miś - 500 przepisów (strona:10/34)

Gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym (wegańskie) 149

minimalną ilością (moja patelnia pozwoliła mi na wyeliminowanie tłuszczu) po 2-3 minuty z obu stron. MUS: Jabłko obieramy ze skórki lub nie, kroimy w kosteczkę i umieszczamy w misie blendera wraz z resztą składników, miksujemy na mus do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Posypujemy jabłkiem pokrojonym w kosteczkę. Smacznego

Be Fit Be Strong
Masło kokosowe 149

się w tym kremie. Smakuje jak princessa w białej czekoladzie.... a przecież to tylko bogate w Omega 3 wiórki kokosowe! Składniki: 200-400 g wiórków kokosowych Wiórki umieścić w misie blendera (dobrze sprawdzi się Thermomix) i miksować, aż powstanie kremowa masa. Co jakiś czas zgarnąć masło ze ścianek. Czas 5-10 minut w zależności od mocy blendera. Przechowywać

Chocolate Muffin Blog
Zupa z wędzonym łososiem 141

kiedy się wszystkiego nauczę! Tak jak i nadejdzie dzień, w którym Franek zacznie spać pościeli w autka, smoki albo inne Minionki. Bo na razie śpi w różowej pościeli w misie, jeszcze po Hani... Nigdy mi złego słowa na ten temat nie powiedział, ale myślę, że jako dorosły facet będzie o tym pamiętał i kiedyś zostanie mi to wypomniane ;) Tymczasem

bistro mama
Falafel – kotlety z ciecierzycy 165

przez 2-3 minuty na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Z zielonej pietruszki odciąć tylko twarde, długie, łykowate gałązki. Resztę zostawić. Cebulę przekroić na cztery części. Ząbki czosnku obrać. W misie melaksera posiekać kilkoma pulsami cały pęczek pietruszki razem z obranym czosnkiem. Wyjąć do osobnej miski. W maszynie umieścić cebulę – tak jak pietruszkę, tak i cebulę kilkoma pulsami drobno siekamy

Karo in the Kitchen
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 380

200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone i całość ubić. Następnie do masy śmietanowej wlać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać. Galaretka musi być chłodna, ale nie powinna jeszcze tężeć, by w zetknięciu

Smaczne Zdrowe
Wegański majonez sojowy o obniżonej zawartości tłuszczu 182

najpopularniejszym majonezem dostępnym w sklepach Składniki: - 125ml mleka sojowego - 125ml oleju ryżowego/rzepakowego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz, ulubione przyprawy Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy go na 5 minut, by stężał. Przelewamy do pojemnika i trzymamy w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Świetnie

Be Fit Be Strong
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 207

olejem (z dodatkiem oleju się nie przypali!). Podsmażyć drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem dosłownie 2-3 minuty. Odstawić. W większej misie wymieszać przestudzoną kaszę z twarogiem, podsmażoną cebulką i czosnkiem. Rozgnieść dokładnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Różyczki brokuła podzielić, a korzeń zetrzeć na tarce (tak, on też jest bardzo smaczny

Kuchnia Ellie
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 170

krem truskawkowy 3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć.  Tort wykończyłam  lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem  Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć go masą maślaną: Masa maślana do pokrycia tortu: - 200 gr masła

kawawszklance
TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI (ORKISZOWA) 154

śliwek 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut. Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki. Po tym czasie piekarnik

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki luksusowe 144

szklanki) pełnotłustego mleka, podgrzanego 45 ml (3 łyżki) brandy do smażenia: klarowane masło   Wykonanie: Mąki wymieszać w misce z cukrem i solą.  W misie robota ubić jajka i żółtka na puszystą masę.  Dodać przesiane mąki i wymieszać.  Stopniowo dodawać masło, wymieszać ciasto a następnie dodać ciepłe mleko i ponownie wymieszać.  Na koniec dolać brandy

Sto kolorów kuchni
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 160

czasie odcedzamy. Cebule kroimy w ósemki. Resztę warzyw obieramy, kroimy w kostkę i wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowane warzywa odcedzamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy wraz z resztą składników (oczywiście prócz makaronu). Makaron polewamy sosem lub mieszamy go z nim w misce.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Kasza jęczmienna w sosie dyniowo-orzechowym z papryką 197

opakowaniu. Cebulę kroimy kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżce oleju, aż cebula się zeszkli. Wszystkie składniki: puree, masło orzechowe, mleczko i przyprawy umieszczamy w misie blendera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Paprykę kroimy w kosteczkę i wraz z dyniowo-orzechowym sosem przekładamy na patelnię do smażącej się cebuli z czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy

Be Fit Be Strong
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 194

potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie

Karo in the Kitchen
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 172

Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche

Wanilia i Kardamon
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 182

ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć

Smaczne Zdrowe