mięso mielone - 22854 przepisów (strona:484/1524)

Przepis #9 Klopsiki drobiowo-porowe w sosie pomidorowym podawane z ryżem 138

porcje) - 1/2  mielonego fileta z piersi kurczaka - 1/2 pora - cebula czerwona - odrobina mąki - 250 ml  przecieru pomidorowego - 1 łyżka śmietany  - szklanka ryżu - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, odrobina cukru, tymianek - olej do smażenia Wykonanie Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojonego w kostkę pora oraz

Health-Fit-Life
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" 178

składnika brakowało. Zrobiłam idealne, kropka w kropkę. Sos z dodatkiem wina. Włoska poezja. Składniki na spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" (3 - 4 porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki jajko garść natki pietruszki sól  pieprz Sos: oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka(...)opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać przecier i dorzucić

Karola gotuje
Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią 147

Pyszne klopsiki o niecodziennym smaku i zaskakującym wnętrzu. Idealne jeśli lubimy klopsy ale znudziły nam się te w standardowej wersji. Składniki : 500g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko ¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików orzechy włoskie około 15 sztuk około 10 listków świeżej szałwii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, imbir olej do smażenia Sposób przygotowania: Szałwię(...)drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc na połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą

Pyry na Gaz
Risotto z PRLu 104

takich dań jest risotto, które u nas było robione ze zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu.  Składniki 100 g ryżu 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
SPAGHETTI BOLOGNESE Z PIECZARKAMI 115

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE:   Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno

Gotowanie Patki
Kotlety mielone z ryżem (półmięsne) 96

ponieważ są miękkie i delikatne w smaku. Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych. Zresztą sami spróbujcie! Polecam! (około 18 sztuk) 700g mięsa mielone  300g ryżu (waga ugotowanego) 2 jajka 1 cebula (duża) 1 łyżka majeranku papryka słodka  sol, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż ugotować(...)osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. W misce umieścić mięso, ryż, cebulę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i umieścić na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron - na złoty kolor. Odsączyć

Di gotuje
Pomidorowe spaghetti z indykiem i bazylią 133

szybko, jest aromatyczne i sycące. Jest daniem idealnym na obiad jak i wczesna kolację.  Dzieci je uwielbiają :) Składniki: 300g makaronu spaghetti ( u mnie pomidorowy) 500g mięsa mielonego z indyka gałązka bazylii 2 łyżeczki suszonej bazylii cebula 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól/pieprz szczypta cukru 50ml czerwonego wytrawnego wina parmezan  oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)dente. Cebule wraz z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy około 3-4 minuty. Całość zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu.  Po tym czasie do mięsa wlewamy passatę, wkładamy gałązkę bazylii (po przygotowaniu sosu możemy ja wyjąć) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszona bazylią. Dusimy jeszcze około

ChilliJemy
Czosnkowe pulpety w sosie koperkowym 124

Składniki na pulpety mięso mielone z łopatki, 600g jajko, 1 szt cebula, 1 szt czosnek, 8-10 ząbków czerstwa bułka, 1 szt sól, pieprz, mielony kminek  Składniki na sos bulion warzywny, 500ml koper zielony, 2 pęczki śmietana 12%, 100ml mąka pszenna, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Czerstwą bułkę moczymy w wodzie lub w mleku na godzinę(...)przed wyrabianiem pulpetów. Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. W misce mieszamy mięso, czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną drobno cebulę, doprawiamy do smaku. Formujemy pulpety, obtaczamy w mące, smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. W rondlu zagotowujemy bulion. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę z mąką, dolewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do reszty bulionu. Zagotowujemy sos, dodajemy

Gotowanie moimi oczami
Lasagne na domowym cieście 129

ciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min. Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 . Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić

Gotowanie jest łatwe
kiełbasa biała domowa 218

przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie

Miód i pieprz
kiełbasa biała 79

przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie

Miód i pieprz
Zupa meksykańska 147

wszystkie warstwy od a do z, a cała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki  pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej(...)miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier pomidorowy do smaku oliwa  sól przyprawa meksykańska Sposób: Mięso przysmażamy na patelni z czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiając solą. W garnku przygotowujemy wywar z kostek rosołowych, do wywaru wkładamy przysmażone mięso z cebulą i czosnkiem, wlewamy zawartość puszek (fasole oraz groszek dałam wraz z zalewami), paprykę kroimy w kosteczkę dorzucamy

Kuchenne aromaty
Lazania z Przyprawą Hiszpańską Rafex 140

oraz sosem z dodatkiem wyśmienitej Przyprawy Hiszpańskiej Rafex  , pieczarek i mięsa daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 2 słoiki dowolnego sosu bolońskiego po 520 g 1/2 kg mięsa mielonego 1 opakowanie płatów lasagne Primo Gusto  500 g  6 pieczarek 1 cebula Vegeta , pieprz do smaku 1 łyżka   Przyprawy Hiszpańskiej Rafex około 2 szklanek tartego sera(...)najlepiej parmezanu  4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: Oliwę rozgrzać , dodać posiekaną cebulę , pokrojone pieczarki i mięso , podsmażać około 10 minut  Następnie dodać przyprawy , wlać sos boloński , wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 /20 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryna . Spód wyłożyć płatami lazanii , następnie wyłożyć trochę sosu mięsnego , tak żeby dobrze przykrył płaty makaronowe. Następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti a'la śmieciucha 173

AKCJA OCZYSZCZAMY LODÓWKĘ Składniki: 500 g mięsa mielone z indyka 200 g pieczarek 150-200 g suszonych pomidorów 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól himalajska i pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną głęboką patelnię dodaje oliwę i posiekana cebulę podsmażam, stopniowo dodaje mięso dzieląc na drobne kawałki

ClauditteMissCooking
SPAGHETTI BOLOGNESE 109

lubiane przez moja córkę, postanowiłam je jednak przygotować na prośbę mojego męża. Dzięki mięsistym i aromatycznym pomidorom, zakupionym na rynku wyszło boskie. SKŁADNIKI: 800 g pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3-4 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia do smaku sól, pieprz 4 ząbki czosnku makaron spaghetti parmezan ( na zdjęciu zamiast parmezanu / bo nie lubi /  ulubiony(...)żółty ser mojej córki :) ) A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso. Podsmażać, aż przestanie być surowe. W garnku podgrzać pozostała oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odrobinę posolić i podsmażać, aż cebulka się zeszkli. Wrzucić drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze około 30 sekund. Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, doprawić bazylią

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania