SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm -policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm -mięso z golonki 600 g / 2,5 mm Rozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz biały 1 g /kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -gorczyca ziarno(...)Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca w osobnych pojemnikach peklujemy w temp.4-6 st.dwa dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, czosnek dajemy do 500 ml wody i całość wlewamy do miski z szynką i policzkami dodajemy resztę przypraw i mieszamy dokładnie . Następnie do zmielonej golonki i błon z policzków dajemy 200 ml wody
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki Główka białej kapusty, średniej wielkości po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej, pokrojonych w kostkę 1/2 główki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki cebula pokrojona w piórka 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w kostkę łyżeczka rozmarynu, kminku, papryki słodkiej w proszku sól, pieprz według uznania pomidory krojone z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie, liść laurowy, kilka ziaren(...)tłuszcz według uznania 1 łyżka oregano lub innych ziół Kapustę poszatkować, dodać 1 łyżkę soli, wymieszać, odstawić. Piekarnik rozgrzać na 160 stopni, góra, dół. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać pieprzem, solą , chwilę smażyć. Następnie dodać cebulę i czosnek, razem jeszcze chwilę dusić. Do kapusty dodać ziele, liść, ziarna pieprzu, paprykę, rozmaryn, kminek, wszystko wymieszać. Do miseczki wlać pomidory
gotuj ze mnągulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia(...)oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarne S.O.S.gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia(...)oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarny S.O.S.Umiejętne rozpoznawanie świeżości mięsa wymaga nieco wprawy. Sprzedawcy stosują coraz skuteczniejsze metody na odświeżenie zapachu, wyglądu i struktury mięsa. Aby uniknąć zakupu schabu wieprzowego, piersi kurczaka czy fileta rybnego o wątpliwej przyd The post Jak rozpoznać czy mięso i ryby są świeże appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSycąca mega smaczna zupka do przygotowania w kilka chwil. 3 porcje 250 gramów mięsa mielonego użyłam z łopatki wieprzowej 150 gramów pora biała część 1 serek topiony śmietankowy 50 ml. słodkiej śmietanki sól pieprz duża szczypta gałki muszkatołowej Pól łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżka mąki pszennej ok 600 ml. wody Por kroimy w półplasterki. Mięso mielone podsmażamy(...)łyżkach oleju przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dusimy do miękkości delikatnie podlewając wodą. Do miękkiego mięsa dodać pokrojony por mieszamy i krótko dusimy, dolewamy wodę 600 ml. Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony. Dokładnie mieszamy do momentu aż ser się rozpuści, przyprawiamy gałką muszkatołową. Mąkę wymieszać z odrobiną wody wlać do zupy, zamieszać i zgotować
Andzia Pichciłyżeczki maki pszennej Sposób przygotowania: 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone mięso w kostkę, doprawiamy przyprawą. 3. Na drugiej patelni najlepiej typu WOK, prużymy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Grzyby łączymy z mięsem. 5. Do naczynia wlewamy koncentrat pomidorowy i mieszamy z mąką(...)oraz śmietaną. 6. Hartując wlewamy do sosu, który powstała z prużenia mięsa. 7. Gulasz gotowy. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilalubimy, dlatego często przygotowujemy je w naszej kuchni. Wychodzą bardzo podobne, a nawet lepsze. Przekonajcie się sami. Przepis na szwedzkie klopsiki köttbullar jak w Ikea Składniki: około 800 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 4 cebule, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżka wędzonej papryki w proszku, olej, łyżka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ciemny(...)sojowy, sól, pieprz. Zrób tak: mięso dopraw solą i pieprzem, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dokładnie wyrób dłońmi i odstaw do lodówki. W tym czasie masa stężeje. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj malutkie pulpeciki, które następnie przesmaż z dwóch stron na oleju, zdejmij z patelni i odstaw. Teraz na tym samym tłuszczu zrumień posiekaną cebulę, do której na końcu dodaj
Kulinarna PolskaSkładniki: 700 g mięsa drobiowego (np. z udźca kurczaka bez skóry) 40 dag żółtego sera (np. mozzarella) 3 jajka 1 cukinia 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 2 marchewki 1 duża cebula 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy(...)szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby puściła sok. Mięso mielimy. Paprykę oraz cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Obraną marchew oraz ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Do mięsa dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz wszystkie inne składniki. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dłonią na jednolitą masę. Uformowane dłońmi kotlety układamy na wyłożoną papierem
