schabowego. Odmieniłam menu niedzielne i zrobiłam sajgonki. W domu wszyscy jesteśmy miłośnikami kuchni azjatyckiej i na ten pomysł nikt nie protestował. Jest to zajęcie bardzo odmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego(...)mocnego ognia. Ładniej się wysmażają na średnim ogniu. Podałam z ryżem i surówką z kapusty. Sajgonki polałam słodkim sosem chili, można i polać ostrym. Smacznego! Lidka Artykuł Sajgonki z mięsem mielonym i grzybkami mun pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjągorsze od tych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie. Składniki: Na burgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona(...)cebula * ser żółty * bułki do hamburgerów przepis tu Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą. Dodałam 2 łyżeczki ketchupu i dwie łyżeczki musztardy. Porządnie wyrobiłam masę i uformowałam 4 kotlety (powinny być grubości
Pieprzyć z Fantazjąchłodne dni. Bardzo smaczna i sycąca. Polubiłam ją już za same składniki a jak skosztowałam po raz pierwszy to wiedziałam, że będę ją robić często. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych * 1/2 puszki kukurydzy * 2 marchewki * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 – 5 ząbków czosnku(...)małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka Mięso mielone podsmażyłam razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek. Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam 0,5 l wody. Nastawiłam na gotowanie. Kiedy mięso
Pieprzyć z Fantazjąjajko zwyczajnie stanie na sztorc w zalewie. Zdarza mi się ostatnio robić na oko. Dodaję rozgnieciony czosnek w łupinkach, kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych. Najlepiej jak mięso będzie leżakowało w zalewie ok. doby minimum. Wiadomo, im dłużej tym bardziej najdzie smakiem. Jak już wyciągnę z zalewy robię drobne nacięcia i wciskam w nie ząbki czosnku. Smaruję olejem wierzch(...)bogato. Wykładam pokrojoną w grube talary cebulę. Wykładam tyle, by przykryła cały wierzch boczku. Dorzucam kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych. Nie żałuję przypraw tego typu. Później jak mięso już się upiecze i tak się je ściąga a zostaje nam rewelacyjny posmak. Tak naszykowany boczek wkładam do rękawa do pieczenia, do którego wlewam odrobinę oleju, by nie przywarł. Piekę
Pieprzyć z FantazjąOdmieniłam menu dzisiaj domu i zrobiłam sajgonki. W domu wszyscy jesteśmy miłośnikami kuchni azjatyckiej i na ten pomysł nikt nie protestował. Jest to zajęcie bardzo odmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * opakowanie papieru ryżowego * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu(...)się wysmażają na średnim ogniu. Podałam z ryżem i surówką z kapusty. Sajgonki polałam słodkim sosem chili, można i polać jeśli ktoś lubi ostrym. Smacznego! Lidka Artykuł Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami mun pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąCześć! Często prosty sposób okazuje się być najlepszym sposobem. Tak też było w przypadku mojej karkóweczki. Chcąc przyprawić mięso do pieczenia nie zaglądałam do internetu – do lodówki zaś owszem. Do marynaty dodałam to co miałam w lodówce. Smak? Niebo w gębie! Najlepszym i najbardziej chyba wiarygodnym nawet krytykiem w moim domu jest córka. Jeśli jedząc krzyczy: mamo jakie(...)ketchup, majonez, olej i sos sojowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do marynaty razem z solą. Karkówkę pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm grubości. Zestekowałam. Każdy kawałek mięsa nacierałam wcześniej przygotowaną marynatą. Przełożyłam do woreczka, na wierzch wyłożyłam pokrojoną w talarki cebulę i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godzinki. Po tym czasie mięso włożyłam do piekarnika
Pieprzyć z Fantazjąsię już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki(...)Może być również jęczmienna albo nawet ryż. 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy
Pieprzyć z Fantazjąmajeranek, pieprz czarny, sól, papryka słodka i ostra * cebula * 3-4 ząbki czosnku * odrobina oleju do smażenia Jajka rozkłóciłam, dodałam przyprawy, mąkę ziemniaczaną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porcje mięsa przełożyłam do miseczki i zalałam je masą jajeczną. Przyprawy dałam akurat takie jakie lubimy w domu. Można poeksperymentować i dodać własne, wedle własnego smaku. Tak zamarynowane mięso trzymałam w lodówce(...)dobę. Po tym czasie kotlety przesmażyłam na dużym ogniu na złoty kolor i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch mięsa położyłam podsmażoną i pokrojoną w talarki cebulę. Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piekłam pod przykryciem ok. 30 minut, zdjęłam folię i zapiekałam następne 30 minut. Bardzo fajny pomysł na odmianę naszego
