robiłam żadnych kotlecików pieczonych i oto one- kotleciki pieczone z dodatkiem czerwonej kapusty. Wyszło pysznie i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie Składniki: – 400g mięsa mielonego (u mnie z filetów z piersi kurczaka) – 200g ugotowanej kapusty czerwonej – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma(...)czubryca zielona, papryka słodka, sól, pieprz) Kapustę pokroić w drobną kostkę, ugotować do miękkości (przez około 30 minut) i wystudzić. Mięso zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na 8 równych kulek, uformować kotleciki i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec
Smaki Arminewidok tego dania cieknie ślinka. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne domowe burgery z frytkami. Smakują wyśmienicie! Sprawdźcie sami! Smacznego! Z podanych składników wykonamy 4 burgery. Mięso: 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka marchewka cebula jajko łyżka ostrej musztardy przyprawy (sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, curry, papryka ostra) 4 plastry sera żółtego wędzonego Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce(...)cebule kroimy w kostkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Gotowe mięso dzielimy na 4 części. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem, tworząc okrągłe kotleciki o grubości ok 2 cm. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach (grzanie góra dół). Pod koniec pieczenia (3 – 4 min) na każdym kotleciki umieszczamy wędzony ser żółty). Hamburgery podajemy
Przepiski.plinterpretacji dodałam jeszcze pieczarki i odrobinę cukru. Nie mam pojęcia, jak wiele ma to wspólnego z bolognese, ale jest to typowo "moja" wariacja i jest pyszna :) Składniki: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 butelka passaty pomidorowej 1 garść pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka(...)brązowego cukru oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Mięso smażymy na oliwie, dodając sól i pieprz do smaku. 2. Przekładamy usmażone mięso do garnka. 3. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oliwy, szklimy cebulę i podsmażamy pieczarki. 4. Przekładamy cebulę i pieczarki do garnka z mięsem
Prosto z KotłaSkładniki: 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego 1 liść laurowy po 1 łyżeczce: cynamonu i gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 1 kg mięsa mielonego 3 łyżki oliw y 1 cebula 2 gałązk i selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 marchewki 100 g suszonej śliwki skórka z połowy pomarańczy sól, pieprz do smaku pół(...)pęczka natki pietruszki Dodać wino, ocet balsamiczny, liść laurowy, cynamon i gałkę oraz ziele – wymieszać. Mięso pokroić na kawałki, dodać do marynaty, zostawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc. Mięso wyjąć z marynaty i obsuszyć ręcznikiem papierowym, marynatę przecedzić i zachować. Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę, marchewką w większą kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę
Smaczny zeszytmleka owsianego naturalnie się zagęszcza. Taki sos można oczywiście przygotować także do innych dań. Świetnie sprawdzi się na przykład do placków ziemniaczanych. Składniki na klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego czerstwa bułka 1 jajko 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki soli Składniki na sos pieczarkowy: 250 g pieczarek szklanka mleka owsianego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pieprz(...)smaku Bułkę namaczamy przez 15 minut w wodzie, a następnie odciskamy. Do miski wrzucamy mięso, odciśniętą bułkę, jajko, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso formujemy w niewielkie kulki i podsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gotowe pulpeciki przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki
Dieta bez mlekasię w moim ogrodzie na dobre to ciągle coś z niej gotuje-tym razem padło na kotleciki zawijane w cukinię w sosie pomidorowym-pychotka-polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka jedna średnia cukinia jajko 100 g ugotowanej kaszy bulgur(może być również jęczmienna lub gryczana czy ryż,co lubicie i macie w domu) cebula 2 ząbki(...)czosnku sól,pieprz przecier pomidorowy 400ml oregano,papryka słodka w proszku 150 g sera żółtego Przygotowanie: Mięso doprawiamy do smaku,solą ,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulką,dodajemy ugotowaną kaszę,jajko i całość dokładnie mieszamy. cukinię kroimy za pomocą obieraczki w cienkie długie plastry,układamy jak gwiazdkę i na środek kładziemy kulkę z mięska, zawijamy mięso
