Obiad dla wszystkich, którym brakuje czasu. Składniki: -40 dkg gnocchi -30 dkg mięsa mielonego -500 ml przecieru pomidorowego -2 ząbki czosnku -łyżka posiekanej bazylii -łyżeczka oregano przyprawa harissa lub pieprz i płatki chili -sól, cukier -olej -tarty żółty ser Czosnek kroimy na drobno. Bazylię siekamy na drobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Dodajemy czosnek, bazylię
Maminek kulinarnytych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie. Składniki: Na burgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula(...)żółty * bułki do hamburgerów przepis tu Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą. Dodałam 2 łyżeczki ketchupu i dwie łyżeczki musztardy. Porządnie wyrobiłam masę i uformowałam 4 kotlety (powinny być grubości ok 1 – 1,5 cm i 7-8 cm średnicy). Smażyłam
Pieprzyć z Fantazjąkoncentratu. Do tego cebulka, czosnek, natka pietruszki, ser i przyprawy. Tanio, prosto, a wyszło bardzo smacznie :) Składniki na 2 duże porcje: 1 duża zielona cukinia ok. 500 g mięsa mielonego z szynki 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu(...)sojowego pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie spory pęczek natki pietruszki 2 duże plasterki żółtego sera Cukinię dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążyć środek z obu połówek i posypać je delikatnie w środku solą. Odstawić. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać obraną i pokrojoną
Simply Foodsmakuje tak dobrze w święta jak domowa wędlina. Na Wielkanoc polecam Necówkę, czyli pieczeń z polędwiczki otoczonej mięsem mielonym. Upieczona wygląda jako ogromy kotlet mielony, po przekrojeniu ukazuje w środku niespodziankę. Necówkę kroimy w grube plastry i podajemy z ćwikłą lub chrzanem. NECÓWKA Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 700 g karkówki 1 cebula 4 łyżki bułki tartej(...)łyżeczką papryki i majeranku, oraz solą i pieprzem. Karkówkę mielimy razem z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Bułkę tartą moczymy w niewielkiej ilości wody. Zmieloną karkówkę łączymy z bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką majeranku i pozostałą papryką. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i wyrabiamy gładką masę. Mięso rozkładamy grubą warstwą na foli spożywczej, układamy na niej polędwiczkę
Bon appetit mon amieprzez ok. 5 min. Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy pozostały rosół i gotujemy. Gdy dynia będzie miękki miksujemy blenderem na gładki krem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia klopsików tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu(...)zeszklenia pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, 3 łyżki bułki tartej, sól oraz pieprz i mieszamy dłonią. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na tłuszczu. dodatkowo do podania: śmietana starty ser żółty Gotową zupę podajemy z klopsikami, kleksem śmietany oraz startym serem
Domowy Smak JedzeniaKochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2 cebule 500g mięsa mielonego 100g sera camembert 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 12% 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z mięsem. Dodajemy szpinak (nie trzeba go uprzednio rozmrażać). Smażymy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. 2. Camembert kroimy w kostkę, cheddar i goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron mieszamy z mięsem ze szpinakiem oraz serami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy
Szefowa kuchniKlopsiki w sosie pomidorowym ..podane z makaronem..proste i pyszne danie. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka sól , pieprz, wegeta mąka cebula czosnek 2 marchewki mały słoiczek koncentratu pomidorowego makaron Bułkę namoczyć w mleku.Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą,jajkiem i odciśniętą bułką.Doprawić i wymieszać. Formować z mięsa kuleczki , obtaczać
Moje domowe kucharzeniemój pierwszy produkt z szynkowaru . Kompletnie nie wiedziałam, jak się do tego zabrać, dlatego powstał nieskomplikowany przepis na mielonkę. Jest lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada S firmy Tradismak 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej firmy Tradismak 3-4 pomidory suszone ok. 1/4 szkl bulionu warzywnego lub wody sól do smaku(...)Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa. 2. Wsypujemy przyprawę i żelatynę. 3. Dolewamy bulion i dopiero doprawiamy mięso solą. 4. Dokładnie mieszamy składniki. 5. Przekładamy masę do umytego szynkowaru. 6. Nakładamy podkładkę dociskową, i domykamy klamrą. 7. Na dno dużego garnka wkładamy ścierkę lub metalową podkładkę! Jest to konieczne aby uniknąć przypalenia lub trudności przy wyjmowaniu
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyduża kaczka wiejska ponad 2 kg 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 jajko szczypta cynamonu 1/3 szkl kaszy gryczanej sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka oregano 3-4 wątróbki drobiowe 1 jabłko 2 łyżki sosu sojowego Kaczkę oczyszczamy i luzujemy z kości i nacieramy wewnątrz solą. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem, wątróbkę miksujemy i dodajemy
Gotowanie jest łatweMielone uwielbiam , i bardzo często je robię w domu ,w różnych odsłonach z różnymi dodatkami , tym razem trafiło na takie moje standardowe , które zajadam na ciepło a na drugi dzień wykorzystuje do hamburgera i smakuje super(...)Składniki 1 kg mięsa mielonego dobrej jakości 3 jajka całe bułka namoczona w mleku 1 cebula
