ziemniaki lub bez, zakwaszana octem, sokiem z cytryny lub sokiem z ogórków kiszonych..Wszystko wedle własnego gustu.Moja zupka z sokiem z ogórków kiszonych..mniam..polecam. około 3o dkg mięsa mielonego 1 jajko sól, pieprz cebula czosnek niedźwiedzi, majeranek 2-3 marchewki 1 pietruszka kilka ziemniaków listek ,ziele śmietana ocet, sok z cytryny lub około 1 szkl.wody(...)ogórkach kiszonych opcjonalnie kasza manna ,kuskus lub płatki owsiane do zagęszczenia zupy koperek Do mięsa dodać jajko, pokrojoną cebulę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i formować małe klopsiki .Do garnka wlać wodę, dodać listek i ziele i zagotować.Do gotującej się wody wkładać klopsiki.Po kilku minutach dodać startą na tarce lub pokrojoną marchewkę i pietruszkę
Moje domowe kucharzenieśrednia, ryż 200 gram, mięso mielone 60 dag, marchew 1 większa, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, Przyprawa do makaronów 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 2 litry, pomidory w puszce 1 puszka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku mieloną łopatkę dobrze wymieszać(...)marchewką na grubszych oczkach i startą cebulą z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory z puszki zmiksowane, przyprawę w płynie i dusić
W Mojej Kuchni Lubięśmietanie. Do tego dodałam wyrazisty smak wołowiny i powstało przepyszne danie. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: -200 g makaronu rurki nr 15 LUBELLA -250 g mięsa mielonej wołowiny na tatara -200 g śmietany 30% -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -30 g masła -dwie cebule -pęczek szczypiorku -4 małe korniszony -jedno jajko -łyżka ciemnego sosu sojowego(...)mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej rzepakowy -patyczki do szaszłyków Do mięsa dodajemy: Jedną cebulę i korniszony pokrojone w bardzo drobną kostkę, surowe jajko, sos sojowy, odrobinę pieprzu. Soli nie polecam używać, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy na pulchną jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie nastawiamy wodę
Kulinarne przemysleniaDanie to jest świetnym sposobem na wykorzystanie fasolki, która pozostała nam z obiadu. Fasolka szparagowa w mięsnym sosie Składniki : 300 g fasolki szparagowej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej rzepakowy sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotujemy na miękko w osolonej wodzie, odcinamy(...)końce i kroimy w słupki Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju dodając mięso, zarumieniamy, dodajemy zblendowane pomidory i całość doprawiamy do smaku - dusimy 10 minut by część sosu odparowała. Dodajemy fasolkę, mieszamy. Całość podduszamy 5 minut dodając posiekaną natkę pietruszki - doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 1 średni ogórek kiszony 2 łyżki kukurydzy konserwowej sól pieprz ziołowy bazylia oregano bułki z ziarnami sałata masłowa olej rzepakowy 1 cebula czerwona 2 średnie pomidory SOS KIELECKI HAMBURGEROWY MAJONEZ KIELECKI KETCHUP KIELECKI PIKANTNY Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać
Prosto i Smacznie z Anetąprzykryciem. Rozwałkować cienko, następnie kroić na wąskie paski. Gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego) 1/2 szkl. czerwonego wina puszka krojonych pomidorów bez skórki sól pieprz oregano oliwa Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Marchew(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli, podsmażyć. Dodać mięso, wymieszać i dusić przez chwilę. Następnie wlać wino, dusić prze chwilę. Dodać pomidory, wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Od czasu do czasu mieszać. Można dolać trochę bulionu, gdyby płyn z sosu zbytnio odparował. Na końcu doprawić do smaku
zadanie-gotowanieDzisiaj polecam przepis na pyszne kotlety mielone z dodatkiem pokrzywy. Pokrzywa to roślina mająca szerokie właściwości lecznicze i odżywcze. W kuchni można ją wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Warto sięgnąć po tę roślinę. SKŁADNIKI: 500g karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek świeżych pokrzyw(...)jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej, ziemniaki, Zasmażana kapusta biała ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę, cebulę i czosnek mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście drobno siekam nożem. 2. Do zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotlety
Tradycyjna kuchnia KasiKotleciki z curry i orzechami piniowymi. Polecam przepis na te egzotyczne kotleciki. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 250g mielonego mięsa wołowego 1 jajko 1 średnia cebula kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka curry 2 łyżki orzechów piniowych sól czarny pieprz oliwa z oliwy Przygotowanie Na patelni zrumienić orzechy piniowe. Mięso włożyć do głębokiej miski
Tureckie Przepisynajwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Makaron ugotować(...)osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: * 40 dag mielonego * 2 ząbki czosnku * 2 jajka * łyżka maggie w płynie * 4 łyżki kaszy manny * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia * 2 litry bulionu (może być z kostki) * pół główki kapusty pekińskiej * 25 dag pieczarek * 2 cebule * pęczek koperku * 2 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Mięso mielone mieszamy z jajkami, kaszą manną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Pobite gary Barbaryjesienią, my jemy ją przez cały rok, zawsze jest w lodówce by można było położyć ją na kanapki czy użyć do przygotowania obiadu. 4 czerwone papryki 500g mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 100g ryżu 2 duże cebule 6 łyżek koncentratu pomidorowego 200g żółtego sera pieprz, sól, bazylia 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebule smażymy(...)wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju. 3.. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Smażymy do zarumienienia. 4. Na patelnię przekładamy ugotowany ryż, koncentrat i starty na tarce ser. Mieszamy. 5. Z papryk odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Papryki smarujemy olejem, napełniamy farszem, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze
Szefowa kuchnikaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :) To do dzieła ! Sos pomidorowy : ( Całość przygotowania zajmuje niecałą godzinę) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki wieprzowej) wieprzowego lub innego około 1,5 kg pomidorów 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki(...)czerwonej pieprz i sól do smaku trochę ketchupu pikantnego i łagodnego garść świeżych liści bazylii oliwa lub olej do smażenia Wykonanie : Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, dodaję zmielone mięso. Smażę na niedużym ogniu kilkanaście minut. Sprawdzam czy jest miękkie. Jeśli tak doprawiam pieprzem i solą. W czasie kiedy mięso się smaży sparzam pomidory. Obieram je ze skórki
apetytnapieczenieNaszym domu bardzo często przygotowujemy rożnego rodzaju klopsiki, pulpety czy też kotleciki z mięsa mielonego. Tym samym dzisiaj przygotowałam klopsiki z natką pietruszki, które poddusiłam z esencją do duszonych mięs Knorr. Esencje te dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-) Klopsiki z natką pietruszki SKŁADNIKI(...)mielonej łopatki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr 600-700 ml bulionu np. wołowego 1 łyżka mąki PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaku. Dodajemy posiekane szczypior i koper jeśli lubimy. Można też dodać łyżeczkę gotowej przyprawy (np. Prymat) ale nie jest to konieczne. My się obywamy bez tego. Przygotowanie tortilek: Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę(...)mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili na bazie koncentratu pomidorowego (wystarczy łyżkę koncentratu utrzeć z oliwą do oliwek i szczyptą płatków chili oraz doprawić odrobiną cukru i soli) SMACZNEGO... ... i umiarkowania w jedzeniu, którego mi zabrakło
Kuchnia po mojemuTakiego długiego spaghetti nie jadłam:) Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:) Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego 400 g makaronu spaghetti świeża bazylia 1 łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki(...)czosnku tarty parmezan- obowiązkowo Bazylię posiekać i dodać do mięsa. Następnie dodać łyżeczkę musztardy, doprawić pieprzem i solą. Wbić jajko i wyrabiać mięso na gładką, jednolitą masę. Wysmarować ręce oliwą. Z mięsa uformować małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wyłożyć na talerz. Cebule i czosnek
MarciochaKucharzy