mięso mielone - 22854 przepisów (strona:468/1524)

Kotlety drobiowe z pieczarkami 177

Składniki : 700 g mięsa mielonego z indyka, może być z kurczaka 300 g pieczarek mała cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki majonezu 1 jajko sól, pieprz mały pęczek koperku lub natki pietruszki Przygotowanie: Do mięsa dodaj przesmażone wcześniej drobno pokrojone pieczarki i cebulę Wbij roztrzepane jajko, majonez, mąki, natkę lub koperek, sól oraz

Proste Potrawy
Buritto z mięsem mielony 161

Jeśli nie macie pomysłu na pyszną obiado-kolację w weekend, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na buritto. Przepis na buritto SKŁADNIKI: - 800g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 2 cebule - 5 mini papryczek - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 4 ząbki czosnku - 6 wrapów - 3 łyżki ketchupu - przyprawy (oregano, pieprz, sól, suszone pomidory, rozmaryn, ostra papryka) - 2 łyżki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso smażymy

Związek na patelni
Zapiekanka jaglana pod serową pierzynką 67

LINK . ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: -140 g kaszy jaglanej -1 papryka -1 cebulka -100 g sera żółtego -100 g mięsa mielonego -2 pomidory -2 łyżki tłuszczu Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy (polecam wpis jak zrobić to prawidłowo LINK ). 2. Paprykę i cebulę kroimy drobno. Ser ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach. 3. Podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, mięso i pokrojone pomidory. Całość dusimy ok 10 min. 4. Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy warzywa z mięsem i niecałe 1/2 startego sera, przyprawiamy. Mieszamy łyżką do połączenia składników 5. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy delikatnie tłuszczem i nakładamy farsz. Wierzch obsypujemy serem i zapiekamy 30 min 170 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza

zdrowo i aktywnie
Pieczona cukinia z mięsem i warzywami 92

indyka nie jest nam obce. Więc do dzieła ;) Składniki: 4 okrągłe cukinie 100 g ryżu 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 1 marchew 150 g indyczego mięsa mielonego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz Przygotowanie:  Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę. Por siekamy. Marchewkę ścieramy(...)drobnych oczkach. Wszystkie składniki łączymy z mięsem, do smaku doprawiamy przyprawami. Z cukinii odcinamy wierzch, środki wydrążamy, nadziewamy farszem. Całość zapiekamy 45 min w 180°C . Pod koniec możemy włączyć termoobieg

R'n'G Kitchen
Zapiekanka jaglana pod serową pierzynką 126

LINK . ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: -140 g kaszy jaglanej -1 papryka -1 cebulka -100 g sera żółtego -100 g mięsa mielonego -2 pomidory -2 łyżki tłuszczu Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy (polecam wpis jak zrobić to prawidłowo LINK ). 2. Paprykę i cebulę kroimy drobno. Ser ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach. 3. Podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, mięso i pokrojone pomidory. Całość dusimy ok 10 min. 4. Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy warzywa z mięsem i niecałe 1/2 startego sera, przyprawiamy. Mieszamy łyżką do połączenia składników 5. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy delikatnie tłuszczem i nakładamy farsz. Wierzch obsypujemy serem i zapiekamy 30 min 170 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza

Zdrowie i pysznie na talerzu
babka mięsna na bogato 1124

jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki z sałatą i ketchupem i mam coś na kształt domowego burgera. Polecam nie tylko na święta. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 8 jajek bułka kajzerka 200 g pieczarek 3 łyżki startego żółtego sera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu przyprawy według uznania: majeranek,słodka papryka(...)pieprz, mielony kminek,  sól  zielona cebulka Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na połowie smalcu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki, delikatnie posolić i podsmażyć. Wystudzić. Sześć jajek ugotować prawie na twardo, wystudzić, obrać. Do mięsa wbić pozostałe jajka. Bułkę namoczyć, mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić pieczarki z cebulą, starty ser i przyprawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokieciki z szynki 117

mleka  1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: mąka 2 jaja bułka tarta/panko Do smażenia: olej roślinny Przepis wymaga od nas troszeczkę cierpliwości, ponieważ składa się z dwóch etapów. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz sól i podsmażamy cebulkę. Z szynki pozbywamy się uwędzonej skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy(...)malakserze lub blenderze wysokoobrotowym, nada się do tego również maszynka do mielenia mięsa. Do podsmażonej cebulki dodajemy mąkę i ją zaparzamy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i szybko energicznie mieszamy całość trzepaczką, starając się pozbyć się ewentualnych grudek. Beszamel zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Do ugotowanego beszamelu dodajemy mieloną szynkę i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do zimnego

