mięso mielone - 23354 przepisów (strona:496/1557)

Rolada z pieczarkowym wnętrzem 524

plastry lub po prostu na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Gdy się przesmażą przekładamy je do blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Pieczarki z cebulą blendujemy na gładką pastę.  Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przyprawiamy

VioletoweKucharzenie
PULPETY W SOSIE Z WARZYWAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ 154

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki na pulpety: około 50 dag mięsa mielonego, jajko, wcześniej namoczona i odciśnięta kajzerka, sól, pieprz, majeranek, bazylia, słodka papryka, bułka tarta. Składniki na sos: większa marchewka, nieduża pietruszka, 2 duże pieczarki, 300 ml bulionu, 50 ml śmietanki 30%, łyżka posiekanego koperku, sól(...)pieprz do smaku, łyżka oleju, łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę z jajkiem, odciśniętą bułką, odrobiną bułki tartej i przyprawami, formuję pulpeciki. Marchewkę i pietruszkę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplastry. Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia. Do garnka z mięsem wrzucam warzywa, całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu

JejKuchnia
Pyszne Burrito 204

kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej olej kokosowy pieprz sól Przygotowanie: Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i  puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze

Dominacja smaku
Pyszne Burrito 172

kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej olej kokosowy pieprz sól Przygotowanie: Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i  puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze

Dominacja smaku
Gołąbki bez zawijania. 151

niekwestionowany atut! Co jeszcze? No smak, oczywiście! Już dawno nie byłam tak zadowolona z efektów mojego kucharzenia ;) To jest naprawdę dobre! Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (z łopatki) 3/4 szkl. ryżu 3 szkl. poszatkowanej białej kapusty 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos: 1 l bulionu, 1 łyżka papryki wędzonej, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. śmietany(...)słodkiej 30%, pieprz, 1 łyżka cukru Wykonanie: Poszatkowaną kapustę blanszować przez kilka minut, następnie dokładnie odcedzić i wystudzić. Mięso, surowy ryż, kapustę, jajka oraz sól i pieprz wymieszać na jednolitą masę. Formować w dłoniach podłużne kotlety i obsmażyć krótko na patelni z dwóch stron (w razie gdyby masa rozpadała się przy formowaniu kotletów można dodać trochę kaszy manny). Wszystkie składniki

zadanie-gotowanie
GULASZ Z MIĘSA I BAKŁAŻANA Z ZALEWY 167

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE:  Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy

Gotowanie Patki
PULPETY W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 167

Mięso mielone nie musi być nudne, zmieniając dodatki możemy zmieniać jego smak, tym samym sprawiając że chętnie będziemy po nie sięgać przygotowując obiady. Dziś mam dla Was propozycje na fajne pulpeciki, które polubią nawet dzieciaczki. Sos doprawmy pod własne kubki smakowe i tym samym stwórzmy danie takie jak lubimy.  Składniki: 70 dam mięsa wieprzowego- u mnie zmielona

Z Majeczką w kuchni
PULPECIKI W SOSIE PRAWDZIWKOWYM 188

Pożądna porcja rozgrzewającego dania przyda się w ten zimny dzień. Już z rana zaplanujmy co ugotujemy na obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy! Składniki: 1 kg mięsa mielonego np  z łopatki wieprzowej sól,pieprz, słodka papryka mąka do obtaczania pulpecików dodatkowo: szklanka śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków kilka gałązek natki pietruszki sól,pieprz Wykonanie: Grzyby(...)myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Odstawiamy. Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy

Z Majeczką w kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym 231

Składniki: -500 g mięsa mielonego -1,5 bulionu -1 cebula -2 ząbki czosnki -1 jajko  -1 czerstwa kajzerka -przecier pomidorowy -50 ml śmietany -papryka słodka, pieprz, sól -mąka do obtaczania pulpetów  -mleko do namoczenia kajzerki -olej Wykonanie: Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy ją. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy

KasiekGotuje
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim 223

cayenne - 6 ząbków czosnku - 2 szalotki - 50 gramów świeżego imbiru - olej słonecznikowy - 2 puszki pomidorów pelati - 3 łyżki sosu sojowego japońskiego - 450 mililitrów mleka kokosowego - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso mielone wrzucamy do miski i doprawiamy pieprzem cayenne oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy też 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Bazylię siekamy, z 2 papryczek usuwamy gniazdo(...)nasienne i siekamy w kosteczkę (najpierw paseczki, potem kosteczka), a następnie oba składniki wrzucamy do miski. Doprawiamy całość pieprzem i solą. Zagniatamy mięso. Na talerz wylewamy odrobinę oleju i formujemy pulpeciki, które podsypujemy nieco mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem (maślany smak i brak ryzyka spalenizny) i smażymy pulpeciki z obu stron. Wykładamy je na talerz. Szalotki kroimy

Życie zamknięte w smaku
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 254

kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe

W kuchni Katie
Nadziewane skrzydełka 188

jajka - 1 łyżeczka masła - 1/2 cebula -  garstka suszonych grzybków- niekoniecznie Wykonanie: Ze skrzydełek ostrym nożykiem wycinamy kostki, te cienkie kostki można zostawić, ale ja lubię jak są. Mielimy mięso, drobno siekamy pietruszkę roztrzepujemy jajka dodajemy zioła, masło i dokładnie mieszamy. Nadziewamy wydrążone skrzydełka i na końcu, albo zszywamy albo zapinamy wykałaczką. Na wierzchu posypałam trochę czerwoną słodką papryką

Tanio szybko zdrowo
Burgery z indyka dla dzieci. 173

było jasne, kotlet zjedzony bułka nadgryziona warzywka nietknięte. Ale nie będę się poddawać. Ważne, że kotlet zjedzony. Ogórki wykorzystałam jako okład na oczy :) A no taki: Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka (czemu tak dużo? a wiecie jak robię coś dla małego to zrobię też dla siebie i dla męża, wtedy mamy już gotowy obiad do pracy

ClauditteMissCooking