miś - 500 przepisów (strona:3/34)

MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 361

ziemniaczanej - 70g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 170g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 40g mielonych migdałów - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia(...)podprażyć w suchym, rozgrzanym garnku. Mieszając podgrzać ją, następnie gorącą przesypać do miseczki i pozostawić do przestudzenia. Mak zalać w misce 230ml gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić. W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę. Dodać stopione, ciepłe masło, aromat migdałowy i wymieszać. Następnie dodajemy kaszę jaglaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Smaczne Zdrowe
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 180

rosną i są bardzo kruche. Dzięki specjalnej metodzie schłodzenia i mieszania składników, ciasto pozostaje delikatne i nabiera płatkowej struktury, typowej dla ciasta francuskiego. To ciasto najwygodniej robi się w misie miksera planetarnego z końcówką do mieszania ciasta lub w malakserze, tak jak pokazywałam TUTAJ . Jeśli nie macie ani jednego, ani drugiego, będziecie potrzebowali szklanej lub metalowej miski którą można(...)razem, w jednym naczyniu, i wkładamy do lodówki. Przed dalszym robieniem ciasta wszystkie składniki powinny się bardzo mocno schłodzić do jednakowej temperatury. Zostawcie je w lodówce, najlepiej w misie w której będziecie robić ciasto, na ok. 2-3 godziny. Tak samo postępujemy z wodą – odmierzamy potrzebną ilość i wkładamy ją do lodówki. Ja wkładam do lodówki nawet mieszadło

Karo in the Kitchen
Zupa krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi 126

Każdy kawałek dyni obieramy ze skórki i umieszczamy w misie blendera. Papryki, po umieszczeniu ich w woreczku, również pozbywamy skórki - powinna pięknie odchodzić sama i umieszczamy je w misie blendera wraz z dynią. Miksujemy do uzyskania gładkiego puree. Całość przekładamy do ugotowanego bulionu i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy i podajemy z grzankami, można polać oliwą. Składniki

Be Fit Be Strong
PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI 198

posypania (kto lubi) - cukier trzcinowy do posypania (dla miłośników chrupania) Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml ciepłego mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, dodać ksylitol z cukrem trzcinowym, wlać ciepłe mleko, rozpuszczony, letni olej kokosowy oraz wyrośnięty zaczyn i całość wymieszać, ja mieszam chwilę, tylko do połączenia składników(...)kawałki (u mnie z ukwaszonej śmietanki, bez laktozy) - 100g ksylitolu Kruszonka bezmleczna: - 200g mąki orkiszowej typ700 lub 220g typ750 - 100g stopionego oleju kokosowgo - 100g ksylitolu Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrabiać tak długo aż wszystko się rozkruszy, wówczas dłońmi posypać, (rozkruszyć) na ciasto. Można również przygotować kruszonkę ręcznie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Miś Puchatek 152

Kochani odkryłam niedawno pyszna herbatkę dla dzieci..i powiem szczerze, że nie tylko dla dzieci. Miś Puchatek to aromatyczna, owocowa i naturalna herbatka dla dzieci, która zawiera w swoim składzie kochane przez najmłodszych żelki. Herbatka nie wymaga słodzenia, choć ja użyłam trochę miodku jak na Kubusia Puchatka przystało... Skład herbatki to hibiskus, jabłka, skórka pomarańczy, płatki róży, kwiaty nagietka(...)żelki misie (min. 19%), Zaparzona w tradycyjny sposób, z miodem...jest przepyszna...ale schłodzona i podana na zimno z plastrem cytryny, to mądra alternatywa dla słodzonych soczków i chemicznych napoi. Herbatkę można kupić  TUTAJ Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech" 148

czarna porzeczka lub jagody CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z wody. Odstawiamy na bok. 2. Jajka umieszczamy razem z cukrem w misie miksera. Miksujemy na jasną puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy w trzech partiach. Na koniec dodajemy nasionka wanilii(...)smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy. 4. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników. 5. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami

My Culinary Art
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 204

orkiszowej typ750    (lub 3 szklanki mąki pszennej tortowej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu (lub nierafinowanego cukru trzcinowego) - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem(...)dobrego twarogu do serników (u mnie firmy Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + ok.450g truskawek W misie miksera umieścić miękkie masło, dodać ksylitol lub cukier trzcinowy i utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, proszek budyniowy oraz partiami ser, cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy

Smaczne Zdrowe
Malinowa chmurka 345

kilku mniejszych pojemników - szybciej nam się wtedy zsiądzie. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto  (fot.2) , wyrównać i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Beza. Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać(...)wspominałam na początku najlepiej zostawić ją do wystygnięcia na całą noc w piekarniku. Na koniec krem. Należy przygotować go bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu.  Uwaga: niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - może doprowadzić do jego zwarzenia. Kruche ciasto z galaretką wyjąć z lodówki i gotowy krem wyłożyć

