Jajka roztrzepujemy dodajemy rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak,przyprawiamy, ponownie dokładnie mieszamy. Omlet smażymy pod przykryciem ,aż się całkowicie zetnie, odkładamy na bok. Fileta rozbijamy tłuczkiem do mięsa ,ale nie zbyt cienko.( najlepiej zrobić to przez folię spożywczą , nie zrobią się dziury)Filet układamy na folii tzw. błonką do dołu. Fileta składamy tak aby powstał mniej-więcej prostokąt(...)środku delikatnie zbijamy brzegi, tak aby powstał równy płat mięsa.Przyprawiamy sola i pieprzem. Rozkładamy szynkę Rozkładamy po całości połowę startego sera. Na serze układamy omleta ,ewentualnie docinamy tak aby pokrył rozbity płat mięsa zostawiając 1 cm. margines z każdej strony. Posypujemy drugą częścią sera. Zwijamy od szerszego boku ściśle w roladę. Folę aluminiową smarujemy olejem i zawijamy
Andzia Pichcimieszanki przyprawowej curry 1 łyżka sezamu białego rozdrobniony mały ząbek czosnku Filety kroimy wzdłuż w ok.1 centymetrowe plastry,paski. W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę,dodajemy pocięte mięso dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę. W międzyczasie patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie.( nie będą się przypalać podczas smażenia) Zamarynowane mięso nabijamy(...)patyki. Smażymy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej ( zwykła patelnia też się sprawdzi ) po ok. 5/8 minut z każdej strony. Podajemy z pikantnym sosem. MÓJ ULUBIONY SOS DO MIĘS Z GRILLA 100 gram cebuli 100 gram papryki czerwonej 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej w proszku 2 łyżeczki mieszanki przyprawowej curry 1 mały ząbek czosnku szczypta soli pół łyżeczki pieprzu cayenne
Andzia PichciKrucha karkówka do tego kapusta przesiąknięta smakami mięsa to kolejna propozycja na obiad który robi się praktycznie sam a my cieszymy się wolnym czasem. 4 porcje 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju sól, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki czosnku granulowanego 600 gram kiszonej kapusty 1 łyżeczka wegety przepis na domową wegetę znajdziecie(...)liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Kapustę jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym,przyprawiamy. Przygotowujemy marynatę łącząc olej z przyprawami następnie nacieramy plastry karkówki. Mięso układamy na kapuście kiszonej najlepiej obok siebie,wlewamy wodę lub bulion. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok.1 godzinę 15 minut do półtorej godziny,(w między
Andzia Pichcizielonej pietruszki sól, pieprz Klarowane masło do smażenia Do panierowania mąka pszenna roztrzepane jajko bułka tarta Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki i górną grubszą część mięsa Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( najlepiej użyć do tego folię spożywczą) ,delikatnie aby nie było dziurek, boki nieco cieniej Przyprawiamy solą i pieprzem, na środku układamy masło(...)zieloną pietruszkę Szerszą część mięsa zakładamy do środka, boki delikatnie zbijamy tłuczkiem Następnie zawijamy po skosie w rulon Formujemy devolaya starannie dociskając końcówki, aby masło nie wypłynęło podczas smażenia. Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy w sporej ilości średnio rozgrzanego masła klarowanego z każdej strony na złoty kolor ok.10/13 minut
Andzia Pichciłyżki majonezu 3 łyżeczki miodu sól Patyczki do szaszłyków 20 cm. Składniki na marynatę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Fileta z kurczaka kroimy wzdłuż na 2/3 cm paski. Mięso dodajemy do marynaty,bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek był całkowicie zanurzony w marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso(...)mięso nabijamy na patyczki, jak w harmonijkę. Jeżeli pieczemy w piekarniku, układamy szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok.20 minut. Jeżeli przygotowujemy na patelni to patelnię smarujemy tłuszczem, wkładamy szaszłyki, dodajemy pozostałą marynatę i smażymy na średnim ogniu ok. 6/7 minut z każdej strony. Idealne
Andzia Pichcimnie mrożone) łyżka masła łyżeczka mąki pszennej sól cukier Por myjemy i kroimy na drobne półplasterki, następnie przesmażamy na maśle przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, odstawiamy. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety, brzegi nieco cieniej, przyprawić solą i pieprzem Na środku każdego plastra mięsa układamy przesmażony por. Boki zakładamy do środka i zwijamy w roladkę(...)parowania potraw, przykrywamy i parujemy ok 30/35 minut. 2. Gotowane w bulionie. Do rondla lub garnka wlewamy bulion/rosół taką ilość aby roladki były do połowy zanurzone , wkładamy mięso i przykryć pokrywką, gotujemy na małym ogniu ok. 20/30 minut. Sos W garnku roztopić masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie wlać rosół i dalej energicznie mieszamy aby nie powstały
Andzia PichciNiegdyś przysmak PRL teraz wraca do łask i bardzo dobrze bo to mega pyszny, delikatny kotlet z siekanego mięsa piersi kurczaka z dodatkiem ubitego białka jajek i sporej ilości zielonej pietruszki. 400 gram fileta z kurczaka 2 jajka M 3 pełne łyżki bułki tartej 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki ok. 40 gram roztopionego zimnego masła sól pieprz opcjonalnie wegeta Mięso(...)umyć, osuszyć i pokroić na bardzo malutką kosteczkę ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki przekładamy do miski wraz z przyprawami,masłem, bułką tartą i żółtkami. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10/15 minut. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotleciki (masa jest nico luźniejsza od tradycyjnych kotletów mielonych
Andzia Pichcisera feta 40 g tartego sera mozzarella 1 łyżka tymianku 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso układamy na desce do krojenia i nacinamy w połowie jego wysokości (nie przekrawamy go całkowicie), tak aby po rozłożeniu górnej i dolnej części otrzymać prostokąt. Mięso rozbijamy tłuczkiem(...)jego środkową część nakładamy farsz z cukinii, a na jego wierzchu układamy wiórki lub cienkie plastry sera grana padano, pokruszoną fetę a na koniec posypujemy tartą mozzarellą. Brzegi mięsa zawijamy na siebie (można spiąć je wykałaczkami). Roladę przykrywamy plastrami szynki, tak aby łączenia brzegów fileta były nimi szczelnie przykryte. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Qchnia po prostubyć po prostu sos sojowy, ale można do niego dodać trochę sosu słodko-kwaśnego, sriracha i rozrobić z odrobiną wody. Przepis pochodzi z bloga Danaandcuisine.com Składniki: 200 g mielonego mięsa (wieprzowina, kurczak) 200 g drobno posiekanych krewetek koktajlowych 2 marchewki starte na tarce 1 szklanka posiekanej kapusty pak choy albo kapusty pekińskiej 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść(...)również makaron i odstaw do namoczenia na 10 minut. Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Makaron odcedź i pokrój nożem na mniejsze kawałki. Krok 2 Do głębokiej misy przełóż mięso, krewetki, wsyp startą marchew, posiekaną kapustę pekińską, szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj makaron ryżowy i grzyby oraz kiełki jeśli używasz. Wbij jajko. Wymieszaj całość a następie wyrabiaj jak mięso
Niedzielny kucharzpopularnych gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki młodej kapusty 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła 250ml pikantnego soku pomidorowego(...)50ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanego koperku *** Kapustę kroimy w kosteczkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy owalne klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony
Blog z ApetytemNiesamowicie soczyste kotlety mielone. Składniki: 300 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 5 łyżek bułki tartej (do mięsa) 2 łyżki lubczyku sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą oraz posiekany lubczyk. Wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku
R'n'G Kitchengastronomii, ale też do domów prywatnych. Chociaż smażone jedzenie nie należy do zdrowych, chyba nikt nie odmówi pysznego smaku takim daniom. Polacy uwielbiają smażyć – ten sposób obróbki mięsa czy innych produktów może być zdrowszy, jeżeli ma się w domu frytkownicę. Frytkownica do domu Główną zaletą frytkownicy jest to, że jedzenie można tam przygotowywać w bardzo wysokich temperaturach. To właśnie(...)dzięki temu mięso lub ziemniaki na frytki nie nasączają się tłuszczem. Krótkie i intensywne smażenie to zatem najlepszy sposób, by podać pysznego kurczaka w panierce, krokiety z mięsem, oraz wiele innych potraw. Smakołyki będą soczyste, będą miały równomiernie obsmażoną panierkę, która nie wchłonie niepotrzebnie tłuszczu. Dzięki temu kaloryczność potraw będzie też niższa niż w przypadku smażenia na tradycyjnej patelni. Smażąc
Trochę smakuczosnku natka pietruszki 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Jak przygotować kurczaka w sosie gorgonzola? Błyskawiczny kurczak w sosie serowym. Mięso płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w plastry, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą (ale niezbyt dużo bo ser gorgonzola jest słony) oraz pieprzem. Rozgrzewamy patelnię(...)łyżką oleju, szklimy posiekany czosnek. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Obsmażamy mięso z obu stron. Kiedy mięso się podsmaży wlewamy śmietankę, oraz dodajemy pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę i masło. Cały czas mieszając podgrzewamy, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje i stanie się gładki. Doprawiamy jeśli jest potrzeba delikatnie solą, oraz do smaku gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Kurczak w sosie serowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoździerzu z pozostałymi zioła, zmiksuj robotem kuchennym lub przesiekaj nożem. Krok 2 Osusz polędwiczki ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę o bokach około 2 cm. Przełóż do misy. Posyp mięso mieszanką ziół, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, najlepiej na całą noc. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nadziej(...)kawałki mięsa na 4 szpadelki do szaszłyków. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, a gdy będzie gorący wykładaj na patelnię kebaby i obsmażaj z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Krok 4 Przełóż na tackę do pieczenia i piecz 15 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj z kuskusem. Smacznego! Koszt dania: Polędwiczki z indyka (3 szt) – 14 zł Przyprawy – około
Niedzielny kucharzKlasyczna karkówka z grilla to zaraz po kurczaku jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych na grillu. Powinniśmy znać kilka podstawowych zasad, jak przygotować mięso aby było soczyste, a zarazem kruche i rozpływało się w ustach. W tej wersji marynaty użyjemy kilku podstawowych przypraw. Oczywiście możecie użyć takich jakie lubicie najbardziej. Składniki ok. 1 kg karkówki oliwa sól pieprz ziołowy szczypta(...)oliwę z przyprawami i dodajemy posiekany i roztarty z solą czosnek. Plastry karkówki marynujemy w oliwie z przyprawami i zostawiamy na minimum 3 godziny. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie aż mięso będzie miękkie. Jeśli szukacie jakiejś sałatki do karkówki zajrzyjcie TUTAJ . Smacznego! Artykuł Klasyczna karkówka z grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!