mięso - 63110 przepisów (strona:924/4208)

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-śmietanowym 139

Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, doskonałe w smaku, mało pracochłonne, ponieważ szybko się smaży. Doskonałe na szybkie ale też wykwintne danie Co potrzeba: 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg), 1 por (300-400 g), 400 g śmietanki słodkiej 30%, Masło do smażenia, Olej do smażenia, Sól, Pieprz mielony, Czosnek granulowany, Czosnek niedźwiedzi suszony, Papryka chili mielona, Wykonanie: Polędwiczki(...)kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim i papryką chili. Por kroimy w plasterki w całości razem z zieloną częścią, oczywiście z usuwając zewnętrzne brzydkie łodygi. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną

Bułka z Chlebem
Rolada ze schabu z cukinią, pieczarkami i cebulą 151

cukinią. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekaną natkę selera, oregano, mieszamy. Schab nacinamy wzdłuż na płaty o dwóch grubościach, jeden płat na grubość ok. 1cm, drugi pozostawiamy grubszy, nie przecinając mięsa do końca brzegu.   Rozkładamy powstały plaster tak, jakbyśmy rozkładali książkę.  Nacinamy grubszą część w głąb przy środku na szerokość ok. 1 cm i tniemy nożem wzdłuż grubszej części(...)brzegu nie przecinając go. Powstanie nam szeroki plaster mięsa, który rozbijamy tłuczkiem z dwóch stron na grubość ok. 0,5 cm. Roztłuczony plaster rozkładamy na blacie wyłożonym folią spożywczą. Składniki na sos mieszamy w misce, smarujemy cały plaster mięsa, pozostawiając   5 cm brzeg nieposmarowany, który będzie na wierzchu rolady. Na sos wykładamy nadzienie, rozprowadzając równomiernie bez 5 cm brzegu

Bułka z Chlebem
Schab po dolnośląsku 173

było przykryte ok. 0.5 cm warstwą, rozgrzewamy, układamy plastry schabu jeden obok drugiego, smażymy po 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu. Nie odwracamy wcześniej, żeby sok z mięsa nie wypływał. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz . Na pozostały na patelni tłuszcz dajemy pieczarki, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką pieprzu, smażymy na średnim płomieniu(...)cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły, aż do odparowania płynu. Wówczas wlewamy śmietankę, mieszamy, dajemy z powrotem mięso, zanurzamy je nieznacznie pod sosem z pieczarkami. Patelnię przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Smacznego :)) schab, kotlety schabowe, śmietanka pieczarki

Bułka z Chlebem
NIETYPOWE GOFRY NA SŁODKO 210

dzisiaj gości w moim domu zajmując pierwsze miejsce wśród producentów gofrownic i opiekaczy. Moim ulubionym sprzętem od jakiegoś czasu jest opiekacz befsztyk gofry, w którym oprócz tego, że zapiekam mięsa , piekę również gofry- bo kto powiedział, że gofry muszą być albo prostokątne albo w kształcie serduszek? Te z tego opiekacza w  smaku niczym nie różnią się od tych tradycyjnych(...)przywieraniu. Po zakończonej pracy nie ma konieczności mycia urządzenia, wystarczy tylko przetrzeć kratkę ściereczką. Prawda, że dziecinnie proste? Plusem tego urządzenia jest również możliwość opieczenia  w nim mięsa, lub przygotowania np  kotletów do burgerów.  Oprócz różnego rodzaju mięs ,oraz gofrów, w opiekaczu przygotujemy również różne placki, tortille, pity, sandwiche. Opiekacz to świetna alternatywa dla patelni. Tu zdrowo

Z Majeczką w kuchni
Kurczak na niedzielę – 6 przepisów 151

kurczak nadziewany wątróbką Jest to przepis wymagający pracy, bo nadzienie trzeba przemielić w maszynce, jednak uwierzcie, że trud się opłaci! Naprawdę trudno rozstrzygnąć co jest lepsze: soczyste, choć wypieczone mięso, czy pyszne kremowe nadzienie. Jeśli lubicie urozmaicone przepisy to Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną będzie idealnym sposobem na spróbowanie czegoś nowego. Przepis pochodzi od Karola Okrasy. Złocisty kurczak upieczony(...)anglosaskiej należy do dań absolutnie klasycznych. Przepis jest wart zrobienia choćby przez wzgląd na samo nadzienie. Kurczak w cytrusach to też klasyk . Nadzienie z pomarańczy wspaniale nawilża i aromatyzuje mięso, zabezpieczając je przed wyschnięciem. I lat but not least – Soczysty kurczak marynowany w maślance . Nazwa naprawdę nie jest na wyrost. Mięso marynowane w maślance jest wspaniale soczyste. Z zewnątrz

Niedzielny kucharz
Rillettes z kaczki 148

wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych

królestwo garów
Pasztet z cukinii 158

Pasztet z cukinii to propozycja dla miłośników wszelkich pasztetów – osób niejedzących mięso, ale też dla miłośników mięsnej kuchni. Nie jestem wielką fanką pasztetów, ale ten naprawdę podbił moje serce. Choć nie ma w nim ani grama mięsa, smakuje tak, jakby to właśnie mięso było jego głównym składnikiem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis Pasztet z cukinii Składniki: 1 kg cukinii

365 dni dookoła kuchni
Jak peklować mięso? 202

Głównym celem peklowania mięsa jest jego konserwacja. Proces ten odpowiada też za nadanie wspaniałego smaku i przyjemnego aromatu. Peklowane mięso nietrudno znaleźć w sklepach. Przy odrobinie umiejętności można je przyrządzić w taki sposób również sa The post Jak peklować mięso? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Taco z chili 174

wrzucamy na nią przyprawy: kmin rzymski, koper włoski i ziele angielskie. Mieszamy i smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy posiekany czosnek i papryczkę. Znów smażymy kilka sekund. Następnie dorzucamy mięso, dokładnie łączymy je z przyprawami i rozkładamy równomiernie na całej patelni. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do całkowitego odparowania wody – około 20-25 minut. Następnie dodajemy(...)passatę lub pomidory, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Mięso dusimy tak przez około 45 minut. Ma z niego powstać gęsta pasta. Pod koniec duszenia doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W czasie kiedy nasze mięso się dusi możemy zająć się dodatkami. Sałatę rzymską kroimy na cieniutkie paski. Ser ścieramy na tarce o dużych

PatiGotuje
Pieczony kurczak z jabłkami 151

ziół prowansalskich Składniki marynaty wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę na piersi lekko odchylić za pomocą łyżki (wsuwając łyżkę pod skórkę), mięso nakłuć wykałaczką. Pod skórkę z każdej strony nalać łyżkę marynaty, rozprowadzić dłonią wmasowując marynatę w mięso. Pozostałą marynatą natrzeć kurczaka. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na kilka godzin(...)umyć. Z brytfanki zdjąć folię, obok kurczaka ułożyć ziemniaki i pomidory, posypać listkami tymianku. Masło roztopić, polać kurczaka. Wstawić do piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać kurczaka powstałym podczas pieczenia sosem. Jeśli skrzydełka i nóżki będą za mocno się przypalać, można przykryć je kawałkiem folii. Po upieczeniu

Obiad gotowy
Zapiekanka mięsno-makaronowa z fasolą i czarnuszką 126

fasoli to też doskonałe źródło błonnika, przyczyniającego się do usprawnienia funkcjonowania układu pokarmowego. Co nam trzeba? Opakowanie fasoli piękny Jaś tyczny opakowanie makaronu- u mnie duże rurki 500g 700g mięsa mielonego 2 duże cebule łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po pół łyżeczki: sól, pieprz, papryka słodka, cząber, papryka ostra sos: 100ml mleka plus jajko plus 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki(...)powiększają masę 2–3-krotnie. Następnie gotujemy, przez pierwsze 10 minut dobrze jest gotować fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym, aż do miękkości. Makaron gotujemy al dente. Mięso przesmażamy na oleju dodając pokrojoną drobno cebulę. Dajemy przyprawy. W dużej misie mieszamy ze sobą makaron z mięsem i fasolą. Zalewamy sosem, lekko dosalamy do smaku, mieszamy dokładnie. Wykładamy

Latosiowydom
Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowo-pomidorowym 224

kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Następnie polać oliwą i posypać pieprzem i solą. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa wlać passatę, dodać śmietanę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i zetrzeć na tarce ser. Nałożyć pokrywę naczynia i dusić, aż sos nieco zgęstnieje. Brokuł umyć(...)obrać w różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku z zalewy. Wszystko dodać do mięsa i sosu. W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedzony dodać do potrawy. Całość doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi. Podawać od razu

Passions hobbies life
Aromatyczny Ramen 143

grube plastry i wrzucamy do garnka. Marchewkę obieramy, opłukujemy, następnie kroimy w większe kawałki i dorzucamy do garnka razem z obranym czosnkiem. Cebulkę kroimy na pół i dorzucamy do mięsa. Mięso i warzywa zalewamy ok. 2l zimnej wody i gotujemy na dużym ogniu przez około 30 min. W międzyczasie za pomocą łyżki cedzakowej ściągamy z wywaru szumowiny. Szumowiny(...)innego jak białko z mięsa ścięte podczas gotowania, które wygląda jak biała lub szara piana. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen

Mostek w kuchni
Roladki z indyka w sosie grzybowym 165

kroimy w  drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby, solimy, pieprzymy i smażymy razem przez 3-4 minuty. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozklepujemy. Oprószamy sola i pieprzem,układamy na najpierw listki szpinaku, apotem farsz grzybowy. Zwijamy i zabezpieczamy wykałaczka. Układamy w naczyniu do pieczenia, delikatnie skrapiamy oliwą i wlewamy(...)łyżki wody.  Naczynie przykrywamy i pieczemy mięso w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie, w ten sposób mięso się ładnie przyrumieni. W międzyczasie przygotujemy sos. Do garnka wlewamy wywar z gotowanych grzybów, dodajemy śmietanę, cebulę i wrzucamy rozmrożone podgrzybki. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 20 minut bez przykrycia

Kulinarne przygody Gatity
Czwartek: Nuggetsy z frytkami z różnych warzyw i surówką 159

łyżkami oleju o dobrze wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia. Krok 2 Kiedy wstawisz frytki zajmij się nuggetsami. Osusz mięso ręcznikiem, pokrój na zgrabne kąski. Posól i popierz. Przełóż migdały mi miksera i zmiksuj na proszek. Przesyp do misy. Rozbij do misy jajko i rozmieszaj dokładnie. Krok 3 Przekładaj kawałki(...)mięsa do misy z jajkiem a następnie obsypuj zmielonymi migdałami, lekko dociskając, żeby panierka przywarła do nuggetsów. Przekładaj mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, gdzie pieką się frytki i piecz 20 minut. Krok 4 Przygotuj surówkę. Kapustę odciśnij z soku, przełóż na sito i przelej wrzątkiem, żeby zmiękła. Odciśnij z wody. Przełóż na deskę do krojenia i przesiekaj

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania