mięso - 63110 przepisów (strona:921/4208)

Kaszotto z piersią kurczaka, marchewką i groszkiem 204

jasna część) 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (waga bez zalewy 300 g) 1 szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego odrobina oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Rozgrzać wok z niewielką ilością oleju. Dodać pokrojonego pora. Chwilę smażyć. Następnie dodać mięso z kurczaka. Całość przemieszać(...)smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie wsypać (nieugotowaną!) kaszę gryczaną i składniki ponownie wymieszać ze sobą. Chwilę smażyć. Wlać wywar. Wok przykryć pokrywką. Danie dusić pod przykryciem około 10 minut (na średnim ogniu; kaszotto należy co jakiś czas przemieszać) . Na sam koniec dodać odcedzoną marchewkę z groszkiem i całość jeszcze chwilę ze sobą dusić. Uwaga: jeśli danie pozostawimy

Ugotować
szybkowar-gołąbki z nadzieniem z marchewki, ryżu, drobiu... 179

Składniki: kapusta biała 1 główka duża, marchew 6 sztuk średnie, ryż ugotowany 4 woreczki, mielone drobiowe mięso 50 dag, kucharek 2 łyżki, bułka namoczona w wodze 1 sztuka, pieprz ziołowy, cebula podsmażona na oleju 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka Cebulę(...)pokrojoną w kostkę posypaną 1 łyżeczką cukru podsmażyć na 1/2 szklanki oleju, wystudzić, marchew obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać do mięsa mielonego z przyprawami, odciśniętą z wody bułką, ugotowanym ryżem, cebulą, dokładnie wszystko wymieszać. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ścigać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw, na każdy liść nakładać porcję nadzienia

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki Chicken Honey 175

Roladki Chicken Honey Roladki są bardzo smaczne, kruche delikatne mięso z kurczaka w nietypowym sosie. Składniki: ·        2 filety z kurczaka ·        Sól ·        Cebula ·        3 ogórki konserwowe ·        Kilka plasterków boczku parzonego(...)łyżki sosu sojowego ·        2 łyżki miodu ·        ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur, solimy. 2.   Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek boczku, kawałek cebuli i ćwiartkę ogórka. 3.   Zawijamy w robiąc roladki

Kulinarna Chwila
Roladki z niespodzianką 149

kilka minut lub do mikrofali na 1 minutkę. 2.   Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cienkie podłużne paski. 3.   Ser mozzarelle kroimy w paseczki podłużne. 4.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.   Na każdym kawałku mięsa układamy połowę lub ¼ liścia w zależności, jaki jest duży, musi przykrywać mięso. 6.   Na kapuście

Kulinarna Chwila
Mix sałat z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 250

piersi kurczaka przyprawa gyros 2 łyżki oleju do smażenia Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa lub tylko solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy(...)celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Liście sałat przełożyć na półmisek. Dodać ostudzone mięso, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Posypać po sałacie. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Dodać do sałaty. Składniki sosu wymieszać ze sobą do połączenia. Doprawić solą, pieprzem. Polać nim przed podaniem sałatkę

Danka Pichci
Cukinia faszerowana drobiem i czerwoną cebulą 124

bańki!). Jednym z takich posiłków u nas jest cukinia faszerowana… czymś. No właśnie, czym? Cukinię faszeruję tym, co akurat mam w lodówce (lub na parapecie). Czasem jest to mięso mielone , czasem soczewica i ser feta , a czasem tak jak dziś mięsem drobiowym i cebulą. W każdym przypadku jest pysznie, a do tego szybko i zdrowo. Danie nadaje się również(...)Kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podgrzać olej, podsmażyć cebulę, po chwili dodać kurczaka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do łódeczek z cukinii, posypać tartym parmezanem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Według mnie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale można ją również

Dietolog
Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto 154

mojej kuchni. Pyszny i niezwykle wszechstronny - zaledwie kilka łyżeczek potrafi przeobrazić proste danie w kulinarne cudo. Pesto pasuje do bardzo wielu potraw - od klasycznego makaronu czy risotto, poprzez ryby, mięso, zupy, kanapeczki czy przekąski imprezowe z ciasta francuskiego. Nie musimy też robić go zawsze z bazylii, ponieważ poza pesto alla genovese istnieje wiele jego rodzajów. Dziś(...)bardziej kremowego efektu połączcie pesto ze śmietaną lub mascarpone  risotto z sosem pesto - pesto to także świetny dodatek do risotto z dodatkiem groszku czy pomidorków jako dodatek do mięsa i ryb , np. posmarujcie pesto kawałek ryby przed pieczeniem, albo filet z kurczaka, dodajcie suszonego pomidora i zwińcie w roladkę zupa z dodatkiem sosu pesto - najbardziej oczywiste zestawienie to włoska

