obiad przyrządzam bardzo często. Najczęściej serwuję danie młodą kapustą lub mizerią. Dzisiaj przygotowałam wzbogaconą mizerię z ogórka, rzodkiewki, ziół i koziego feta. Sałatka świetnie pasuje do mielonych lub grillowanego mięsa. Jakie zioła użyjecie do sałatki zależy od Waszych upodobań smakowych. U nas w domu ostatnio panuje szał na miętę i bazylię. Oba zioła rosną jak zwariowane w „moim ogrodzie(...)sałatka jogurtowa ala mizeria…Jestem w siódmym niebie! Młode ziemniaki i mielone oraz sałatka 4 porcje Składniki: 800 g młodych ziemniaków 2 łyżki posiekanego kopru 1 kg mielonego mięsa, może być łopatka wieprzowa 100 ml śmietany, 30 % tłuszczu 1 czosnek solo 1 duża cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka kajeńskiego
codojedzeniaosuszyć za pomocą ręczników papierowych. Następnie każdy po kolei włożyć w woreczek, umieścić na desce do krojenia i rozbić dość cienko za pomocą tłuczka, uważając jednak, by nie podziurawić mięsa. Kolejno rozklepane kotlety doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Przełożyć kotlety na talerzyk, przykryć folią spożywczą i odstawić je do lodówki na czas przygotowywania farszu(...)solą i pieprzem, wymieszać. Z lodówki wyciągnąć cienko rozklepane kotlety schabowe i na każdym z nich nałożyć porcję farszu kapuściano-pomidorowego. Zwinąć krótsze boki schabowego do środka i zrolować mięso wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladkę owinąć dość ciasno folią aluminiową (żeby powstało coś na wzór cukiereczka w papierku – tak jak na załączonych zdjęciach). Owinięte folią roladki schabowe włożyć
Kulinarne Przebojeziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz łyżkę oleju, mieszamy. Posypujemy przyprawami (po około pół łyżeczki z każdej przyprawy) i ponownie mieszamy *** *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami *** *** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na kapuście układamy ziemniaczki *** *** Między ziemniakami wykładamy przyprawione mięso *** *** Na mięsie układamy plasterki wędzonego boczku *** *** Całość
Blog z ApetytemObiady”. Mam też dla Was niespodziankę 15% zniżki na nieprzecenione produkty dostępne na zwilling.pl Wystarczy, że skorzystacie przy zakupach z kodu rabatowego SlodkieOkruszkiZwilling Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 kajzerka 0,5 dużej cebuli (druga połowa do sosu) 1 jajko mleko do namoczenia kajzerki sól i pieprz do smaku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mąka(...)dolałam dziś ciut za dużo bulionu ;)), ale Wy możecie go spokojnie mocniej zagęścić. Jeśli chcecie przygotować obiad dla większej rodziny lub na dwa dni użyjcie podwójnych porcji (1 kg mięsa mielonego z szynki, 2 kajzerki, 2 jajka itd). Przygotowanie: Pół cebuli szklimy na niewielkiej ilości tłuszczy. Kajzerkę rwiemy na kawałki i moczymy w mleko, odciskamy (tak by dalej była wilgotna
Słodkie okruszkidzielimy na mniejsze porcje. Dokładnie myjemy. Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia się składników. Żeberka dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce na kilka, kilkanaście godzin, aby mięso przeszło aromatem składników. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie aż mięso będzie miękkie i rumiane. Zobaczcie też więcej przepisów na grilla ! Artykuł Grillowane żeberka na słodko pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sztuk fasolki szparagowej żółtej -2 cebule - łyżeczka suszonego tymianku -1 łyżka masła -1 łyżeczka soku z cytryny -szczypta cukru -olej do smażenia -sól do smaku Na marynatę do mięsa potrzebujemy: -kefir - jarzynka bez soli ( najlepiej domowej roboty ) -1 duża cebula Przygotowujemy mięso: kefir wylewamy do miski w której będą marynować się piersi. Cebulę kroimy w pół krążki, wrzucamy(...)były w niej zanurzone w całości. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki na godzinę przed włożeniem do parowaru, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie szorujemy dokładnie ziemniaki. Jeżeli są małe parujemy w całości, większe dzielimy na pół lub ćwiartki. Na samym dole parowaru układamy pierś wraz z cebulą
Kulinarne przemysleniazwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P Składniki: 200 g boczku 2 szt cebuli 1 duża marchew 2 szt łodygi selera 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 ml passaty pomidorowej 250 ml mleka cukier sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w paski. Wytapiamy(...)rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem
R'n'G KitchenLekko ostre smaczne i sycące risotto. Sprawdzi się jako oddzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa. Składniki (4 porcje) -300g mielonej wołowiny -300g ryżu do risotto (krótkoziarnistego) -2 świeże papryczki chili -pół czerwonej papryki -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -puszka pomidorów -2 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. Papryczki chili(...)opakowaniu). Lekko osolić, ugotować i odstawić. Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Dodać pozostałą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Paprykę drobno pokroić, wyłożyć na patelnię i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut na mniejszej mocy palnika. Do ugotowanego ryżu z papryczkami przełożyć mięso z sosem. Całość dokładnie
