemy wodę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby - dosładzamy. Smacznego

Be Fit Be Strong
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI, RAZOWY NA ZAKWASIE 219

ziaren słonecznika - 20g siemienia lnianego -10g sezamu - 860g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i sezam) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Mąka pszenna potrzebuje trochę dłuższego wyrabiania niż mąki orkiszowa i żytnia, tak więc ja mieszałam swoją masę ok.2-3 minuty. Można oczywiście dłużej

Smaczne Zdrowe
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2912

mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić. Warstwa serowa: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera zmiksować krótko, tylko do jednolitego połączenia składników , wylać na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty,  piec 45 minut w temp 175*c, studzimy przy

Wanilia i Kardamon
Gołąbki 101

ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera,  dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut.Na koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 152

250g zakwasu orkiszowego (można zastąpić żytnim ) - 1100 g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - olej kokosowy lub oliwa do przesmarowania formy - otręby orkiszowe (lub inne) do obsypania formy W misie miksera umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej formy (dokładnie wysmarowanej i wysypanej otrębami), lekko

Smaczne Zdrowe
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 192

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia **zamiast tych dwóch mąk można użyć:       330g mąki orkiszowej typ750, lub 300g mąki orkiszowej typ700, lub 300g mąki pszennej tortowej W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią (lub cukrami) na puszystą masę. Masło stopić w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia

Smaczne Zdrowe
Mazurek limonkowy 239

żelatyny) + 2-3 łyżki kajmaku (użyłam kajmaku ze słoika, z solą morską) Wierzch: 1/2 tabliczki białej czekolady 9 migdałów (opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy

Moje Qulinaria
Drożdżowy koszyczek wielkanocny 157

całkiem to łatwe- mi w robieniu tego koszyczka pomagała dwuletnia córka, która dzielnie rolowała wałeczki z ciasta drożdżowego, a z pozostałego ciasta co nam zostało wykroiła sobie foremką misia i też go upiekłyśmy :) Radość dziecka- bezcenna.  Zainspirowałam się przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki Składniki: 4 szklanki mąki, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker , 1/4 szklanki cukru

Aga w kuchni
Wytrawne wegetariańskie naleśniki i "Szkoła żon" 149

nastawieniem na te związane z seksualnością kobiety. Przy okazji poznajemy historię Julii, świeżo upieczonej rozwódki, Jadwigi/Jagody, pięćdziesięciolatki zdradzanej przez męża i Michaliny, nastolatki, która zrobiłaby wszystko dla swojego Misia. Jest to zdecydowanie erotyczna literatura kobieca. Przez niektórych uznana (sama Autorka na końcu też tak sugeruje) za feministyczną. Z tym określeniem się zdecydowanie nie zgadzam. Dla mnie książka zbyt perwersyjna

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka w kolorach Italii 221

odcedź go przelewając zimną bieżącą wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki a pomidory na ósemki.  Wszystkie te składniki układaj warstwowo w misie i całość polej sosem czosnkowym przygotowanego z startego czosnku, majonezu, jogurtu, soli i pieprzu.  Jeśli sałatkę przygotowujesz wcześniej to sosem polej przed podaniem. Smacznego

Mechanik w kuchni
Lasagne bolognese ze szpinakiem 313

koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i chilli. Na koniec dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek (ja mój sos pomidorowy robiłam w misie blendera, bo korzystałam ze świeżej bazylii). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ser zetrzeć na tarce. W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić

Passions hobbies life
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 167

polej pozostałym kremem cytrynowym. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki (przynajmniej 3). Po tym czasie przygotuj polewę. Polewa czekoladowa Nad kąpielą wodną w misie rozpuść posiekaną drobno czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Cały czas mieszaj szpatułką. Miskę z polewą zdejmij znad pary, gdy składniki całkowicie się połączą. Ciasto wyjmij z lodówki i zdejmij

Food Square