Tradycyjnie steki zaczynamy przygotowywać na bardzo dużym ogniu aby zakończyć je na dużo bardziej delikatnym. A metoda ta odwraca kolejność, i obejmuje najpierw przygotowanie mięsa w niskiej temperaturze a wykończenie go w bardzo wysokiej temperaturze. Przygotowując steka odwróconą metodą nie będziemy mieli wewnętrznego pierścienia, który będzie obrazował Nam stopień wysmażenia mięsa, zamiast tego będziemy mieć idealnie wysmażonego praktycznie całego steka(...)wyjątkiem zewnętrznej warstwy. Do przygotowania steków tą metodą będziemy potrzebować termometru do mięsa. Test palcami Nam tutaj nie pomoże. Choć przygotowanie steków tą metodą trwa dłużej od metody standardowej to jest on od razu gotowy do spożycia i nie wymaga „odpoczynku” – dzięki czemu można jeść go na gorąco. Składniki: 1 gruby stek (Rib-Eye z kością jest idealny
naRuszciemielonego zamiast kotletów? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, bo Twój zamrażalnik jest pełny mielonego mięsa – w tym wpisie na pewno znajdziesz coś dla siebie. Polecamy 8 oryginalnych, wyjątkowych w smaku dań, które pokochasz. Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 duża cebula 50g żółtego sera 6-7 szt. pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka masła Przygotowanie: 1. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Łączymy(...)misce: mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy owalne, płaskie kotlety. 4. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ (góra-dół) przez 1 godzinę. 6. W czasie, gdy kotlety się pieką, kroimy pieczarki
Prosto z Kotłaśrednia cebula 3 trójkątne serki topione 100 g sera mozzarella 150 g sera gouda 200 g śmietanki 30% sól i pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Mięso z łopatki zmielić wraz z cebulą i czosnkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na patelni, aż będzie miękkie. Makaron ugotować al'dente w mocno posolonej wodzie, następnie zahartować(...)zimną wodą. Ser żółty i mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimny makaron nadziewać przestudzonym mięsem mielonym i układać go w naczyniu żaroodpornym. Kiedy mamy już jedną warstwę makaronu posypujemy ją połową serów, a następnie postępując jak wcześniej układamy drugą warstwę. Wszystko zasypujemy serami. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej serki topione, do śmietanki
Krylowa Kuchniamaki pszennej Na sos: 400 g pomidorów krojonych w puszce 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone oregano 1 świeża papryczka chili sól i pieprz Mięso i cebulę zmielić w maszynce na sitku o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekaną natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki(...)mięso nie przywierało do rąk moczyć ręce w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej. Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut. Smacznego
Krylowa Kuchniałatwy, ale nie nudny obiad. Tym razem padło na schab. Wyciągnęłam kotlety z zamrażarki, ale nie za bardzo miałam ochotę na oklepane schaboszczaki. Zrobiłam schab w sosie z warzywami. Mięso wyszło mięciutkie, a marchewka i fasolka szparagowa dodały słodyczy potrawie. Mięsko jest w pysznym sosie, więc można je podać z ziemniakami lub kaszą, ja podałam z moją ulubioną kaszą pęczak(...)500/600 g schabu bez kosci 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 duża marchewka 1 łyżeczka mąki 1 łyżka smalcu Sól Pieprz Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Każdy kotlet posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoto. Mięso zalać na patelni ok. 0.7 l wrzątku i przykryć
Krylowa Kuchniaszynki. Tym razem proponuję szynkę z piersi kurczaka z szynkowaru. Jest soczysta i delikatna, idealna na kanapki, bez zbędnego tłuszczu i dodatków z "E" Oczywiści najlepiej sprawdzi się mięso ze sprawdzonego źródła, bez zbędnych antybiotyków i ostrzykiwania. Serdecznie polecam choć co jakiś czas przygotujcie domową wędlinę, a poczujecie różnicę w smaku, konsystencji i zapachu. S zynkowar to wydatek(...)zestawie. To naprawdę fajna inwestycja:) 800 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 100 ml wody Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie nożem ponakłuwać nożem w kilkunastu miejscach do wody wsypać żelatynę i wszystkie składniki marynaty. wszystko dokładni wymieszać. Mięso w całości włożyć do woreczka przeznaczonego
Krylowa Kuchniazawsze lubimy na ostro, od zawsze lubię eksperymenty kulinarna. Dziś danie inspirowane daniem kuchni meksykańskiej-chilli con carne, które oboje uwielbiamy. Zamiast mięsa mielonego użyłam kurczaka. Dlaczego kurczak? Bo to zdrowsze i chudsze mięso, no i oczywiście dużo szybsze do przygotowania. Mięso soczyste, kukurydza chrupiąca, danie pikantne-ogólnie, naprawdę smaczne i ekspresowe danie, które podałam z ryżem gotowanym z dodatkiem
Krylowa Kuchniażelatyny 1/2 łyżeczki przyprawy do cevapcici 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 szkl wody pieprz Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa, jeżeli nie posiadasz maszynki, możesz rozdrobnić mięso w malakserze na gładką masę. Dodać resztę składników do mięsa i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Jeżeli chcesz uzyskać większą ilość galaretki
Krylowa Kuchniałyżeczka zwykłego oleju rzepakowego Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Pierś przeciąć w poprzek na pół. Sos sojowy wymieszać z sosem chilli i zalać mieszanką pierś, mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Mięso zamknąć szczelnie w pojemniku i umieścić w lodówce na 24 h. Patelnię grillową spryskać olejem w sprayu (jeżeli takiego nie macie za pomocą ręcznika papierowego(...)natrzyjcie ją łyżeczką oleju) i rozgrzać. Kawałki piersi smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż mięso będzie usmażone, ale soczyste. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w paski, które następnie przekroić na pół. Sałatę lodową pokroić dość drobno, pomidorki koktajlowe i oliwki na pół. Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Ocet i sok z cytryny umieścić w miseczce, następnie dodać
Krylowa KuchniaPieczona kaczka z jabłkami, czosnkiem i tymianek w akompaniamencie pysznych pieczonych ziemniaczków. To klasyka gatunku. Idealny obiad dla wszystkich mięsożerców, jak i dla tych, którzy jedzą mięso okazjonalnie (czyli mnie)- bo to danie jest warte grzechu. Kaczka pieczona z jabłkami i tymiankiem, to taki mój niezawodny przepis na kaczkę, roboty przy tym daniu jest na całe 5 minut(...)innego naczynia. Do środka kaczki włóż pokrojoną na plastry połówkę wyparzonej cytryny, 4 ząbki czosnku i kilka gałązek tymianku. Dookoła kaczki poukładaj pocięte na ósemki jabłka, tymianek wciśnij między mięso a jabłko. Całość posyp solą morską i natrzyj kaczkę tymiankiem. Jeśli masz w domu sos sojowy to użyj go i polej nim kaczkę (max do 2 łyżek). Kaczkę pieczemy
SMYKWKUCHNIZraziki z ryżem w sosie śmietanowym, to dość szybkie i proste danie ale wyjątkowo smaczne. Przygotowałam je z mięsa mielonego, z szynki. Jako dodatek mogą być kluski śląskie, ziemniaki itp . U mnie kluski śląskie prawdziwe, tak określa to mój mąż, który jest Ślązakiem. Czyli jakie, Ja mówię na nie żelazne i chyba większość takie zna. Tak czy siak, dodatek(...)nadzwyczajną sytuacją obiad był łączony, mąż robił kluski swoim sposobem a Ja zraziki. Polecam takie duety w dobie epidemii, zapraszam do przepisu i życzę miłego gotoooooooowania:)) Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki lub innego 80 g ugotowanego ryżu 1 cebula , drobno posiekana 1 szklanka rosołu z kostki 1 jajko 1 łyżka masła sól, pieprz olej mąka pszenna do panierowania
gotuj ze mnąpolecam przygotowanie zapiekanych naleśników gryczanych bolognese , lasagne bolognese z beszamelem oraz gryczanego spaghetti naleśnikowego z sosem bolognese , które są świetną alternatywą dla typowego bolognese z makaronem. Składniki: – 500g mięsa mielonego z szynki – 1 puszka pomidorów krojonych – 250ml czerwonego wina, wytrawnego – 250ml bulionu (250ml wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 125ml mleka – 100g chudego(...)wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szklimy. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażamy, a następnie wszystko przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Przekładamy je do garnka z boczkiem i warzywami. Wlewamy wino i gotujemy mieszając ok. 5 min. Dodajemy gorący bulion i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą
Be Fit Be Strongsobotnich obowiązków warto pomyśleć o daniu jednogarnkowym, bo po co jeszcze dokładać sobie roboty. Skorzystaj z piekarnika i zrób Schab pieczony z pesto i suszonymi pomidorami . W naczyniu masz mięso z pysznym sosem i pieczone ziemniaki. Nic dodać, nic ująć. Z kolei ten schab faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami przygotujesz w garnku. Pyszne mięso w doskonałym sosie. Możesz zjeść(...)się jej oprzeć, z resztą nie tylko ja, a przepis mam na nią fenomenalny. Młoda kapusta gości u nas bardzo często, bo uwielbiamy jej smak. Kiedy mam w lodówce mięso z kurczaka, zawsze staram się z niego przyrządzić coś ciekawego. Rządzi u nas taka o tarta z kurczakiem , którą uwielbiają nawet najmłodsi! Pyszne słone ciasto kruche, delikatny kurczak, pyszna
MamaOskarka