Zielona KuchniaDzisiejsza propozycja to totalny misz masz. Ale jaki pyszny. Połączenie makaronu, mięsa i sosu. Zapraszam na obiadek. Co nam trzeba? 300 g makaronu spaghetti polędwiczka wieprzowa- ok 300g świeży szpinak-opakowanie z popularnych sklepów olej rzepakowy do smażenia ser mozzarella w wiórkach 200g przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka 2 czubate łyżki sosu pomidorowego sos: 200ml ciepłego mleka(...)jeszcze na półkrążki i lekko rozbijamy. Podsmażamy 15 minut na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, papryką. Szpinak wrzucamy na tę samą patelnię co robiło się mięso. Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Doprawiamy lekko solą i pieprzem do smaku. W dużej misce mieszamy makaron z kawałkami polędwiczki i sosem pomidorowym. Sos: Ciepłe mleko roztrzepujemy z jajkami. Wlewamy
Latosiowydomgarnek Smakowite i sycące danie jednogarnkowe z klopsikami, młodą kapustą, pieczarkami i ziemniaczkami. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ok 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy: sól(...)pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła ok 150ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** W szerokim garnku lub na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego
Blog z Apetytemswój pomysł na wykonanie takiego dania. Ja sama robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Tu opisałam najprostszą wersję mojego sosu do makaronu. Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 700 ml passaty pomidorowej * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * ulubiony ser do posypania * liście świeżej bazylii * sól, cukier * opakowanie makaronu 500 g Mięso mielone wyłożyłam na patelnię razem(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Chwilę podsmażyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso zmieniło kolor dolałam passatę i 1/2 szklanki wody. Chwilkę gotowałam. Posoliłam i dodałam cukru do smaku. Ugotowany sos odstawiłam i w tym czasie ugotowałam makaron wedle przepisu na opakowaniu. Wykładałam na talerze makaron i polewałam sosem. Posypałam listkami bazylii i serem. Akurat
Pieprzyć z FantazjąPrzełóż do miski lub woreczka foliowego, posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Krok 4 Dodaj filety do smażących się warzyw, podkręć temperaturę i smaż na dość intensywnym ogniu, żeby mięso ładnie się zrumieniło i usmażyło w środku – około 5-7 minut. Sprawdź, czy jest już gotowe rozkrawając jedną z kostek. Jeśli mięso jest białe to jest już gotowe. Gdyby było(...)różowe, smaż jeszcze chwilę. Krok 5 Wlej do rondla sos słodko-kwaśny. Dokładnie obtocz z w nim mięso i warzywa. Smaż chwilę mieszając aż sos lekko się karmelizuje i przylgnie do składników. Podawaj z gotowanym ryżem. Smacznego! Artykuł Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSpaghetti bolognese to najpopularniejsze danie z makaronem, mięsem i pomidorami. Przepis przygotowałam bardzo łatwy i myślę że jest tak smaczny że nie trzeba do niego nic dodawać. Po prostu pyszny. SKŁADNIKI : 250 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego, mieszanego 2 puszki pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka naturalnej jarzynki lub trochę więcej(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy według przepisy na opakowaniu. W garnku podpiekamy na oleju cebulę, dodajemy mięso, mieszamy aby sie nie zbryliło i dodajemy przyprawy. Wlewamy pomidory z puszki. Chwilkę gotujemy na małym ogniu. Do sosu bolognese dodajemy przecier, mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę gotujemy i zakręcamy gaz. Do sosu
Kulinarne Fantazje Mariolikurczaka przyprawa do kurczaka lub sól, pieprz,papryka czerwona słodka,czosnek w granulkach,pieprz olej majeranek mąka do zagęszczenia sosu woda Olej łączymy z przyprawami i nacieramy mięso,wstawiamy do lodówki na 30 minut lub przygotowujemy dzień wcześniej (ewentualnie można bezpośrednio przyprawić na patelni) Przekładamy na rozgrzaną patelnię i opiekamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie posypujemy(...)majerankiem i zalewamy do połowy wodą. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.(od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę) W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn. Miękkie mięso wyciągamy na bok a powstały sos delikatnie zaciągamy mąką
Andzia PichciAromatyczna pikantna zupa którą robi się dość szybko. 500 gram mięsa mielonego najlepiej wołowego 1 puszka fasoli czerwonej pół puszki kukurydzy 1 średnia papryka czerwona 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych (można zastąpić pasatą lub przecierem pomidorowym) Opcjonalnie 2 marchewki średnie Przyprawa do chili con carne( całe opakowanie) lub kmin rzymski, kolendra mielona ,pieprz cayenne, papryka słodka sól(...)wody ⧪⧪⧪ Cebulę, paprykę i ewentualnie marchewkę kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do garnka, solimy przesmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości. Gdy mięso i cebula zmiękną dodajemy resztę składników, przyprawy, odsączoną fasolę i kukurydzę pokrojoną marchewkę i paprykę ( pomidory można zblendować) zalewamy wodą . Przykrywamy i całość gotujemy ok.10/15 minut. Można podawać z opieczoną tortillą lub pieczywem
Andzia Pichci