dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na kilka dni. Pulpety w pomidorach SKŁADNIKI PULPETY: - 1 bułka - pół szklanki mleka - 1 kg mięsa mielonego z indyka - 2 cebule - 2 jajka - przeprawy (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka) - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki oleju Bułkę moczymy w mleku, po czym łączymy ją z mięsem, posiekaną drobno
Związek na patelniMakaron pappardelle świetnie łączy się z sosami. Moja dzisiejsza propozycja do makaronu to sos serowo-pieczarkowy z klopsikami. 400g makaronu pappardelle 500g mięsa mielonego z indyka 400ml śmietanki 30% 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 300g pieczarek sól, pieprz, gałka muszkatołowa 150g serka topionego olej 100g startego żółtego sera do posypania 1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy
Szefowa kuchniKolejny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu - nada się każdy rodzaj mięsa: drób, wieprzowina, wołowina lub mięsa mieszane. Również można przygotować farsz z surowego mięsa mielonego, należy tylko dłużej podsmażyć po dodaniu na patelnię z podsmażoną na złoto cebulą. Polecam bardzo serdecznie! Składniki: 3 cukinie sól i pieprz ser żółty Farsz: 450 g gotowanego mięsa
Kocham..lubię..gotuję..zamieszczam przepis na rozgrzewającą, aromatyczną zupę. Przepis mojej mamy, zapisany w niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo często korzystam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cebule mały koncentrat pomidorowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka soi (ja nie miałam) 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majeranku łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Mięso
Na moim talerzusmażenia Połączyć składniki na naleśniki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki ( z podanych składników wyszło ok 7-8 placków). Farsz: 500 gram mięsa mielonego z udźca indyka cebula marchewka seler naciowy 1 łodyga oregano oliwa ząbek czosnku 1 małe peperoncino sól 1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku Sos: puszka pomidorów krojonych ząbek czosnku(...)łyżka oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta cukru szczypta ostrej papryki sól do smaku Z cebuli, selera i marchewki przygotowujemy soffritto czyli pocięte w kosteczkę warzywa. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy soffrtitto. Podsmażamy, następnie dodajemy mięso, solimy. Kiedy będzie gotowe dodajemy koncentrat i oregano. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy. Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy
AZgotuj!trochę inny sposób, bo bez smażenia. Gotowy sos zblendowałam a następnie dodałam do niego pulpety i udusiłam. Są dzięki temu zdecydowanie lżejsze niż w smażone. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 2 łyżki bułki tartej cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane oregano, tymianek, bazylia, czerwony pieprz, sól, 3 opakowania pomidorów w puszcze olej Przygotowanie(...)Mięso, bułkę oraz połowę posiekanej cebulki dokładnie wyrabiamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy czosnek i cebulkę. Dusimy 10 minut. Po tym czasie sos blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Wrzucamy pulpety i wszystko razem gotujemy jeszcze około 20 minut. Smacznego
Życie ze smakiemtemat shepherd’s pie jest tyle, ile kucharek. Dlatego jest to jedno z tych dań, gdzie możecie śmiało puścić wodze kulinarnej fantazji i eksperymentować. pół kilo mielonego mięsa 2 marchewki 1 średnia cukinia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka soli
Dieta bez mlekaosób na diecie ponieważ nie zawiera zbędnego tłuszczu. Spaghetti to jest też bardzo smaczne, więc osobom bez żadnych przeciwskazań żywieniowych także powinno przypaść do gustu. 250 g mięsa mielonego woda do jego gotowania + sól 2-3 pomidory obrane ze skórki pół cebuli drobno posiekanej 1 marchewka 3 łyżeczki passaty pomidorowej 2/3 łyżeczki cukru sól pieprz oregano bazylia Mięso ugotować
cukrem pudrem posypaneJedno z moich ulubionych i bardzo częstych posiłków. Przygotowanie zajmuje dosłownie piętnaście minut, a smak pozostaje na dłużej. Składniki: 100g mięsa mielonego drobiowego 30g kaszy pęczak ugotowanej 200g mrożonych warzyw po włosku przyprawy: jarzynka eko, suszone pomidory olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy warzywa i mięso. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Usmażone produkty łączymy
