mniejszej zawartości tłuszczu, a przy okazji zachowując maksimum smaku z największą możliwą zawartością witamin i składników mineralnych. Pycha! Przepis na 4-6 porcji. Składniki na pulpeciki: – 400g mięsa mielonego wołowego lub z indyka – 80ml mleka – 1,5 kromki czerstwego chleba – 2 jajka – kilka gałązek natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli(...)szczypta świeżo mielonego pieprzu Składniki na sos pomidorowy: – 500g przecieru pomidorowego – 1 mała cukinia (opcjonalnie) – 1 mała cebula – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz PULPECIKI: Chleb kroimy na kawałki i namaczamy w mleku. Mięso mieszamy z jajkami, solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśnięty
Be Fit Be Strongkolację. By je przyrządzić będziecie potrzebować tylko jednego garnka i 15 minut, by przygotować papryki i mięso. Później papryki robią się już praktycznie same. 0,5 kg mięsa mielonego 6 średnich papryk 100 g ryżu (1 torebka) 1 jajko 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz Z papryki wycinamy szypułki i gniazda nasienne. Płuczemy wodą, by pozbyć się ze środka(...)wszystkich nasion. Mięso mieszamy z surowym ryżem i jajkiem. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Papryki napełniamy do ok. ⅔ objętości (nie do pełna, bo ryż w trakcie gotowania pęcznieje i farsz wydostałby się na zewnątrz). Papryki ustawiamy pionowo w garnku i zalewamy zimną wodą do około połowy wysokości papryk i solimy. Do każdej papryki wlewamy łyżkę wody. Zagotowujemy i gotujemy
Dieta bez mlekaniesamowite, że połączenie kilku banalnych składników daje nam świetny rezultat. Tak też było tym razem, kiedy do mielonego mięsa dodałam dużo zieleniny. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniezabierzecie na obiad do pracy i po odgrzaniu nadal będzie pysznie smakował. Świetnie będzie tutaj pasował czosnkowy dipu na bazie jogurtu. Do przygotowania potrzebujemy (4 porcje): 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 1 filiżankę ryżu mrożony, rozdrobniony szpinak (u mnie 800 g) ok 400 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, czosnek Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na patelni(...)będzie szklista dodajemy mięso, czosnek i podsmażamy ok 15-20 minut (powinno być ugotowane). Po tym czasie dodajemy ryż i co jakiś czas mieszamy, do momentu gdy będzie szklisty. Wtedy dodajemy zamrozony szpinak, zmiejszamy płomień i gotujemy ok 40 minut. Mieszamy i podlewamy bulionem. Na samym końcu doprawiamy solą oraz pieprzem
Szybko Tanio Smaczniesalse z poprzedniego przepisu. Burrito jest banalnie proste, szybkie i niesamowicie smaczne. Tym razem w wersji klasycznej z fasolą, kukuryczą i papryczkami poblano. Składniki: 6 tortilli 30 dag mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 kolorowe papryki papryczka pablano bez nasion szczypta sproszkowanego czosnku przyprawa do burrito 200ml śmietany 18% 2 cebule 30 dag startego żółtego sera sól(...)pierz Przygotowanie: 1. Mięso przyprawiamy i odkładamy na pół godz do lodówki. 2. Między czasie cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. 3. Dodajemy kolorowe papryki i papryczkę poblano również pokrojoną kostkę, kukurydze i czarwoną fasole z puszki. 4. Dusimy na małym ogniu przez 5 min. 5. Mięso smażymy na oddzielnej patelni, następnie łączymy zawartość
FITBUuKjest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:) Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka (lub dwie) śmietany * kasza kuskus poziom trudności: bardzo łatwy czas przygotowania: 15 minut kaloryczność(...)średnia porcja: 12 pulpecików Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się zagotuje. Przykręcamy na średnio mały ogień i powoli wkładamy nasze pulpeciki. Gotujemy
Klasyka Gotowaniavegeta pieprz 6 ząbków czosnku sporo majeranku 2 jajka 4 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi pieczarkami.Podgardle kroimy w kostkę .Wszystko razem mielimy: mięso,podgardle,warzywa,grzybki suszone,i pieczarki z cebulką 3 razy.Przyprawiamy,dodajemy jajka i bułkę tartą ,mąkę,wyciśnięty czosnek.Wkładamy do wysmarowanej formy keksowej i wysypana bułką tarta. Pieczemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKażda z nas pewnie inaczej je przyprawiła, ale ogólny zarys jest taki sam. Zraziki moim zdaniem będą pyszną przekąską na gorąco, ale też daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne) plastry boczku prasowanego śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz(...)majeranek WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami, cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, formujemy kotlecik, zawijamy w boczek, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, pieczemy w temperaturze 180 stopni około
Kuchnia BeatySkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 4-5 ziemniaków 2 jajka 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny sól, pieprz Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki, smażymy z obu stron
kulinarnyswiatdomispróbować - to działa. Składniki: 300 g ryżu 700 g miesa mielonego 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego. sól, pieprz, wegeta średnia kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem, wegetą i koncentratem pomidorowym
Darcia w kuchnikolację. Tym razem zrobiłam sos serowo-śmietanowy, który fajnie smakował w połączeniu z młodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek. Składniki: 200 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny mała cukinia 150 g pieczarek cebula 100 g serka topionego 150 ml śmietanki 12% z kartonika sól pieprz łyżka masła łyżka oleju(...)makaron skręcone rurki szczypiorek Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Uformować małe klopsiki, obsmażyć je na łyżce oleju na złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaziemniaków 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy jajko 1 szkl mąki nadzienie 250 g mięsa mielonego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz jajko 4-5 łyżek wody Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą, dodać przyprawy, jajko i mąkę jak na placki ziemniaczane. Mięso włożyć do blendera, dodać przyprawy, jajko i wodę, miksować
Gotowanie jest łatweJest wiele opcji podania papryki faszerowanej. Dzisiaj będzie z mięsem z indyka, suszonymi pomidorami i oczywiście z fetą. Składniki : * 2-3 czerwone papryki * łyżka oliwy z oliwek * 350g mięsa mielonego z indyka * cebula * ząbek czosnku * 7-8 suszonych pomidorów * 100g ryżu białego lub brązowego * 50g sera feta * ulubione zioła - u mnie oregano * sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso usmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Przyprawić, dodać suszone pomidory. Farsz wymieszać. Paprykę wydrążyć - nadziać, posypać fetą i zapiekać przez 20 minut. Podawać na ciepło, chociaż i na zimno smakuje pysznie jako przekąska
Magiczne Życie Martyprzygotować na różne sposoby, ale o tym później. Składniki: -70 dkg obranych ziemniaków -30 dkg ziemniaków ugotowanych -1 średnia cebula -1 ząbek czosnku -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg kaszy gryczanej -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -odrobina masła Ugotowane ziemniaki gnieciemy gnieciuchem. Kaszę gryczaną z dodatkiem soli gotujemy według przepisu. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, odcedzamy(...)wyciskamy. Mięso i kaszę gryczaną mieszamy razem, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i dodajemy połowę tartego czosnku i cebuli. Resztę czosnku i cebuli ścieramy do tartych ziemniaków, które przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy. Dodajemy też krochmal, który osiadł na dnie miseczki, po odsączeniu ziemniaków. Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem. Napełniamy
Maminek kulinarnySkładniki: papryki 8 sztuk większe, łopatka mielona 30 dag, ryż 2 woreczki, kasza gryczana jasna 2 woreczki, kucharek 2 łyżeczki, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka wędzona 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki, bułka tarta 4 łyżki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek Można razem ugotować(...)ryż i kaszę gryczaną w woreczkach w wodzie bez soli, po ugotowaniu dobrze woreczki odcedzić z wody, wsypać do dwóch misek ryż i kaszę. Dodać do każdej miski porcję mięsa mielonego z łopatki, pokrojoną cebulę podsmażoną na złocisto na oleju, dodać paprykę wędzoną, słodką, kucharka, sól czosnkową, pieprz mielony, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki posiekaną wszystko
W Mojej Kuchni LubięNigdy jakoś nie szalałam za tego typu smarowidłami. Od czasu do czasu lubię zjeść jedną kromkę ze smalcem, z ogórkiem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. I tyle. Jedną na rok. Jak już się skuszę, to lubię gdy smarowidło jest zrobione tak jak trzeba i nie „pływa” w większości w smalcu. Lubię czuć w nim cebulę, boczek(...)wyszedł bardzo biały – dodaje się do niego mleka. Słyszeliście o tym? Ja tego nie robiłam, nie miałam potrzeby. Miałam też kiedyś styczność ze smalcem, który był smażony z mięsem mielonym. Niby spoko, ale jak już mam wybierać, zdecydowanie wolę wersję z boczkiem, . Składniki: 500 g słoniny (ja użyłam wędzonej) 150 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kardamonovyżeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem z dużej ilości warzyw, rosołu i pływających w nim pulpecików. W rzeczywistości oryginalną, włoską nazwę ministra maritata można raczej przetłumaczyć jako pożeniona zupa, czy coś w tym rodzaju:) Nazwa nie odnosi się do przyjęcia weselnego, ale odzwierciedla złożoność składników zupy i niecodzienne połączenie warzyw i mięsa, pożenionych(...)zupa spokojnie wystarczy za cały obiad. Przepis pochodzi z bloga Cookingclassy.com Polecamy też przepis na super prostą iracką zupę z soczewicy z mięsnymi pulpecikami Składniki: Pulpeciki 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Zupa
Niedzielny kucharzżeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem z dużej ilości warzyw, rosołu i pływających w nim pulpecików. W rzeczywistości oryginalną, włoską nazwę ministra maritata można raczej przetłumaczyć jako pożeniona zupa, czy coś w tym rodzaju:) Nazwa nie odnosi się do przyjęcia weselnego, ale odzwierciedla złożoność składników zupy i niecodzienne połączenie warzyw i mięsa, pożenionych(...)zupa spokojnie wystarczy za cały obiad. Przepis pochodzi z bloga Cookingclassy.com Polecamy też przepis na super prostą iracką zupę z soczewicy z mięsnymi pulpecikami Składniki: Pulpeciki 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Zupa
Niedzielny kucharz