nafaszerowaną mięsem z indyka i warzywami. Często przyrządzam ją jako danie obiadowe lub na kolację, jest prosta i szybka do przygotowania. Składniki: 2 młode cukinie 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka 2 duże pomidory 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek pora Olej do smażenia 2 kulki mozzarelli Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej(...)przekładamy mięso z indyka, lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół
Bajeczna Kuchniapaski mięsa. Następnie przekrawamy piersi wzdłuż na pół. Lekko rozbijamy wszystkie kawałki mięsa, solimy, nacieramy rozdrobnionym czosnkiem i zalewamy olejem z pomidorów. Najlepiej jest odstawić mięso do lodówki na ok.godzinę. Do mięsa wołowego dodajemy drobno pokrojone korniszony i pomidory, posiekaną cebulę, wlewamy dwie łyżki zalewy octowej z korniszonów, sos sojowy, pieprzymy i solimy do smaku. Wyrabiamy mięso na gładką(...)wystudzenia. Wyciągamy mięso z lodówki. Jeżeli udało Wam się uzyskać zgrabne plastry piersi to rozkładamy na nie równomiernie mięso wołowe i zwijamy w roladkę spinając wykałaczkami. Mnie wyszły tylko dwie roladki. Na mniejsze kawałki piersi nałożyłam mięso i przykryłam drugim, podobnej wielkości, kawałkiem piersi. Na dwa boczne, wcześniej odkrojone, kawałki piersi, nałożyłam po prostu warstwę mięsa mielonego. Wszystkie
Kulinarne przemysleniahansi-theme-font:minor-latin;} Domowy sos bolognese z makaronem Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 40dag mięsa mielonego wieprzowego Sól, pieprz Oregano Oliwa z oliwek Makaron Sposób wykonania: Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę.Po chwili(...)dodajemy mięso i wszystko podsmażamy, do momentu aż mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat. Wszystko dusimy na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością oregano. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem
Smaki NataliiFarsz : 300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej(...)Przygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułka tartą. Ciasto rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej
Kulinarne Fantazje Mariolisosem pomidorowym, makaronem, cukinią, marchewką, cebulą, oliwkami i kulkami mozzarelli. Moi panowie tylko mlaskali tak im smakowało ;)) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 szklanka płatków owsianych Mlevit 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki przetartych pomidorów wędzona papryka pieprz z młotkowaną kolendrą sól jajko 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego Mięso
kruche babeczkiwody.Bułkę moczymy w wodzie lub mleku.Śledzie moczymy przez 3 godziny.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Mięso ,śledzia ,odcisniętą Bułkę i cebulę mieliny w maszynce do mielenia mięsa , dodajemy jajko i musztardę , dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę , przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Formujemy 10 - 12 okrągłych klopsików.Wkładamy je do wrzącej wody i Gotujemy powoli 15 minut.Klopsiki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczki ziaren kolendry 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka żelatyny Mięso myjemy, około 0,5 kg mięsa kroimy w około 2 cm kostkę, resztę mięsa mielimy w maszynce na grubych oczkach. Ziarna ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i ewentualnie jałowca, bądź kolendry wsypujemy do moździerza i rozdrabniamy (lub wkładamy do woreczka albo ściereczki i rozdrabniamy tłuczkiem do mięsa
Rozpustne gotowanieSkładniki 200 g makaronu ryżowego (wstążki) 200 g mielonej wołowiny 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 1/3 żółtej papryki 1 łyżka oleju 1/2 cebuli Szczypta ostrej papryki Sól ,pieprz Przygotowanie Makaron ryżowy przyrządzić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Mięso mielone usmażyć na rozgrzanym oleju i odstawić do ostygnięcia. Papryki umyć i po wydrążeniu gniazd nasiennych pokroić
R'n'G Kitchenzdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe Składniki - mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej(...)misce mieszamy mięso, jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego. Gotową masę nakładamy na łyżeczkę i korzystając z zestawu Lekue formujemy mięso. Zachwalam sobie użycie zestawu Lekue. To wygodny i poręczny sposób na formowanie kształtu mięsa bez brudzenia rąk. Dużym plusem są dwie wielkości formy dzięki czemu możemy wykonać małe i duże burgery. Zestaw jest sprytne przemyślany, poszczególne elementy
upichconałopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota. Formujemy okrągłe klopsiki, które układamy w formie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 100g sera typu feta (z koziego mleka) sól pieprz pomidory krojone z oliwą i czosnkiem(Pudliszki) bulion mąka 2 łyżki mleka jajko czerstwa bułka Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mięso,bułkę,mleko i jajko. Doprawiamy do smaku.Ser kroimy w kosteczkę i wciskamy w środek uformowanych klopsików.Mięso obtoczone
Wielki apetytkawy jest niezwykle ważne. Dzieci zajadają się szpinakiem z apetytem, co mnie niezwykle cieszy. Polecam wszystkim, smaczny prosty obiad. Składniki: - 300 g szpinaku (ja użyłam mrożonego) - 30 dag mięsa mielonego (może być drobiowe, może być wieprzowe) - 10 dag sera typu rokpol - 1/2 szklanki mleka - szklanka bulionu warzywnego - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 szklanki śmietany 30% - sól, biały pieprz - makaron(...)Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać do odparowania wody. Gdy woda odparuje zalać bulionem, dodać mleko i dusić wszystko około 10 minut. Dodać śmietanę i pokruszony ser, gotować do rozpuszczenia sera. Doprawić solą (ja soli nie dodaję, bo ser jest słony) i białym pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego function
dom-agi.plDziś naszła mnie ochota na mięsny obiad. Tak więc przygotowałem pieczeń z warzywami do tego również ziemniaki po szwedzku na które przepis już jutro . Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, Sól pieprz, Olej z oliwek, Cukinia, Oregano Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojoną w kostkę cukinie . Cebule i czosnek drobno kroimy(...)dodajemy do mięsa i przyprawiamy oregano solą i pieprzem. Układamy w foremce połowę naszego mięsa na to warstwa naszej obsmażonej cukinii i reszta mięsa pieczemy 40 minut w temperaturze 180' C . Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły
cookplgłowy. Składniki: - 600g mielonej szynki wieprzowej - 300g ryżu - 2 jajka - 2 marchewki - 400ml bulionu warzywnego - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - pół papryki - garść świeżych liści bazylii - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz, czosnek granulowany Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do ostygnięcia Marchewki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach W misce mieszamy mięso mielone, startą marchew, drobno
Smacznie Pysznie Kalorycznieulubionych dań. Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku, powinien być lekko słodki, kwaśny i ostry od imbiru i czosnku. Mięso powinno być oblepione sosem, ale nie powinno w nim pływać. Zamiast marchewki w sosie dobrze sprawdzi się na przykład(...)chińszczyzny doskonale pasuje ryż lub makaron ryżowy. Gotową potrawę możecie posypać sezamem, natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem. Polecam, smacznego. Przepis na wieprzowinę po chińsku: 400-500 g wieprzowego mielonego mięsa (może też być drobiowe), duża cebula, marchewka pokrojona w cienkie paski (lub inne ulubione warzywo) na sos: łyżka startego imbiru, 3-4 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku
Lekcje w kuchni