Swojskie jedzonkorewelacyjny pomysł na przełamanie kulinarnej rutyny… niby to samo a jednak inaczej. Spróbujcie. Produkty potrzebne do przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: pół opakowania makaronu spaghetti, 500g mięsa mielonego (ja używam najczęściej mielonego z udźca indyka), 1 jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku, puszka całych pomidorów bez skórki, 5 suszonych pomidorów, garść liści bazylii(...)ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, tarty parmezan do posypania. Sposób przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: Do zmielonego mięsa wbijam jajko oraz dosypuję kilka łyżek bułki tartej (na ogół około 3-4 łyżki tyle, aby uzyskać właściwą konsystencję), dodaję sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i formuję klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki Gotuję
Gotuj Się Kto Możetakie lubię 😄 Wy oczywiście możecie robić jakie chcecie wedle upodobań👍 Świetnie smakują z kaszą gryczaną lub ryżem brązowym i surówka z marchewki😍 Składniki na 2 porcje: -250 g mięsa mielonego z indyka -1 cebula -200 g pieczarek -koperek wedle uznania (ja dałam ponad pół pęczka) -odrobina wody w razie potrzeby -łyżka skrobi kukurydzianej+ łyżka śmietanki -łyżka oleju Przygotowanie(...)Cebulkę kroimy drobno w kostkę i podsmażamy. 2. Lekko ostygniętą dorzucamy do przyprawionego wedle uznania mięsa i mieszamy. Formujemy kotleciki. Podsmażamy lekko z obu stron. 2. Pieczarkę kroimy w kostkę, dorzucamy do kotletów i dusimy pod przykryciem. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy koperek, skrobię i śmietanę do zagęszczenia sosu, mieszamy i dusimy jeszcze
Zdrowie i pysznie na talerzuporcje) - 1/2 mielonego fileta z piersi kurczaka - 1/2 pora - cebula czerwona - odrobina mąki - 250 ml przecieru pomidorowego - 1 łyżka śmietany - szklanka ryżu - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, odrobina cukru, tymianek - olej do smażenia Wykonanie Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojonego w kostkę pora oraz
Health-Fit-Lifeskładnika brakowało. Zrobiłam idealne, kropka w kropkę. Sos z dodatkiem wina. Włoska poezja. Składniki na spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" (3 - 4 porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki jajko garść natki pietruszki sól pieprz Sos: oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka(...)opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać przecier i dorzucić
Karola gotujePyszne klopsiki o niecodziennym smaku i zaskakującym wnętrzu. Idealne jeśli lubimy klopsy ale znudziły nam się te w standardowej wersji. Składniki : 500g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko ¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików orzechy włoskie około 15 sztuk około 10 listków świeżej szałwii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, imbir olej do smażenia Sposób przygotowania: Szałwię(...)drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc na połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą
Pyry na Gaztakich dań jest risotto, które u nas było robione ze zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu. Składniki 100 g ryżu 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno
Gotowanie Patkiponieważ są miękkie i delikatne w smaku. Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych. Zresztą sami spróbujcie! Polecam! (około 18 sztuk) 700g mięsa mielone 300g ryżu (waga ugotowanego) 2 jajka 1 cebula (duża) 1 łyżka majeranku papryka słodka sol, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż ugotować(...)osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. W misce umieścić mięso, ryż, cebulę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i umieścić na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron - na złoty kolor. Odsączyć