Świat Ciasta
Sernik królewski. 1178

soli Masa sernikowa: 750 g zmielonego twarogu półtłustego szklanka cukru 5 jaj 100 g masła Łyżeczka cukru waniliowego Szczypta soli Bakalie (opcjonalnie) Przygotowanie:  Zaczynamy do przygotowania ciasta. W misie łączymy mąkę, cukier, kakao, sól i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, roztopione i przestudzone masło, śmietanę i dokładnie wyrabiamy, a następnie zagniatamy i formujemy kulę. Dzielimy(...)dwie nie równe części (3/5 na spód i 2/5 kruszonka). Większą częścią wykładamy dno i boki tortownicy, a mniejszą wkładamy do zamrażalnika na 10-15 min.  W misie łączymy twaróg, jaja, cukier, roztopione i przestudzone masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie miksujemy przez ok. 2-3 min. Pod koniec jeżeli chcemy dodajemy bakalie.  Masę sernikową przelewamy

Kuchnia Łukasza
Deser Mleczny Czekolada-kajmak 144

zawartości kakao Przygotowanie: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jeszcze ciepłą przelać do pozostałych składników w misie o wysokich ściankach. 3. W misie o wysokich ściankach zmiksować wszystkie składniki dokładnie. 4.Przelać masę do wysokiego naczynia- bądź dwóch płytszych np. szklanki/pucharki na desery. 5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Zajmie

KreatywnePiny
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 370

łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego  , przygotowałam podwójną porcję) - orzechy włoskie - płatki migdałów W misie miksera umieszczamy mąkę, mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i stopniowo dodając po jednym żółtku zagniatamy kruche ciasto, u mnie przy pomocy haka miksera(...)piekarnika wstawiamy drugą blaszkę i pieczemy również (+/-) 22 minuty do lekkiego przyrumienienia, w tej samej temperaturze. Po wystudzeniu spodów, przystępujemy do ubijania masy śmietanowej. W misie miksera umieszczamy mascarpone, dodajemy kremówkę oraz 2 łyżki mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego i ubijamy na sztywno. Gotową masę śmietanową wykładamy na jeden upieczony blat (ja odłożyłam 3 łyżki masy do posmarowania drugiego

Smaczne Zdrowe
chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach suchych z piekarnika... 146

misie robota wymieszać z letnią wodą i na 5 minut zostawić wsypać obie mąki, sól, olej, siemie lniane i hakiem robota wyrabiać z 10 minut zostawić przykryte w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę, hakiem zamieszać kilka razy - odgazować na blacie podsypanym mąką uformować bochenek chleba, położyć na blasze z papierem do pieczenia i zostawić przykryty do wyrośniećia

W Mojej Kuchni Lubię
KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA W TRZECH SMAKACH, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, BEZ JAJEK 239

ciasta jasnego: - 120g zimnego masła - 170g mąki orkiszowej typ750 - 3-4 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka mleka ryżowego lub zimnej wody W misie miksera umieścic mąkę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt waniliowy oraz mielony ksylitol i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać ekstrakt waniliowy i łyżkę mleka(...)kruche ciasto. Składniki ciasta ciemnego : - 120g zimnego masła - 140g mąki orkiszowej typ750 - 5-6 łyżek mielonego ksylitolu lub pudru - 30g kakao - 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody W misie miksera umieścić mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać kakao i mielony ksylitol i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe Cupcakes 166

mąki 50 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżek ciemnego kakao 150 ml piwa Guinness Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do połączenia się składników, aż nie będzie żadnych grudek. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę napełniamy do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około(...)czekoladowy: 150 g czekolady mlecznej 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 12 toffifee Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Wlewamy czekoladę, mieszamy szpatułką do połączenia się. Rękaw cukierniczy, zakończony okrągłą tylką wypełniamy kremem, następnie dekorujemy babeczki. Na sam czubek wykładamy toffifee

Made By Mom And Son
TORT CZEKOLADOWY ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 265

26cm: - 7 jajek (osobno białka i żołtka) - 7 łyżek ksylitolu lub cukru, (u mnie160g) - 4 łyżki mąki orkiszowej, u mnie typ700 (100g) - 4 łyżki kakao (u mnie 60g) W misie miksera ubić białka, dodać do nich ksylitol lub cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao(...)odstawiamy do wystudzenia. Składniki kremu: - 350ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - kilka łyżek konfitury truskawkowej (u mnie domowa) - 250g truskawek W misie miksera ubić schłodzoną kremówkę razem z mascarpone i mielonym ksylitolem. Masa musi być dość gęsta. Boki biszkoptu delikatnie okroić nożem, zdjąć obręcz, wyjąć biszkopt na papier i przekroić

Smaczne Zdrowe