Mój SmakPrzepraszam za jakość zdjęcia Skladniki: 700 dag.świerzych pieczarek 1 kg mięsa mielonego może być wieprzowe polecam również kurczęce 1 cebula 2 jajka 1 bułka sucha namoczona w mleku i wyciśnięta 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku natka pietruszki sól,pieprz do samku tarkowany ser zółty Sposób; Zaczynamy jak zawsze od mięsa ponieważ potrzebuje przejść przyprawami. Mięso wsadzamy
Viola cooks with passionSkładniki: 100g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka oleju kokosowego kawałek suchej bułki odrobina mleka pieprz, papryka Metoda: Cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju kokosowym na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski wrzucić mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz lekko odsączoną bułkę. Wszystko wymieszać ze sobą i dokładnie
MamaOskarkaSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 duża cukinia 2 pomidory 1 duża cebula 2 - 3 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku olej do smażenia 75 g startego żółtego sera sos pomidorowy Przygotowanie: Mięso podsmaż na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule posiekać w średnią kostkę
Ciastka - domowe słodkoścismażone. :-) Są zdrowe, lekkie, smaczne. Możemy dowolnie kombinować z sosami, ja wybrałam dziś klasyczny, koperkowo-miodowo-musztardowy. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami. Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos: 1 pęczek koperku 3 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 200 ml śmietanki(...)sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy. 2. W garnku podgrzewamy śmietankę z miodem, musztardą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpety i jeszcze chwilę
Szefowa kuchniRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych(...)jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu
Fabryka pomysłówtego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :) Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 małe jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżeczka majeranku Cebulę(...)obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu. Wyrobić na gładką masę i odstawić. Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Zalać gorącą wodą i wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodać trochę więcej mąki, jeśli za gęste, odrobinę ciepłej wody. Ciasto rozwałkować
My simple kitchenPomysł nie tylko na niedzielny obiad, ale również może stanowić idealny lunch do pracy ;) Prosty i szybki w wykonaniu a smaczny i zdrowy ! :) Składniki: -> 1kg mielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!święta moja mama zrobiła takiego pysznego zawijasa z mięsa mielonego, z dodatkiem pieczarek i papryki. Ciekawie prezentował się na naszym stole, a jeszcze lepiej na talerzu :) Taki omlet jest prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki omlet250 g sera salami4 jajka3 łyżki majonezu farsz700 g mięsa mielonego1 ząbek
Pink Envelopeugotować makaron (ja akurat miałam kolorowy) i jak ktoś lubi zetrzeć na tace ser żółty do posypania. Jak zrobić taki wyśmienity sos - mam przepis. Składniki 30 dkg mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 świeża czerwona papryka przyprawy - sól, pieprz, papryka w proszku, chili, bazylia, tymianek Sposób przygotowania Cebulę pokroić w kostkę(...)razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Dodać do tego mięso i dusić po przykryciem kilka minut. Przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę. Spróbować, doprawić sobie do smaku i gotowe
pink envelopepomysł spodobał i od tego czasu wykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :) Szisza kebab z warzywami SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oregano przyprawa jarzynka 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny 2 ziemniaki 1 mała marchewka przyprawa(...)grilla mix sałat do podania kukurydza konserwowa 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDość szybka do przygotowania, prosta ale efektowna przystawka, polecam nie tylo na spotkania ze znajomymi Składniki: 15 sztuk dużych pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego u mnie z indyka 15 dag żóltego sera w kawałku sól,pieprz szczypiorek Wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, obcinamy nóżki, wydrążamy środki. Nózki i środki siekamy. Na patelni przesmażamy cebulę posiekaną drobno, dokładamy posiekane pieczarki. Kiedy(...)zaczną się przyrumieniać wrzucamy mięso. Mieszamy, dorzucamy starkowany żółty ser, odkładamy połowę do posypania potem na wierzch.Zabieramy farsz z patelni, wkładamy do kapeluszy pieczarek. Układamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie posypujemy resztą żółtego sera, zapiekamy do jego rozpuszczenia . Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchnigołąbki, więc robimy ich dużo. Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale. Aby je zrobić musimy zgromadzić: -2 solidne włoskie kapusty -ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego -70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g -2 marchewki -przyprawę do bigosu -przyprawę barbecue -warzywko -pieprz -olej Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej
Maminek kulinarnyNadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól, pieprz Panierunek: 1 jajko bułka tarta frytura do smażenia(...)Wykonanie: Paccheri ugotować al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis autorski (mój). Uwielbiam urozmaicone kotlety mielone i przyznam, że te klasyczne rzadko goszczą w moim domu. Po prostu lubię pokombinować... Wracając do przepisu... Kotlety wychodzą miękkie i delikatne w smaku. Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych. Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa jest bardzo lubiana w mojej rodzinie i dobrze(...)Posiada też niską zawartość cukru i stanowi ogromne źródło białka. Idealnie sprawdza się jako zamiennik różnych, kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Polecam! (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*) 1 jajko 1/2 bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka
Di gotujesól + 2 łyżki soli peklowej pieprz tłuszcz do wysmarowania keksówki + bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ja wykorzystałam do doprawienia mięsa prażoną cebulkę, jeśli nie mamy to cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszę jaglaną. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną(...)Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając z formy, następnie kroimy w plastry i przekładamy na talerz. Serwujemy na zimno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczarkowy z pulpetami możemy odmienić za sprawą dodatków. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu podajmy go z ziemniaczanymi gnocchi - smakuje wtedy doskonale:). Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki(...)dekoracji 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy, łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia 2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy do odparowania wody. 3. Do garnka dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchnispełniam obie gotując w dwóch garach Ja jestem fanką sosu koperkowego a mąż pomidorowego – a jak jest u Was, która wersja bliższa sercu? KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz papryka słodka w proszku olej do smażenia Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę , czosnek, jajko, namoczoną dobrze(...)odsączoną bułkę, przyprawy zmiksować blenderem na papkę, dodać do mięsa, dokładnie połączyć. Formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. SOS KOPERKOWY: 3 łyżki posiekanego koperku 40 g masła 30 g mąki szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego pół szklanki śmietanki 18% sól, pieprz Masło roztopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, następnie rozprowadzić bulionem, zagotować. Przyprawić solą
Mój pomysł nafanką została :-) Sos delikatny z dodatkiem czosnku, śmietanki i dla zdrowia przemycona czarnuszka, która nikomu nie przeszkadzała :-) Polecam, na pewno posmakują i dzieciom i dorosłym :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 200 g cukinii sól pieprz jajko 1/3 łyżeczki kurkumy olej do smażenia 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka(...)minut, żeby puściła wodę. Następnie odciskamy i dodajemy ją do mięsa. Dodajemy też kurkumę, jajko, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki (będą one mięciutkie) i smażymy na oleju z obu stron. Sos: 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól pieprz suszona bazylia czarnuszka śmietanka 30 % 1. Jak pulpeciki będą usmażone, to wlewamy do nich passatę, dodajemy czosnek przepuszczony przez
kruche babeczkifirmy Valfrutta doszłam do wniosku, że może czas spróbować? W ten oto sposób, pomimo chłodu i szarugi za oknem, w mojej kuchni zapachniało włoską kuchnią. Składniki -500 dag mięsa mielonego -ok 6-8 płatów lasagne -olej -puszka pomidorów -1 cebula -4 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 200 g żółtego sera -bazylia -oregano -ząbek czonsku -sól, pieprz(...)szkl. mleka -5 łyżek mąki -łyżka masła -gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso podsmażyć na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory poddusić na łyżce oleju, dodać mięso, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przygotować sos: Mleko zmiksować z masłem i mąką, przyprawić startą gałką. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne (najlepiej odgotować je przez
Zielona KuchniaNasza dieta obfituje ostatnio w mięso indyka. Przerabiam je na wiele sposobów, jednak naszym ulubionym jest mięso mielone. Daje wiele możliwości i jest naprawdę dobre. Tym razem postanowiłam dać je do sajgonek, które co prawda sam w sobie nie są zbyt dietetyczne, szczególnie smażone w tłuszczu, ale postanowiłam się trochę oszukać i zrobić je lżejsze właśnie dzięki mięsu
Bernika - moj kulinarny pamietnikoraz pieprz. Ciasto: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były jeszcze lekko ciepłe odstawiamy je, aby wystygły całkowicie. Do ziemniaczanego puree dodajemy przesiane obie mąki, jajko oraz olej. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie się
MyCookBook.plSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą
Gotowanie PatkiDZIŚ ZUPEŁNIE INNE OBLICZE GULASZU ;) O TAK Z MIĘSEM I BAKŁAŻANEM :) A CZEMU NIE? SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę na grubych oczkach. Na patelni podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną
Gotowanie Patkinafaszerować. Nadają się do tego idealnie. Myślę, że częściej będę je wykorzystywać w kuchni. Was również zachęcam do ich wykorzystania. Składniki: Marynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść grzybów suszonych 1 jajko Sól Pieprz Papryka słodka i ostra Sos grzybowy lub pieczeniowy ( torebka ) olej Wykonanie: Grzyby namaczamy(...)gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy do farszu. Grzyby odsączamy i drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. W wodzie po grzybach ( około 400 ml ) rozprowadzamy dokładnie sos grzybowy. Zagotowujemy. Papryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem
Smaki EwyKlopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła(...)klarowanego i przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków
Pyry na Gazziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki
VioletoweKucharzeniekaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki(...)mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem
O kuchni z uczuciemuważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz do smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu 2 łyżki serka kremowego 8 plastrów cukinii 1/2 czerwonej cebuli(...)pomidora 2 małe garści sałaty 4 rzodkiewki tłuszcz do smażenia Mięso mieszam ze solą i pieprzem, formuję burgery. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę burgery z obu stron, aż zbrązowieją, a na gorące kładę ser. Przykrywam folią aluminiową, aby ser roztopił się pod wpływem wysokiej temperatury. Bułki podpiekam w piekarniku przez kilka minut. Mają być ciepłe i chrupiące. Cebulę kroję
W kuchni Karmel-itkiPulpeciki w pysznym sosie..szybko się robi i szybko , smacznie zjada. 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka otrąb owsianych 1 łyżeczka chrzanu 1 cebulka przyprawy [sól,pieprz, vegeta, majeranek] susz warzywny 1 szkl.śmietany 1 łyżka mąki 1 1/2 łyżki chrzanu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki koperku Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa.Dodać także
Moje domowe kucharzenieKlopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 2 łyżki kaszy manny 1/2 brokuła 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz łyżka oleju Bułkę zalać wodą, namoczyć(...)odcisnąć. Dodać do mięsa, wbić jajko, kaszę mannę, przyprawić i uformować klopsy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsy na złoto i zalać szklanką wody. Wrzucić drobno pokrojonego brokuła, posolić i gotować kilka minut pod przykryciem. Wyjąć klopsy, dodać chrzan i serek topiony i dokładnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaosuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok. Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Na wyższym poziomie na dwóch tackach z folii aluminiowej układamy ziemniaki i buraki. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy
Parowar FacetaZapraszam :) Składniki : 0,5 kg dobrego mięsa mielonego ( może być mielone z indyka ) 1 słoik Sos do spaghetti ORZECH 1 łyżka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki dobrej oliwy 1do 1.5 szklanki bulionu Makaron rurki Wykonanie : Makaron ugotować all dente. W rondlu rozgrzać(...)oliwę , dodać mięso , przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię , wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i dusić aż mięso będzie miękkie . Jeśli bulion za szybko odparuje a mięso nie będzie miękkie to po prostu dodajcie jeszcze wody . Następnie wlać sos spaghetti i przyprawić do smaku solą i pieprzem ( ja zawsze używam vegety
Sama słodycz i szczypta chilidanie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso
MarciochaKucharzypieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 ząbki czosnku ½ szklanki przegotowanej, chłodnej wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ćwiartki z kurczaka luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki wraz ze skórą, Mięso mielimy wraz z czosnkiem, doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem ( wykorzystane przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego i w ilości według naszych preferencji) dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej; - sól, pieprz, gałka muszkatołowa; - 3 szklanki bulionu warzywnego; - pęczek koperku; - 100 ml śmietany 18%; - 2 łyżki(...)mąki; Wykonanie: W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć. Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru i gotować 5 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać
dom-agi.plinnego. SKŁADNIKI: 1kg. mięsa mielonego (ja używa szynki wieprzowej i mielę, myślę że drób też może być) 2 łyżeczki papryki ostrej 1 pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz 3 małe papryki czerwone czerstwa bułka 1 jajko 2- 3 cebule tłuszcz do smażenia opcjonalnie "sos meksykański-Pudliszki"(można zrobić samemu) WYKONANIE: Mięso, paprykę (proszek), sól, pieprz -mieszamy cebulę, 1 paprykę
Kuchnia Beatyzapraszam do ich zakupu :) Składniki : 300 g makaronu Pappardelle Fabijańscy 2 słoiczki sosu spaghetti Łowicz po 520 g 1lub 2 szklanki przegotowanej wody 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duża cebula 3 łyżki przyprawy maggi w płynie vegeta, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki czosnku granulowanego lub świeżego olej do smażenia(...)Wykonanie : Sos przelać do garnka , dodać wodę i zgotować. Do miski przełożyć zmielone mięso , dodać startą cebulę na tarce jarzynowej oraz przyprawy: Vegetę , maggi , pieprz, czosnek i roztrzepane jajka. Masę mięsną dobrze wyrobić. Jeśli wyda wam się zbyt zbita dodajcie troszkę wody. Z mięsa formujemy kotleciki , mogą być okrągłe lub podłużne jak wolicie. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy
Sama słodycz i szczypta chili