Zdrowo, kolorowo i pysznie! Składniki: 5 kajzerek wieloziarnistych 300 gram mielonej piersi kurczaka skórka z 1 cytryny 1/2 pęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry kilka liści sałaty masłowej kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry oliwa z oliwek Salsa mango: 1 mango sok z 1/2 cytryny sól i pieprz szczypta chili Chutney z cebuli(...)dusimu 5-7 minut, dodajemy sok z cytryny i chili. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie blenderem lub widelcem rozdrabniamy. Przekładamy do miseczki. Mięso mielone z piersi doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz posiekanym drobno koperkiem. Wyrabiamy przez chwilę. Dłonie moczymy w oliwie z oliwek i formujemy kotlety z mięsa. Rozgrzewamy patelnię
Mango Papajabułek hamburgerowych. Czasami podaję z buraczkami. Sprawdzą się zawsze:) Pewnie każdy z Was ma na nie swój przepis. Ja wrzucam swój – może takie też Wam zasmakują. 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała bułka (np. kajzerka) 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 suszona czuszka(...)inna ostra papryka) 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz olej łyżka masła Bułkę namoczyć w wodzie i następnie odcisnąć z jej nadmiaru. Dodać mięso, jajko, otręby i dokładnie wyrobić. Na łyżce masła zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i jak tylko odrobinę wystygnie, dodać do mięsa. Dorzucić zioła, czosnek i dokładnie połączyć. Formujemy kulki, jeśli lubicie, można obtoczyć je w bułce tartej
kuchcikowniaNieco inne kotlety mielone niż zazwyczaj - mielone z ulubioną przez nas kaszą jaglaną i warzywami. Są pyszne, dodatek warzyw, a przede wszystkim kiszonych ogórków dodaje fajnego smaczku. I są zdrowe,bo pieczone w piekarniku. Polecam wszystkim mięsożercom i miłośnikom kaszy jaglanej! 0,5 kg łopatki wieprzowej pół cebuli 2 ząbki czosnku(...)szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 żółtko 1 marchewka 1 pietruszka (nieduża) 2 ogórki kiszone sól pieprz bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Marchewkę, pietruszkę i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Żółtko, kaszę jaglaną i bułkę tartą również dodać do mięsa, doprawić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoczywiście mniej kaloryczne, bo pieczone, a nie smażone na tłuszczu. Szybkie do zrobienia i smaczne. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 1 cebula 1 łyżka sezamu 100 g sera bałkańskiego koziego 1 ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka Cebulę pokroić w drobną kostkę, bułkę(...)kotlecie zrobić wgłębienie łyżeczką i ułożyć kawałki sera. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ułożyć kotlety i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C . pieczone kotlety mielone z kozim serem
O kuchni z uczuciemjuż nam się troszeczkę znudzi to z ręką na sercu proponuję wrzucić je do sosu pomidorowo - ziołowego. Podane np. na obiad z ryżem smakują wybornie. Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowo - ziołowy 3/4 szklanki dobrego sosu pomidorowego (nie kwaśnego(...)szklanka bulionu wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, cząber, oregano olej do smażenia Bułkę namoczyć w mleku, następnie odsączyć, zmielić i dodać do mięsa z jajkiem i przyprawami. Mięso energicznie wyrabiać ręką, tak aby je napowietrzyć. Następnie wyrobić klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty
Jadło i czytadłosmaki się połączą, a mięso dobrze przejdzie aromatem przypraw, których jest w niej niemało. Mięso wołowe jak i pomidory muszą się pogotować, a im dłużej gotowane tym smaczniejsze. Zupa meksykańska świetnie sprawdzi się w połączeniu z chrupiącymi nachosami. Polecam każdemu! Zupa meksykańska Składniki: 500g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów(...)zupę meksykańską: W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Gdy cebula się zeszkli dodać mieloną wołowinę, mięso rozdrobnić i smażyć aż zbrązowieje. Wlać krojone pomidory i przecier pomidorowy (passatę), dokładnie wymieszać, dodać przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, cynamon, kmin rzymski, oregano i bazylię, sól
Codzienne Gotowaniefanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis. Składniki (na 3-4 porcje): Capuns: 20-30 liści botwiny 250 gram piersi kurczaka mielonej 250 gram ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz, majeranek 1 jajko 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego(...)Osuszam liście w ręczniku papierowym. Ziemniaki gotuję do miękkości a następnie rozgniatam na puree. Na maśle smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienia z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, mieszam z puree z ziemniaków oraz podsmażoną cebulką i czosnkiem. Liście botwiny rozkładam i nakładam niewielką ilość farszu. Zawijam gołąbki, które następnie
Mango PapajaDelikatne mięso drobiowe zawsze sprawdzi się na obiad, a teraz z dodatkiem młodej kapusty czy szparagów jest super. Chciałabym zachęcić Was do zrobienia zarazików drobiowych z dodatkiem sera i smażonej szynki. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 1 cebula szalotka(...)ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 3 duże plastry szynki wędzonej(grubość 0,5 cm.) 10 dag. sera żółtego np. salami 2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: mięso mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę, szynkę kroimy w paski i smażymy na 1/2 łyżki masła klarowanego razem z czosnkiem i cebulą, dodajemy do mięsnej masy, mieszamy
Kuchnia Beatypołówka powiedziała, że były przepyszne, więc chce podać na nie mój przepis, który może i Wam posmakuje 😊 Po wypróbowaniu bardzo będzie mi miło, gdy zostawisz komentarz 😉 Składniki: mięso mielone wieprzowe 500 g, boczek wędzony 250 g, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, jajko 1 szt, bułka czerstwa 1 szt, mleko 1 szklanka, natka pietruszki posiekana(...)ogórki kiszone 5 szt, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek, jajko, startą cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy. Gdy czerstwa bułka zrobi się miękka to możemy ją zmielić, lub po prostu rozdrobnić
kulinarne odsłony patiktóra uświetni niejedno przyjęcie w gronie przyjaciół czy rodziny. Składniki oraz sposób przygotowania: Pieczarki wyczyścić delikatnie nożem, wydrążyć, zrobić dołki – na szerokość i głębokość. Pieczarek nie myć! Farsz: Mięso mielone, cebula czerwona i biała bardzo drobno posiekana i siekane części wydrążonych pieczarek. Podsmażyć na maśle. Podczas smażenia rozdrabniać drewnianą łyżką. Nie spiec mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, papryką
Wasze Przepisywysuszyło. Oczywiście taka porzeczka wysypana jest na stół wcześniej wyścielony ściereczką.) 2)Dokladnie osuszuna porzeczkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy cukier i razem mieszamy. 3) Mielimy całość przez maszynkę do mielenia mięsa. ( Pamiętajmy by mieląc porzeczki z cukrem na maszynce elektrycznej od czasu do czasu robić przerwy aby nie popsuć maszynki.) 4) Jeśli nie mieliliśmy porzeczki
Kulinarnie z Polką na Kresachznudzą;) Polecam również inne przepisy na dania z mięsa mielonego: Szwedzkie klopsiki kottbullar Leniwe gołąbki (bez zawijania) Kotlety mielone mojej babci Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Drobiowe kotlety w serem Klopsiki w sosie grzybowym Składniki (na 5-6 porcji): 500g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka) 1 duża cebula 1 duże jajko
Obiad gotowyTradycja, czy nowoczesność? Gołąbki w moim regionie wykonuje się najczęściej z mięsem mielonym i cebulą. Tradycyjne gołąbki uwielbiam, zwłaszcza, kiedy ich wnętrze jest kleiste, a nie suche. Żeby tak było najlepszym sposobem jest dodanie tłustego mięsa. Nie jest to może zbytnio danie fit, ale warto, bo smakują wtedy rewelacyjnie. Można do nich wykorzystać również tłuszczyk, który składuje się
MamaOskarkamarynowany w aromatycznej marynacie. Doskonale sprawdzi się na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąska albo wędlina na kanapki. Mięso z indyka można zmielić na mięso mielone a można też upiec je w całości, dowolnie zamarynować i upiec w piekarniku, to świetna propozycja na szybki obiad. Składniki: * około 1 kg udźca z indyka(...)Skworcu ) * 1 łyżeczka suszonego majeranku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka soli * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki oleju * 4 łyżki wody Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki na marynatę, dobrze wymieszać. Mięso włożyć do marynaty, tak by było całe nią pokryte. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny
Zrób to smaczniezarówno z makaronem, kaszą, ryżem, jak i ziemniakami albo chlebkami naan. Spróbujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie . Kulki mięsne w sosie z suszonymi pomidorami i bazylią 400 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego ((1 kartonik)) 200 g śmietany 18% 50 g pomidorów suszonych 1 cebula 1 pęczek świeżej bazylii przyprawy: do mięs, czosnek, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem
Przepisy na widelcupokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić. W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, zrumienić boczek, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso stanie się szare. Dodać koncentrat, wlać wino, dusić ok 10minut. Dodać krojone pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem
Obiad gotowypuszka pomidorów 1 puszka fasolki czerwonej 1 papryczka chili Pęczek świeżej kolendry 1 liść laurowy łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kakao lub rozpuszczalnej kawy espresso 1 łyżeczka brązowego cukru Cytryna 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)przez chwilę. Dodaj posiekany czosnek, a potem wsyp przyprawy: kmin rzymski, słodką paprykę, oregano, kakao oraz cukier. Zamieszaj całość. Dorzuć posiekaną papryczkę chili a następnie włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż, rozdrabniając szpatułką indyka na mniejsze kawałki. Krok 2 Po około 5 minutach mięso powinno zbrązowieć. Wtedy dodaj do niego przesiekane pomidory z puszki wraz
Niedzielny kucharzNastępnie dodajemy mięso oraz jajko i wyrabiamy masę przez 2 minuty na prędkości 12, w międzyczasie zgarniając jeden raz mięso ze ścianek. Doprawiamy do smaku. Sposób przygotowania tradycyjny: Mięso mielimy przez maszynkę. Cebulę drobno siekamy i rumienimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy, czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy z jajkiem oraz przyprawami. Słoiczki
Kuchnia w czekoladziePomysł na pieczeń powstał bardzo spontanicznie. Połączenia mięsa z owocami nie każdemu przypadnie do gustu ale warto chociażby spróbować. Delikatny indyk i kwaśne jabłko to duet doskonały. Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 1 kwaśne jabłko 2 łyżki domowego rosołu 2 jajka 1 łyżka suszonego(...)szczypiorku Tradismak ok. 1 łyżeczka przyprawy Pasztet- typ kogutek Tradismak przyprawa Smaczuś- pikantny Tradismak pieprz 1 łyżeczka miodu 3-4 listki bazylii aluminiowa foremka Tradismak 1. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, przyprawę do pasztetu, smaczuś i suszony szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Dolewamy rosół i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. 2. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kostkę
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysól wsypujemy do miski, wbijamy żółtka, mieszamy, dolewamy wodę, łączymy, następnie wyrabiamy ciasto na stolnicy,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ale nie może być twarde, farsz: mięso mielimy na dużych oczkach,cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, na patelni topimy masło, dodajemy cebule i czosnek szklimy, dodajemy mięso, smażymy około 5 min.dolewając rosół,jeśli
Kuchnia Beatysklepie? Mięsa można znaleźć więcej w karmie dla kotów! Najlepiej więc przyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki
To co kochamrobiłam je telefonem. Niestety, aparat wyładował mi się w trakcie robienia zdjęć krok po kroku :/ Rolada faszerowana kaszą 3 ćwiartki z kurczaka 1 torebka kaszy jęczmiennej 30 dag mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula łyżka margaryny przyprawa typu kucharek; ziarenka smaku pieprz Z udka wyciąć kość, rozłożyć na desce. Kasze ugotować. Mięso zmielić. Cebulkę pokroić w małe krążki
Gotuję Testujęmięsa. gotowane mięso i warzywa z rosołu jajko 2 - 3 łyżki manny sól i pieprz do smaku Mięso obieramy ze skóry i resztek tłuszczu. Wrzucamy do malaksera razem z warzywami, kto nie ma może przepuścić przez maszynkę i miksujemy lub mielimy na drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku. Dodajemy jajko i mannę, a następnie odstawiamy(...)bardzo delikatne, mięciutkie śmiało można je nazwać klopsikami dla chorych lub małych dzieci. Smakowo i konsystencją na pewno się różnią od takich zrobionych ze zwykłego mielonego mięsa . Można też usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. To już jak tam kto woli albo lubi
Dieta moja pasjazbytnio ciągnąć po zupie pomimo miksowania. Wszystko pichciło się w ten sposób jakieś 15 minut, a w tym czasie przygotowałam pulpety. Do miski włożyłam 300 gr mięsa mielonego z indyka, wbiłam jajko, dodałam małą bułkę namoczoną w mleku, uprzednio dobrze odciśniętą. Dwie garści rukoli poszatkowałam dość drobno i dorzuciłam do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiając solą i pieprzem. Mikstura
Pichceniomaniaboczku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę. Mięso mielimy, do smaku doprawiamy, solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy starte ziemianki (1 łyżka). Smażymy na rumiano
R'n'G Kitchengatunku szybkich i tanich ale na przyjęcia jak najbardziej warto się pokusić o jej zrobienie. Efekt murowany! Składniki: sałata lodowa puszka kukurydzy czerwona cebula 3 pomidory 300 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 300 g pieczarek 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego opakowanie nachos sól, pieprz ostra papryka 2 łyżki oleju Mięso podsmażyć z przyprawami, lekko posolić. Cebulę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzeczytałam tutaj : " pierogi w Niemczech często jada się nadziewane boczkiem, mięsem, mieloną kiełbasą, drobno posiekanym jajkiem gotowanym na twardo itp." Tak więc zmiksowałam sobie te różne smaki i powstały takie oto pierożki, nadziane posiekanym mięsem z rosołu, boczkiem i gotowanym jakiem, do których dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę oraz świeżą zieleninę. Niemieckie pierogi ( cyt .) przypominają kształtem włoskie ravioli
6nieboreszta zrobiła się prawie sama..no...mąż ugotował ziemniaki...choć w sumie można dodać i do wolnowaru i mogłyby się razem gotować z klopsikami. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól,pieprz, vegeta] kalafior marchewka listek , ziele śmietana koperek Do misy wolnowaru wlać wodę ,dać przyprawy włączyć wolnowar. Mięso wyrobić z jajkiem ,pokrojoną w kostkę
Moje domowe kucharzenie