Truskawkowa FiestaGołąbki z ryżem i mięsem to smak mojego dzieciństwa. Rodzinne i niemalże lubiane przez wszystkich domowe danie. Mój najstarszy i najmłodszy syn nie lubi gołąbków, więc kiedy przyrządzam to danie, dla nich robię mielone. Za to moje średnie dziecko uwielbia je. Kiedy je robię zawsze się pyta ile? Nie ma znaczenia czy przyrządzę pełną blachę, czy w dużym(...)przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko 5 szklanek ugotowanego ryżu, gruboziarnistego sól i pieprz
codojedzeniaklopsikową. Jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna, a zarazem bardzo delikatna i dlatego jest świetną propozycją obiadową również dla dzieci. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki tartej bułki 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki koperek sól lub vegeta pieprz Mięso
kuchnia doskiszpinaku i riccoty świeża bazylia oregano czosnek paprykowe pomidory ViolaPassion Po raz pierwszy zrobiłam obiadek w takiej postaci znudzona nuda ,postanowiłam zaszaleć i jest super. SKŁADNIKI: 700 dag. mięsa mielonego jedna sucha bułka (namoczona w mleku i wyciśnięta) 2 jajka jedna cukinia jedna dynia piżmowa jedna cebula (starta na drobnych oczkach) 5 ząbków czosnku (wyciśnięty(...)prasie do mięsa) 2 ząbki czosnku do pasty ze szpinaku riccota i szpinak (po garści) świeża Bazylia 2 łyżki majeranku sól,pieprz,do smaku sucha bazylia,oregano,tymianek po łyżce pomidory koktajlowe,lub inne słodkie ale małe do ozdoby (ja użyłam tzw.paprykowych,słodkie i maja kształt przypominający małą paprykę) kilka łyżek oliwy z oliwek MIĘSO; Mięso ,bułkę ,jajka
Viola cooks with passionmieszamy je porządnie z peklosolą. Wkładamy do miski i stawiamy na szafce kuchennej na pół godziny. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso mielimy w maszynce na sitku 3-5 mm (my akurat mamy sitko 4 mm). dodajemy wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy i porządnie wyrabiamy przez kilka minut, aż mięso wchłonie
Marder&Marder Manufacturedynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli. Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne) 2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz 1 łyżka czubrycy zielonej 1/2 łyżeczki soli W garnku dusimy pomidory z mięsem, doprawiamy
Kucharzycajest Sewilla. Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb. Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina – 200 g * mielona wieprzowina – 100 g * łuskany zielony groszek – 100 g * cebula(...)oliwa z oliwek -2 łyżki * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz. Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby
Ostra na Słodkofont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pomysł na odchudzoną wersję klopsików . Składniki: ->1 paczka mieszanki kiełków [ brokuł + rzodkiew] ->200g mięsa mielonego -> 150g sera białego -> 1 jajko -> ½ cebuli -> 1 jogurt grecki -> 1 pęczek koperku -> 1,5 szklanki bulionu(...)Sól, pieprz, bazylia, czosnek -> Garść mieszanki sałat -> 6-7 pomidorków koktajlowych Wykonanie: Mięso przekładamy do miski. Kruszymy biały ser i dodajemy do mięsa. Rozbijamy całe jajko [ średniej wielkości]. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią z dodatkiem czosnku. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy za pomocą ręki. Z otrzymanego mięsa lepimy kulki średnicy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zrobiłam ciut lżejszą wersję ;) Składniki: Na dwie duże porcje: 2 placki- tortille o śr. 30cm 2 łyżki oleju Kujawskiego smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów 50 dkg mięsa mielonego 1 opakowanie mrożonki meksykańskiej 6 łyżek przecieru pomidorowego 2 płaskie łyżeczki chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku sól do smaku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu Sposób przygotowania: Mięso
Kuchnia w czekoladzieciasto 4 szkl mąki 3 jajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku 1 jajko Ciasto podstawowe zagnieść dodając wody tyle by nie było zbyt miękkie. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki
Gotowanie jest łatwełopatki wieprzowej ok. 700 gram 1 Cebula 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka czosnek granulowanego 1 łyżeczka Vegety ½ łyżeczki pieprzu Ewentualnie sól Wykonanie: Cebulę drobno kroimy. Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, pieprz i cebulkę. W zależności od upodobań możemy doprawić jeszcze solą. Do burgerów przygotowujemy tacę lub talerz
Smaki Ewypodane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI (4 porcje) 400 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego szalotka 3 łyżki sosu worchestershire 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu tabasco 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżka musztardy miodowej chutney
DefinicjaSmakumięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki mąki + kilka łyżek
