proporcje dla jednej osoby) 2 łyżeczki bardzo drobno mielonej kawy (ja preferuję średniopaloną) 120 ml wody 4-5 wyjętych uprzednio z łupiny ziarenek kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, jeśli nie macie moździerza cukier do smaku tygielek lub niewielki metalowy garnuszek Przygotowanie Po wyjęciu z łupiny ziarnka kardamonu rozetrzeć w moździerzu, dodać do kawy i wymieszać. Wymieszaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasoli 1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6% 1 szklanka cukru 3 łyżki curry (można nieco mniej) 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy opcjonalnie 1 bardzo mała ostra papryczka pokrojona w cienkie paski Przygotowanie Ogórków nie obieramy. Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg zółtej i zielonej papryki) 3 kg pomidorów 1,5 kg cebuli 1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji) opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku olej do smażenia sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 - 2 papryczki(...)cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut. Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapył 3 strąki naciętego do połowy kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki szafranu 3-4 łyżki stołowe wody różanej Przygotowanie Zagotować wodę z mielonym kardamonem. Kiedy woda się zagotuje zdjąć z palnika i pozwolić jej trochę ostygnąć. Dodać kawę, powtórnie zagotować i trzymać na ogniu dopóki na powierzchni nie ukażą się fusy. Ponownie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach 3 szklanki miękkich daktyli bez pestek 8 łyżek stołowych niesolonego masła 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 4 łyżeczki brązowego cukru duża szczypta szafranu Przygotowanie Daktyle wypestkować i posiekać Na suchej patelni lekko upróżyć mąkę na jasnozłoty kolor. W głębokiej patelni rozpuścić masło(...)daniem saudyjskim. Poniżej wersja uproszczona i ... mniej kaloryczna :) Składniki 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałóww płatkach 3 szklanki miękkich daktyli bez pestek ewentualnie pół łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie Daktyle wypestkować i zmielić na pastę w blenderze (z dodatkiem kardamonu lub bez niego) Połączyć pastę z daktyli z orzechami lub migdałami i dokładnie wymieszać. Z powstałej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrzeba wyjąć najpierw ze strąków) 2 łyżki stołowe całych goździków 1 ,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka mielonego imbiru (jeśli używamy świeżego imbiru to około 1,5 do 2 łyżeczek) 2-4 liście laurowe w zależności od wielkości Przygotowanie Wszystkie składniki zmielić razem w młynku do kawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobiad zaplanowałam pikantną faszerowaną paprykę :) Składniki 4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze) 1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr(...)wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki po napełnieniu farszem. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do mięsa mielonego. Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać jako, bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić papryki farszem, ugniatając
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanka suszonego tymianku 3/4 szklanki sumaku 3/4 szklanki prażonego sezamu 1/4 szklanki suszonego majeranku (opcjonalnie) pół łyżki stołowej mielonego anyżu pół łyżki stołowej mielonego cynamonu pół łyżki stołowej soli pół łyżeczki zmielonego kuminu pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki zmielonych nasion kopru Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka startego na tarce imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki) olej do smażenia sól i pieprz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNazywa się to " Fasola w sekretnym sosie " i jest naprawdę doskonała w smaku. Składniki (proporcje dla trzech mocno wygłodniałych facetów, ale czterech też by się najadło :) 1 kg mielonej wołowiny 1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki) 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona papryka(...)papryczki chili drobno posiekane 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego (najlepsze byłyby Pudliszki) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii 2 liście laurowe sól, pieprz i sos sojowy do smaku oliwa lub olej do smażenia Przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamałe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek jalapeno 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru starty na tarce (w ostateczności może być imbir mielony ) 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6-8 łyżek(...)oleju kokosowego nierafinowanego (w ostateczności można zastąpić innym) 1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak) 1/2 łyżeczki przyprawy 5 pieprzy lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól do smaku ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatego przepisu (można wsypać trochę więcej jeśli ktoś preferuje bardziej wyrazisty smak lub w wersji uproszczonej dodać 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanych lub mielonych goździków, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego jałowca, dużą szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę czarnego pieprzu) 200 g cukru 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki rodzynek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastołowa miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów). Przygotowanie Multicooker Redmond (model M90) Do misy multicookera wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna dodatkowo zmielić w młynku do kawy) szczypta gałki muszkatołowej *** opcjonalnie 1 g mielonej ostrej papryki *** opcjonalnie szczypta ziela angielskiego jeśli nie dodajemy skórki pomarańczowej *** opcjonalnie mała szczypta mielonych goździków Sprzęt szynkowar garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar 2 termometry do mięsa woreczki do szynkowaru lub osłonka barierowa Przygotowanie Mięso z szynki i łopatki pokroić na małe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamilk - złote mleko 1/4 do 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy (przepis poniżej) 1 szklanka mleka krowiego, koziego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego lub migdałowego duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy) miód do smaku opcjonalnie szczypta cynamonu lub wanilii(...)Przygotowanie Dokładnie wymieszać i podgrzać wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu) nie doprowadzając do wrzenia. Dosłodzić do smaku miodem. Kuracja trwa 40 dni. Pasta z kurkumy 1/4 szklanki mielonej kurkumy (około 80 g) 1/2 szklanki wody Przygotowanie Kurkumę wymieszać z wodą i stale mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu otrzymania gęstej pasty. Zajmuje to około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata