Panczkraut, ślaska potrawa, składajaca się z ziemniaków i kiszonej kapusty. Jest to świetny dodatek do dań obiadowych. SKŁADNIKI : 500 g mięsa z indyka 1 łyżka mąki do posypania mięsa 1 cebula przyprawa z indyka, sól, pieprz, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach mąka z wodą do zagęszczenia sosu(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną należy wypłukać z nadmiaru kwasu i ugotować w wodzie z liściem, pieprzem i jarzynką. Mięso doprawiamy, obsypujemy mąką i podsmazamy, nastepnie dusimy z przyprawami do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i chwilkę jeszcze dusimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Na patelni podpiekamy pokrojoną kiełbasę i łącznie z wyciśniętą kapustą dodajemy
Kulinarne Fantazje MarioliOsobiście uwielbiam smak kebaba. Dlatego też zdecydowałam się przygotować w domu własną wersję, z tym że z mięsem z kurczaka. Wierzcie mi, że jest równie pyszna jak oryginalny kebab. Dużym plusem był fakt. że o ile po sklepowych kebabach czuję się ciężko, to po domowym nic mi nie było. Może to dzięki dużej zawartości warzyw i lekkiemu sosowi na bazie(...)plasterki. Każdą tortillę zwilżyć pędzelkiem z obu stron wodą, po czym podgrzać z obu stron na rozgrzanej patelni (nie za długo, bo będzie zbyt krucha i może się łamać). Mięso z kurczaka przełożyć na patelnię i przysmażyć z obu stron, aż nie będzie surowe. Każdą tortillę posmarować odrobiną sosu, ułożyć kawałki sałaty lodowej, pomidor, mięso, papryki i ogórek. Skropić całość
Passions hobbies lifeKapusta, mięso, pomidory i ryż razem tworzą smak, który uwielbiamy. Odnaleźć można go oczywiście w tradycyjnych gołąbkach , gołąbkach bez zawijania , a teraz też w zupie gołąbkowej, która wychodzi przepyszna. Znajoma dała nam ten przepis i wiemy już, że zawsze będziemy ją robić. Przepis na zupę gołąbkową Składniki: 3 cebule, pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół średniej główki białej kapusty, 2 marchewki(...)puszki pomidorów w zalewie, 100 gramów białego ryżu, łyżka papryki w proszku, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, olej. Zrób tak: w dużym garnku na oleju przesmaż mięso razem z cebulą, dodaj posiekaną kapustę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż wszystko jeszcze około 5 minut, często mieszając. Następnie do garnka wsyp ryż oraz dodaj pomidory, a także paprykę
Kulinarna Polskafeta (w kostkach). Sos ziołowy: 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki oliwy extra vergine, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz. Jeżeli lubicie świeże warzywa w połączeniu z makaronem pełnoziarnistym, mięsem z piersi z kurczaka, oliwkami i lekko słonawą fetą - to jest sałatka właśnie dla Was. Jest to świetny pomysł na lunch lub spotkanie ze znajomymi. Piersi z kurczaka dokładnie umyć(...)łyżki oleju roślinnego, łyżkę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Przykryć miskę szczelnie folią spożywczą. Odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso usmażyć na patelni. Wystudzić. Makaron ugotować al dente (około 5 minut). Wystudzić. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe poprzecinać na pół. Oliwki pociąć na dosyć
Świat Domowej Kuchnigramów ryżu, 3 duże cebule, 2 puszki pomidorów w zalewie, olej, sól, pieprz. Zrób tak: ryż ugotuj, cebulę posiekaj i zrumień na oleju, razem z ryżem dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z papryki odetnij końcówkę z łodygą, każdy strąk ciasno wypełnij farszem, przykryj odciętą końcówką. Pomidory wyłóż na dnie naczynia do zapiekania, skrop olejem (około(...)papryki. Piecz w temp 180 stopni przez około 50 minut. Rada: podobnie możesz przyrządzić też zwykłą paprykę, wówczas jednak strąki najlepiej zapiekać w pozycji pionowej. Artykuł Papryka Ramiro faszerowana mięsem i ryżem. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskawieprzowiną – burrito z burczakiem – quesadilla z kurczakiem – fajitas z kurczaka – tacos z polędwicą – nachos supreme czyli nachos z chilli con carne Przygotowanie : ok 30 minut Składniki: – 400 g mięsa mielonego wołowego – 400 g dyni – pół kalafiora – 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 mała cebula – 1 łyżka płatków chilli (może być mniej jeśli(...)cebulę. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w niewielką kostkę. Kalafiora pokrój na różyczki nieco większe niż kawałki dyni. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso mielone, przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, chilli. Podsmaż wszystko aż mięso przestanie być surowe, około 6-8 minut. Na patelnię dodaj dynię, kalafiora i pomidory z puszki wraz z sokiem. Dolej
nietylkopasta.plPulpety w sosie pieczarkowym z marchewką. Pyszny, tani i łatwy obiad. Pulpeciki mięsne z wołowiny (lub innego mielonego mięsa) w sosie pieczarkowym. Podawane np. z kaszą i buraczkami, ziemniakami i marchewką z groszkiem. Pyszne danie dla całej rodziny. Tarta marchewka wzbogaca smak sosu pieczarkowego. Polecam też przepis na Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym . Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym Składniki(...)pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką: 500-600 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka majeranku 250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) 150 ml śmietanki 30% 250 g pieczarek 1 marchewka mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety wołowe w sosie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo szybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru
KorniszonkiDziś w Naszej rodzinie mieliśmy przyjęcie urodzinowe Miłosza. I z racji tego zrobiłam sałatkę;) Przepis 100% mojego autorstwa . Robi się ją szybko o jest łatwa w przygotowaniu . Sałatka z mięsem pieczonym i serem wędzonym Myślę, że smakowała bo bardzo szybko zniknęła.z Miski :) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki 🤗🤗🤗🤗🤗 https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki(...)porcji : 30 dag pieczonego mięsa (ja dałam schab) 15 dag sera wędzonego w kawałku 6 ogórków konserwowych lub 12 korniszonów 4 garście Mix sałat ja dałam z rukolą 2 łyżki drobno posiekanego kopru Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego Sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patkirównież polecam. Myślę, że inne dodatki również się sprawdzą. Cebulę będzie trochę ciężko obrać, trochę popłaczemy ale efekt wart tej męki:) Zapraszam do przepisu. Składniki 500 g mielonego mięsa 6 sporych cebul 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2 jajka sól, pieprz 2 łyżki oleju 100 g żółtego sera tartego Cebulę obieramy, ścinamy czubek i wydrążamy środek. Cienkim nożykiem, dużą(...)garnku wodę , solimy do smaku i wkładamy cebule. Gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy cedzakiem na talerz. Resztki cebuli drobno siekamy. Rozgrzewamy olej dodajemy cebulę. Lekko zeszklić ,następnie dodać mięso, doprawić solą ,pieprzem lekko poddusić , około 5 minut. Przełożyć do miski, lekko wystudzić. Dodać jajka, odciśniętą bułkę, masę dokładnie wyrobić. Napełnić cebule, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać do zrumienienia w piekarniku
gotuj ze mnąPotrawka Rukselka Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem warzyw, gdzie króluje brukselka. Składniki: · 1 filet z kurczak · 1 opakowanie brukselki · Sól · Przyprawa do kurczaka · Olej do smażenia(...)Papryka czerwona · Pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym · ½ śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę następnie prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Brukselkę gotujemy w osolone wodzie. 3. Na drugiej patelni prużymy pokrojoną drobno cebulę. 4. Do cebuli
Kulinarna Chwilacebula 500 gramów ziemniaków 200 gramów włoszczyzny(użyłam mrożonej ) 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe pół łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku opcjonalnie wegeta Mięso podzielić na mniejsze części. Zalać zimną wodą dodać włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, oprócz majeranku.Gotujemy ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać kapustę kiszoną jeżeli kapusta(...)zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie. W między czasie kroimy boczek wędzony i cebulę w kostkę Przesmażamy na patelni i dodajemy do zupy wraz z majerankiem. Ugotowane mięso wyciągnąć, oddzielić od kości i włożyć ponownie do zupy. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu. Podajemy z pajdą chleba. Smacznego
Andzia Pichcimieszania czy rozdrabniania. Jak pisałem powyżej roboty kuchenne w zależności od ceny i wyposażenia mogą pełnić różne dodatkowe funkcje. blendera sokowirówki maszynki do makaronu maszynki do mielenia mięsa rozdrabniarki Warto zatem zwrócić uwagę, co oferuje nam producent w podstawowym wyposażeniu i w razie czego co można do konkretnego modelu dokupić. Kluczowe parametry MOC . Jednym(...)wykonana jest ze stali nierdzewnej o pojemności 5 l. Bezpieczeństwo pracy zapewni specjalna blokada, która unieruchamia robota, gdy jego ramię jest podniesione. Możliwe dokupienie wielu akcesoriów m.in. maszynka do mięsa, przecierak do owoców, maszynka do makaronu, sokowirówka czy maszynka siekania, tarcia i rozdrabniania. Moim zdaniem to doskonały wybór! Nowoczesny design Kolejnym bardzo fajnym modelem jest Electrolux EKM6100
kuron.com.plZamaskowany schabowy Kotlety schabowe, przykryte warzywami, które sprawiają, że mięso jest soczyste oraz chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: · ½ kg schabu · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Pieprz(...)główki kapusty pekińskiej · 1 opakowanie ciasta francuskiego · 15 dag pieczarek Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4. Układamy
Kulinarna ChwilaZapiekanka makaronowa po bolońsku Sos boloński z mięsem mielonym i pomidorami to jeden z tych sosów, które lubię przygotowywać w większych ilościach a potem mrozić w porcjach, tak by wykorzystywać na szybkie obiady do makaronu lub właśnie do zapiekanek. Do sosu bolońskiego możecie użyc swojego ulubionego rodzaju mięsa: wieprzowego, wieprzowo – wołowego czy też drobiowego np z indyka
Dorota Smakuje