mięso - 63110 przepisów (strona:930/4208)

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 227

prosty nawet dla początkujących i zarazem doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli.  Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię pulpeciki w różnych wariantach, te przypominają mi czasy, kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej. Na emigracji poznałam prawdziwy smak(...)kolor sosu (korma) i dodawanie do potrawy aromatycznych  przypraw. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym po indyjsku Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym składniki na pulpety drobiowe 500 g mielonego mięsa drobiowego (kurczak, indyk) 1 jajko 1 średnia cebula starta na tarce 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku olej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 136

mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj ryż (np. korzystając z tego przepisu ) Krok 2 W międzyczasie przygotuj burgery. Mięso posól (około pół łyżeczki soli) i dobrze popieprz (wedle uznania, ale łyżeczka pieprzu to nie będzie za dużo). Zagnieć szybko drewnianą łyżką lub ręką. Nie wyrabiaj mięsa, zamieś tyle tylko(...)kotleta, tak żeby uformować w tym miejscu wgłębienie. Dzięki temu zabiegowi burger nie skurczy się podczas smażenia i nie wybrzuszy na środku. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka, żeby mięso delikatnie przypiekło się z zewnątrz. Smaż po 3 minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony (w przypadku kotletów o grubości około centymetra). Odstaw kotlety na talerz i przykryj

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 147

upiec w mikrofali). Za to pozostałe dania są bardzo proste, a niektóre mega szybkie, jak kurczak three cup oraz gyros (choć tu potrzeba trochę czasu poświęcić na marynowanie mięsa). Bardzo prostym, ale i szybkim daniem jest pasta primavera. My cztery dania zrobiliśmy w jeden sobotni wieczór, bez specjalnego wysiłku. Część obiadów zaraz po wystudzeniu zapakowaliśmy do woreczków strunowych i wstawiliśmy(...)przepis Czwartek: Gyros z kurczaka z pitą Rodzaj greckiego kebaba, pachnący przyprawami i łatwy do zrobienia. Jeśli kiedyś używaliście kupnej mieszanki przypraw „gyros”, dajcie sobie z nią spokój. Przyprawienie mięsa we właściwy sposób wymaga tylko trzech przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Do tego pity domowego wyrobu, frytki z piekarnika i pyszne danie gotowe. Zobacz przepis Piątek: Gnocchi z batatów

Niedzielny kucharz
Środa: Kurczak three-cup 164

jedno, najlepiej do tego dania nadają się udka z kurczaka. Filet też da radę, ale nie będzie tak soczysty. Jeśli chcecie, żeby udka były bardzo delikatny przed smażeniem obtoczcie mięso w łyżce sody oczyszczonej. Po 10 minutach trzeba dokładnie umyć udka i osuszyć. Po tym zabiegu, usmażone same rozpływają się w ustach. Składniki: 500 g udek kurczaka bez kości(...)chodzi o powolne podgrzewanie warzyw, a nie smażenie na ostrym ogniu, bo inaczej czosnek szybko się przypali. Smaż 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Krok 2 Osusz mięso ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Przesuń szpatułką imbir i czosnek na skraj naczynia, a na środek wlej łyżkę oleju. Dodaj pokrojone mięso i smaż 5-7 minut, aż udka zaczną

Niedzielny kucharz
Czas na domowy kebab! 142

Oczywiście, że smakuje, bo to jest WŁAŚNIE PRAWDZIWY KEBAB, zrobiony w domu, ze sprawdzonych przepisów. W Niedzielnym Kucharzu robiliśmy już kebaby w kilku wersjach. Spróbuj libańskiego kebaba z mielonego mięsa z magiczną sałatką z kuskusu, zrobionego z… pieczonego kalafiora. Danie zdrowe i ładnie się prezentujące. To będzie dobra wprawka do doner kebaba , zrobionego z pieczonego mięsa, nadzianego na specjalnie przygotowany(...)grecki . W sklepach można kupić przyprawę gyros, ale to zupełnie niepotrzebny wydatek, bo mieszankę można zrobić samu, gdyż składa się na nią raptem kilka przykład. Ale jak one pachną!!! Mięso najlepiej zamarynować na całą noc. Długo, za to smażenie to 5 minut. Gyrosa można go zjeść w chlebku pita, można podać na bogato z pitą, frytkami sałata i obowiązkowo sosem

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Glazurowane udka 146

Świetny przepis na dobrze doprawionego glazurowanego kurczaka, którego… przyprawiać wcale nie trzeba. Całą sprawę załatwia glazura miodowo-musztardowa, którą trzeba pokryć upieczone mięso i zapiec. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia: 35-40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Glazurowane udka świetnie smakują. Cukry zawarte w glazurze karmelizują się podczas pieczenia, dzięki czemu skórka jest wyjątkowo chrupiąca(...)udka w glazurze miodowo-musztardowej to najprostszy i najszybszy sposób na smacznego, przyprawionego kurczaka, bez tony przypraw, macerowania i marynowania całymi godzinami. Prosty trick polega na tym, żeby upieczone mięso pokryć glazurą i wstawić do piekarnika do zapieczenia. To naprawdę świetny i prosty sposób na dobre jedzenie. Glazurowane udka możecie podać z pieczonymi frytkami, które upieką się razem z kurczakiem

Niedzielny kucharz
Środa: Drobiowy kebab z kuskusem 169

moździerzu z pozostałymi zioła, zmiksuj robotem kuchennym lub przesiekaj nożem. Krok 2 Osusz polędwiczki ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę o bokach około 2 cm. Przełóż do misy. Posyp mięso mieszanką ziół, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, najlepiej na całą noc. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nadziej(...)kawałki mięsa na 4 szpadelki do szaszłyków. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, a gdy będzie gorący wykładaj na patelnię kebaby i obsmażaj z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Krok 4 Przełóż na tackę do pieczenia i piecz 15 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj z kuskusem. Smacznego! Koszt dania: Polędwiczki z indyka (3 szt) – 14 zł Przyprawy – około

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Smażone sajgonki 139

prostu sos sojowy, ale można do niego dodać trochę sosu słodko-kwaśnego, sosu sriracha i rozrobić z odrobiną wody. Przepis pochodzi z bloga Danaandcuisine.com Składniki: 200 g mielonego mięsa (wieprzowina, kurczak) 200 g drobno posiekanych krewetek koktajlowych 2 marchewki starte na tarce 1 szklanka posiekanej kapusty pak choy albo kapusty pekińskiej 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść(...)również makaron i odstaw do namoczenia na 10 minut. Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Makaron odcedź i pokrój nożem na mniejsze kawałki. Krok 2 Do głębokiej misy przełóż mięso, krewetki, wsyp startą marchew, posiekaną kapustę pekińską, szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj makaron ryżowy i grzyby oraz kiełki jeśli używasz. Wbij jajko. Wymieszaj całość a następie wyrabiaj jak mięso

Niedzielny kucharz
Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 157

Przełóż do miski lub woreczka foliowego, posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Krok 4 Dodaj filety do smażących się warzyw, podkręć temperaturę i smaż na dość intensywnym ogniu, żeby mięso ładnie się zrumieniło i usmażyło w środku – około 5-7 minut. Sprawdź, czy jest już gotowe rozkrawając jedną z kostek. Jeśli mięso jest białe to jest już gotowe. Gdyby było(...)różowe, smaż jeszcze chwilę. Krok 5 Wlej do rondla sos słodko-kwaśny. Dokładnie obtocz z w nim mięso i warzywa. Smaż chwilę mieszając aż sos lekko się karmelizuje i przylgnie do składników. Podawaj z gotowanym ryżem. Smacznego! Artykuł Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Środa: Polędwiczki drobiowe z brzoskwiniami 145

dania jest sos buffalo. Jeśli nigdy jeszcze go nie próbowaliście, to musicie to zrobić. Sos buffalo jest najgenialniejszym sposobem przyprawiania kurczaka, który zdejmuje z Was cały obowiązek wcześniejszego macerowania mięsa, czy dodawania wymyślnych przypraw. Trick polega na tym, że kurczaka wystarczy lekko posolić i upiec/usmażyć. Kiedy jest już gotowy obtaczamy go w słodkim sosie buffalo. Na tym etapie można(...)już kurczaka podawać – to wersja typu sticky wings, sticky sirloin, czyli lepkie skrzydełka i lepkie polędwiczki. Tak robią Amerykanie. My upieczone/usmażone mięso wstawiamy jeszcze do piekarnika lub kładziemy na patelnię, żeby sos przywarł do mięsa. Wierzcie, że smakuje genialnie! W ten sposób można przygotować skrzydełka, udka, pałki i polędwiczki. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 łyżeczka soli