Trzeci talerzmięsa i dalej gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie dodajemy także pora pokrojonego na mniejsze kawałki i przyprawy. Gotujemy około 1.5 h. Pierś wyjmujemy z rosołu, por również. Mielimy mięso wraz z porem. Do farszu dodajemy około pół chochelki wody i mieszamy. Farsz nie może być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieście. Ciasto rozwałkowujemy
MamaOskarkaSkładniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć na płasko w formie
O kuchni z uczuciemZima niestety wróciła, więc zamieszczam przepis na rozgrzewającą, aromatyczną zupę. Przepis mojej mamy, zapisany w niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo
NA MOIM TALERZUjego przygotowywania. Dziś polecam takie nadziane kalafiorkiem, bardzo fajnie smakują Składniki: 70 dag miesa mielonego 1 kalafior 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól,pieprz odrobina ziół powansalskich bułka tarta do panierki Wykonanie: Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy porcję na dłoń spłaszczamy
Z Majeczką w kuchniużyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze porcje do schrupania. Bo obiad nie musi być nudny! A najlepsze jest to, że przygotujemy całe danie w niecałe pół godziny. Składniki: 500 g mielonego mięsa z kurczaka(...)plastry ananasa 1 cebula dymka 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 łyżki sosu sojowego sól, świeżo mielony pieprz Sos teriyaki: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa 3 łyżki cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka skrobi
Poezja smakujedno z tych dań, które gości bardzo systematycznie na moim stole. Jest bardzo proste w wykonaniu i smaczne. Dziś wersja z wykorzystaniem pomidorów z puszki. Składniki: 25 dag mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) 1 puszka pomidorów w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki oregano i bazylii 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów Szczypta pieprzu Sól do smaku(...)ziemniaczanej 1/2 puszki wody Opcjonalnie: łyżeczka czerwonej cebuli Stovit makaron al-dente Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno i podsmażyć rumiano na oliwie. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć około 5 minut (rozdrabniając mięso widelcem), następnie dodać pomidory z puszki, przykryć i dusić około 25 minut. Do puszki po pomidorach wlać do połowy wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać
Tradycyjna Kuchniazawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy
Mania Gotowaniasuszonych drożdży 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżki oleju arachidowego (plus trochę do wysmarowania miski) 300 ml ciepłej wody Nadzienie (moja inwencja) olej arachidowy do smażenia 400g wołowego mięsa mielonego duży ząbek czosnku 2 chlusty calvadosu 1 chlust sosu Worcestershire 3 chlusty sosu sojowego płaska łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonego imbiru sól i pieprz do smaku duża garść(...)będzie- uwielbiam je macać!). Kulkę ciasta wkładamy do miski nasmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rosło aż podwoi swoją objętość (półtorej godziny powinno wystarczyć). Przygotowujemy nadzienie. Podsmażamy mięso na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i sojowy oraz calvados. Czekamy aż trochę odparują, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy sałaty i drobno posiekaną
les mirabellesCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 100g ryżu ½ małej główki kapusty 1 litr wody 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 większa marchewka 1 mniejsza pietruszka Mały kawałek korzenia selera 300ml przecieru pomidorowego Mały(...)łyżeczki) Szczypta mielonego kminku Sól i pieprz wg uznania Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem i stawiamy na małym ogniu. W międzyczasie dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa delikatnie solimy i smażymy ok 2 minuty. Dodajemy mięso, mieszamy z warzywami
Kuchnia w czekoladziekapustą w środku. Bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne. Zapiekłam je z sosem i serem, wyszły pyszne, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg kapusty białej, świeżej 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego 2 jajka 2 cebule, 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia olej do smażenia 2 woreczki ryżu ugotowane, odcedzone i ostudzone
Kulinarne Fantazje MarioliGołąbki bez zawijania to idealna propozycja na obiad dla tych co lubią urozmaicenie i nie lubią zawijać gołąbków. Składniki oraz sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, majeranek, dodaje duszoną cebulkę. Dokładnie mieszam, odkładam na pół godziny. Kapustę białą szatkuje, wrzucam na wrzącą wodę, chwilę gotuję aż zmięknie. Odcedzam. Łącze mięso
