bardziej. Tytułowe są bez udziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich smakuje mi kapusta z sosem pomidorowym. No… Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml gęstej passaty pomidorowej(...)wody z gotowania kapusty pół pęczka koperku (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru (lub więcej) sól pieprz Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do mięsa wrzucamy obsmażoną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy
Kardamonovykotlecików tylko posiekaną, świeżą, a tu okazuje się, że podsmażona zmienia smak i to bardzo. Są one delikatne i soczyste. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko M 1/2 kajzerki mleko do namoczenia bułki 1 cebula bułka tarta do obtoczenia 20-30 g masła sól pieprz 1. Bułkę moczymy w mleku(...)Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Jak się nam zeszkli, przekładamy do miski, studzimy. 2. Do przestudzonej cebuli dajemy mięso, jajko, rozmoczoną bułkę możemy przepuścić przez maszynkę, ja ją posiekałam nożem na malutkie kawałki., dodajemy sól, pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje mięsa, formujemy
kruche babeczkiuwielbiam to wakacyjne zmęczenie! Dziś mam dla Was danie obiadowe. Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu zawsze smakują dobrze... Zatem zapraszam! Składniki na pulpeciki; 30 dag mięsa mielonego z indyka 1 kromka chleba razowego (może być inna, lub pół bułki) 1 szalotka 1 jajko 5 dag ryżu Kupiec sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanego świeżego lubczyku(...)mała cukinia Składniki na sos; 2 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka wody sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie aż masa będzie odpowiednia do formowania pulpetów. Odstawiamy na chwile
Radość kipiąca uśmiechem.posmarowania 1 opakowanie drożdży instant szklanka mleka szczypta soli 40 g masła 1 łyżeczka cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli 2 łyżki(...)kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Wymieszać, następnie dołączyć posiekane masło, jajko i mleko. Szybko zagnieść w razie czego podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania. Mięso podsmażyć
pieprzny smaczekBurrito można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę pokrojone na mniejsze części. Polecam! Burrito meksykańskie Składniki na 6 tortilli: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 400ml przecieru pomidorowego (passaty) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra Dodatkowo: 6 placków tortilli(...)podania Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem papryką słodką i ostrą i dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę
Smak mojej kuchninaleśniki 1 szklanka mąki pszennej 250ml mleka 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki wody mineralnej tłuszcz do smażenia nadzienie 1 duża cukinia 3 kolorowe papryki 1 cebula 250g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oregano suszone bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor świeży oliwa do smażenia 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: naleśniki: składniki na ciasto naleśnikowe
Raj dla PodniebieniaBardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :) Idealna na Wielkanoc. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 7 jajek 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki ostrej musztardy papryka słodka papryka ostra oliwa z oliwek sól pieprz tymianek kminek Wykonanie: Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki(...)Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą. Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą
Kuchnia u BietkiTypowe danie kuchni teksańskiej, pożywne i ostre, w swoim składzie zawiera fasolę, mięso mielone, pomidory oraz ryż, smaku dopełnia ciągnący się ser - pychotka!!! SKŁADNIKI 3 tortille pełnoziarniste, 30 dag mielonej łopatki wieprzowej, ½ puszki pomidorów krojonych, 150 g fasoli orzełek , 4 łyżki ryżu, 1 cebula, 1 łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz, 2 papryczki chilli, 15 dag sera żółtego(...)WYKONANIE Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą (namaczamy co najmniej 12 godzin), następnie zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory oraz pokrojone papryczki, podlewamy wodą, dodajemy ryż, przykrywamy pokrywką, dusimy aż ryż zmięknie. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy fasolę oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy
słodki bratekSKŁADNIKI: 200 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżeczka bazyli Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Na patelni(...)rozgrzewam olej i wkładam mięso. Smażę na rumiano. Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy. Duszę dalej. Marchewkę obieram następnie za pomocą obieraczki kroję wstążki. Dodaję do mięsa. Duszę aż sos będzie gęsty. Dodaję makaron. Całość mieszam. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkiłyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody łyżeczka oleju sezamowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułkę namoczyć w wodzie. W garnku wymieszać wszystkie składniki sosu, zostawić na małym ogniu na kuchence. Do mięsa mielonego dodać jajko, doprawić majerankiem, ostrą i słodką papryką, pieprzem, imbirem i czosnkiem. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, całość dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki i podsmażyć na patelni
Delusional Trinedobry pomysł na pyszną kolację. Taki sos można jeść nie tylko z ryżem czy tortillą ale też na toście posypanym szczypiorkiem i serem. Składniki (4 porcje) 200g mięsa mielonego (wołowego 12% tłuszczu) puszka pomidorów (250g) łyżka przecieru pomidorowego 150g fasoli czerwonej z puszki 150 kukurydzy z puszki mała cebula łyżka papryki chilli sól, pieprz łyżka oleju Dodatkowo: pieczywo(...)mnie ciemne) 2 awokado 4 łyżki tartego sera 4 łyżki siekanego szczypiorku Sposób przygotowania: W garnku podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodaj mięso i duś na patelni przez około 4 minuty. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodaj kukurydzę i fasolę z puszki oraz dopraw do smaku. Przygotuj
wysmienitybyć na prawdę ostro decyduje ilość pieprzu. Tutaj zgrajcie się z Waszymi podniebieniami Farsz, z mocno pokreślonym mięsnym charakterem jest wyrazisty w smaku. Stanowi połączenie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, kiełbasy chorizo, kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Sos do gołąbków nieco inny niż zawsze Smak gołąbków podkręca sos pomidorowy. Jego bazą stanowią świeże pomidory malinowe. Pomidory uduszone wraz z oliwkami
Ciasna Kuchniaprzygotowałam to danie na obiad. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. No i musi być duża cebula :) 4 porcje Składniki: 4 duże cebule 250 g mięsa mielonego wołowego 4 pieczarki 1 łyżka przecieru pomidorowego trochę papryczki chilli dopraiwamy solą i pieprzem 1 kulka mozzarelli 500 ml piwa jasnego 2 liście laurowe kilka ziaren(...)angielskiego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Cebulę ucinamy z góry, tak aby została czapeczka, środek wydrążamy tak aby nie uszkodzić spodu i ścianek. Na patelni smażymy mięso z papryczką chilli i przecierem pomidorowym, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy i doprawiamy farsz do smaku. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów, układamy po jednym plastrze na spód cebuli, następnie napełniamy
Niezły Młynekdanie jak na makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy
R'n'G Kitchenpyszne kotlecik z indyka z pieczarkami i parmezanem , do kotletów użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Eco Blik , zdrowych i ekologicznych . Zapraszam :) Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 3 jaka 1/2 szklanki startego parmezanu lub żółtego sera 4 pieczarki duże 4 ,5 łyżek bułki tartej 100 ml wody sól morska do smaku 1 łyżeczka(...)Blik 1i 1/2 łyżeczki czosnku Eco Blik 1 duża cebula Bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie : Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Pieczarki i cebulę obieramy i myjemy , ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Do mięsa wbijamy jajka , dodajemy wodę 4,5 łyżek bułki tartej , ser żółty lub parmezan
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso
Qchnia po prostuDzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia. Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki(...)majeranku sól pieprz Wykonanie: Cukinię przekroić na dwie połówki i wydrążyć środki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso i usmażyć lekko przyrumieniając. Dodać przyprawy, ketchup , wymieszać i chwilkę smażyć. Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii
O kuchni z uczuciempotrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1 jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam
Stare Garyopiniami, że to naprawdę dobre danie. Składniki: "Pomysł na...Boloński garnek" 250 g mięsa mielonego opakowanie makaronu - u mnie kolanka 150 g pieczarek 425 g pomidorów z puszki Wykonanie: Obrane pieczarki pokroić w plastry. W garnku na małej ilości tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dołożyć pieczarki i smażyć razem kilka minut. Zawartość torebki wymieszać
Pasja Smakucukinii ( po obraniu ze skórki i wyjęciu pestek zostało 1,50 kg ) - 1 kg pomidorów - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 1 łyżeczka otartego majeranku - 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - sól do smaku - olej Wykonanie Cebulę kroję w cienkie półplasterki, paprykę w większą kostkę, cukinię pozbawiam skóry(...)jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. Ciasto kakaowe z cukinią Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie
Kuchnia z widokiem na ogródsprawia, że produkty się psują. Zwróćmy uwagę na to, że większość produktów wymaga umycia, a część również obrania ze skórki. Wytłumaczmy, dlaczego owoce możemy jeść na surowo, a mięsa nigdy. przygotowania posiłku Zadania należy dopasować do wieku dziecka. Najmłodszym wystarczą proste prace np. mycie owoców, odmierzanie cukru lub mąki, pomoc przy zagniataniu ciasta, czy formowanie ciasteczek. Starsze można zaangażować(...)obróbki mięsem. Mięso indyka zawiera wiele minerałów i witamin: B3, B6, B12, D, potas, białka i ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, na co zwraca uwagę Pani dietetyk dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska (ekspert programu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”). Ilość porcji: 4 Składniki na spaghetti z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym: 400 g mielonego mięsa
Kuchcik gotujewraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku są rewelacyjne w smaku i nie ukrywam, że jest to jak na razie najlepszy przepis na kotlety schabowe. 6. Zapiekany kalafior faszerowany mięsem mielonym , marchewką i cebulką to pomysł na łatwy i szybki do przygotowania obiad 😀 Jestem pewna, że taka forma podania kalafiora zachwyci i zasmakuje domownikom. 7. Pomysł na obiad, który(...)się robi". Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami (marchewką, ziemniakami i cukinią). Kurczak przygotowany w poniższy sposób będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso, ponieważ podczas pieczenia - jest polewany piwem. 8. Idealnie wypieczone udka z kurczaka . Świetnie się sprawdzą na niedzielny obiad lub rodzinne spotkanie. Mięso przygotowane w poniższy sposób jest miękkie, aromatyczne i z chrupiącą skórką. Takie
Ugotowaćmamy pyszne danie obiadowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Gnocchi zapiekane z pulpecikami składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 1 żółta papryka 1/2 czerstwej bułki 1 opakowanie gnocchi 1 puszka pomidorów z puszki 2 mozzarelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level(...)true }); Gnocchi zapiekane z pulpecikami wykonanie: Bułkę namaczamy w wodzie, odstawiamy, gdy wchłonie płyn i będzie miękka odciskamy ją i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, łyżkę majeranku, sól i pieprz. Wyrabiamy całość dokładnie, formujemy pulpeciki. Podsmażamy na patelni z obu stron. Gnocchi gotujemy przez 3 minuty w gotującej się wodzie. Jedną
Delusional TrineWami podzielić z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy dbają o linię i mają ochotę na pulpeciki z indyka w wersji light. A więc potrzebujemy: Pulpeciki: 800 g mięsa mielonego z indyka, 1 niewielka sałata rzymska, szczypiorek, 150 g sera cheddar z chili (w kawałku), sól, papryka słodka, czosnek, 1,5 łyżki stołowej musztardy miodowej, Sos: 500 g passaty(...)pomidorowej, cebula, oliwa z oliwek, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek Sałatę rzymską wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce. Składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy musztardą oraz przyprawami (wedle uznania). Wszystko dokładnie wyrabiamy tak, by dodatki połączyły się z mięsem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z porcji mięsa wielkości 1/2 dłoni formujemy kuleczki. Wkładamy do rozgrzanego
Przepis na Dzień Dobrywystarczy? W zeszłym roku zrobiliśmy 30 kilo i w kwietniu już nie było :) Zobaczymy czy w przyszłym roku nie trzeba będzie dojść do pięćdziesiątki. Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki) 1 bułka 1 jajko 1 łyżka cebuli prażonej sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia(...)szklanki bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie) Wykonanie: Bułkę namoczyć żeby napęczniała. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, majonez, cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Pulpety podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Kiedy będą rumiane zalać bulionem i przecierem pomidorowym
Agusiowe smakołykiziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 cebula 3 jajka 200 g śmietany 18% 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy(...)mięso i smażymy chwilę. Po czym dorzucamy pokrojone pieczarki i starte na tarce ogórki. Smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę rozlewamy na zapiekankę. Pieczemy w piekarniku