MamaOskarka
SPAGHETTI Z MIĘSEM 147

skórki oliwa z oliwek sól pieprz papryka w proszku zioła :oregano,tymianek,bazylia parmezan do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W rondlu rozgrzewamy oliwę,szklimy posiekaną cebulę i czosnek,dodajemy mielone  mięso i podsmażamy wszystko razem ok.5 min.,przez cały czas mieszając,odstawiamy,przyprawiamy.Dodajemy posiekane pomidory razem ze sokiem,dusimy znów na ogniu(małym) ok.15 min.,pod przykryciem.Makaron gotujemy al dente

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulpety wołowe w sosie paprykowym 125

Bardzo smakują mi ikeowe pulpety wołowe więc postanowiłam je zrobić w domu, ale że brak tu fanów żurawiny do mięsa, modyfikowałam trochę przepis.   Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego – ja kupuję w biedronce 1 jajo 80 g bułki tartej/ można ją zastąpić łupinami babki jajowatej sól, pieprz, zmielona kolendra olej do smażenia liść laurowy i ziele angielskie(...)wersji z gotowaniem pulpetów Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą / łupiny babki jajowatej, sól, pieprz i kolendrę wymieszaj wszystko dokładnie formuj małe kulki i : wersja dłuższa: wkładaj je do garnka z gotującą się wodą z liściem i zielem i gotuj pulpety ok 30 minut, a następnie podsmaż je na patelni, z wody, która została po gotowaniu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM - JAK U BABCI 140

Babcia zdążyła zawołać, już siedziałam przy stole. I to pozostało mi do dziś. Na dobre gołąbki namawiać mnie nie trzeba.  Składniki: główka kapusty  600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 2 pomidory malinowe mocno dojrzałe 2 marchewki kilka gałązek koperku ziele ang- 2 ziarna liść laurowy- 1 listek Wykonanie: *Kapustę sparzamy. * Ryż(...)gotujemy  w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy.  *Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa- ja daję wielkości piąstki. Zwijamy gołąbki. *W dużym garnku układamy gołąbki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i obrane wcześniej, pokrojone na kawałki pomidory. Wrzucamy listek i ziele ang. Zalewamy gorącą wodą, tyle aby zakryło gołąbki. Gotujemy

Z Majeczką w kuchni
Pulpeciki w młodej kapuście 601

pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem. 1 kapusta młoda mała 3 łyżki koperku 50g masła pieprz ziołowy PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 mała cebulka 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki sól pieprz czarny sól pieprz czarny Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulkę drobno posiekać(...)zeszklić na patelni. Do mięsa dodać bułkę, cebulę i jajko. Dokładnie wyrobić i przyprawić. Formować małe pulpeciki o średnicy ok 3 cm. Smażyć na rumiano z każdej strony. Kapustę drobno poszatkować, podlać odrobiną wody i chwilę poddusić. Dodać masło, następnie koperek i przyprawy. Do kapusty przełożyć obsmażone pulpeciki i wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka, a większość płynów odparuje

https:KKuchniaMniam
Pomysł na… klopsa bardzo włoskiego 140

ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę(...)pietruszki dokładnie siekamy. Mięso doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy z posiekaną natką. Z mięsa formujemy prostokąt ok. 30×15 cm. Na środku, wzdłuż układamy pomidory, na pomidory plastry sera i kolejną warstwę pomidorów. Zbieramy boki nakrywając farsz z boku i góry. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i plastrami szynki. Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy

Kucharzyca
Burgery z indyka nowocześnie i tradycyjnie 202

częściej eksperymenty kulinarne zaskakują pozytywnie i zapisują się w rozdziale do powtórzenia. Tym razem padło na burgery z indyka. Niby nic nadzwyczajnego, ale liczą się dodatki ;) 350 g mięsa mielonego z kurczaka  1 ząbek czosnku 1 marchewka  1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki pietruszki suszonej  0,5 łyżeczki tymianku(...)łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól  Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko oraz wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, aby mięso mniej nam się kleiło do ręki dolewamy trochę zimnej wody. Gdy mięso mamy już uklepane, formujemy kotlety i kładziemy na grilla lub patelnię grillową

Emskie Smaki
Makaron z mięsem, pomidoram, fetą i oliwkami 102

szybkie i proste danie. Tym razem z mięsem i pomidorami a dodatkowo wrzuciłam oliwki i fetę. Polecam! Składniki : * 300g ulubionego makaronu * puszka pomidorów z bazylią * 200g mięsa mielonego wołowego  * łyżka oliwy z oliwek * cebula * ząbek czosnku  * garść oliwek zielonych i czarnych * 100g sera feta * sól, pieprz * tarty żółty ser Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na oliwie przesmażyć(...)cebulę i czosnek drobno posiekaną. Dodać mięso i pomidory. Podgrzać sos aż się zagotuje. Dodać oliwki i fetę oraz przyprawy. Sos wymieszać z makaronem. Można posypać startym żółtym serem. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Pulpety masala z fasolką szparagową 122

garam masala. Do tego ugotowany ryż i pyszny i lekki obiad mamy gotowy. Zachęcam do wypróbowania ! Pulpety masala z fasolką szparagową Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1/2 pęczka mięty 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili ok. 1 łyżki garam masala* 1 duża cebula 400 ml pomidorów pelati 260 g zielonej cienkiej fasolki szparagowej

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kukurydziana z klopsikami 224

słodkawy smak kukurydzy. Podałam ją z klopsikami, aby była bardziej pożywna. W zasadzie mogłaby stanowić samodzielne danie, gdyby dodać jeszcze kopytka, knedle lub inne kluski. KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia ZUPA: 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)papryczka chilli 1 kolba kukurydzy natka pietruszki pomidorki koktajlowe 2-3 szklanki bulionu drobiowego Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odsączyć i wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Formować małe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej (niekoniecznie). Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem i pokrojoną papryczką. Przełożyć do garnka. Ugotowaną

https:KKuchniaMniam
Placek po węgiersku/ zbójnicku 153

ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładamy jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy duże placki na złoty kolor z obu stron. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego puszka kukurydzy 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu(pikantnego) 1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej(...)oregano Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, ketchup(można podlać odrobiną wody). Podsmażamy wszystko do momenty połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy przyprawami według

Smaki Natalii
RYŻÓWKA - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 117

jest przedszkolnym koszmarem:(. Danie ma 445 kcal. włoszczyzna 1/2 szkl.ryżu 1.5 litra wody sól   Na pulpety: ******************************* 30 dag.mielonej cielęciny lub innego mięsa 1 kajzerka przyprawa do mięsa mielonego 1 jajko ****************************************** Włoszczyznę płuczemy.Nastawiamy garnek z wodą ,zagotowujemy,wrzucamy warzywa i gotujemy,przyprawiamy.Opłukany ryż wsypujemy do gotującego się wywaru,zmniejszamy ogień i gotujemy , aż będzie miękki.Bułkę(...)pulpety namoczyć,odcisnąć,dodać do mięsa,wbić jajko ,posypać przyprawą ,wymieszać.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na wrzącą wodę,gotować 20 minut.Aby uniknąć przywieraniu pulpetów do dna garnka ,najlepiej zrobimy jak ugotujemy je w dużej ilości wody.Poniewaz większość mieszanek przyprawowych zawiera sól, można nie solić wodę.Podajemy pulpety zalane  zupą ryżową.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mielonka z SZYNKOWARA 154

Pyszna mieloneczka z szynkowara na kanapki. Jest bardzo prosta w wykonaniu dzięki czemu możemy szybciej cieszyć się domową wędlinką. Składniki 500 gr mięsa mielonego z szynki 500 gr mielonej łopatki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki majeranku 1/2-3/4 łyżeczki pieprzu 100 ml wody 2 płaskie łyżeczki zwykłej soli lub 1 i 1/3 zwykłej soli + 2/3 soli czosnkowej(...)ząbki czosnku ( przeciś. przez praskę) 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, żelatynę, ew. czosnek i zaczynamy wyrabiać mięso, w trakcie dolewając wodę. 2. Kiedy mięso dobrze wyrobimy, wykładamy nasz szynkowar przygotowanym do tego celu woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie

Gotowanie...to proste !
Pieczeń z porem i jabłkiem 135

spróbować, bo jest bardzo smaczna. Na blogu znajdziecie również pomysły na inne pieczenie, które Wam bardzo polecam, a wszystko to możecie znaleźć w zakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Jabłko obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie z z pozostałymi składnikami. Mięso przełożyć do  foremki lekko uciskając i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. pieczeń z porem i jabłkiem

O kuchni z uczuciem
Mięsne wałeczki z camembertem z zielonym pieprzem 134

Kiedy szukam pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, a ma być to szybki pomysł na obiad na myśl nasuwają mi się klasyczne mielone. Alternatywą dla nich są wszelkie kotleciki z dodatkami. Dziś przygotowałam mięsne wałeczki z camembertem i zielonym pieprzem. Kotleciki te po upieczeniu można ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokryć zblendowanyymi pomidorami bądź krojonymi z puszki, posypać(...)wałeczki z camembertem z zielonym pieprzem SKŁADNIKI : 500 g mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko sól i pieprz do smaku 10 dag sera camembert z zielonym pieprzem  bułka tarta  olej do smażenia np. kokosowy  PRZYGOTOWANIE : Czerstwą bułkę moczymy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczeń rzymska z jajkiem 192

Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 jajka  1 cebula 1 czerstwa bułka sól, pieprz dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo ok 1/2 szklanki bułki tarty olej do posmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę drobno pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, osączyć. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, bułkę, jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę posmarować olejem, posypać delikatnie

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti a'la bolognese 107

Danie niezwykle syte i bogate w smaku, wydawać by się mogło, że także praco- i czasochłonne. Na szczęście wcale tak nie jest :-) Zapraszam na spaghetti! :-) SKŁADNIKI: - 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 400 gram pomidorów krojonych z puszki - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony  - bazylia - oregano - papryka kolorowa - płatki - zioła włoskie(...)kieliszek wina czerwonego wytrawnego - 125 gram sera mozarella - garść ziaren słonecznika - makaron spaghetti Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaję zmielone mięso, duszę na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję krojone pomidory z puszki (w sezonie są to świeże pomidorki cherry), dokładnie mieszam i duszę przez kolejnych kilka minut. Dodaję przyprawy i wlewam

Wielopokoleniowo
ETLİ BİBER DOLMASI, czyli faszerowana papryka 142

Faszerowana papryka, jeszcze jeden pomysł na nietrudną kolację. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 300 g mielonego mięsa wołowego 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki umytego ryżu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz Składniki (sos) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1½ szklanki wrzącej wody sól Składniki (pozostałe

Tureckie Przepisy
Pulpeciki w sosie kokosowym z serem kozim 194

Składniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka  kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy

Luźna Kuchnia
Pyzy z mięsem 118

mięso mielone 0,5 kg · olej 1/4 szkl · sól · pieprz  Ciasto: Połowę ziemniaków gotujemy i mielimy. Resztę ziemniaków trzemy, odciskamy sok, odstawiamy, po czym zlewamy płyn. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Łączymy z jajami, solą oraz mąką i zagniatamy. Farsz: Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju, następnie odstawiamy i przestudzamy. Dodajemy mięso, przyprawy i wyrabiamy. Z ciasta

Camilla w kuchni
Weekend z grillem #1 156

pomidory. A przepis na frykadelki można znaleźć w książce od Dobrej Kiełbasy:  KLIK FRYKADELKI: 1 czerstwa bułeczka 1 cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno. Bułkę(...)odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Dodajemy też natkę, cebulę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki o średnicy około 6 cm. Arkusz folii aluminiowej smarujemy olejem i kładziemy na grillu. a na folii układamy nasze frykadelki. Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z młodej kapusty 166

Składniki: 1 młoda kapusta (jeśli jest duża, lub 2 średnie) 1 kg mięsa mielonego 400g białego ryżu sól pieprz słodka czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ryż i wymieszać

A Ty Smakuj Mnie
Dietetyczne naleśniki po bolońsku 182

zabrałam się za gotowanie ;) Składniki (na 2-3 porcje): Naleśniki (4 sztuki): 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki skrobi kukurydzianej Farsz: 400-500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka pomidory w puszce  1 słoik koncentratu pomidorowego przyprawy wg gustu, ja dałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę oraz przyprawę do spaghetti firmy(...)Prymat 200g serka wiejskiego na wierzch naleśników Sposób przygotowania: Mięso smażymy/ dusimy z niewielką ilością wody dość często mieszając i dolewając wody, żeby się nie spaliło kiedy mięso będzie dobre dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat ciągle smażymy aż sos się zredukuje i zgęstnieje w tym czasie bierzemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Papryka faszerowana 169

przepis na faszerowaną paprykę. Mój Mąż z tego powodu wcale nie narzeka ;)  'Papryka faszerowana' Składniki (na 4 porcje): - 4 czerwone papryki o płaskim spodzie - 0,5 kg mięsa mielonego - 100 g białego ryżu - 3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero - ilość wg uznania - 1 cebula - 1/4 szklanki octu winnego - 0,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu(...)łyżeczki suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka oleju - ser żółty do posypania  - sól, pieprz W blenderze zmiksować ze sobą cebulę, czosnek, ocet, kmin rzymski, papryczkę chilli/habanero. Pastę wymieszać z mięsem i odstawić w chłodne miejsce - najlepiej na całą noc. Ryż ugotować

CookYourself
Indycze Dietetyczne Burgery 162

Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula czosnkowa- drobno siekamy 6 ząbków czosnku - drobno siekamy 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 opakowanie kiełków rzodkiewki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Z mięsa formujemy kulki i ubijamy w rękach na burgery. Następnie mięso grillujemy. Reszta składników do stworzenia hamburgera jest dowolna

ClauditteMissCooking
Kotlety mielone z jabłkiem 118

kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/kotlety-mielone-z-jabkiem_11.html Składniki: pół szklanki otrąb orkiszowych(jeśli trzeba więcej to dosypujemy w trakcie mieszania) 1 starte obrane jabłko 1/2 kg mięsa mielonego 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego około 50 ml  zimnej wody zielona pietruszka otręby do obtaczania  olej do podsmażenia   masło(...)Wykonanie:  Do  miski wkladamy  zmielone mięso, starte jabłko, jajko, sól i pieprz oraz otręby. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy do mięsa i wszystko dobrze mieszamy.W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłuższe wyrabianie

w mojej kuchni
Pulpety zapiekane w sosie koperkowo serowym 211

tych co nie mają pomysłu na obiad. Pysze, aromatyczne pulpety w sobie koperkowo serowym. Składniki: 1 kg dobrego mielonego mięsa dowolnego rodzaju 1 duża cebula 1-2 jajka 1 bułka 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól pieprz 1. Mięsko zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i jaja. Dobrze

Apetyczna babeczka
Środa: Szwedzkie pulpety z pure 118

przepis, że mięsne kulki podają w sosie, a Turcy zjadają saute. Mogłoby się wydawać, że ta cała heca z tureckim pochodzeniem pulpetów to zawracanie głowy, przecież to tylko mielone mięso, utoczone w kulki i usmażone. Takie podejście to jednak mocne uproszczenie tematu. Pulpety szwedzkie nie są specjalne wykwintnym daniem, to nie jest przepis w stylu polędwica Wellingtona(...)mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, zamiast bułki tartej dodaje się do nich chleb (bez skórek) namoczony, uwaga, w śmietanie (my użyliśmy śmietany 0 proc.) no i na koniec zawiesisty sos, zrobiony na zasmażce, dla której bazę stanowi cały smak jaki pozostał na patelni ze smażenia pulpetów. To naprawdę są inne pulpety, które zasługują na uwagę! Składniki: 400 g mielonej

Niedzielny kucharz
Burger wołowy III 162

musztardy z Dijon3 cebule2 jajkaświeżo mielony czarny pieprzsólpapryczka chili - opcjonalnie (ja dodałam zielony marynowany pieprz)masło klarowane do smażenia lub olejdo podania10 bułek hamburgerowych (np z tego przepisu)musztardapomidorogórek małosolny20 cienkich plastrów wędzonego boczkucebula pokrojona w cienkie plasterki.ew ser np cheddarprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Używałam sitka

Stare Gary
Gołąbki w sosie pomidorowym 539

zrobić go po swojemu - i wiecie co - UDAŁO SIĘ - smakuje jak ten od mamy ;) Co potrzebujemy na gołąbki :   kapustę - najlepsza jest młoda 3 woreczki ryżu 500 gr mięsa mielonego - używam zawsze wołowo-wieprzowego  1 łyżeczka vegety  1 jajko kostka rosołowa Co potrzebujemy na sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki(...)każdy z kolejnych liści zmięknie to go wyciągamy na talerz. Ryż gotujemy z łyżeczką vegety tak aż będzie gotowy, wyciągamy i studzimy.  Bierzemy większą misę i kolejno : mięso mielone, jajko cały ryż. wszystko dokładnie mieszamy, można śmiało doprawić odrobiną soli i pieprzu. całość nakładamy łyżką na liście kapusty w górnej jego części i zawijamy. Ilość mięsa należy

Mechanik w kuchni
Zupa krupnik na wołowinie 78

więc podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na polską zupę, czyli krupnik. W takie mroźne zimowe dni na polski krupnik rozgrzewa doskonale podobnie jak zupa cygańska, czy Zupa meksykańska z mięsem mielonym .. Krupnik – zupę z kaszą z krupami. przeważnie gotuję na wywarze mięsnym, z dodatkiem ziemniaków i marchewki, ale na samych warzywach krupnik też jest smaczny. Czasami dodaję(...)zupy grzyby suszone. Lubię ją jeść z kawałkami mięsa. A jeśli szukasz przepisów na inne ulubione zupy, zerknij TUTAJ . Krupnik ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd, taki szarobury? Bo czy zupa z kaszy może mieć ładny kolor? Bo smak ma wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup) jęczmienną: perłową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tacos 104

sposób jak klasyczne tacos.  Kiedy wszystkie tacosy mamy już na ruszcie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15 minut.  Do środka: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 2 łyżki oleju  3 łyżeczki przecieru pomidorowego  1 papryczka chili  1 ząbek czosnku  sól, pieprz  sałata kukurydza i/lub groszek  pomidory(...)czosnkowy (zmieszany majonez z jogurtem naturalnym i startym czosnkiem) starty żółty ser  Przygotowanie: Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące nakładamy do podpieczonych tacosów. Dodajemy pozostałe składniki.  Smacznego

bistro mama
Pulpety z indyka w sosie 80

muszę uważać. Mało smażonego, co akurat wyjdzie mi na zdrowie. Dzisiaj zapraszam na szybki obiad – pulpety z indyka, próbowałam różnych wersji mięsa – bardzo lubię wszelakie pulpety. Zapraszam na szybki, lekki obiad Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 2 duże pieczarki pół pęczka koperku jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, szczypta mielonej(...)łyżka mąki łyżka kwaśnej śmietany natka pietruszki do podania Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, koperek drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać mięso, marchewkę, pieczarki, koperek, jajko, bułkę tartą i łyżkę zimnej wody. Doprawić i lepić kulki. Na gotujący się bulion wrzucić pulpety. Gotować 20 minut. Zwiększyć ogień. Mąkę rozrobić w małej ilości

dom-agi.pl
Quesadilla-meksykańskie przekąski 351

pokroić na porcje-gorąco polecam bo jest przepyszna i będę robić ją bardzo często.....  Składniki: 4 placki tortilli  30 dkg sera żółtego(gouda ,cheddar) 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub wołowe 1 papryka czerwona mała puszka kukurydzy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona cebula olej,sól,pieprz,szczypta chilli ząbek czosnku rozmaryn(lub inne ulubione przyprawy) Przygotowanie(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach,mięso smażymy na patelni ,doprawiamy do smaku czosnkiem ,solą pieprzem i rozmarynem,odstawiamy.Cebulę kroimy w piórka ,paprykę w paseczki i smażymy razem na odrobinie oleju,doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną chilli(w zależności jak ostre lubicie tyle dajcie). Na suchą patelnię kładziemy placek tortilli i na połówce rozsypujemy ser,na to mięso

Swojskie jedzonko
Pulpety w sosie musztardowym 139

Sądzę że płci męskiej te danie posmakuje, a w razie krzywych min dzieci można zrezygnować z francuskiej i dodać tylko miodową. Polecam i życzę smacznego! Składniki: 250 g mięsa mielonego z indyka 2 kromki chleba czerstwego 1 kostka rosołowa  2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 100 ml mleka(...)szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych upodobań. Mi z takiej ilości wyszło 18 pulpetów

Dominacja smaku
Pulpety w sosie musztardowym 154

Sądzę że płci męskiej te danie posmakuje, a w razie krzywych min dzieci można zrezygnować z francuskiej i dodać tylko miodową. Polecam i życzę smacznego! Składniki: 250 g mięsa mielonego z indyka 2 kromki chleba czerstwego 1 kostka rosołowa  2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 100 ml mleka(...)szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych upodobań. Mi z takiej ilości wyszło 18 pulpetów