Wasze Przepisytrudne czasy: 1 Kupujemy sezonowe owoce, warzywa i jajka najlepiej od rolnika na rynku , a nie w osiedlowym sklepie, a inne produkty np. mięso od rzeźnika, a makarony, kasze, napoje, przyprawy w supermarkecie. Mięso najtaniej kupicie w supermarkecie, ale skąd ono pochodzi i jaka jest jego jakość to druga sprawa! Jak ma się dużo czas można przeglądać gazetki i szukać(...)sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików – Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami – Gulasz z żołądków – gulasz z serc – zupa gulaszowa z papryką – Jarskie gołąbki z kaszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędłuższego czasu przyglądałem się temu daniu na blogach. Każdy ma swój sposób na jego urozmaicenie, wiec i ja go znalazłem . Składniki : - makaron spaghetti. Klopsiki : - około 300 g mięsa mielonego z szynki, - suszone pomidory z bazylią, - czosnek granulowany, - jajko, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Sos : - pomidory krojone z puszki, - łyżka koncentratu pomidorowego, - zioła prowansalskie, - sól, pieprz, - świeży tymianek. Wykonanie : Mięso
Przepisy Mikołajarobi moja mama, uwielbiam je jeść gorzej z przygotowaniem, jednak znalazłam sposób na szybsze parzenie kapusty i za każdym razem wychodzą coraz lepsze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa
Na moim talerzuszybkich i jednogarnkowych. Szpinak do tego tortellini u klopsiki i nie trzeba nic więcej na obiad w zimowy dzień ;) Tortellini z klopsikami i szpinakiem składniki: 200 g wieprzowego mięsa mielonego 1 opakowanie tortellini 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera gorgonzola dwie duże garści szpinaku 700 ml bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortellini z klopsikami i szpinakiem wykonanie(...)Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem, słodką, ostrą papryką i curry. Na głębokiej patelni podgrzewamy bulion, dodajemy ser gorgonzola. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy tortellini. Gotujemy kolejne 4 minuty. Dodajemy szpinak i 2 łyżki mąki rozrobione w 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż sos zgęstnieje
Delusional Trinerównież na zimno. Zimne można pokroić na plasterki podawać do pieczywa. Składniki 500 g mięsa mielonego z łopatki 250g-300 g pieczarek pokrojonych w kostkę 1/2 średniego pora pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 namoczona w mleku bułka … Czytaj dalej Kotlety mielone z farszem pieczarkowym
gotuj ze mnąjajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz curry do smaku czosnek też do smaku bułka tarta do obtoczenia mi jak potrzeba zagęścić mięso olej do smażenia ***************************************************************** Mięso mielone wyz kurczaka wymieszać z zmiksowaną dynią i bananem ,dodać jajko ,mąkę ziemniaczaną bułkę tartą jak trzeba ,przyprawić i dokładnie wymieszač masę.Na patelni rozgrzewamy oliwę .Formujemy małe kotleciki(...)mięsa , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.Osaczyć na papierowym ręczniku.Podajemy z sałatą Rzymską.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijest zimno stawiamy miskę na misce z gorącą wodą – przyspiesza rośnięcie drożdży ). Farsz do bułeczek 2 nieduże cebule 3 ząbki czosnku 05, kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) przyprawy : sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka chili oraz mielona kolendra 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego Cebule oraz czosnek obrać, drobno(...)pokroić. Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać mięso i wszystko razem usmażyć, doprawić do smaku ( lepiej troszkę bardziej bo ciasto lekko potem osłabi ten smak ) . Wróćmy do ciasta, dodajemy do naszego zaczynu mąkę, rozpuszczone przestudzone masło, sól, dodać mleko, wybite jajka oraz mąkę. Dokładnie całość wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy ciasto
Kuchnia na wzgórzupieczone a w środku mają gniazdko z jajkiem sadzonym:). Cieszą oko i podniebienie, polecam jako odmianę dla tradycyjnych, smażonych kotletów. Ważne jest by dobrze je doprawić. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra Dodatkowo: 6 jajek
