Czasami jednak warto coś zmienić i tradycyjne mielone podać inaczej. Dzisiaj zrobiłam właśnie klopsiki mielone w sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 700 g ziemniaków 200 g selera 500 g śmietanki 36% 1 kajzerka(...)ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Zalać 200 g śmietanki i razem wymieszać. 4. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. 5. Mięso wieprzowe przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, posiekaną pietruszkę i cebulę. Następnie wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. 6. Dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie
Danka Pichcipush({}); Składniki: 1 podwójny filet z piersi z kurczaka 2 marchwie 1 nieduża cebula sól, pieprz, słodka papryka w proszku 2 czubate łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Podzielić na mniejsze kotleciki. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa, doprawić solą, pieprzem i papryką. 2. Marchewkę obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę(...)doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na niej kotleciki z kurczaka i każdy z nich przykryć porcją marchwi z cebulą. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30-35 minut do momentu aż marchewka zmięknie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci