pamiętam ze stołówki w podstawówce, ale mogą być naprawdę pyszne. Wystarczy szczypta fantazji i trochę dobrych chęci. Dziś proponuję... Tymiankowe klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego (u mnie, jak zwykle, z kurczaka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczeni przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku + 1 łyżeczka do sosu(...)bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy mąkę, dokładnie
Ratunku obiadmasła Mięso z łopatki zmielić wraz z cebulą i czosnkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na patelni, aż będzie miękkie. Makaron ugotować al'dente w mocno posolonej wodzie, następnie zahartować go zimną wodą. Ser żółty i mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimny makaron nadziewać przestudzonym mięsem mielonym i układać
Krylowa Kuchniajego zapachu. Można je również obtoczyć w cieście ryżowym i dopiero usmażyć, ja zrobiłam podstawową wersję. Zapraszam :) Składniki: Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm ) 400 g mięsa mielonego z szynki 1 słoik pędów bambusa około 200 g makaronu ryżowego 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake) 1 łyżka sosu sojowego chili, pieprz i sól do smaku(...)mały pęczek szczypiorku 2 marchewki olej do smażenia Wykonanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso, dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie słupki. W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy marchewkę, mieszankę warzyw chińskich, pokrojone w słupki pędy bambusa i posiekany szczypiorek, mieszamy i chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku, solą pieprzem
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na smaczne pieczone kuleczki mięsno-ryżowe. Super smakują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Polecam Składniki: 125 g ugotowanego ryżu 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Do miski wkładamy wszystkie składniki na kuleczki mięsne i wyrabiamy(...)masę mięsną. następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce. Przykrywamy mięso folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 min pod przykryciem a potem jeszcze przez 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło 🤗 A teraz przepis na ok 12 pulpetów: 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 350 g mięsa mielonego z indyka 10 dag sera żółtego tartego 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 drobno posiekanej cebuli 2 łyżki płatków owsianych (ale nie trzeba) Sól i pieprz do smaku(...)łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ketchupu 500 ml przecieru pomidorowego Przygotowanie: 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 1. Do miski przekładam ser,mięso,natkę,cebulę,przyprawy, sosy, płatki. Mieszam ręką dokładnie. 2. Z mięsa formujemy pulpeciki. 3.pulpeciki przekładam do naczynia do zapiekania . 4. Gotowe pulpeciki zalewam przecierem pomidorowym , siłę i pieprzę,na wierzch posypuję serem żółtym. 5.pieke ok 35 min w 200 stopniach ,nie przykrywam
Gotowanie PatkiSkładniki: 500 g mielonego fileta z indyka świeży tymianek 1 sucha bułka pszenna 1 jajko pół szklanki mleka 1 duża cebula puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 - 3 ziemniaki opakowanie szpinaku "baby" (250 g) sól, pieprz, czosnek granulowany gałka muszkatołowa Przygotowanie: Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą, odciśniętą bułą
Karczma Honoriettyryba z grilla i będzie, ale jutro, ponieważ dziś publikuję pierwszy raz robione przeze mnie klopsy. Rozpływały się w ustach! Składniki na klopsy w sosie pieczarkowym (3 porcje): mięso mielone wieprzowe około 500 g pieczarki około 500 g jajko 2 cebule sól pieprz kostka grzybowa śmietana 30% łyżka mąki 3 łyżki bułki tartej Cebulę pokroić w małą kostkę(...)pieczarki w paski i podsmażyć na maśle. Połowę pozostawić na patelni, a drugą połowę dokładnie zmieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki bułki tartej i formować średniej wielkości kulki. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Do pieczarek z cebulą, pozostałych na patelni dodać szklankę bulionu grzybowego, śmietanę (6 łyżek) i mąkę. Dokładnie wymieszać
Karola gotujeoszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe podgardle (pachwinę), na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę ( chudy boczek
Miód i pieprzwiec trzeba z niego korzystać. Dziś proponuje Wam pieczone papryki, faszerowane mięsem i ryżem. Smacznego! :) Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: 5 papryk 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 woreczek ugotowanego ryżu 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu sól pieprz zioła prowansalskie papryka ostra/słodka mała kostka sera(...)żółtego oliwa Sposób wykonania: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę - podsmażyć na oliwie. Następnie dodać mięso i wszystko podsmażyć do momentu aż mięso zbrązowieje. Po tym czasie dodać ryż, koncentrat, ketchup i przyprawy według uznania. Oczyszczone papryki napełnić farszem. Na papryki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser żółty. Zapiekać około 45min w tem 180st
Smaki Nataliidrobiowego w sosie pomidorowym to ulubione danie mojej córki, która mogłaby go jeść codziennie. Smacznego :) SKŁADNIKI Klopsiki 400 gr drobiowego mięsa mielonego 1 szalotka 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy 500 gr pomidorów(...)ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa z oliwek listki bazylii sól, pieprz 250 gr makaronu PRZYGOTOWANIE Klopsiki Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
La grande e la piccola cuocaczosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1/2 litra wody 6 łyżek oleju klopsiki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Z przyprawionego mięsa
Kuchcik gotujepłaskie łyżeczki soli morskiej 1 płaska łyżeczka cukru 1płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka bazylii 80 ml przegotowanej wody 1 łyżka oleju Warzywa kroimy w drobną kostkę, a mięso mielimy lub wkładamy do malaksera. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż cebulą się zeszkli, na koniec dodajemy pieczarki i paprykę całość delikatnie
Delicious Titbitsziemniaków (plastry) 400g mięsa mielonego /łopatka przyprawa do miesa mielonego, tymianek, 3 pomidory zblendowane lub puszka pomidoró bez skórki odrobina oleju 2 cebule 150 g sera , ja zmieszałam wędzony z salami łyżeczka płaska śmietany 18% , ja miałam tylko 30% i też była super ziemniaki podgotować tak by się nie rozpadły, wyłożyć na blaszce wysmarowanej delikatnie masłem mięso
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSKŁADNIKI: - 1 mięsa mielonego (u mnie wołowina i wieprzowina) - duża cebula (posiekana) - kilka ząbków czosnku (ja lubię i było 8) (posiekany) - łyżeczka ostrej pasty paprykowej (jak ktoś lubi ogień) - łyżeczka papryki słodkiej - pół łyżeczki soli WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚĆ W MISCE i bardzo dokładnie wymieszaj, musisz robić to tak długo aż mięso będzie kleiste, wtedy będziesz mieć pewność że kotleciki
Kuchnia bezglutenowa Lolicebulę. Na końcu minutę przed zgaszeniem ognia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem. Zostawiając nieco skwarków wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeszcze raz wszystko razem wymieszać, przełożyć do glinianego lub szklanego naczynia i po ostygnięciu włożyć do lodówki..... Smacznego
Gaździnka warzyznowu :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej, 1 garść płatków jaglanych, 2-3 łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 mała cebula, przyprawy: pieprz, sól, suszona natka pietruszki, płatki migdałowe, do obtoczenia: płatki jaglane, do smażenia: olej ryżowy. Przygotowanie: Na małej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę do zarumienienia. W misce mieszamy mięso mielone, wybijamy jajko
Aga w kuchniDziś mam dla Was spaghetti bolognese , bo dawno nie robiłam i naszła Nas z narzeczonym ochota na taki włoski smak ;) składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 2 przeciery pomidorowe 6 cebuli 5 ząbków czosnku makaron przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, cukier, sól. odrobina parmezanu Makaron gotujemy al dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu(...)samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie cebulę dorzucamy do mięsa doprawiamy i dodajemy przecier, zagotowujemy. Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i na sam koniec dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i ścieramy odrobinę sera. Smacznego kochani :) Kasia
Cukier&PuderSkładniki: -500g dowolnego mięsa mielonego -jedna lub dwie cebule -puszka kukurydzy -puszka czerwonej fasoli -chilli w proszku -sól, pieprz -dwie łyżki oleju do smażenia -4 gotowe tortille (można kupić w większości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu
Tanie przepisy studenckie