Mięso mielone w naszej kuchni pojawia się dosyć często. Robimy z niego wiele różnych dań. Bardzo popularne są pulpeciki w sosach, np. pomidorowym czy koperkowym . Tym razem zrobiłam te mięsne kuleczki w aromatycznym i lekko pikantnym sosie musztardowym. Jest to świetna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych klopsików smażonych na oleju. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 1 łyżeczka musztardy (ja użyłam rosyjskiej) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sos: 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku szczypiorek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę zalać mlekiem
Danka PichciPulpety w sosie czosnkowym to kolejna moja propozycja na wykorzystanie mięsa mielonego. Zwykle smażymy klopsiki na tłuszczu, ale możemy je podać z pysznym sosem, na przykład czosnkowym. Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele więcej czasu, a na pewno zaskoczycie swoją rodzinę nowym smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 kajzerki sól(...)ząbków czosnku 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Odstawić do napęcznienia. 2. Mięso przełożyć do miseczki, dodać odciśniętą kajzerkę, wbić jajko. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, szczyptą chili. Ręką wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki
Danka PichciZapiekanki to pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy je przygotowywać z różnych składników, z samymi warzywami lub z dodatkiem mięsa lub wędlin – w zależności od tego, co mamy w lodówce. Podstawowymi składnikami dzisiejszej mojej zapiekanki są brokuł i filet z kurczaka oraz smaczny sos beszamelowy. Jest ona łatwa do przygotowania i z pewnością(...)kurkumy sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Brokuła podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przecedzić i przelać zimną wodą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki
Danka PichciBolognese to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które od pewnego czasu pojawia się też na naszych stołach. Podstawą tego dania jest makaron spaghetti i sos pomidorowy, który przygotowujemy na bazie mięsa mielonego i doprawiamy aromatycznymi ziołami. W zależności od regionu Włoch można spotkać się z różnymi wersjami tego dania. Spaghetti Bolognese jest proste i szybkie w przygotowaniu, może stanowić sycący posiłek(...)obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej sól, pieprz, pieprz ziołowy 2 łyżki oliwy bazylia, oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać mięso mielone i smażyć około
Danka Pichcimarchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki 120 ml śmietanki 30% olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor przez około 3-4 minuty(...)półplasterki marchewki i umytą, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Trochę posolić, wlać 1/4 szklanki ciepłej wody. Przykryć i dusić około 5-6 minut. Następnie na patelnię przełożyć podsmażone mięso i cebulę z porem. Dodać masło, wlać 1/4 szklanki ciepłej wody, przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć pokrywkę, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i dusić jeszcze około
Danka PichciPapryka ostra · 1 łyżka mąki pszennej · 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po plasterku papryki żółtej, czerwonej oraz ogórka. 3. Zawijamy robiąc roladki. 4. Obtaczamy(...)rozgrzanym oleju. 5. Na drugiej patelni prużymy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 6. Podlewamy szklanką wody i przekładamy podsmażone roladki, prużymy do chwili aż mięso będzie miękkie. 7. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką ostrą. 8. Sos zagęszczamy śmietaną rozrobioną z 1 łyżką mąki pszennej i łyżeczką mąki ziemniaczanej. 9. Danie
Kulinarna ChwilaSzczypta pieprzu · Koper · Ogórek · 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą. 2. Do naczynia wsypujemy bułkę tartą, oregano, sezam, paprykę ostrą i mieszamy. 3. Do drugiego naczynia wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem(...)Kurczaka panierujemy w jajku następnie w mieszance z bułki tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6. W tym czasie, co mięso się smaży przygotowujemy warzywa. 7. Mieszankę sałat układamy na dnie naczynia. 8. Następnie kroimy w paseczki papryki oraz obranego ogórka w plasterki. 9. Układamy między warzywami mięso i pokrojonego w cząstki
Kulinarna ChwilaZaskakujące Roladki Taki farsz zaskoczy każdego, bo ryżu używamy jako dodatek do mięsa a tu niespodzianka. Składniki: · 2 filety z kurczaka · 2 ogórki konserwowe · 4 paski papryki konserwowej · 10 dag kapusty pekińskiej(...)jajka · Papryka ostra · Sól · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy, solimy. 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu przekładamy do naczynia. 3. Dodajemy pokrojone drobno ogórki oraz paprykę. 4. Następnie
Kulinarna ChwilaProste posiłki smakują najlepiej. Papryka faszerowana mięsem mielonym, jarmużem i kuskusem. Danie 3 w jednym. 3 porcje: 3 papryki 200 g mięsa mielonego z indyka 120 g jarmużu 150 g kaszy kuskus 1 szklanka sosu pomidorowego ser gouda do posypania, ok. 30 g 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Jarmuż myjemy, usuwamy twarde części. Siekamy drobno(...)Mięso doprawiamy do smaku. Mieszamy z kuskusem i jarmużem. Dzielimy na 6 części. Papryki myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nadziewamy przygotowaną częścią farszu. Do formy do zapiekania wylewamy sos pomidorowy. Doprawiamy majerankiem. Wykładamy faszerowane papryki. Zapiekamy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ok. 30 minutach pieczenia posypujemy tartym serem i zapiekamy przez pozostały czas
Kucharzycalanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepyszna i syta zapiekanka. Składniki: 600 g ziemniaków 100 g brukselki 2 pomidory 100 g grzybów shimeji 200 g różyczek kalafiora 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 100 g startego sera bursztyn 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka przyprawy zatar sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy i kroimy na plastry. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zatarem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory sparzamy obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Kalafior gotujemy, studzimy, blendujemy, mieszamy z jajkiem, śmietaną
R'n'G KitchenChcesz przygotować smaczną rybę w oryginalny sposób? Spróbuj ryby w wersji cordon bleu . Kostka rybna cordon bleu Cordon bleu to rodzaj dania mięsnego złożonego z mięsa i sera. Mięso, zazwyczaj wieprzowe obłożone jest serem a następnie całość panierowana jest w jajku oraz bułce tartej i smażona na oleju. Wieprzowinę w tym daniu zastąpić można mięsem drobiowym. W taki sam sposób
mecooks