Di gotujeszybko, jest aromatyczne i sycące. Jest daniem idealnym na obiad jak i wczesna kolację. Dzieci je uwielbiają :) Składniki: 300g makaronu spaghetti ( u mnie pomidorowy) 500g mięsa mielonego z indyka gałązka bazylii 2 łyżeczki suszonej bazylii cebula 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól/pieprz szczypta cukru 50ml czerwonego wytrawnego wina parmezan oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)dente. Cebule wraz z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy około 3-4 minuty. Całość zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Po tym czasie do mięsa wlewamy passatę, wkładamy gałązkę bazylii (po przygotowaniu sosu możemy ja wyjąć) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszona bazylią. Dusimy jeszcze około
ChilliJemySkładniki na pulpety mięso mielone z łopatki, 600g jajko, 1 szt cebula, 1 szt czosnek, 8-10 ząbków czerstwa bułka, 1 szt sól, pieprz, mielony kminek Składniki na sos bulion warzywny, 500ml koper zielony, 2 pęczki śmietana 12%, 100ml mąka pszenna, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Czerstwą bułkę moczymy w wodzie lub w mleku na godzinę(...)przed wyrabianiem pulpetów. Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. W misce mieszamy mięso, czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną drobno cebulę, doprawiamy do smaku. Formujemy pulpety, obtaczamy w mące, smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. W rondlu zagotowujemy bulion. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę z mąką, dolewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do reszty bulionu. Zagotowujemy sos, dodajemy
Gotowanie moimi oczamiciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min. Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 . Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić
Gotowanie jest łatweprzyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie
Miód i pieprzprzyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie
Miód i pieprzwszystkie warstwy od a do z, a cała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej(...)miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier pomidorowy do smaku oliwa sól przyprawa meksykańska Sposób: Mięso przysmażamy na patelni z czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiając solą. W garnku przygotowujemy wywar z kostek rosołowych, do wywaru wkładamy przysmażone mięso z cebulą i czosnkiem, wlewamy zawartość puszek (fasole oraz groszek dałam wraz z zalewami), paprykę kroimy w kosteczkę dorzucamy
Kuchenne aromatyoraz sosem z dodatkiem wyśmienitej Przyprawy Hiszpańskiej Rafex , pieczarek i mięsa daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 2 słoiki dowolnego sosu bolońskiego po 520 g 1/2 kg mięsa mielonego 1 opakowanie płatów lasagne Primo Gusto 500 g 6 pieczarek 1 cebula Vegeta , pieprz do smaku 1 łyżka Przyprawy Hiszpańskiej Rafex około 2 szklanek tartego sera(...)najlepiej parmezanu 4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: Oliwę rozgrzać , dodać posiekaną cebulę , pokrojone pieczarki i mięso , podsmażać około 10 minut Następnie dodać przyprawy , wlać sos boloński , wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 /20 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryna . Spód wyłożyć płatami lazanii , następnie wyłożyć trochę sosu mięsnego , tak żeby dobrze przykrył płaty makaronowe. Następnie
Sama słodycz i szczypta chiliAKCJA OCZYSZCZAMY LODÓWKĘ Składniki: 500 g mięsa mielone z indyka 200 g pieczarek 150-200 g suszonych pomidorów 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól himalajska i pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną głęboką patelnię dodaje oliwę i posiekana cebulę podsmażam, stopniowo dodaje mięso dzieląc na drobne kawałki
ClauditteMissCookinglubiane przez moja córkę, postanowiłam je jednak przygotować na prośbę mojego męża. Dzięki mięsistym i aromatycznym pomidorom, zakupionym na rynku wyszło boskie. SKŁADNIKI: 800 g pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3-4 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia do smaku sól, pieprz 4 ząbki czosnku makaron spaghetti parmezan ( na zdjęciu zamiast parmezanu / bo nie lubi / ulubiony(...)żółty ser mojej córki :) ) A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso. Podsmażać, aż przestanie być surowe. W garnku podgrzać pozostała oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odrobinę posolić i podsmażać, aż cebulka się zeszkli. Wrzucić drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze około 30 sekund. Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, doprawić bazylią