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybki makaron z jarmużem i indykiem 152

Można go spokojnie przygotować, gdy mamy tylko 15 minut na obiad Szybki makaron z jarmużem i indykiem Składniki na jedną porcję: 70 g suchego makaronu (o dowolnym kształcie) upieczone mięso z piersi indyka ( lub jakiekolwiek inne: pozostałości z rosołu, wędlina itp) 100 g jarmużu czerwona papryka pomidorki koktajlowe 2 łyżki śmietany kokosowej (lub zwykłej) ewentualnie: płatki drożdżowe sól, pieprz oliwa(...)ugotowaniu przecedź go, przelej zimną wodą i odstaw. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż do niej jarmuż, paprykę pokrojona w paseczki i pomidorki przekrojone na połowy. Podsmażaj przez chwilę. Mięso lub wędlinę pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw i dalej przesmażaj przez ok. 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę kokosową lub zwykła, przepraw solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze przez

365 dni dookoła kuchni
Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem 140

gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.  Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju -1 puszka pomidorów -słoiczek ostrego ajwaru -1 l bulionu -1 ząbek czosnku -słodka i ostra(...)papryka -sól, pieprz -świeża lub suszona kolendra do dekoracji Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Papryczki chili pokroić w półplasterki lub kostkę. Przesmażyć z cebulą. Gotowe warzywa przenieśćdo garnka

Zielona Kuchnia
Kapuśniak z grzybami i śliwkami – kuchnia podkarpacka 189

Wiele tradycyjnych dań regionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników   zwykle sprawia, że danie nabiera nowej jakości(...)sobie, już bez zbędnych porównań do innych dań. I takim właśnie rarytasem jest kapuśniak, który przygotowują gospodynie od Leska po Cisną, od Uherzec po Baligród. Nie ma w nim mięsa, są za to suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane

Trzeci talerz
gulasz warzywno-drobiowy z ryżem i kaszą... 195

Składniki: mięso indyka na gulasz 50 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, pieczarki 6 sztuk większe, papryka 2 sztuki, bób ugotowany 1 szklanka, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, woda 3-4 szklanki, ryż ugotowany 2 woreczki, kasza pęczak ugotowana 2 woreczki, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie(...)potrzeba Mięso indyka na gulasz p[okroić drobniej, posypać papryką ostrą i na oleju zrumienić. Do mięsa wsypać obraną, opłukaną fasolkę wymieszać, podsmażać z 2 minuty. Wsypać pokrojoną cebulę z czosnkiem , wymieszać podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone w talarki pieczarki, wymieszać, podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone papryki, wymieszać, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i pod przykryciem gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Kruchy filet z kurczaka duszony z warzywami 205

pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Do garnka wlewam oliwę i wrzucam cebulę. Układam mięso i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wodę mieszam razem z mąką. Wlewam do mięsa. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. 3. Marchewkę ścieram na tartce o dużych(...)oczkach. Brokuła dzielę na małe różyczki. Warzywa dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 15 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jaka dieta sprzyja nowotworom? 113

niebezpieczna, a więc opisali tę, która może sprzyjać rakowi. Okazuje się, że tak zwana „uboga dieta” to: Niskie spożycie warzyw, owoców, pełnych ziaren/nasion i produktów mlecznych Wysokie spożycie przetworzonego mięsa, mięsa czerwonego i słodkich napojów Jak przypominają naukowcy przeprowadzone wcześniej badania pokazały, że częste jedzenie czerwonego mięsa i rzadka konsumpcja pełnych ziaren czy nasion powodują raka jelita grubego. Teraz okazuje

Fleksitarianizm.pl
Polędwiczki w dwóc odsłonach 190

wziąść sprawę w swoje ręce. I oto kolejne pyszne odkrycie, dwie polędwiczki wieprzowe, jedna pachnąca ziołami, druga o smaku łgodnej musztardy. Do pieczenia nie użyłam soli i dzięki temu mięso zachowało swoją soczystość. Polecam i zachęcam do zrobienia takiej domowej wędliny 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 polędwiczki wieprzowe -musztarda delikatesowa -majeranek -pieprz ziołowy -czosnek suszony -olej do obsmazania mięsa Mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać dobrze olej i  krótko obsmażyć polędwiczki z każdej strony na rumiano. Rozgrzać piekarnik do temp.200°C  Jedną obsmażoną polędwiczkę obficie posmarować

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania