niewielkim nakładem pracy. ;) * SKŁADNIKI na ok. 9 porcji (z 1 makówką) Makówki z białego maku: 200 g białego maku 50 g orzechów włoskich 50 g całych migdałów 50 g mielonych migdałów 50 g rodzynek 5 łyżek miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu 1 duża czerstwa pszenna bułka 150-200 ml mleka cukier puder (opcjonalnie) Karmelowa tafla(...)Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa. Migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. Rodzynki namocz we wrzątku przez kilka minut i odcedź. Dodaj do maku wraz z mielonymi migdałami, kandyzowaną skórką, cynamonem i miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu lub cukru. Bułkę
Food Squarerodzaj pieczywa – wywodzi się z włoch i każdy region włoch ma jej lekko zmodyfikowaną wersję. Myślę, że moja jest tą najbardziej podstawową, którą urozmaiciłam z wierzchu mięsem mielonym w sosie pomidorowym i obsypałam tartym serem żółtym. Gdy młodszy syn zapytał się co będzie... Więcej The post Focaccia z mięsem i serem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekzapewne każdy ją zna. Ale dla tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. A tu propozycja na babkę w warstwą mięsa mielonego ( klik ). 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g wędzonego boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek
Di gotujesmaczny obiad dla zapracowanych. Do kotletów mielonych dodałam konfiturę z cebuli a panierkę zrobiłam z chrupkiego żytniego pieczywa. Składniki 1 słoik sosu meksykańskiego firmy Jamar 200 g mięsa mielonego 1 łyżeczka konfitury z cebuli firmy Proeco Polska … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySpakowaliśmy do kapuścianych liści mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad. Składniki: -główka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu
Maminek kulinarnyCoś nas tknęło na połączenie otrąb i mięsa mielonego...wyszło smaczne połączenie. Składniki 250 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl otrębów pszennych 1/2 szkl pestek(...)dyni 1 jajko 1 łyżeczka mielonej kozieradki 50 ml bulionu mięsnego 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sezamu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę mielimy razem z cebulą, czosnkiem, otrębami i pestkami. Do masy wbijamy jajko, doprawiamy solą, pierzem, kozieradką, dokładnie wyrabiamy z bulionem. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w mieszance bułki tartej
R'n'G Kitchenlepiej? :) Zatem dzisiaj przepis na gołąbki z mięsem i kaszą pęczak, a za kilka dni wersja wegetariańska: z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku 1 cebula 1 łyżka masła lub margaryny 1 jajko sól, pieprz Zewnętrzne liście kapusty odkładamy na bok, są niezbyt urodziwe więc gołąbków
Marder&Marder ManufactureDziś proponuję upiec z nią szynkę. Składniki : mięso od szynki (kulka) 3 źdźbła trawy żubrowej 3-4 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą kulką. Mięso polać sosem sojowym, a następnie posypać przyprawami
Weekendy w domu i ogrodzienich całą wodę). Ugotowane ziemniaki dokładnie odparujcie i 'utłuczcie', aby nie było grudek. Cała masa ziemniaczana powinna być gładka, zwarta i jednolita. Do farszu możecie użyć gotowego mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego, obsmażyć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić i gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby). Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych(...)Krok 1. Mięso zalewam wodą, dodaję warzywa, przyprawy i powoli gotuję do miękkości. Krok 2. Ugotowane mięso, marchew i pietruszkę wyjmuję (wywar zostawiam do gotowania kartaczy, tylko dosalam, możecie dolać jeszcze wody), posiekaną cebulę smażę na złoty kolor z odrobiną cukru, wszystko razem mielę, dodaję jajko i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Jak ktoś chce, to może farsz
Moja Książka Kucharskaczosnku 30 dag.żółtego sera Po 1 łyżce - musztardy , koncentratu pomidorowego i keczupu do mięsa i jeszcze raz do posmarowania pieczenia z wierzchu Curry do posypania pieczeni Przyprawa do gyrosa ************************************* 1 . Kaszę mannę ugotować w bulionie oraz dobrze ją wystudzić. 2 . Mięso mielone połączyć z cebulą pokrojoną w kostkę , musztardą , startym żółtym serem , koncentratem i keczupem(...)aluminiową , dno posypać kaszą manną . 4 . Masę mięsną wyłożyć do formy , posmarować wymieszaną razem musztardą ,koncentratem pomidorowym i keczupem marynatą wierzch , posypać przyprawą do gyrosa i curry. 5 . Mięso piec 1 godzinę w 220 stopniach.Jesli zauważymy że mięso nam się mocno już przyrumieni z wierzchu a czas jego pieczenia jeszcze się nie skoñczyl ,przykryjmy pieczeń z wierzchu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 700 g szynki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 12 dużych pieczarek 1/2 pęczka natki pietruszki 200 g żółtego sera (gouda) 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso mielimy. Od pieczarek odcinamy nóżki i kroimy je na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie smażymy na nim pokrojone ogonki pieczarek, cebulę
Qchnia po prostuwidelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście(...)laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i lekko rumienimy. Dodajemy do niej mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy około 5 minut. Dolewamy koncentrat, dosypujemy mieloną paprykę, znowu chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy liście, ziele, majeranek, pokrojoną w paski
Kardamonovyduża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i lekko rumienimy. Dodajemy do niej mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy około 5 minut. Dolewamy koncentrat, dosypujemy
Kardamonovydawna miałam nowy przepis na chili do wypróbowania. W końcu je ugotowałam! Pyszne chili z czarną fasolą, zieloną soczewicą i mielonym mięsem. Pożywne, zdrowe i ostre. Takie właśnie lubię! Ostra, meksykańska potrawa na obiad lub kolację. Smaczne nadzienie do tortilla. Przepis na chili Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 500 g mielonego, wołowego 1 łyżka(...)ugotowanej 400 g zielonej soczewicy ugotowanej 1 doniczka świeżej kolendry Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Oczyść chili z pestek i również pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie być krwiste. Dodaj fasolę, soczewicę, chili sos, wodę, chili w proszku i prawie całą kolendrę. Wymieszaj i gotuj sos przez 20 minut. Posyp resztą kolendry
codojedzenia