Składniki: 3 duże pomidory 3 łyżki masła duża cebula 2 duże ząbki czosnku zioła 500g mięsa mielonego makaron spaghetti sól pieprz Wykonanie: Pomidory podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę. Wszystko później miksować dodając na końcu czosnek i zioła doprawiając solą i pierzem. Makaron ugotować na miękko, mięso usmażyć z solą i pieprzem na końcu dodać do niego
Pychotkaaacukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Usmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą do smaku. Dodać śmietanę. Chwile gotować. Na koniec posypać posiekanym koperkiem. Pulpety: 300g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli garść bułki tartej 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Przygotowanie: Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju(...)Dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Formować pulpety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut. Smacznego, Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
Fabryka pomysłówmąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto Składniki na farsz: 25 dag mięsa mielonego 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Sól do smaku Pieprz 1 żółtko Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić(...)tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać. Wykonanie pierogów: Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką kółka, kłaść nadzienie i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie i podawać okraszone tłuszczem z cebulką
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1 szklanka mleka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 250 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Łyżką nabierać małe kotleciki i obtoczyć
O kuchni z uczuciemliści kapusty włoskiej 1,5 szklanki ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 300 g pieczarek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia sos grzybowy do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju(...)dodajemy mięso i przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. W woku roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podduszamy doprawiając solą, następnie dodajemy mięso i ugotowany ryż, doprawiamy do smaku i mieszamy. Liście kapusty włoskiej oparzamy, usuwamy łyko. W kapustę zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Włączamy parowar na 70 minut. Gołąbki podajemy z sosem grzybowym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChili con carne, danie meksykańskie (inni piszą, że amerykańskie), a po polsku tłumacząc jest to danie z mięsa mielonego z dodatkiem chili, papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim.Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku mojej, nieklasycznej wersji.A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa.Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też
Kraina Miodem Płynącaprzyjęcie. Polecam! Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: 350g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku po połowie papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1-2 papryczki chilli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 pomidory 1/4 szklanki bulionu (lub wody(...)puszki czerwonej fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: 3-4 łyżki startego żółtego sera olej do smażenia *** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Następnie smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około
Blog z Apetytempyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich. Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy 1 bakłażan 35 dag mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżka sosu worcester sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane(...)startego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz
Radość kipiąca uśmiechem.Spaghetti w moim wykonaniu Składniki: - makaron spaghetti - mięsko mielone wieprzowo - wołowe - pomidory z puszki - cebula - warzywa mrożone ( mieszanka brokułowa) - sos bolognese w proszku W naszym domu bardzo często goszczą potrawy a'la włoskie. Gotując je nie można nic popsuć(...)smakują wyśmienicie akurat nam. Sosy robię według własnych pomysłów czyli co mi wpadnie w rękę lub na co właśnie mamy ochotę. Zakupy: Makaron spaghetti koszt ok. 2,30 zł, mięso mielone koszt ok. 6 zł, pomidory w puszce koszt ok. 3 zł, cebula koszt ok. 0,50 zł, warzywa mrożone koszt ok. 3 zł, sos bolognese koszt
Tanio smacznie i prostopomidory 2 łyżki bułka tarta 1 łyżeczka tymianek 1 łyżka bazylia świeża posiekana 0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnek 2 łyżki oliwa z oliwek 20 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek sól pieprz 10 dag ryż ugotowany 10 dag mozzarella starta Wykonanie. Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek(...)Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni, dodając zmielone mięso, pozostałe przyprawy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego mięsa dodać startą mozzarellę, całość jeszcze raz wymieszać. Farszem napełnimy nasz fez. Przygotować formę w której będziemy
Kulinarny karnet Christopheraszybkie danie, ale dzięki sosowi mniej zwykłe. Jeśli zrezygnujemy z charakterystycznych przypraw, będzie też smakować tradycjonalistom. Składniki: – makaron – dowolny, ja tutaj używam akurat penne – mięso mielone dobrej jakości, najlepiej wołowe, ewentualnie wołowo-wieprzowe – świeże pomidory albo z puszki – oliwa z oliwek bądź olej rzepakowy – odrobina majeranku – papryczki chilli – świeża(...)pomidorów lub przecier pomidorowy – jajko – szalotka – papryka ostra Nie podaję ilości, bo to zależy od Waszych gustów i potrzeb. Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski, dodać 1 jajko (przed użyciem sparzyć; u mnie na 1 kg mięsa zużywam 2 jajka). Doprawić solą i pieprzem, odrobiną majeranku i ostrą papryką i drobno poszatkowaną szalotką. Podsmażyć
Pociąg Do Kuchnimniejszej zawartości tłuszczu, a przy okazji zachowując maksimum smaku z największą możliwą zawartością witamin i składników mineralnych. Pycha! Przepis na 4-6 porcji. Składniki na pulpeciki: – 400g mięsa mielonego wołowego lub z indyka – 80ml mleka – 1,5 kromki czerstwego chleba – 2 jajka – kilka gałązek natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli(...)szczypta świeżo mielonego pieprzu Składniki na sos pomidorowy: – 500g przecieru pomidorowego – 1 mała cukinia (opcjonalnie) – 1 mała cebula – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz PULPECIKI: Chleb kroimy na kawałki i namaczamy w mleku. Mięso mieszamy z jajkami, solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśnięty
Be Fit Be Strongkolację. By je przyrządzić będziecie potrzebować tylko jednego garnka i 15 minut, by przygotować papryki i mięso. Później papryki robią się już praktycznie same. 0,5 kg mięsa mielonego 6 średnich papryk 100 g ryżu (1 torebka) 1 jajko 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz Z papryki wycinamy szypułki i gniazda nasienne. Płuczemy wodą, by pozbyć się ze środka(...)wszystkich nasion. Mięso mieszamy z surowym ryżem i jajkiem. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Papryki napełniamy do ok. ⅔ objętości (nie do pełna, bo ryż w trakcie gotowania pęcznieje i farsz wydostałby się na zewnątrz). Papryki ustawiamy pionowo w garnku i zalewamy zimną wodą do około połowy wysokości papryk i solimy. Do każdej papryki wlewamy łyżkę wody. Zagotowujemy i gotujemy
Dieta bez mleka