Krokusowy Dompożywne danie, które spokojnie może konkurować z tradycyjną lasagne. Chociaż pewnie każdy Włoch uznałby to za profanację 😉 Dla mnie super danie, warte spróbowana! Składniki: 2 pory 500 g mięsa mielonego z indyka 100-150 g sera żółtego 3 łyżki mąki 3 łyżeczki musztardy 500 ml bulionu oliwa do smażenia makaron typu lasagne 3 jajka sól, pieprz przyprawa do indyka(...)Wykonanie: Pora myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojonego pora. Podsmażamy przez 2-3 min. Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do indyka i smażymy około 10 min.,co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 min. Kolejno wlewamy bulion oraz dodajemy 2 łyżeczki musztardy. Gotujemy
Kuchnia MagdaLenyKolejny, prosty przepis na szybkie danie makaronowe. Składniki 300 g makaronu penne 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g pieczarek 300 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii tarta mozzarella natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i je podsmażamy, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy passatę i zioła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do Sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy ze starta
R'n'G Kitchentego klopsiki z mięsa wieprzowego przyprawione czosnkiem nieniedźwiedzim, a wszytko okraszone w dodatku boczkiem wędzonym. O tak! Miliony kalorii ;-))) To Panowie jak chętni to zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mięsa mielonego wieprzowego wysokiej jakości - 250 g wędzonego surowego boczku - opakowanie fasoli Jaś (500g ) - 1 duża cebula biała - 7 ząbków czosnku - majeranek - rozmaryn - 2 jaja - czosnek niedźwiedzi - olej rzepakowy - pieprz czarny(...)liść laurowy -6 szt - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki płaskie bułki tartej - mąka do obtaczania klopsików Fasolę jaś namocz w wodzie przez 12 godzin. Mięso wieprzowe przypraw przyprawą do pieczeni i czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin. Namoczoną fasolę, przełóż do garnka, zalej wodą i zacznij gotować z gałązkami świeżego rozmarynu przez 30 minut. Na dużej patelni
SMYKWKUCHNIkaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim(...)solą. Mięso włożyć do miski, dodać drobno pokrojoną wątróbkę, cebulę posiekaną w drobniutką kosteczkę, śliwki również pokroić na mniejsze kawałki, dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i dobrze wymieszać masę mięsną. Zaszyć kaczce szyję i nadziać nadzieniem do pełna. Zaszyć wykałaczkami otwór. Rękami troszkę kaczuszkę pougniatać by nadzienie równo się rozłożyło. Posolić kaczkę z wierzchu i posypać niewielką ilością pieprzu ziołowego
Gotowanie jest łatweSkładniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 100 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko 100 g startego żółtego sera ząbek czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Mąkę, masło, śmietanę(...)sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i składać na pół
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablogu. GRUBY WAŁEK rusza w świat! Gości się i przyjmuje gości, smakuje i próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej(...)zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem. Formujecie klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażycie na oliwie na rumiany kolor. Odkładacie na ręcznik papierowy. Brokuł dzielicie na różyczki i gotujecie w osolonej wodzie
GRUBY WAŁEKMożecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki(...)panierowania 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz sos 200 ml śmietany kremówki 2 łyzki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Do miski wkładamy mięso,wbijamy całe jajko,bułkę tartą namoczoną w mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło
O kuchni z uczuciemMamy :) Składniki na pulpeciki: - 0,5 kg mięsa mielonego z indyka - 2 łyżki kaszy manny - 1 całe jajko - 1 łyżka magii - przyprawy do smaki: sól, pieprz ziołowy i prawdziwy, szczypta ziół prowansalskich i majeranku Składniki na sos: - 1l wody - łyżeczka przyprawy "warzywko" - 1 mały przecier - 1 łyżka magii - przyprawy do smaku: sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na pulpeciki łączymy(...)sobą i wyrabiamy mięso. Formułujemy małe kuleczki o obtaczamy w mące. Zagotowujemy wodę wraz z przyprawą "warzywkiem" i wkładamy pulpeciki. Na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut, później dodajemy pozostałe składniki na sos i gotujemy następne 10 minut. W moim przypadku podałam z kaszą gryczaną :) SMACZNEGO
Zdrowie na języku :Ppodany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego0,5 kg ziemniaków1 szeroka (jak największa) cukinia2 cebule1 puszka pomidorówsól, pieprzolej do smażeniaoregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki Edmir-pol)świeża bazylia(...)dekoracjiZiemniaki gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują
Bon Appetit Małgorzatycebula 1 kg bakłażana 2 pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory
Kulinarne przygody Gatity