Kuchnia w opałachzamiast ryżu użyłam kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam!Składniki:1 duża główka młodej kapustyFarsz:2 szklanki kaszy gryczanej2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)2 cebulesól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówSposób wykonania:1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, solimy i dodajemy masło. Gotujemy przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę, odstawiamy, przykrywamy(...)garnek ręcznikiem, by kasza napęczniała. Gotową kaszę przekładamy do miski.2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy.3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą.5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem
Kuchnia domowa Animieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)Pół opakowania szpinaku mrożonego¾ szklanki soczewicy czerwonejpół torebki kaszy gryczanejdwa jajka od szczęśliwej kurkiłyżka mąki razowejłyżka bułki tartejłyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnkusól
pieprzny smaczekkiedyś ochotę na nadziewane pieczarki, nadzienie okazało się na tyle smaczne, że teraz najczęściej występuje samodzielnie, w formie kotletów. Warto wypróbować i przekonać się jak pyszne są:) Składniki: mięso mielone jajka ugotowane na twardo żółty ser kilka niewielkich pieczarek sól pieprz ulubione zioła (u mnie najczęściej bazylia i oregano lub tymianek) panierka (mąka, jajko, bułka tarta) Pieczarki, jajka(...)żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy. Smacznego
chwile dla mnieŁopatka wieprzowa- 400g Kapusta kiszona- 350g Ser żółty- 180g Papryka czarowna- 160g Cebula- 160g Pieczarki- 130g Śmietana 30%- 120g Smalec- 120g Majonez- 80g Masło- 50g Czosnek- 10g Sól, pieprz Mięso mielimy. Cebule, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, kapustę odciskamy z wody i szatkujemy. Na jednej patelni rozpuszczamy połowę smalcu i smażymy na rumiano połowę cebuli, następnie dodajemy kapustę, masło
serzmiesemKotleciki Myśliwego Smaczne kotleciki z warzywami w pysznym sosie. Składniki: · 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · Jajko · Sól · Papryka ostra · Majeranek(...)przecieru pomidorowego · 2 łyżki musztardy sarepskiej · 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, solimy, doprawiamy papryką ostrą, wsypujemy bułkę tartą oraz majeranek i wyrabiamy. 2. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, po usmażeniu układamy w naczyniu
Kulinarna Chwilaenable_page_level_ads: true }); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Makaron z pulpecikami składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 1 szklanka ketchupu z cukinii z tego przepisu KLIK (ewentualnie puszka pulpy z pomidorów) 1 żółta papryka 1/2 czerstwej bułki 1 szklanka bulionu Makaron z pulpecikami wykonanie(...)Bułkę namaczamy w wodzie, odstawiamy, gdy wchłonie płyn i będzie miękka odciskamy ją i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, łyżkę majeranku, sól i pieprz. Wyrabiamy całość dokładnie, formujemy pulpeciki. W głębokiej patelni podgrzewamy bulion z ketchupem z cukinii, wrzucamy klopsiki, pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy makaron spaghetti (około 4 porcji) i gotujemy do momentu
Delusional Trineryżem, kaszą lub chipsami nachos. Osobiście bardzo lubię to danie za swoją prostotę i pyszny smak. Polecam wersję zapiekaną w plackach z serem. SKŁADNIKI : 500 g chudego mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 0,5 l bulionu ( może być troszkę mniej ) 1 łyżka ostrego ketchupu 4 ząbki(...)czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasolki czerwonej w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki ostra papryka do smaku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich 1-2 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje MarioliPieczone mięso z jajkiem w środku. Jako przystawka, zamiast wędliny na kanapkę lub jako dodatek obiadowy do ziemniaków. Pyszna! Składniki: (na dużą formę keksową) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, jajko, sucha bułka, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki suszonego lubczyku, łyżka słodkiej papryki, sól - płaska łyżka, łyżeczka pieprzu, dodatkowo 5 jajek masło i bułka tarta do wysmarowania formy(...)Przygotowanie: 5 jajek gotujemy na twardo. Obieramy. Bułkę namaczamy w wodzie i odsączamy. Dodajemy do mięsa wraz z przyprawami i surowym jajkiem. Dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej masłem i lekko obsypanej bułką tartej formy wykładamy na dno trochę mięsa. Następnie układamy jedno za drugim jajka. Wykładamy pozostałe mięso, dokładnie uzupełniając formę. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę
Lena GotujeSkładniki: na kotlety: 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 1 cukinia 1 cebula 1 czerstwa bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku na sos: wywar z gotowanych suszonych grzybów do pierogów, który został zamroziłam i teraz użyłam go jako bazy do sosu zasmażka do sosu: masło oraz mąka Przygotowanie: mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać
Oka w rosole czyli KaFka gotujepieczeni z żurawiną , przyszedł czas na pieczeń z warzywami. Składniki: 800 g mięsa mielonego z szynki, 8 średniej wielkości pieczarek, pół dużej czerwonej papryki, duża cebula, 2 łyżki posiekanego lubczyku, jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, sól czosnkowa, pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i wraz z papryką kroimy w większą kostkę(...)mięsa dodajemy warzywa, lubczyk, jajko, bułkę tartą i mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczemy w keksówce przez około godzinę w 180 stopniach
Lena Gotujewersji na tagliatelle bolognese pod względem dodatków i proporcji to dziś pokusiłam się na przepis z MasterChefa Junior. Wszystkiego trzeba spróbować. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 3 świeże pomidory 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano oliwa z oliwek sól, pieprz parmezan do posypania dania Przygotowanie: Na patelni(...)rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy mięso i gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i zblendowane pomidory z puszki. Sos doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i – redukujemy. Makaron gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy bazylią. Lekko zmodyfikowany
Zasmakuj Kuchnistwierdziłam, że warto zjeść spaghetti zapieczone w dużej ilości ciągnącego się sera. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag makaronu spaghetti 50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego duża cebula szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki zioła (bazylia, zioła prowansalskie, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej) sól, pieprz łyżeczka koncentratu pomidorowego 15 dag parmezanu(...)ulubionego sera 3 duże kulki mozzarelli Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso podsmażamy z przyprawą do mięsa. Cebulkę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Dolewamy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Łączymy mięso z makaronem i startym serem. Wykładamy do formy żaroodpornej. Mozzarellę kroimy w plastry
ChilliJemyKuchnia włoska. Moja słabość. Lasagne... Nasza domowa jest najlepsza, ale włoska niezrównana. Składniki na lasagne (4 duże porcje): mięso mielone około 500 g makaron do lasagne (najlepiej włoski makaron) puszka krojonych pomidorów około 8 pomidorków koktajlowych puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty 400 g sól pieprz oregano bazylia Sos beszamelowy: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/01/sos-beszamelowy.html Cebulę pokroić(...)kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut, a następnie dodać krojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić oregano oraz bazylią. Dusić kolejne kilka minut, a w tym czasie przygotować sos beszamelowy. Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: sos, makaron. mięso, ser. Odłożyć na tyle
Karola gotujefarszem. Czasami robić się nie chce, nie wiadomo dlaczego...ale jak się zrobi....MMMM <3 parę chwil nie idzie na marne ;) Składniki 1 kapusta włoska 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 łyżka oleju Sos: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz 250 g ryżu(...)bulionu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na oleju (1 łyżka) podsmażamy mięso, tak aby było „sypkie”. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki), podsmażamy cebulę, dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, bazylię i dusimy 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy zgrubiałe części (nerwy
