interpretacji dodałam jeszcze pieczarki i odrobinę cukru. Nie mam pojęcia, jak wiele ma to wspólnego z bolognese, ale jest to typowo "moja" wariacja i jest pyszna :) Składniki: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 butelka passaty pomidorowej 1 garść pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka(...)brązowego cukru oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Mięso smażymy na oliwie, dodając sól i pieprz do smaku. 2. Przekładamy usmażone mięso do garnka. 3. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oliwy, szklimy cebulę i podsmażamy pieczarki. 4. Przekładamy cebulę i pieczarki do garnka z mięsem
Prosto z KotłaSkładniki: 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego 1 liść laurowy po 1 łyżeczce: cynamonu i gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 1 kg mięsa mielonego 3 łyżki oliw y 1 cebula 2 gałązk i selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 marchewki 100 g suszonej śliwki skórka z połowy pomarańczy sól, pieprz do smaku pół(...)pęczka natki pietruszki Dodać wino, ocet balsamiczny, liść laurowy, cynamon i gałkę oraz ziele – wymieszać. Mięso pokroić na kawałki, dodać do marynaty, zostawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc. Mięso wyjąć z marynaty i obsuszyć ręcznikiem papierowym, marynatę przecedzić i zachować. Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę, marchewką w większą kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę
Smaczny zeszytmleka owsianego naturalnie się zagęszcza. Taki sos można oczywiście przygotować także do innych dań. Świetnie sprawdzi się na przykład do placków ziemniaczanych. Składniki na klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego czerstwa bułka 1 jajko 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki soli Składniki na sos pieczarkowy: 250 g pieczarek szklanka mleka owsianego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pieprz(...)smaku Bułkę namaczamy przez 15 minut w wodzie, a następnie odciskamy. Do miski wrzucamy mięso, odciśniętą bułkę, jajko, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso formujemy w niewielkie kulki i podsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gotowe pulpeciki przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki
Dieta bez mlekasię w moim ogrodzie na dobre to ciągle coś z niej gotuje-tym razem padło na kotleciki zawijane w cukinię w sosie pomidorowym-pychotka-polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka jedna średnia cukinia jajko 100 g ugotowanej kaszy bulgur(może być również jęczmienna lub gryczana czy ryż,co lubicie i macie w domu) cebula 2 ząbki(...)czosnku sól,pieprz przecier pomidorowy 400ml oregano,papryka słodka w proszku 150 g sera żółtego Przygotowanie: Mięso doprawiamy do smaku,solą ,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulką,dodajemy ugotowaną kaszę,jajko i całość dokładnie mieszamy. cukinię kroimy za pomocą obieraczki w cienkie długie plastry,układamy jak gwiazdkę i na środek kładziemy kulkę z mięska, zawijamy mięso
Swojskie jedzonkorewelacyjny pomysł na przełamanie kulinarnej rutyny… niby to samo a jednak inaczej. Spróbujcie. Produkty potrzebne do przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: pół opakowania makaronu spaghetti, 500g mięsa mielonego (ja używam najczęściej mielonego z udźca indyka), 1 jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku, puszka całych pomidorów bez skórki, 5 suszonych pomidorów, garść liści bazylii(...)ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, tarty parmezan do posypania. Sposób przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: Do zmielonego mięsa wbijam jajko oraz dosypuję kilka łyżek bułki tartej (na ogół około 3-4 łyżki tyle, aby uzyskać właściwą konsystencję), dodaję sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i formuję klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki Gotuję
Gotuj Się Kto Możetakie lubię 😄 Wy oczywiście możecie robić jakie chcecie wedle upodobań👍 Świetnie smakują z kaszą gryczaną lub ryżem brązowym i surówka z marchewki😍 Składniki na 2 porcje: -250 g mięsa mielonego z indyka -1 cebula -200 g pieczarek -koperek wedle uznania (ja dałam ponad pół pęczka) -odrobina wody w razie potrzeby -łyżka skrobi kukurydzianej+ łyżka śmietanki -łyżka oleju Przygotowanie(...)Cebulkę kroimy drobno w kostkę i podsmażamy. 2. Lekko ostygniętą dorzucamy do przyprawionego wedle uznania mięsa i mieszamy. Formujemy kotleciki. Podsmażamy lekko z obu stron. 2. Pieczarkę kroimy w kostkę, dorzucamy do kotletów i dusimy pod przykryciem. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy koperek, skrobię i śmietanę do zagęszczenia sosu, mieszamy i dusimy jeszcze
Zdrowie i pysznie na talerzuporcje) - 1/2 mielonego fileta z piersi kurczaka - 1/2 pora - cebula czerwona - odrobina mąki - 250 ml przecieru pomidorowego - 1 łyżka śmietany - szklanka ryżu - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, odrobina cukru, tymianek - olej do smażenia Wykonanie Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojonego w kostkę pora oraz
Health-Fit-Lifeskładnika brakowało. Zrobiłam idealne, kropka w kropkę. Sos z dodatkiem wina. Włoska poezja. Składniki na spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" (3 - 4 porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki jajko garść natki pietruszki sól pieprz Sos: oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka(...)opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać przecier i dorzucić
Karola gotujePyszne klopsiki o niecodziennym smaku i zaskakującym wnętrzu. Idealne jeśli lubimy klopsy ale znudziły nam się te w standardowej wersji. Składniki : 500g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko ¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików orzechy włoskie około 15 sztuk około 10 listków świeżej szałwii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, imbir olej do smażenia Sposób przygotowania: Szałwię(...)drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc na połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą
Pyry na Gaztakich dań jest risotto, które u nas było robione ze zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu. Składniki 100 g ryżu 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno
Gotowanie Patkiponieważ są miękkie i delikatne w smaku. Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych. Zresztą sami spróbujcie! Polecam! (około 18 sztuk) 700g mięsa mielone 300g ryżu (waga ugotowanego) 2 jajka 1 cebula (duża) 1 łyżka majeranku papryka słodka sol, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż ugotować(...)osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. W misce umieścić mięso, ryż, cebulę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i umieścić na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron - na złoty kolor. Odsączyć
Di gotujeszybko, jest aromatyczne i sycące. Jest daniem idealnym na obiad jak i wczesna kolację. Dzieci je uwielbiają :) Składniki: 300g makaronu spaghetti ( u mnie pomidorowy) 500g mięsa mielonego z indyka gałązka bazylii 2 łyżeczki suszonej bazylii cebula 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól/pieprz szczypta cukru 50ml czerwonego wytrawnego wina parmezan oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)dente. Cebule wraz z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy około 3-4 minuty. Całość zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Po tym czasie do mięsa wlewamy passatę, wkładamy gałązkę bazylii (po przygotowaniu sosu możemy ja wyjąć) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszona bazylią. Dusimy jeszcze około
ChilliJemySkładniki na pulpety mięso mielone z łopatki, 600g jajko, 1 szt cebula, 1 szt czosnek, 8-10 ząbków czerstwa bułka, 1 szt sól, pieprz, mielony kminek Składniki na sos bulion warzywny, 500ml koper zielony, 2 pęczki śmietana 12%, 100ml mąka pszenna, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Czerstwą bułkę moczymy w wodzie lub w mleku na godzinę(...)przed wyrabianiem pulpetów. Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. W misce mieszamy mięso, czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną drobno cebulę, doprawiamy do smaku. Formujemy pulpety, obtaczamy w mące, smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. W rondlu zagotowujemy bulion. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę z mąką, dolewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do reszty bulionu. Zagotowujemy sos, dodajemy
Gotowanie moimi oczamiciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min. Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 . Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić
Gotowanie jest łatwe