Kotlety mielone to stary klasyk kuchni polskiej,każdy jadł i każdy je zna. Ja lubię kiedy w kuchni i na talerzu coś się dzieje więc eksperymentuję. Ten eksperyment okazał się trafiony i do tego bardzo smaczny(...)Kotlety z dodatkiem aromatycznej bazylii i sera mozzarella to takie polsko-włoskie połączenie. Smaczny pomysł na obiad,u mnie z ziemniakami i mizerią z ogórka. 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 bułka 1 jajko sól pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera mozzarella wiórki 1 cebula 1 łyżka masła pęczek świeżej bazylii
Kolorowa kuchnia Elkijako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa 3/4 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka
Kuchnia MagdaLenywarzywami to będzie też smakować dzieciom. Warzywna zupa z indykiem i ryżem Składniki: 2 łyżki masła 1 por 4 gałązki selera naciowego 3 marchewki 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z indyka (z udźca najlepiej) 2 litry rosołku warzywnego 100 g ryżu 100 ml kwaśniej śmietany 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)selera w plasterki, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa bez czosnku, smażyć 10 minut, dodać czosnek, smażyć 2-3 minuty. Warzywa przełożyć do miski. Do garnka włożyć mięso i przesmażyć ok 10 minut. Warzywa przełożyć do mięsa, zalać rosołkiem, gotować 15 minut, dodać ryż gotować kolejne 10 minut. Śmietankę zaprawić gorącą zupą, przelać do zupy, wymieszać. Dodać
Smaczny zeszytsuchego makaronu świderki 150 g mięsa mielonego np. wołowego 1 szklanka fasolki szparagowej 1 marchew 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso mielone do momentu aż się zarumieni(...)Fasolkę oraz marchewkę (startą na grubych oczkach) należy wcześniej ugotować i następnie dodać do mięsa. Na patelnię dodajemy pomidory, kukurydzę, doprawiamy do smaku i trzymamy na patelni jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Makaron po odcedzeniu dodajemy na patelnię. Całość trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Gotowe
Emcia PichciSkładniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranku - kilka ziaren kolendry - pieprz ziołowy - 2 kostki mięsne(...)maszynkę do mięsa lub zetrzeć na tarce - Kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zalać wodą gotować w osobnym garnku aż zmięknie odcedzić na sicie - ugotować ryż w torebkach 3. - Farsz na dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać
W królestwie smaków Beatymielonej szynki wp. 1 jabłko 80g suszonej żurawiny 100ml czerwonego, półsłodkiego wina sól morska, pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula 50g margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także
Kuchnia w czekoladziecałej rodziny. Palce lizać! Składniki: ok 10 pieczarek 1 cebula 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka do obtoczenia klopsików 1/2 małego pora 1 niewielka marchewka olej do smażenia 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody(...)kwaśnej śmietany 12 lub 18 % *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące
Blog z Apetytempassaty pomidorowej 1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego 6 listków świeżej bazylii ziele angielskie 4 liście laurowe pieprz w kulkach sól pieprz oliwa Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 3 łyżki bułki tartej sól pieprz bazylia mąka pszenna Dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno listki bazylii do ozdobienia garść(...)startego parmezanu Wykonanie: Najpierw przygotować pulpeciki. Mięso wymieszać porządnie z jajkiem, bułką tartą, namoczoną bułką oraz przyprawami. Zrobić małe kulki, obtoczyć je w mące i odłożyć na talerz. Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem z listkami bazylii. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać
Trufelkowoliścia. Jeśli są zbyt sztywne możemy je sparzyć we wrzątku, tak jak to robimy przy robieniu gołąbków. Wybieramy dobry gatunek mięsa. Nie może być też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella / 2 foremki(...)ząbki czosnku, 100-150 sera mozzarella startego na grubych oczkach tarki do jarzyn, 1 pęczek natki pietruszki, gałązka rozmarynu, sól, pieprz, 4 duże liście kapusty do wyłożenia foremek. 1. Mięso mielimy. 2. Cebulę, czosnek i papryczkę kroimy drobno i szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny smalcu. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno cukinię, podsmażamy chwilę, studzimy i wrzucamy do mięsa
Leśny Zakątekmięsem i ryżem. Podane z sosem pieczarkowym smakują rewelacyjnie. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszne i tanie. SKŁADNIKI: GŁÓWKA BIAŁEJ KAPUSTY 1/2 KG ZIEMNIAKÓW 200 G BOCZKU WĘDZONEGO 200 MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO 2 CEBULE 2 ZĄBKI CZOSNKU 1 ŻÓŁTKO SZKLANKA BULIONU 1 MARCHEWKA Z BULIONU SOL I PIEPRZ DO SMAKU 1 ŁYŻKA MAJERANKU 2 ŁYŻECZKI SŁODKIEJ PAPRYKI 1 ŁYŻECZKA SUSZONEJ
Pani M - kuchnia smakowitamięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki) 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 łyżeczki pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę drobno pokroić lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso wieprzowe pokroić dość drobno. Słoninę włożyć do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu, wytapiać około godziny, co jakiś czas mieszając
niecodziennikparyrosołu, młoda odciśnięta kiszona kapusta z marchewką, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, garść natki pietruszki odrobinę świeżego rozmarynu. 1 szklanka rosołu. Mięso mielimy, dodajemy zeszkloną na tłuszczu cebulkę i czosnek. Kapustę kroimy i dodajemy do farszu. Dolewamy bulion, sól, pieprz, zioła drobno pokrojone. Mieszamy, smakujemy dodatkowo przyprawiamy. Proporcja kapusty do mięsa dowolna
Leśny Zakątekzupka,ale w oko wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego makaron spaghetti [ kilka nitek makaronu] 1 cebula 1 jajko majeranek sól, pieprz do smaku koper Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do bulionu , dodać również warzywa(...)Mięso wymieszać z jajkiem , doprawić.Makaron spaghetti połamać na 3 części.Z mięsa formować małe kulki , do mięsa wkładać pocięty makaron.Ilość makaronu czyli "nóg ośmiornicy "dowolna.Do gotującej się zupy wrzucić kulki mięsa z makaronem i gotować razem jeszcze kilka minut.Dodać koperek , doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniemiasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por, biała część przecier pomidorowy oliwki starty żółty ser 1 marchewka sól, pieprz, bazylia suszona makaron pióra Lubella Przygotowanie: mięso przełożyć
Oka w rosole czyli KaFka gotuje