Szefowa kuchnimnie z samą smażoną cebulką. 0.5 kg.ugotowanych ziemniaków 1 żółtko 100 g.mąki bułka tarta 1-2 łyżki majeranku 1 łyżka masła sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.Dodajemy żółtko i mąkę,roztarty majeranek,1-2 łyżki bułki tartej i sól do smaku.Zagniatamy ciasto dosypując ew.mąki.(ciasto jak na kopytka).Formujemy wałeczki i kroimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibyła mięciutka , a c ałość znik ła błyskawicznie. Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście Składniki : 10-12 liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki 300 g pieczarek 150 g ryżu białego 1 pęczek koperku olej 1 puszka pomidorów sól, pieprz P rzygotowanie : Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko. Ryż gotujemy(...)sypko. Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut. Następnie dodajemy ryż oraz posiekany koperek, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, mieszamy. Farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w rondlu, zalewamy pomidorami z puszki i wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi. Gołąbki gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCórcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia... składniki: 500 g mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku marchew pietruszka kawałek korzenia selera 1/2 główki kapusty 150 g ryżu koncentrat pomidorowy liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/4 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki słodkiej(...)mielonej papryki odrobina pieprzu i chili sól do smaku 2 łyżki oleju natka pietruszki Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody. Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek
6niebopatelnię z ognia. 3 . MIĘSO (5 min) Do miski wrzucamy mięso mielone, sporo grubo mielonego pieprzu, sól, jajko, majeranek, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała jednolita masa. Proponujemy usmażyć małą kulkę z masy i spróbować, czy dostatecznie doprawiliście mięso. 4 . MONTAŻ (5 min) Na końcówkę liścia kapusty nakładamy porcję mięsnej masy
Nerds KitchenSmaczne i aromatyczne klopsiki w sosie koperkowym,idealne na drugie danie . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 jajko 1 kajzerka Sól,pieprz Vegeta 2-3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Mąka pszenna do obtoczenia klopsów Pęczek posiekanego kopru 3-4 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Mięso przekładamy do miski, bułkę namaczamy w wodzie odciskamy i dodajemy
Bajeczna Kuchniaząbków czosnku sól, pierz czarny do smaku 3 łyżki pieprzu zielonego Sekwens 10 g soli peklującej Sekwens peklosmaczek K 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Mięso mielimy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodajemy peklosmaczek, czarny pieprz i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość dobrze wyrobić dłońmi i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie spróbować
Malinowe Pocałunkizniknęła jako pierwsza ze stołu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno . Roladki mięsne z naleśników SKŁADNIKI (na 5 roladek): 10 gotowych naleśników 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy(...)mięso. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie nakładamy masę mięsną. Kolejną warstwę stanowi ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować. Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka keczupu sól pieprz papryka zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości(...)oleju. Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy keczup, przyprawy i podsmażoną cebulkę. Wszystko razem wyrabiamy, dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa się rozpada. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je dokładnie z każdej strony. Można podawać na ciepło lub na zimno, z różnymi sosami lub keczupem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirobi moja mama, uwielbiam je jeść gorzej z przygotowaniem, jednak znalazłam sposób na szybsze parzenie kapusty i za każdym razem wychodzą coraz lepsze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa
NA MOIM TALERZUPrzed Wami kolejna propozycja na domową wędlinę kanapkową - tym razem prosta mielonka drobiowa gotowana na parze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka torebka żelatyny (na 2 litry wody) pół szklanki wody 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pół łyżeczki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka majeranku pół łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Mięso połączyłam z czosnkiem i przyprawami. Wsypałam żelatynę
Kulinarny Pamiętnikkarkówki 2 kg boczku 0,18 kg peklosoli 3 łyżeczki pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Wykonanie: Mięso mielimy na maszynce z sitkiem fi 10. Całość wkładamy do miski. Pół litra wody wlewamy do innego naczynia, wyciskamy czosnek, dodajemy cukier, sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy
Kulinarne przygody Gatity