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 145

Hamburgery z pęczaku i mielonego indyka Kto oglądał „Simpsonów” pewnie kojarzy Mother Nature Burgers Homera, zrobione z pęczaku. Nasze hamburgery nie są wegetariańskie, gdyż zawierają gotowaną kaszę i mielone mięso. Z połączenia powstał kawał sycącego kotleta, który, jak powiedziała mama Agnieszki „w ogóle nie smakuje jak pęczak”. I o to chodzi Zobacz przepis Wtorek: Fritatta z pęczaku, sera haloumi(...)przestudziło. Następnie kaszę zalaliśmy jajkami wymieszanymi z jogurtem i mozzarellą, a następnie zapiekanka trafiła do piekarnika. Zrobienie burgerów to też była bułka z masłem: wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 123

Pyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jak zrobić hamburgery z pęczaku? Burgery z pęczaku najlepiej smakują z dodatkiem grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Jeśli nie macie takich grzybów, najlepiej zastąpić je boczniakami. Jeśli i tych nie możecie dostać(...)przesyp do misy miksera. Wsyp do kaszy łyżeczkę tymianku i rozmarynu. Dobrze posól i popieprz (niech pęczak będzie przesolony – później nie będziesz już dodawać soli, gdy połączysz kaszę z mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz

Niedzielny kucharz
Czwartek: Pieczone pęczotto z kurczakiem 141

duś aż większość wina odparuje. Zalej kaszę dwiema szklankami wody, wsyp łyżeczkę soli, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Posól i popierz mięso z kurczaka. Kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego udka z kurczaka skórką do dołu. Smaż w ten sposób około 6 minut. Uważaj z temperaturą, żeby nie spalić mięsa. Kiedy skórka(...)patelni do rondla z kaszą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij pęczotto z piekarnika i przekłuj udka szpikulcem (np. wykałaczką). Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sok, danie jest gotowe. Jeśli jest mętny wstaw rondel do piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjmij pęczotto, dopraw solą i pieprzem. Dodaj siekaną zieleninę, papryczkę chili i wymieszaj

Niedzielny kucharz
Tortille z kurczakiem, boczkiem i awokado 187

kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Grubszą część filetów ostrym nożem ,,otwieramy” – nacinamy od boku i rozkładamy nie rozcinając do końca tylko tworząc duży, płaski płat mięsa. Tak przygotowane filety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, odrobiną papryki i suszonego czosnku.   Filety pieczemy na suchej patelni w papierze do pieczenia – dzięki temu upieką się(...)spalą a w środku będą idealnie soczyste. Pieczemy na niewielkim ogniu około 8-10 minut z każdej strony.   W międzyczasie gdy mięso się piecze przygotowujemy resztę składników – sałatę rozdzielamy na pojedyńcze liście, dokładanie myjemy i osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Plasterki boczku smażymy na złocisto na osobnej, suchej patelni. Upieczone zostawiamy na patelni, ale ściągamy

Smaczna Strona
Tortilla nr 1 171

Mała kapusta pekińska 2 cebule 2 pomidory 2 zielone ogórki   Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego ketchupu oraz - Placki tortilli – przepis znajdziesz tutaj: ( link ) Zaczynam od mięsa, umyte kroję na małe kawałki, mieszam z przyprawą o olejem, odstawiam do lodówki ( 1-2 godziny) Przygotowuję dodatki, robię a, la surówkę. Myję warzywa, cebule obieram, kroje w piórka, ogórki(...)obrać, kroję w pół plasterki, pomidory tak samo. Listki pekinki siekam nożem, ale nie za cienko. Wszystkie składniki surówki mieszam w misce. W osobnej misce mieszam majonez z ketchupem. Mięso smażę na oleju. Placki tortilli podgrzałam w mikrofali, posmarowałam delikatnie sosem. Nałożyłam sporo warzyw, nie dużo sosu, teraz mięso i znowu sos. Zawijam tortillę i podaję :) Patelnia NALEŚNIKI&OMLETY

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania