suszony - szczypta oregano suszone -szczypta Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, oliwę, sól. Ciasto zagnieść i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Mięso z kurczaka umyć, usunąć skórę, mięso pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawie do drobiu i usmażyć na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto formujemy(...)okrągły placek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi pizze i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stC i piec ok 20 minut. Podajemy z dowolnym sosem.. ja podałam śmietanowo czosnkowy
przepisy- Milkinastępnie cukinię przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w nie za grube słupki. Czosnek bardzo drobno posiekać. Na patelni typu wok mocno rozgrzać olej. Przesmażyć pierś z kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor to dodać marchewkę. Po 1-2 minutach dodać pora. Gdy cebula lekko się zeszkli to dodać paprykę, czosnek oraz cukinię. Ponownie smażyć 1-2 minuty. Warzywa powinny lekko(...)zmięknąć. Wsypać przyprawy (curry, kurkumę, słodką paprykę oraz cynamon) . Całość wymieszać. Dodać ugotowany ryż i smażyć jeszcze przez kilka minut. Usmażone mięso z warzywa przesunąć na bok patelni, a w przygotowane puste miejsce wlać roztrzepane jajka. Gdy jajka się zetną z jednej strony, to należy je rozdrobnić na mniejsze kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Danie podawać z posiekanym szczypiorkiem
Ugotowaća.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki na 4 porcje: -wołowa karkówka 500 g -mięso z udżca indyka 500 g -czerstwa bułka kajzerka -majeranek 1/2 op. -jajka 2 szt. -czosnek 2 ząbki -sól, pieprz Mięso mielimy, łączymy, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, jajka, przeciśniety przez(...)praskę czosnek, majeranek, solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając w trakcie trochę zimnej wody mineralnej (ok.100 ml) klopsy będą dzięki temu pulchniejsze i bardziej soczyste. Rękoma formujemy zgrabne klopsiki, mnie wyszło 9 szt., układamy na szerokim żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką goracej wody i wstawiamy do nagrzanego do 200°C. Kiedy poczujemy zapach duszonych klopsów zmniejszamy temp
Kulinarne przemysleniaPaszteciki można przygotować z różnego ciasta: kruchego, francuskiego , drożdżowego , krucho drożdżowego . Proponuję paszteciki w cieście półkruchym. Nadzienie może być z mięsa drobiowego , wieprzowego, z mięsa gotowanego , gotowanego mięsa ze szpinakiem lub warzywny. Proponuję paszteciki z ciasta półkruchego z nadzieniem z płucek cielęcych. Ciasto : 400 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, 40 g cukru, 70 ml śmietany
królestwo garówKotlety mielone to smak mojego dzieciństwa. Często królowały w moim rodzinnym domu. Dlatego nieprzerwanie kontynuuję tę tradycję. Jednak mięso wieprzowe zamieniłem na indycze. To zdecydowanie lżejsza i zdrowsza wersja od klasycznych mielonych. Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni. SKŁADNIKI na 10 kotletów: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko(...)cebula bułka tarta natka pietruszki koperek majeranek sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko, drobno posiekaną cebulę, koperek i natkę pietruszki. Dolewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub bułki tartej. Formujemy
kulinarnyJaPomysł na urozmaicenie drobiowego mięsa - piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem i cukinią w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem sera mozzarella. Danie proste i smacznie oraz idealne do odgrzewania. Aby zapiekanka nie była zbyt wodnista to należy przesmażyć piersi kurczaka, bakłażana i cukinię, a sos pomidorowy - wyraźnie zredukować. Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej(...)ząbki czosnku suszona bazylia odrobina cukru papryka ostra sól, pieprz oliwa z oliwek lub olej Piersi umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (z 1 piersi wykroić 3 kawałki) . Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na kilkanaście minut. Bakłażana i cukinię pokroić w nie za cienkie plastry. Posolić z obu stron i zostawić na kilkanaście minut. Warzywa przetrzeć
Ugotowaćinnego sera 500 ml bulionu drobiowego (ewentualnie wody) 1/2 szklanki białego wina (można pominąć) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie zdjąć z patelni. Na patelnię włożyć masło, roztopić. Dodać(...)ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodać 1/2 szklanki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i postępować tak do wyczerpania bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone mięso. Do risotto dodać pomidory i starty ser. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę smażyć, aż risotto będzie miało kremową konsystencję. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSchab Hakuna Matata Gdy znudziły się nam kotlety schabowe, możemy mięso przygotować trochę w inny sposób a mianowicie w pysznym warzywnym sosie. Składniki: · ½ kg schab · Cebula · 1 kg pieczarek · 2 papryki żółta, czerwona(...)łyżeczki czosnku · Papryka ostra · Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry centymetrowe, solimy, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
Kulinarna ChwilaImprezowy Indyk Ulubione kotlety mojego Synka. Soczyste, zdrowe mięso z indyka a szczególnie pysznie smakuje w połączeniu z rozpływającym się serem oraz szynką. Składniki: · ½ kg fileta z indyka · 2 serki topione śmietankowe · 10 dag szynki gotowany kurczak(...)Olej do smażenia · 2 jajka · Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Całą powierzchnię każdego kawałka mięsa smarujemy cienko serkiem topionym. 3. Układamy plasterek szynki i plasterek sera żółtego. 4. Składamy w kształt kopertek
Kulinarna Chwilarybny, tymianek oraz drobno poszatkowany czosnek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Kurczaka razem z orzechami wrzucamy na dużą, rozgrzaną patelnię i smażymy mieszając tak aby wszystkie kawałki mięsa ścięły się ze wszystkich stron. Następnie mięso zalewamy 2 szklankami gorącej wody, zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem przez 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki
Qchnia po prostułyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kaszy manny do sosu listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z 1/3 cebuli. Do mięsa wbiłam jajko. Dodałam majonez, przyprawę włoską, kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Wszystko
Waniliowe Improwizacjekuchni, ale zawsze można trochę poimprowizować. I taką improwizację i wariację na temat sajgonek postanowiłam dziś zrobić. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 300g mięsa mielonego wieprzowego 150g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ostrej przyprawy do grilla olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)Smażyłam je pod przykryciem, aż się rozmroziły i zrobiły miękkie. Warzywa przełożyłam na deskę do krojenia i trochę posiekałam nożem. Na patelnię nalałam kolejną łyżkę oleju i teraz podsmażyłam mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodałam posiekane warzywa, sos sojowy i rozgnieciony przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i podsmażyłam razem przez kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papier ryżowy przygotowałam według instrukcji
Waniliowe Improwizacjeziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek w cienkie plasterki. Do rondla wlać 1 szklankę gorącej wody, wrzucić marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować(...)wolnym ogniu. W garnku nastawiamy wodę i gotujemy kaszę wg. proporcji i czasu podanych na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać patelnię i podsmażyć mięso. Nie mieszać mięsa, aż do momentu lekkiego zrumienienia, wtedy możemy delikatnie przewrócić na drugą stronę. Chodzi o to, aby nie puściło wody podczas smażenia i nie było zbyt suche. Kiedy już się lekko zrumieni przekładamy
Kulinarne przemysleniaryżowego i jego zapachu. Można je również obtoczyć w cieście ryżowym i dopiero usmażyć, ja zrobiłam podstawową wersję. Zapraszam :) Składniki: Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm ) 400 g mięsa mielonego z szynki 1 słoik pędów bambusa około 200 g makaronu ryżowego 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake) 1 łyżka sosu sojowego chili, pieprz i sól(...)smaku mały pęczek szczypiorku 2 marchewki olej do smażenia Wykonanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso, dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie słupki. W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy marchewkę, mieszankę warzyw chińskich, pokrojone w słupki pędy bambusa i posiekany szczypiorek, mieszamy i chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku, solą
Sama słodycz i szczypta chiliPyra faszerowana to doskonały pomysł na danie z ziemniaków. Można serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Bardzo fajnie komponuje się z jesiennymi warzywami z wody lub duszonymi: fasolka ,kukurydza, pomidorki może być kalafior czy brokuł. U siebie podałam w towarzystwie jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem, surówki z kapusty pekińskiej z pieczonym mięsem z kurczaka. U mnie było(...)plastrem boczku. Układać w naczyniu do zapiekania, posypać wierzch przyprawą do ziemniaków. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Wyjąć podawać według uznania z jogurtem, surówką lub dodatkiem pieczonego mięsa. Smacznego:) Artykuł Pyra faszerowana pieczona pochodzi z serwisu
gotuj ze mną