R'n'G Kitchenpłaskiej powierzchni). Teraz zabieramy się za sos mięsno-pomidorowy. Możemy przygotować swój ulubiony sos bolognese. Oto proporcje na sos, który ja zawsze wykonuje: - 500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - puszka pomidorów w zalewie + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 średnie marchewki - 3 łyżki oleju - 2 ząbki czosnku - 1 średnia cebula - sól, pieprz, pieprz cayenne, oregano Marchewkę zetrzeć(...)grubych oczkach (jabłkowych). Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażyć na oleju, dodać mięso. Przesmażyć. Dodać marchewkę, pomidory, koncentrat. Doprawić solą, pierzem, pieprzem cayenne i oregano. Podlać 0,5 szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy
kawawszklanceSkładniki: 500 g mięsa mielonego 1 puszka czarnej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki zielonego groszku 100 g żółtej fasolki szparagowej 100 g zielonej fasolki szparagowej 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz, czerwona papryka Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy, aż nabierze brązowego koloru. Wrzucamy żółtą
magiczna kuchnia Kasifilmu "Supernatural". Screen z filmu "Supernatural". Dean przygotował hamburgery. Screen z filmu "Supernatural". Screen z filmu "Supernatural". Poniżej przepis na 4 duże hamburgery. SKŁADNIKI Na kotlet: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego (pół na pół) 2-3 łyżeczki musztardy do smaku: sól, pieprz, majeranek jeżeli posiadacie, to nieco sosu sojowego Pozostałe: 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona(...)cebula 1-2 pomidory 3 ogórki kiszone kilka liści sałaty majonez, musztarda, ketchup WYKONANIE Do mięsa dodać musztardę, sól, pieprz, majeranek, kilka kropel sosu sojowego i dobrze zagnieść. Jeżeli jest za suche, to dodać wody, będzie się lepiej formować kotlety. Liście sałaty umyć i dobrze osuszyć. Pomidory i cebulę pokroić w krążki, ogórki w cienkie plasterki. Bułki przekroić. Z mięsa
Passions hobbies lifedosypujemy sól i mąkę. Dokładnie rozprowadzamy, by nie było grudek. W zależności, czy wolimy cieńsze, czy grubsze dolewamy wody do odpowiedniej gęstości. Smażymy na średnim ogniu, na dużej patelni. Mięso mielimy na drobnym sitku w maszynce i przyprawiamy. Osobiście zakochałam się ostatnio w czubrycy czerwonej i używam jej właściwie do każdego dania. Oczywiście użyłam również standardowo soli i pieprzu. Wychodzę
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 – 4 łyżki bułki tartej, 1 – 2 ząbki czosnku, 1 – 2 cebule, pieprz, vegeta,ostra papryka, 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno
kulinarnajamka.blogspot.comserka topionego) tworzą połączenie idealne, podałam je w formie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie. Pulpety: 500g mięsa mielonego mała czerwona cebula 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz do smaku jajko 3 łyżki bułki tartej Sos 1 brokuł (500g) 2 średnie czerwone cebule 100g serka(...)topionego o smaku cebuli 100g żółtego sera 200ml mleka sól, pieprz 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno kroimy, mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i przekładamy na talerz. 2. Brokuł gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie
Szefowa kuchniSkładniki: - 150g mięsa mielonego - 1 cebula - jajko - kilka łyżek oleju do smażenia - kilka łyżek bułki tartej - dwie bułki kajzerki lub inne jak ktoś woli - 400g mrożonych frytek - 2 plasterki żółtego sera -sól, pieprz, ketchup do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jeszcze jajko, bułke tartą, pieprz i wyrabiamy ręka
Tanie przepisy studenckieSkładniki: 500g mięsa mielonego ( łopatka wieprzowa ) puszka pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów sól, pieprz imbir, papryka słodka i ostra ( do smaku ) szczypta oregano, tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka maggi 3 łyżki oleju parmezan lub żółty ser 375g makaronu Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy
Gaździnka warzypomimo tego, że towarzyszy nam od lat, wciąż się nam nie znudziła. Pozostając wierna tradycji rodzinnych spotkań przyrządziłam ją na przyjęcie urodzinowe mojego Skarbka :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 puszki białej fasoli 2 puszki fasoli czerwonej (lub po jednej czerwonej i czarnej) 2 puszki pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego 2 puszki kukurydzy (niekoniecznie) 2 średnie cebule kilka ząbków(...)czosnku olej do smażenia sól pieprz papryka ostra Cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Dodajemy odsączone z zalewy fasole i kukurydzę oraz pomidory razem z zalewą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem. Smacznego
chwile dla mnie