Pieprzyć z Fantazjąmakaronu z jajkiem, serem, spaghetti carbonara, bolognese, każde podanie makaronu jest dobre. Jednym z moich ulubionych jest spaghetti bolognese. Syte, smaczne i bardzo aromatyczne danie. Robię je z mięsem wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych(...)zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię. Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka Artykuł Spaghetti z mięsem mielonym wołowym (bolognese) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąjeśli ktoś lubi jedzenie typu fast food. W domu wszyscy lubimy, więc nie zawsze jadamy fit. W sumie to rzadko jadamy fit Składniki na nuggetsy: * ok. 60 dkg mięsa z kurczaka np. z udek * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 3/4 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka czosnku granulowanego Mięso z kurczaka pokroiłam na drobniejsze kawałki(...)długości i 3 cm szerokości. Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą a następnie z mięsem z kurczaka i odstawiłam na ok. 1 godzinkę do lodówki. Zrobiłam ciasto naleśnikowe: * 1 jajko * 1/2 szklanka mleka * mąka * 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne * 1/2 łyżeczka soli * płatki kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki
Pieprzyć z Fantazjąswój pomysł na ich wykonanie. Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty pomidorowej * 1 jajko(...)łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem. Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam ok. 1,5 łyżki. Wszystkie składniki wymieszałam
Pieprzyć z Fantazjąwydanie lazanii, bardzo smakowite. Moimi krytykami kulinarnymi była dorosła młodzież i co powiem to to, że wcinali aż uszy im się trzęsły! Składniki: * 4 placki tortilli * 50 dkg mięsa z kurczaka (np. z uda) * 15 dkg szpinaku * 30 dkg żółtego sera * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * 2 ząbki czosnku * przyprawa gyros * 1,5 szklanki mleka * gałka muszkatołowa * sól * masło(...)dodałam 1 łyżkę mąki. Wymieszałam i dolewałam małymi porcjami mleko. Kiedy już wlałam całe mleko dodałam 1/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszałam i odstawiłam. Usmażyłam mięso z kurczaka. Mięso z kurczaka pokroiłam w drobne kawałki, pokropiłam olejem i posypałam przyprawą gyros. Wymieszałam. Usmażyłam szpinak. Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i wyłożyłam liście szpinaku. Odrobinę posoliłam
Pieprzyć z Fantazjązrobić sos czekoladowy na deser lub zjeść go na sucho. Wybierając ciemną czekoladę, kup taką, która nie jest słodka z wysoką zawartością kakao w stanie stałym. Orzech kokosowy Mięso kokosowe ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, która szybko Cię napełnia. Nie zawierają węglowodanów, co czyni je idealną przekąską, która pomoże utrzymać cię w ketozie. Zerwij to białe mięso(...)zawartości węglowodanów, takich jak jeżyny, truskawki i maliny. Możesz dodać tłuszcz do koktajli za pomocą mleka kokosowego. Umieść kombinację w blenderze i zmiksuj do pożądanej konsystencji. Uzupełnij je kokosowym mięsem lub jagodami po wlaniu ich do filiżanek. Wniosek Teraz masz wiele przepisów na przekąski ketonowe, które możesz wypróbować w domu. Możesz przygotować dodatkowe partie do zabrania ze sobą
jakszef.plsmak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 300 ml wywaru/rosołu Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę i oprószamy solą. Obieramy marchew, cebule i kroimy w grubą kostkę. W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, często je mieszając(...)przypalić. Na rozgrzane masło dodajemy pokrojone mięso i zwiększamy grzanie. .Mięso w garnku rozprowadzamy równą warstwą na dnie i smażyć z obu stron do zrumienienia. Dodajemy cebulę, marchew, podlewamy wywarem. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy grzanie, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ( do momentu kiedy wszystko będzie miękkie). Sos można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić
Smaczne Potrawyświęta zawsze pojawia się w sklepach. Dzisiejszy przepis to sałatka ze świątecznych resztek. Został mi jarmuż i brukselka jak również pieczony indyk . Szybko więc zrobiłam winegret, pokroiłam warzywa i mięso. Przyrządzanie sałatki z resztek zajmuje niewiele czasu. Po świątecznych obfitościach taka sałatka jest naprawdę zbawieniem. Jeśli więc pozostały Wam jarmuż i brukselka, jakieś mięsiwo, orzechy, daktyle czy ser to możecie(...)brukselka – sałatka z resztek 4 porcje Składniki: 100 jarmużu, tylko liście bez łodyg 300 g brukselki 5 dużych daktyli 4 figi 300 g indyka lub innego pieczonego mięsa Winegret 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki jabłkowego octu 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki słodkiej musztardy, gruboziarnistej 1 duża szalotka, drobno pokrojona 1 łyżeczka soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu
codojedzenia