Dominacja smaku
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 212

mieć możliwość nabycia mięsa z jelenia, zróbcie ten pyszny obiad Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także będzie smacznie. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Karkówka w sosie własnym Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie Drukuj przepis Porcji: 2 Czas(...)gotowania: 2,5 godziny Składniki 300 g mięsa z jelenia 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego oraz odrobina do smażenia 2 łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały słoik koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu/wody 2 łyżeczki słodkiej papryki średnia marchewka średnia pietruszka kawałek selera 100 g pieczarek sól pieprz

Kuchnia Bazylii
Papryki faszerowane przepis 160

przepis Papryki wychodzą soczyste i aromatyczne dzięki kompozycji rozgrzewających przypraw. Składniki: - 4 papryki - 0,5kg mięsa wołowego - 250g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano - sól morska (szczypta) - pieprz świeżo mielony (do smaku) - 3 łyżki oliwy - 250g przecieru pomidorowego - kilka plasterków żółtego sera(...)Sposób przygotowania: - pieczarki pokrój i usmaż na patelni, gotowe przełóż do małego naczynia, - na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę, dołóż usmażoną do pieczarek, - mięso smaż na oliwie, na rozgrzanej patelni i dopraw wszystkimi przyprawami wymienionymi wyżej, - usmażone mięso zalej przecierem pomidorowym, w razie potrzeby dopraw dodatkowo solą morską i świeżym pieprzem, - do mięsa z przecierem dodaj usmażone wcześniej pieczarki

MintTaste
danie jednogarnkowe z fasolą 176

jeszcze tą w proszku. Chyba  ostre papryczki z mojej własnej uprawy zapomniały że mają być ostre.  1 cebula 1-2 ząbki czosnku ostra papryczka 400 g mięsa mielonego szklanka bulionu 2 puszki pomidorów 800 g białej fasoli konserwowej 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia natka pietruszki (do przyozdobienia, ale smakowo także wzbogaca to danie) sól Cebule(...)pokroić, drobno i zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć. Dodać pokrojoną papryczkę bez pestek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem. Następnie dodać pomidory. Pogotować chwilę. Na koniec dodać fasolę, słodką paprykę w proszku, sól. Opcjonalnie też ostrą paprykę w proszku. Natkę można dodać na sam koniec gotowania lub już na talerzu. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu) 159

mięsna pieczeń, która może być drugim daniem w obiedzie lub wędliną na kanapki. Pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka oraz ser feta nadają mięsu wyrazistego smaku. 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sól Pieprz 150 g pasty warzywnej o smaku(...)grillowanego kurczaka  Rolnik Do miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, natkę pietruszki oraz kawałki sera feta. Wsypujemy bułkę tartą oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa

VioletoweKucharzenie
Kotlety z indyka z papryką 180

przyprawami i świeżą papryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, pół łyżeczki papryczki(...)chili, przyprawa do mielonego, vegeta natur, majeranek, lubczyk bułka tarta do panierki / mąka kukurydziana Przygotowanie: Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, przesmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz paprykę, posyp lubczykiem, słodką papryką i pieprzem. W misce wymieszaj mięso z przyprawami, dodaj wodę, jajka i farsz cebulowo - paprykowy z patelni wraz z powstałym sosem, wymieszaj dokładnie. Kotlety

Zasmakuj Kuchni
Papryka faszerowana z mięsem,mozzarelą i parmezanem 102

ViolaPassion Składniki: Kilka średnich papryk 400 dag. mięsa  mielonego,(drobiowe,wieprzowe od  was zależy jakie) 4 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól 1 sucha bułka namoczona w wodzie Oliwa  Mozzarella Parmezan 1 torebka ryżu Sposób: Jak zwykle najpierw zabieramy się za mięso Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek

Viola cooks with passion
Mięsne roladki w cieście francuskim 192

zimno zaś zintegrują się z rożnymi sosami. W moim przypadku był to sos  czosnkowy. Zapewniam Was,  pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek koperku -płat gotowego ciasta francuskiego -pieprz, sól Do wypełnienia cienkie paski : -czerwonej papryki -sera żółtego -korniszona Korniszony i cebulę(...)kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy wg. uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny

Kulinarne przemyslenia
Pieczeń rzymska z kurczaka 152

ochoty na pilnowanie kotletów na patelni, więc pieczeń rzymska jest moim ratunkiem.Tak czy inaczej to wykwintne danie mięsne jest bardzo popularne i można je przyrządzić z dowolnego mielonego mięsa. U mnie dzisiaj pieczeń rzymska z kurczaka podana z pieczonymi ziemniakami. Pieczeń rzymska uformowana w kształcie bochenka, pieczona na blasze…Można i tak niekoniecznie w foremce do pieczenia. Pieczeń

codojedzenia
Krokiety warzywne 195

obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje na aromacie.  Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne

kgwjanczewo
Pulpety w sosie koperkowym 136

Pulpety w sosie koperkowym       Składniki: mięso mielone - 500 g  wieprzowo - wołowe cebula - 1 szt tłuszcz jajko - 1 szt bułka tarta - 5 łyżek sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos koperkowy : koperek - 1 pęczek śmietana  36 %- 1 szkl wywar jarzynowy - 600 ml Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz

Kuchnia Danusi
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 137

Składniki: na ciasto: 300-350 g mąki 220 ml wrzątku 1 jajko 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę(...)posiekać i podsmażyć na złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną kapustę, kaszę i czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.  Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.  Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MAKARON CONCHIGLIONI ZAPIEKANY Z MIĘSEM 138

SKŁADNIKI: Makaron conchiglioni 1/2 kg mięsa mielonego 1 kg pomidorów 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pieprz ziołowy ostra papryka bazylia ser parmezan 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła klarowanego sól W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy drobno pokrojoną cebulę a po chwili mięso, dusimy ok 10 min. Obieramy pomidory ze skóry i pokrojone dodajemy do mięsa, dodajemy resztę

harrisa
Papryka nadziewana w pomidorach z przepisu Siostry Ewy. Aromatyczny obiad na jesienną chandrę. 180

świeże i niedrogie. Receptura prosta i pełna smaku podobnie jak poprzednie propozycje z kuchni Ewy. Sprawdźcie sami: Składniki: 4 średnie, równe papryki czerwone (lub dwie duże) 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pęczek pietruszki 1/2 pęczka szczypioru kilka gałązek kopru 3 świeże pomidory przetarte lub 1/2 litra przecieru ze słoika 1 kostka rosołowa wołowa 1-2 ząbki czosnku(...)mała cebula sól, pieprz, tymianek suszony Przygotowanie: Mięso mieszamy z posiekanymi ziołami i drobniutko pokrojona cebula i czosnkiem. Doprawiamy ziołami suszonymi ulubionymi oraz sola i pieprzem. Nadziewamy wydrążone połówki papryk. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostkę rosołową zagotowujemy z 1/4 litra wody. Dodajemy przetarte pomidory. Doprawiamy bazylią, pieprzem, odrobiną cukru. Zalewamy powstałym wywarem. Zapiekamy pod przykryciem przez 45 min - godzinę

Kuchnia po mojemu
Pulpety w sosie pomidorowym 137

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Mięso włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, majeranek,czosnek przeciśnięty przez praskę,drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować. Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody

O kuchni z uczuciem
Pikantne Meksykańskie Chilli con carne 130

Trzeba było coś dogotować do pozostałej części polenty Pikantne Meksykańskie Chilli con carne SKŁADNIKI: 250 g czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki 500 g mięsa mielonego  wołowego 2-3 czerwone papryczki chilli 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cebula (pokrojona w kostkę) 1 lyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 liście laurowe(...)oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie dodać z chilli i czerwoną papryka. Następnie dodać  pomidory z puszki  i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą, oregano i pieprzem cayenne. Konsystencja powinna być dosyć gęsta

MarciochaKucharzy
Klasyczne burgery w wersji mini 168

można przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :) Składniki na 6 miniburgerów: 6 małych bułeczek maślanych 240 g wołowego mięsa mielonego, najlepiej polędwicy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztatdy szczypta soli szczypta pieprzu 2 duże liście sałaty 2 małe ogórki konserwowe 6 łyżek majonezu 3 plasterki sera tostowego (opcjonalnie) CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso łączymy z miodem, musztardą, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy 6 równych kotlecików. Z liści sałaty przy pomocy szklanki wycinamy kółka rozmiaru mniej więcej bułeczki, ogórki kroimy w cienkie plasterki, bułki przekrawamy na pół. Każdy plasterek sera tostowego kroimy na 4 części. 2. Patelnię rozgrzewamy, układamy bułeczki wewnętrzną stroną do patelni

My Culinary Art