Qchnia po prostupassaty pomidorowej -1 szkl. bulionu -2 łyżki oleju -listek laurowy -ziele angielskie -po pół łyżeczki: słodkiej papryki, ostrej papryki i oregano -sól, pieprz -2 łyżki mąki (do zagęszczenia) Przygotowanie Mięso umyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Papryczki chili umyć i pokroić w półplasterki. Na patelni(...)grubym dnem rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę z czosnekiem. Dodać chilli, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz oregano i chwilę przesmażyć. Przygotowane mięso przełożyć na patelnię i smażyć razem z cebulą i chilli do zrumienienia. Dodać boczek i podsmażyć całość razem 3-5 minuty. Zmniejszyć ogień, podlać winem i dusić około 10 minut. W międzyczasie przygotować paprykę
Zielona KuchniaKotlet schabowy w majonezie i słodkiej papryce Kotlet schabowy obtaczamy nieco niekonwencjonalnie w majonezie i papryce . Ta marynata sprawia ,że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste i miękkie . Smakuje nawet lepiej niż klasyczny schaboszczak . Ostatnimi czasy w sklepach dość często jest promocja na schab więc tym bardziej warto poeksperymentować Polecam tym bardziej ,że to niesamowicie prosty i pyszny przepis ! składniki(...)tartej Schab rozbijamy na średnio grube kotlety . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku , odstawiamy . W misce łączymy ze sobą jajka , majonez i paprykę . Tą marynata pokrywamy grubo wszystkie kawałki mięsa , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia wyjmujemy z marynaty , trzymając chwilę żeby ściekł jej nadmiar , a następnie jak klasyczny schabowy obtaczamy w bułce tartej
Ogrodnik w podróżygrillowej lub usmaż go na patelni teflonowej. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż kilka minut aż zacznie lekko zmieniać kolor. Dodaj mięso mielone, 2 szczypty soli i pieprzu i smaż mieszając aż zmieni kolor z różowego na szarawy Zawartość opakowania z kaszą wsyp do garnuszka, zalej 250 ml wody(...)połowę pomidorków koktajlowych i jajko i całość wymieszaj. Dno formy posmaruj cienką warstwą oleju, ułóż plastry bakłażana. Jeśli robisz w małym naczyniu żaroodpornym, możesz wyłożyć dwie warstwy Wyłóż mięso mielone a następnie kaszę. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Podawaj posypane płatkami parmezanu z dodatkiem sałatki z pomidorków i szpinaku. Składniki na 3 porcje
Eat me! Fit me!papryką. Pastą paprykową smarujemy każdy plaster karkówki obtaczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko nachodziły na siebie. Cebulę obieramy kroimy w piórka. Wkładamy między plastry mięsa, posypujemy lekko po wierzchu do smaku solą. Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, aby nie była przesadnie kwaśna, odcedzamy na durszlaku, lekko odciskamy, obkładamy dookoła mięsa(...)naczyniu żaroodpornym . Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły. Po tym czasie wkładamy naczynie do zimnego piekarnika i pieczemy mięso przez 1,5 -2 godziny w 180*c. Aż będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami . Smacznego
Wanilia i Kardamonbędzie płynów. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku i mieszamy. Schab myjemy i usuwamy ścięgna/żyły które jego otaczają. Następnie przecinamy pod skosem wzdłuż aż powstanie płat mięsa. Schab lekko rozbijamy aż będzie jednej grubości. Na mięso rozkładamy kapustę. Teraz wszystko zwijamy i roladę obwiązujemy nitką. Wkładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy około(...)godziny aż mięso będzie miękkie. Roladę wyjmujemy z naczynia i studzimy a z powstałego wywaru robimy sos. Kroimy na kawałki polewamy dowolnym sosem i podajemy, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybpcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolimuszę jeść w restauracji , dodatkowo takiej której nie znam , to zamawiam właśnie schabowego . Bezpieczny wybór, trudno dodać do niego coś co zaszkodzi , a raczej zawsze jest zjadliwy . Wiadomo kawałek mięsa , nie to co podejrzany mielony , który tylko w domu jadam , jak wiem kto i z czego go przyrządza Wracając do magicznej wersji z pieczarkami serkiem szynkowym… Magia smaku , zapachu(...)szalotki bananowe 1 ząbek czosnku 6 plastrów serka topionego szynkowego ( np . hohland lub lactima ) sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 5 łyżek klarowanego masła Mięso rozklepujemy najcieniej jak się da , solimy , doprawiamy pieprzem i odstawiamy . Szalotki i pieczarki siekamy drobno , naprawdę drobniutko, dodajemy czosnek wyciśnięty praską , podsmażamy na jednej łyżce masła do momentu , aż będą miękkie
Ogrodnik w podróży